My baaaaardzo.
Faktycznie, awokado to prawdziwy tłuścioch, ale zdecydowanie nie powinien mieć kompleksów. Dlaczego?
Awokado w swoim składzie zawiera 20-30% tłuszczów, dlatego też, często nazywany jest owocem maślanym. Na 100g tego owocu przypada 221kcal, porównując, banan, który jest jednym z najbardziej kalorycznych owoców ma jedynie 95kcal/100g. Oprócz tłuszczów awokado jest bogatym źródłem witaminy E (witamina młodości). Znajdziemy także witaminę A, B1, B2, C, PP, K, H, kwas pantotenowy oraz kwas foliowy. Z substancji mineralnych zawiera wapń, potas i fosfor. Jest również dobrym źródłem błonnika (6,3g na 100g owocu).
Tłuszcze zawarte w awokado w połączeniu z potasem skutecznie pomagają obniżyć ciśnienie krwi. Zalecany kobietom w ciąży kwas foliowy w profilaktyce wad cewy nerwowej u rozwijającego się płodu, najlepiej spożywać w formie naturalnej. Zatem awokado również znajduje tu zastosowanie. Zawartość błonnika zapobiega skokom poziomu cukru we krwi, co można wykorzystać w diecie osób zmagających się z cukrzycą typu II. Witaminy E, A i C to cenne przeciwutleniacze, które pomagają w walce ze starzeniem organizmu. Istnieją badania wskazujące na przeciwnowotworowe działanie przeciwutleniaczy. Jednym z nielicznych naturalnych źródeł glutationu jest awokado. Ten cenny antyoksydant wspiera pracę wątroby, a także funkcjonowanie systemu nerwowego. Usprawnia nasz system immunologiczny. Poprawiając zdolność wchłaniania substancji odżywczych, dzięki zawartym enzymom, awokado polecane jest osobom cierpiącym na stany zapalne żołądka i jelit.
A jak to się je?:):):)
Na przykład tak:
3. Migdałowe naleśniki z awokado
4. Jaglany koktajl z awokado i gruszką
Smacznego, zdrowego!
Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.
Komentarze (18)
Joasia
Dodano opinię: 17.11.2016
Ja własnie dzisiaj zrobiłam córci naleśniki z kaszy manny i do tego krem czekoladowy z avocado i banana:) zajadała jak nie wiem 🙂
Agnieszka
Dodano opinię: 18.11.2016
Ja miękkim awokado smaruje chleb zamiast masłem. Pychota!
Małgosia
Dodano opinię: 18.11.2016
u nas tylko grzanki, tylko nie wiem czemu któryś raz wychodzą mi gorzkie :/ zjadliwe ale gorzkawy posmak mają.
Maria
Dodano opinię: 21.11.2016
Mój 10 miesięczny synek jest w stanie zjeśc całe awokado na kolacje…. A jak się kończy to wrzask pewnie słyszą sąsiedzi. Bardzo też lubi Wasz budyń bananowy z awokado- ja dodaje do niego karob zamiast kakao.
Yolcia
Dodano opinię: 15.02.2018
A czy awokado mocno traci na wartości pod wpływem obróbki termicznej? Moge je np. wgnieść do placków?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 15.02.2018
Każda obróbka powoduje jakąś utratę wartości, ale i tak sądzimy że warto:)
Emm
Dodano opinię: 09.10.2018
Czy awokado mogę podać od początku rozszerzania diety?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 09.10.2018
Tak:)
Magdalena
Dodano opinię: 18.11.2019
Moja mała ma skończone 7 miesięcy i dostała awokado zblendowane z jabluszkiem. Jak jest kupa, że tak zapytam? Dzisiaj zrobiła 2 zielone kupki to po awokado?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 28.11.2019
raczej tak
Marta
Dodano opinię: 18.09.2020
Jak dużo avokado dziennie może zjeść niemowlę? Mój synek (10miesięcy) zjada często pół avokado dziennie, chętnie zjadłby całe ale zastanawiam się czy to nie będzie za dużo tłuszczu dla takiego malucha ?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 05.10.2020
Może być za dużo.
Paulina
Dodano opinię: 19.01.2021
Jak wybrać dobre awokado w sklepie? Często zdarza mi się że pestka w środku jest pokryta białym nalotem – czy to świadczy że owoc jest zepsuty?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 01.03.2021
DObre awokado można poznac po skórce i stopniu miękkości. Ale to zależy od rodzaju awokado.
Hass: skórka fioletowo-czarna; ma grubszą skórkę, więc po naciśnięciu na nie poczujemy, że jest dosyć twarde. Miękkie, jakby puste jest zwykle zepsute.
Awokado Fuerte: ma mieć zieloną skórkę, bez ciemnych plamek. Idealne awokado Fuerte nie jest ani za twarde, ani za miękkie. Po naciśnięciu na skórkę musi się ona uginać pod palcami, ale wracać do swojego wcześniejszego położenia.
Jeśli mają szypułkę, można ją delikatnie oderwać i sprawdzić kolor owocu pod szypułką- powinien być jasno-zielony lub jasno-żółty, bez widocznych ciemnych plamek. Jeśli awokado ma pod szypułką plamki- jest już zepsute.
MamaMaksia
Dodano opinię: 19.05.2021
Hej, mam pytanie, może Wy będziecie wiedziały, szukam informacji w sieci, pytam po ludziach, nikt nic nie wie. Biała, omszala pestka awokado. Plesn czy niekoniecznie? Coś jak tu https://www.wykop.pl/cdn/c3201142/comment_iEy98qTcdCWmpgFYY98hjW46pLPoBeDG.jpg. Helpunku, bo często takie trafiam i nie wiem czy dać dzieciowi 🙂
alaantkoweblw
Dodano opinię: 14.07.2021
Zazwyczaj zepsute awokado ma miąższ z plamkami, brązowiejący, skórka się zapada pod wplywem dotyku i nie wraca do pierwotnego stanu.
Magda
Dodano opinię: 10.10.2022
Czy można podać dziecku, które ma skończone 6 miesięcy pastę z awokado?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 10.10.2022
Nie w pierwszych dniach, ale można 🙂