Pieczywo to świetny pomysł na danie, które uzupełni dietę naszego dziecka i naszą o zboża. Nie musimy się ograniczać w inwencji kulinarnej tylko do kanapek, bo jest naprawdę sporo możliwości, by serwować pieczywo inaczej. Zobaczcie na nasze propozycje nie tylko śniadaniowe, ale i na obiad, kolacje oraz przekąski.
PRZEPIS 1
WEGETARIAŃSKI PASZTET Z CHLEBA
Wegetariański pasztet z chleba
Składniki:
- 2 kajzerki,
- 2 jajka,
- 2/3 szklanki mleka,
- 1 cebula,
- 1 mała marchewka,
- 2 duże pieczarki,
- 2 łyżki tartej mozzarelli,
- 2 łyżki posiekanego koperku,
- szczypta pieprzu,
- 2 łyżki płatków kukurydzianych,
- 1 łyżka masła,
- 2 łyżki oleju rzepakowego.
Nastaw piekarnik na 180’C z termoobiegiem. Do miski pokrusz pieczywo. W kubku rozbełtaj jajka z mlekiem i zalej nimi pieczywo. Zamieszaj i odstaw na 10 minut, by bułki wchłonęły płyn.
Cebulę posiekaj i zeszklij na 1 łyżce oleju. Ostudź. Zetrzyj marchewkę na grubych oczkach tarki, pieczarki pokrój w kostkę. Dodaj warzywa i mozzarellę do masy z pieczywa, dopraw pieprzem i koperkiem, zamieszaj.
Formę na pasztet o wymiarach około dł 22 cm x wys 10 cm posmaruj masłem. Przełóż masę do formy i wyrównaj. Posyp wierzch płatkami kukurydzianymi i polej 1 łyżką oleju.
Piecz 40 minut na środkowym poziomie piekarnika.
Jeśli w trakcie przygotowywania masy na pasztet uznasz, że jest za sucha, możesz dolać odrobinę mleka.
Ten przepis możesz wykonać również z innego rodzaju pieczywa, np. czerstwego chleba.
Pasztet świetnie smakuje zarówno na ciepło, jako dodatek do obiadu, jak i na zimno, np. jako przekąska.
PRZEPIS 2
CUKINIOWE GOFRY Z CHLEBA
Cukiniowe gofry z chleba
Składniki:
- 1 bułka lub 2 kromki chleba,
- 1 jajko,
- 1/2 szklanki mleka,
- 1 mała cukinia (około 250 g),
- 1/2 cebuli,
- 4 kopiaste łyżki mąki orkiszowej,
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 2 łyżeczki suszonego oregano,
- 1/4 łyżeczki pieprzu.
Pokrusz pieczywo do miski. W kubku wymieszaj jajko z mlekiem i zalej nim pieczywo. Odstaw na 5 minut, by wchłonęło płyn.
Zetrzyj cukinię na grubych oczkach tarki, cebulę posiekaj bardzo drobno. Dodaj do masy wraz z mąką, olejem i przyprawami. zamieszaj.
Rozgrzej porządnie gofrownicę i nakładaj na kratki po jednej kopiastej łyżce. Piecz gofry zgodnie z zaleceniami producenta (około 5 minut).
Nie otwieraj gofrownicy podczas pieczenia.
Gofry możesz podać z sosem czosnkowym (200 g jogurtu naturalnego + 1 mały ząbek czosnku) lub koperkowym (200 g jogurtu naturalnego + 1 łyżka posiekanego koperku).
PRZEPIS 3
PASTA Z ZIELONEGO GROSZKU Z MIĘTĄ
Pasta z zielonego groszku z miętą
Składniki:
- 150 g (ok. 3/4 szklanki) groszku konserwowanego (z puszki lub słoika),
- 1/2 małe cebuli,
- 1 łyżeczka sezamu,
- 4 listki mięty,
- 1 łyżeczka soku z cytryny,
- 1 łyżeczka oleju lnianego,
- 1/2 łyżeczki oliwy.
Przygotuj małą patelnię i malakser. Sezam przesyp na patelnię i chwilę upraż, aż zacznie się złocić. Przełóż do misy malaksera. Dodaj groszek, listki mięty, sok z cytryny, olej lniany. Cebulę posiekaj w małą kostkę, przełóż na patelnię, dodaj oliwę i zeszklij. Przełóż do malaksera. Całość zblenduj na kremową pastę. Podawaj z ulubionym pieczywem. Przechowuj maks. 2 dni w lodówce
PRZEPIS 4
BUŁA Z JAJKIEM
Buła z jajkiem
Składniki:
- 1 bułka,
- 1 jajko,
- 1/2 szklanki mleka,
- 1/2 łyżeczki cynamonu,
- 1 łyżka oliwy do smażenia.
Za pomocą ostrego noża zetnij górę bułki. Palcem wydrąż na środku dziurę wielkości 5 zł. Mleko przelej do głębokiego talerza, wymieszaj z cynamonem. Na patelni rozgrzej oliwę. Zanurz bułkę w mleku z jednej i drugiej strony, by nasiąknęła jak gąbka. Przełóż na rozgrzaną patelnię. Wbij jajko w dziurkę, tak by żółtko było w zagłębieniu. Obsmażaj bułkę najpierw ok 2-3 minut z jednej strony na średnim ogniu, a następnie zdecydowanie przewróć szpatułką na drugą stronę i smaż kolejne 2-3 minuty. Podawaj z warzywami.
PRZEPIS 5
PASTA Z CIECIERZYCY Z CZARNUSZKĄ
Pasta z fety i ciecierzycy
Składniki:
- 150 g ugotowanej ciecierzycy (może być ze słoika lub puszki),
- 2 łyżki fety,
- 2 łyżeczki soku z cytryny,
- 1 łyżeczka oleju lnianego,
- 1 łyżeczka czarnuszki.
Wszystkie składniki przełóż do misy malaksera i zblenduj. Pastę podawaj na ulubionym pieczywie z dodatkiem świeżych warzy np. ogórka. Przechowuj maks. 2 dni w lodówce.
Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.
Komentarze (18)
Olga
Dodano opinię: 13.06.2019
Czy w pasztecie można pominąć pieczarki? Mam mały odkurzacz który ma dopiero 10 miesięcy i trochę za wcześnie na grzyby 🙁
alaantkoweblw
Dodano opinię: 13.06.2019
tak, pieczarki po 12 m
Kasia
Dodano opinię: 14.06.2019
Czesc Dziewczyny! Super, ze temat pieczarek sie pojawil – od kiedy podawac? Po 12 m? Gdzies mi sie obilo o uszy, ze po 2 r. z. i tak czekamy….. macie gdzies to w jakis wytycznych dot. zywienia? Pozdrawiam Was i chce powiedziec, ze uwielbiam! A te dzisiejsze przepisy z pieczywem to ideal dla mnie!!!! 🙂 trzymajcie sie i robcie ta swoja swietna robote dalej i bez konca! 😉
alaantkoweblw
Dodano opinię: 25.06.2019
Dziękujemy :))) Pieczarki po 12m a grzyby leśne dalekooooo po 7,8, 12 roku życia
Zancik89
Dodano opinię: 28.02.2020
Witam właśnie szukam inspiracji na dzisiejszy obiad, u muszę wam powiedzieć ze w Belgii gdzie mieszkam dostałam taka kolorów tabele co kiedy podawać i uwaga PIECZARKI podają po 6m życia.
Ja jeszcze nie podałam a mały ma 14m ale chyba nadszedł czas. Pozdrawiam
alaantkoweblw
Dodano opinię: 29.02.2020
tak, pieczarki w wielu krajach są tzw. firs baby food. są to grzyby hodowlane, można je podawać po 6m.
Anna
Dodano opinię: 14.06.2019
Czy w przepisie na bułkę z.jajkiem i mlekiem to dziurę robimy na wylot?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 25.06.2019
tak
MiraLoka
Dodano opinię: 15.06.2019
Cześć,
Dziewczyny, czemu nie wspominacie o tym, że pieczywo mrożone nie jest odpowiednie dla dzieci na początku rozszerzania diety ?
(Podczas mielenia w buzi takiego pieczywa robi się z niego obrzydliwy zlepek który jest trudny do połknięcia, pozostaje jedynie je wypluc. Pieczywo mrożone nie zostaje rozpuszczone przez sline i mielenie językiem)
Bardzo mnie to nurtuje 😉
alaantkoweblw
Dodano opinię: 25.06.2019
Wspominamy, że dla dzieci na początku rozszerzania diety najlepsze są warzywa, owoce, kasze, mięso. Pieczywo powinno byc podawane sporadycznie i nie w dużych ilościach. Jednak nie widzimy różnicy w konsystencji podczas brania do buzi. O jakim rodzaju myślisz? Może po prostu Twoje dziecko nie jest jeszcze gotowe by poradzić sobie z pieczywem?
Weronika
Dodano opinię: 18.06.2019
A co z solą w konserwach?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 25.06.2019
konserwy można podawać sporadycznie i należy wcześniej wypłukać je wodą na sitku:)
Marta Kubacka
Dodano opinię: 27.07.2019
jaką gofrowinicę używacie?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 04.08.2019
dezal:)
Anka
Dodano opinię: 10.01.2020
A dobre pieczywo można kupić w sieciowkach, czy kupujecie lokalnie? Zabieram się już długo do wlasnego, ale zanim upiekę…
alaantkoweblw
Dodano opinię: 23.01.2020
W sieciówkach, bywa, ze też kupujemy, ale zawsze czytamy jego skład.
Aga
Dodano opinię: 02.06.2020
ile piec pasztet
,jeśli mam zwykły gazowy piekarnik?bez termoobiegu
alaantkoweblw
Dodano opinię: 17.06.2020
Ciężko powiedzieć, każdy piekarnik inaczej piecze.