Często w komentarzach na blogu i facebooku pytacie nas o to, jak zrobić purée z dyni, bo przecież w prawie wszystkich naszych dyniowych przepisach, puree się pojawia.
Postanowiłyśmy więc stworzyć na ten temat oddzielny post na blogu, by raz na zawsze zapisać dla Was 2 sposoby na wykonanie puree z dyni. Przy okazji, musimy Wam pokazać nasze ostatnie odkrycie kulinarne, które nas zachwyciło – odmiana dyni – MUSCAT.
Muscat de Provence, zwana też dynią prowansalską/francuską, cieszy się dużym uznaniem wśród szefów kuchni. Ma niestandardowy wygląd, słodkawy smak i intensywnie pomarańczowy miąższ.
W dalszej części wpisu dowiesz się:
- Jaką odmianę dyni wybrać do wykonania puree z dyni?
- Jak zrobić puree z dyni gotowanej?
- Jak przygotować puree z dyni pieczonej?
- Jak zamrozić dynię?
- Nasze najlepsze przepisy z wykorzystaniem musu z dyni.
Do dzieła!
A właściwie to, po co robić puree z dyni? A no bo mając większą ilość zamrożonego musu z dyni, możesz nawet każdego dnia po nie sięgać i czarować nowe dania np. bułeczki, ciasta, zapiekanki, muffiny, itd…
Jak zrobić dobre puree z dyni?
Każda odmiana będzie dobra. Uważaj! Jednej odmiany nie musisz obierać – to dynia hokkaido. Charakteryzuje się intensywnie żółtym kolorem i bardzo twardą skórą, której się nie obiera. Łatwo odróżnić ją od zwykłej dyni, bo jest mniejsza i twardsza (waży ok. 2-3 kg).
Puree możesz zrobić na dwa sposoby.
Puree z dyni – sposób pierwszy
1. Pokrój dynię na kawałki. Obierz za pomocą noża ze skóry (czego osobiście robić nie lubię, więc wybieram drugą opcję), pokrój w kostkę i wrzuć do garnka, dodaj odrobinę wody na dno i gotuj aż całkiem się rozpadanie (pod przykryciem). A następnie zblenduj na mus.
Puree z dyni – sposób drugi
Pokrój dynię na grube kawałki np. na półksiężyce. Przełóż do miski, zalej wodą i odstaw na 10 minut. Odsącz. Blachę wyłóż papierem do pieczenia i połóż kawałki dyni (najlepiej skórą do dołu). Skrop oliwą lub olejem rzepakowym. Wstaw do nagrzanego na 200’C piekarnika i piecz 40-60 minut w zależności od tego, jak grube są kawałki. Sprawdzisz czy dynia jest miękka wbijając widelec w miąższ. Wyjmij blachę z piekarnika i zeskrob łyżką miąższ do miski. Zblenduj.
UWAGA! Po zblendowaniu dyni, po jakiś 20 minutach na wierzchu zacznie ”wychodzić” woda – to znaczy, że należy papkę jeszcze z niej odsączyć, np. przelewając przez sitko. W wielu przepisach, piszemy o tym, by puree było dobrze odsączone, inaczej może to źle wpłynąć na przepis.
Dużą ilość musu z dyni możesz schłodzić i poporcjować np. do woreczków do mrożenia czy kubeczków i zamrozić na max. 3 miesiące.
Puree z dyni możesz wykorzystać do wielu przepisów, a puree z dyni muscat możesz jeść bez żadnych dodatków. Jest tak słodka i pyszna, że trudno się powstrzymać:)))
Najwięcej przepisów z wykorzystaniem dyni np. pierożki, zupa, ciasto znajdziesz w naszym bestsellerowym ebooku z 40 przepisami wzmacniającymi odporność. Zobacz cały spis treści i zdjęcia przykładowych przepisów tutaj:
Zobacz też nasz wpis, jak zamrozić dynię oraz propozycje na smaczne dania z dynią w roli głównej:
Jak zamrozić dynię i co z niej zrobić?
oraz inne przepisy na blogu z wykorzystaniem puree z dyni:
Kasza manna z dynią dla niemowlaka i rodzica
Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.
Komentarze (20)
Monika
Dodano opinię: 31.10.2019
A czy mogę taki mus zagotować w sloiczkach??
alaantkoweblw
Dodano opinię: 28.11.2019
tak
Aleksandra
Dodano opinię: 31.10.2019
Od kiedy można zacząć podawać dynię? Dopiero zaczynamy przygodę z rozszerzeniem diety ??
alaantkoweblw
Dodano opinię: 01.11.2019
od początku
Natka
Dodano opinię: 18.12.2019
A ja mam 3. sposób, moim zdaniem najlepszy 😉 Obrane kawałki dyni gotuję w specjalnym garnku do gotowaniana parze. Do ostudzenia zostawiam odkryte, dzięki temu odparowuje nadmiar wody. Ten sposób łączy zalety gotowania (trudniej o przypalenie) i pieczenia (brak nadmiaru wody). Polecam i pozdrawiam serdecznie 🙂
Justyna
Dodano opinię: 10.01.2020
Przeczytałam właśnie że każda odmiana jest dobra? a ja od kilku dni zastanawiam się nad kupnem piżmowej tylko nie widziałam czy mogę ja podać synkowi
Joanna i Madzia
Dodano opinię: 07.02.2020
Za radą Natki ugotowałam dynię na parze tylko, że ja w szybkowarze. Po ugotowaniu jest mieciuśka i sucha. Jak przestygnie będę blendować na puree. Zdjęcie po ugotowaniu a przed zblendowaniem. Pozdrawiam
Joanna i Madzia
Dodano opinię: 07.02.2020
Dynia piżmowa po zblendowaniu na puree. Gotowana na parze w szybkowrze przez 6minut. Zrobiona na potrzeby innego Waszego przepisu:)
Ewelina
Dodano opinię: 02.09.2020
Witam, dynia po upieczeniu w piekarniku (180 stopni-35 min) wyszła sucha jak wiór, taki słodki ziemniak zero wody, co mogłam zrobić nie tak ?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 06.09.2020
Może Twój piekarnik wymaga krótszego czasu pieczenia. Sporo też zależy od wodnistości dyni, a to był suchy rok.
Irena
Dodano opinię: 12.11.2020
To zależy także od rodzaju dyni – ile ma w sobie skrobi. Im więcej, tym bardziej jest mączysta.
Karolina
Dodano opinię: 03.11.2020
Czy takie suche purree nadaje się na placuszki z Waszego przepisu?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 04.11.2020
Dajemy bardziej wilgotne, ale to nie powinno stanowić większego problemu. Zawsze można odrobinę zwiększyć ilość mokrych składników.
Ewa
Dodano opinię: 12.11.2020
dlaczego przed pieczeniem należy namoczyć dynię?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 16.11.2020
Wtedy nie wysuszy się z zewnątrz. Jeśli nie namoczysz, to zrobi się na miąższu z zewnątrz taka skorupa skórzasta.
Ola
Dodano opinię: 02.11.2021
Za moment będę rozszerzała maluszkowi dietę. Warto teraz zrobić zapas dyni czy zrobiona zimą, na bieżąco, będzie ok?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 27.12.2021
Możesz na bieżąco. Dynia dosyć dobrze się przechowuje, więc jest długo dostępna.
Justyna
Dodano opinię: 27.01.2022
Witam. Czy moge takie puree zamrozić ?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 21.02.2022
Tak
Natalia
Dodano opinię: 20.10.2023
Bardzo długo brałam się za puree z dyni. Nie wiedziałam, że to takie proste dopóki nie zobaczyłam tego przepisu. Dziękuję! Uwielbiam wasze przepisy 🎃❤️