Popiszemy?

kontakt@alaantkoweblw.pl

 

28 września 2022

Jak zrobić najlepsze puree z dyni?

Z tego wpisu dowiesz się wszystkiego o puree z dyni! Jaką odmianę dyni wybrać do wykonania puree z dyni? Jak zrobić puree z dyni gotowanej? Jak przygotować puree z dyni pieczonej? Jak zamrozić dynię? Nasze najlepsze przepisy z wykorzystaniem musu z dyni.

Często w komentarzach na blogu i facebooku pytacie nas o to, jak zrobić purée z dyni, bo przecież w prawie wszystkich naszych dyniowych przepisach, puree się pojawia.

Postanowiłyśmy więc stworzyć na ten temat oddzielny post na blogu, by raz na zawsze zapisać dla Was 2 sposoby na wykonanie puree z dyni. Przy okazji, musimy Wam pokazać nasze ostatnie odkrycie kulinarne, które nas zachwyciło – odmiana dyni – MUSCAT.

Muscat de Provence, zwana też dynią prowansalską/francuską, cieszy się dużym uznaniem wśród szefów kuchni. Ma niestandardowy wygląd,  słodkawy smak i intensywnie pomarańczowy miąższ.

W dalszej części wpisu dowiesz się:

  1. Jaką odmianę dyni wybrać do wykonania puree z dyni?
  2. Jak zrobić puree z dyni gotowanej?
  3. Jak przygotować puree z dyni pieczonej?
  4. Jak zamrozić dynię?
  5. Nasze najlepsze przepisy z wykorzystaniem musu z dyni.

jak zrobić puree z dyni

Do dzieła!

A właściwie to, po co robić puree z dyni? A no bo mając większą ilość zamrożonego musu z dyni, możesz nawet każdego dnia po nie sięgać i czarować nowe dania np. bułeczki, ciasta, zapiekanki, muffiny, itd…

Jak zrobić dobre puree z dyni?

Każda odmiana będzie dobra. Uważaj! Jednej odmiany nie musisz obierać – to dynia hokkaido. Charakteryzuje się intensywnie żółtym kolorem i bardzo twardą skórą, której się nie obiera. Łatwo odróżnić ją od zwykłej dyni, bo jest mniejsza i twardsza (waży ok. 2-3 kg).

Puree możesz zrobić na dwa sposoby.

Puree z dyni – sposób pierwszy

1. Pokrój dynię na kawałki. Obierz za pomocą noża ze skóry (czego osobiście robić nie lubię, więc wybieram drugą opcję), pokrój w kostkę i wrzuć do garnka, dodaj odrobinę wody na dno i gotuj aż całkiem się rozpadanie (pod przykryciem).  A następnie zblenduj na mus.

Puree z dyni – sposób drugi

Pokrój dynię na grube kawałki np. na półksiężyce. Przełóż do miski, zalej wodą i odstaw na 10 minut. Odsącz. Blachę wyłóż papierem do pieczenia i połóż kawałki dyni (najlepiej skórą do dołu). Skrop oliwą lub olejem rzepakowym. Wstaw do nagrzanego na 200’C piekarnika i piecz 40-60 minut w zależności od tego, jak grube są kawałki. Sprawdzisz czy dynia jest miękka wbijając widelec w miąższ.  Wyjmij blachę z piekarnika i zeskrob łyżką miąższ do miski. Zblenduj.

UWAGA! Po zblendowaniu dyni, po jakiś 20 minutach na wierzchu zacznie ”wychodzić” woda – to znaczy, że należy papkę jeszcze z niej odsączyć, np. przelewając przez sitko. W wielu przepisach, piszemy o tym, by puree było dobrze odsączone, inaczej może to źle wpłynąć na przepis.

Dużą ilość musu z dyni możesz schłodzić i poporcjować np. do woreczków do mrożenia czy kubeczków i zamrozić na max. 3 miesiące.

Puree z dyni możesz wykorzystać do wielu przepisów, a puree z dyni muscat możesz jeść bez żadnych dodatków. Jest tak słodka i pyszna, że trudno się powstrzymać:)))

jak zrobic puree z dyni

Najwięcej przepisów z wykorzystaniem dyni np. pierożki, zupa, ciasto znajdziesz w naszym bestsellerowym ebooku z 40 przepisami wzmacniającymi odporność. Zobacz cały spis treści i zdjęcia przykładowych przepisów tutaj:

Zobacz też nasz wpis, jak zamrozić dynię oraz propozycje na smaczne dania z dynią w roli głównej:

Jak zamrozić dynię i co z niej zrobić?

oraz inne przepisy na blogu z wykorzystaniem puree z dyni:

Kasza manna z dynią dla niemowlaka i rodzica

Domowy makaron dyniowy

Pyszne placuszki dyniowe z serkiem

Miękkie ciasteczka dyniowe z czekoladą

Udostępnij wpis

Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.

Komentarze (20)

Monika

Dodano opinię: 31.10.2019

A czy mogę taki mus zagotować w sloiczkach??

alaantkoweblw

Dodano opinię: 28.11.2019

tak

Aleksandra

Dodano opinię: 31.10.2019

Od kiedy można zacząć podawać dynię? Dopiero zaczynamy przygodę z rozszerzeniem diety ??

alaantkoweblw

Dodano opinię: 01.11.2019

od początku

Natka

Dodano opinię: 18.12.2019

A ja mam 3. sposób, moim zdaniem najlepszy 😉 Obrane kawałki dyni gotuję w specjalnym garnku do gotowaniana parze. Do ostudzenia zostawiam odkryte, dzięki temu odparowuje nadmiar wody. Ten sposób łączy zalety gotowania (trudniej o przypalenie) i pieczenia (brak nadmiaru wody). Polecam i pozdrawiam serdecznie 🙂

Justyna

Dodano opinię: 10.01.2020

Przeczytałam właśnie że każda odmiana jest dobra? a ja od kilku dni zastanawiam się nad kupnem piżmowej tylko nie widziałam czy mogę ja podać synkowi

Joanna i Madzia

Dodano opinię: 07.02.2020

Za radą Natki ugotowałam dynię na parze tylko, że ja w szybkowarze. Po ugotowaniu jest mieciuśka i sucha. Jak przestygnie będę blendować na puree. Zdjęcie po ugotowaniu a przed zblendowaniem. Pozdrawiam

Joanna i Madzia

Dodano opinię: 07.02.2020

Dynia piżmowa po zblendowaniu na puree. Gotowana na parze w szybkowrze przez 6minut. Zrobiona na potrzeby innego Waszego przepisu:)

Ewelina

Dodano opinię: 02.09.2020

Witam, dynia po upieczeniu w piekarniku (180 stopni-35 min) wyszła sucha jak wiór, taki słodki ziemniak zero wody, co mogłam zrobić nie tak ?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 06.09.2020

Może Twój piekarnik wymaga krótszego czasu pieczenia. Sporo też zależy od wodnistości dyni, a to był suchy rok.

Irena

Dodano opinię: 12.11.2020

To zależy także od rodzaju dyni – ile ma w sobie skrobi. Im więcej, tym bardziej jest mączysta.

Karolina

Dodano opinię: 03.11.2020

Czy takie suche purree nadaje się na placuszki z Waszego przepisu?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 04.11.2020

Dajemy bardziej wilgotne, ale to nie powinno stanowić większego problemu. Zawsze można odrobinę zwiększyć ilość mokrych składników.

Ewa

Dodano opinię: 12.11.2020

dlaczego przed pieczeniem należy namoczyć dynię?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 16.11.2020

Wtedy nie wysuszy się z zewnątrz. Jeśli nie namoczysz, to zrobi się na miąższu z zewnątrz taka skorupa skórzasta.

Ola

Dodano opinię: 02.11.2021

Za moment będę rozszerzała maluszkowi dietę. Warto teraz zrobić zapas dyni czy zrobiona zimą, na bieżąco, będzie ok?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 27.12.2021

Możesz na bieżąco. Dynia dosyć dobrze się przechowuje, więc jest długo dostępna.

Justyna

Dodano opinię: 27.01.2022

Witam. Czy moge takie puree zamrozić ?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 21.02.2022

Tak

Natalia

Dodano opinię: 20.10.2023

Bardzo długo brałam się za puree z dyni. Nie wiedziałam, że to takie proste dopóki nie zobaczyłam tego przepisu. Dziękuję! Uwielbiam wasze przepisy 🎃❤️

Dodaj komentarz
Newsletter obrazek