Popiszemy?

kontakt@alaantkoweblw.pl

 

13 czerwca 2019

5 pomysłów na wykorzystanie pieczywa

Pieczywo to świetny pomysł na danie, które uzupełni dietę naszego dziecka i naszą o zboża. Nie musimy się ograniczać w inwencji kulinarnej tylko do kanapek, bo jest naprawdę sporo możliwości, by serwować pieczywo inaczej. Zobaczcie na nasze propozycje nie tylko śniadaniowe, ale i na obiad, kolacje oraz przekąski. PRZEPIS 1 WEGETARIAŃSKI PASZTET Z CHLEBA Wegetariański pasztet...

Pieczywo to świetny pomysł na danie, które uzupełni dietę naszego dziecka i naszą o zboża. Nie musimy się ograniczać w inwencji kulinarnej tylko do kanapek, bo jest naprawdę sporo możliwości, by serwować pieczywo inaczej. Zobaczcie na nasze propozycje nie tylko śniadaniowe, ale i na obiad, kolacje oraz przekąski.

PRZEPIS 1

WEGETARIAŃSKI PASZTET Z CHLEBA

IMG_7177
IMG_7185
IMG_7187

Wegetariański pasztet z chleba

Składniki:

  • 2 kajzerki,
  • 2 jajka,
  • 2/3 szklanki mleka,
  • 1 cebula,
  • 1 mała marchewka,
  • 2 duże pieczarki,
  • 2 łyżki tartej mozzarelli,
  • 2 łyżki posiekanego koperku,
  • szczypta pieprzu,
  • 2 łyżki płatków kukurydzianych,
  • 1 łyżka masła,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego.

Nastaw piekarnik na 180’C z termoobiegiem. Do miski pokrusz pieczywo. W kubku rozbełtaj jajka z mlekiem i zalej nimi pieczywo. Zamieszaj i odstaw na 10 minut, by bułki wchłonęły płyn.

Cebulę posiekaj i zeszklij na 1 łyżce oleju. Ostudź. Zetrzyj marchewkę na grubych oczkach tarki, pieczarki pokrój w kostkę. Dodaj warzywa i mozzarellę do masy z pieczywa, dopraw pieprzem i koperkiem, zamieszaj.

Formę na pasztet o wymiarach około dł 22 cm x wys 10 cm posmaruj masłem. Przełóż masę do formy i wyrównaj. Posyp wierzch płatkami kukurydzianymi i polej 1 łyżką oleju.

Piecz 40 minut na środkowym poziomie piekarnika.

Jeśli w trakcie przygotowywania masy na pasztet uznasz, że jest za sucha, możesz dolać odrobinę mleka.

Ten przepis możesz wykonać również z innego rodzaju pieczywa, np. czerstwego chleba.

Pasztet świetnie smakuje zarówno na ciepło, jako dodatek do obiadu, jak i na zimno, np. jako przekąska.

PRZEPIS 2

CUKINIOWE GOFRY Z CHLEBA

IMG_6832
IMG_6834
IMG_6827

Cukiniowe gofry z chleba

Składniki:

  • 1 bułka lub 2 kromki chleba,
  • 1 jajko,
  • 1/2 szklanki mleka,
  • 1 mała cukinia (około 250 g),
  • 1/2 cebuli,
  • 4 kopiaste łyżki mąki orkiszowej,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 łyżeczki suszonego oregano,
  • 1/4 łyżeczki pieprzu.

Pokrusz pieczywo do miski. W kubku wymieszaj jajko z mlekiem i zalej nim pieczywo. Odstaw na 5 minut, by wchłonęło płyn.

Zetrzyj cukinię na grubych oczkach tarki, cebulę posiekaj bardzo drobno. Dodaj do masy wraz z mąką, olejem i przyprawami. zamieszaj.

Rozgrzej porządnie gofrownicę i nakładaj na kratki po jednej kopiastej łyżce. Piecz gofry zgodnie z zaleceniami producenta (około 5 minut).

Nie otwieraj gofrownicy podczas pieczenia.

Gofry możesz podać z sosem czosnkowym (200 g jogurtu naturalnego + 1 mały ząbek czosnku) lub koperkowym (200 g jogurtu naturalnego + 1 łyżka posiekanego koperku).

PRZEPIS 3

PASTA Z ZIELONEGO GROSZKU Z MIĘTĄ

DSC_0155
DSC_0157

Pasta z zielonego groszku z miętą

Składniki:

  • 150 g (ok. 3/4 szklanki) groszku konserwowanego (z puszki lub słoika),
  • 1/2 małe cebuli,
  • 1 łyżeczka sezamu,
  • 4 listki mięty,
  • 1 łyżeczka soku z cytryny,
  • 1 łyżeczka oleju lnianego,
  • 1/2 łyżeczki oliwy.

Przygotuj małą patelnię i malakser. Sezam przesyp na patelnię i chwilę upraż, aż zacznie się złocić. Przełóż do misy malaksera. Dodaj groszek, listki mięty, sok z cytryny, olej lniany. Cebulę posiekaj w małą kostkę, przełóż na patelnię, dodaj oliwę i zeszklij. Przełóż do malaksera. Całość zblenduj na kremową pastę. Podawaj z ulubionym pieczywem. Przechowuj maks. 2 dni w lodówce

PRZEPIS 4

BUŁA Z JAJKIEM

DSC_0014
pasta z zielonego groszku

Buła z jajkiem

Składniki:

  • 1 bułka,
  • 1 jajko,
  • 1/2 szklanki mleka,
  • 1/2 łyżeczki cynamonu,
  • 1 łyżka oliwy do smażenia.

Za pomocą ostrego noża zetnij górę bułki. Palcem wydrąż na środku dziurę wielkości 5 zł. Mleko przelej do głębokiego talerza, wymieszaj z cynamonem. Na patelni rozgrzej oliwę. Zanurz bułkę w mleku z jednej i drugiej strony, by nasiąknęła jak gąbka. Przełóż na rozgrzaną patelnię. Wbij jajko w dziurkę, tak by żółtko było w zagłębieniu. Obsmażaj bułkę najpierw ok 2-3 minut z jednej strony na średnim ogniu, a następnie zdecydowanie przewróć szpatułką na drugą stronę i smaż kolejne 2-3 minuty. Podawaj z warzywami.

PRZEPIS 5

PASTA Z CIECIERZYCY Z CZARNUSZKĄ

DSC_0170
DSC_0171

Pasta z fety i ciecierzycy

Składniki:

  • 150 g ugotowanej ciecierzycy (może być ze słoika lub puszki),
  • 2 łyżki fety,
  • 2 łyżeczki soku z cytryny,
  • 1 łyżeczka oleju lnianego,
  • 1 łyżeczka czarnuszki.

Wszystkie składniki przełóż do misy malaksera i zblenduj. Pastę podawaj na ulubionym pieczywie z dodatkiem świeżych warzy np. ogórka. Przechowuj maks. 2 dni w lodówce.

Pieczywo to wachlarz pomysłów, dlatego w naszym domu jest zawsze. Kupujemy dobrej jakości chleb, bułki, bo czytamy etykiety i pytamy o skład. Pamiętajcie o tym, że sprzedawca ma obowiązek Wam go udostępnić. Nie obawiajcie się pieczywa mrożonego przed wypiekiem, ale jego złego składu. Pieczywo uprzednio mrożone nie ma gorszej ani jakości, ani smaku, pod warunkiem oczywiście, że ma dobry skład. Zobacz TUTAJ, jak powstaje.

Wpis powstał w ramach

Kampanii Edukacyjnej „Świeżo wypieczone”

prowadzonej przez

Stowarzyszenie Producentów Pieczywa

pod patronatem

Instytutu Żywności i Żywienia. 

Udostępnij wpis

Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.

Komentarze (18)

Olga

Dodano opinię: 13.06.2019

Czy w pasztecie można pominąć pieczarki? Mam mały odkurzacz który ma dopiero 10 miesięcy i trochę za wcześnie na grzyby 🙁

alaantkoweblw

Dodano opinię: 13.06.2019

tak, pieczarki po 12 m

Kasia

Dodano opinię: 14.06.2019

Czesc Dziewczyny! Super, ze temat pieczarek sie pojawil – od kiedy podawac? Po 12 m? Gdzies mi sie obilo o uszy, ze po 2 r. z. i tak czekamy….. macie gdzies to w jakis wytycznych dot. zywienia? Pozdrawiam Was i chce powiedziec, ze uwielbiam! A te dzisiejsze przepisy z pieczywem to ideal dla mnie!!!! 🙂 trzymajcie sie i robcie ta swoja swietna robote dalej i bez konca! 😉

alaantkoweblw

Dodano opinię: 25.06.2019

Dziękujemy :))) Pieczarki po 12m a grzyby leśne dalekooooo po 7,8, 12 roku życia

Zancik89

Dodano opinię: 28.02.2020

Witam właśnie szukam inspiracji na dzisiejszy obiad, u muszę wam powiedzieć ze w Belgii gdzie mieszkam dostałam taka kolorów tabele co kiedy podawać i uwaga PIECZARKI podają po 6m życia.
Ja jeszcze nie podałam a mały ma 14m ale chyba nadszedł czas. Pozdrawiam

alaantkoweblw

Dodano opinię: 29.02.2020

tak, pieczarki w wielu krajach są tzw. firs baby food. są to grzyby hodowlane, można je podawać po 6m.

Anna

Dodano opinię: 14.06.2019

Czy w przepisie na bułkę z.jajkiem i mlekiem to dziurę robimy na wylot?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 25.06.2019

tak

MiraLoka

Dodano opinię: 15.06.2019

Cześć,
Dziewczyny, czemu nie wspominacie o tym, że pieczywo mrożone nie jest odpowiednie dla dzieci na początku rozszerzania diety ?
(Podczas mielenia w buzi takiego pieczywa robi się z niego obrzydliwy zlepek który jest trudny do połknięcia, pozostaje jedynie je wypluc. Pieczywo mrożone nie zostaje rozpuszczone przez sline i mielenie językiem)

Bardzo mnie to nurtuje 😉

alaantkoweblw

Dodano opinię: 25.06.2019

Wspominamy, że dla dzieci na początku rozszerzania diety najlepsze są warzywa, owoce, kasze, mięso. Pieczywo powinno byc podawane sporadycznie i nie w dużych ilościach. Jednak nie widzimy różnicy w konsystencji podczas brania do buzi. O jakim rodzaju myślisz? Może po prostu Twoje dziecko nie jest jeszcze gotowe by poradzić sobie z pieczywem?

Weronika

Dodano opinię: 18.06.2019

A co z solą w konserwach?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 25.06.2019

konserwy można podawać sporadycznie i należy wcześniej wypłukać je wodą na sitku:)

Marta Kubacka

Dodano opinię: 27.07.2019

jaką gofrowinicę używacie?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 04.08.2019

dezal:)

Anka

Dodano opinię: 10.01.2020

A dobre pieczywo można kupić w sieciowkach, czy kupujecie lokalnie? Zabieram się już długo do wlasnego, ale zanim upiekę…

alaantkoweblw

Dodano opinię: 23.01.2020

W sieciówkach, bywa, ze też kupujemy, ale zawsze czytamy jego skład.

Aga

Dodano opinię: 02.06.2020

ile piec pasztet
,jeśli mam zwykły gazowy piekarnik?bez termoobiegu

alaantkoweblw

Dodano opinię: 17.06.2020

Ciężko powiedzieć, każdy piekarnik inaczej piecze.

Dodaj komentarz
Newsletter obrazek