Gdy Twoje dziecko nie może jajka – czym zastąpić jajko, by potrawa nie straciła na smaku i konsystencji?
Co robisz mamo?
– Ciasto.
– Jakie?
– Bez glutenu, bez jajek, bez nabiału.
– Aaaaa, czyli ciasto bez niczego.
Gotowanie „BEZ” nie jest łatwe. Bycie rodzicem alergika i przygotowywanie posiłków nie jest proste dlatego dziś o diecie bez jajek. Jajka najczęściej pojawiają się w wypiekach – pełnią tam funkcję spoiwa, ale i działają spulchniająco. Zamiennik jajka wybieramy w zależności od funkcji, jaką jajko pełni w potrawie.
- ROZGNIECIONY BANAN
1 jajko = ½ banana
Banan to super zastępnik jajka w słodkich potrawach: plackach, muffinkach. Pomoże dobrze połączyć, spoić składniki i doda słodyczy, dzięki czemu można zredukować lub całkowicie zrezygnować z dodatku cukru.
2. MUSY OWOCOWE
1 jajko = 1/3 szklanki musu
Mus z jabłka, moreli, brzoskwiń świetnie sprawdzi się jako substancja spulchniająca oraz nadająca wilgoci (zwłaszcza w wypiekach bezglutenowych). Szczególnie w ciastach – pomoże też zredukować ilość cukru w przepisie.
3. MUSY WARZYWNE
1 jajko = 1/3 szklanki
Świetnie sprawdzi się w cięższych ciastach, jak np. brownie, gdyż nadają wilgotności, dociążają je. Najlepsze jest puree z dyni, batatów czy buraka.
4. MĄKA Z WODĄ
1 jajko = 1 łyżka mąki + 3 łyżki wody
Dobrze zastępuje jajko w wypiekach o puszystej, lekkiej konsystencji. Wybierz mąkę ziemniaczaną, owsianą lub sojową
5. SIEMIĘ LNIANE, CHIA, PŁATKI OWSIANE
1 jajko = 1 łyżka siemienia/ chia + 3 łyżki wody
Bardzo dobrze zagęszcza potrawy. Zalej wrzątkiem i poczekaj aż napęcznieje.
6. AQUAFABA– piana z wody z ciecierzycy (ubita woda z ciecierzycy)
1 jajko = 2-3 łyżeczki aquafaby
Świetnie rozrzedza, nadaje lekkości, puszystości, ale ma niewielkie właściwości sklejające. To najlepszy zamiennik podczas przygotowywania bezy czy lekkich musów. Zobacz jak przygotować aquafabę TUTAJ
7. TOFU
Idealnie zastępuje jajka w jajecznicy.
8. MASŁO ORZECHOWE
1 jajko = 3 łyżki masła orzechowego
Podobnie jak banan, ten zamiennik stosuj do placków, ciastek i wypieków. Odważni stosują jako spoiwo w kotletach 🙂
|
Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.
Komentarze (2)
Olka Ch.
Dodano opinię: 16.01.2022
Czym najlepiej zastąpić jajo w gofrach? Chyba ta aqafaba najlepiej pasuje?🤔
alaantkoweblw
Dodano opinię: 21.02.2022
tak, a tu możesz zajrzeć od naszego wpisu: https://alaantki.mda.pl/jak-zastapic-jajko-w-przepisach/