Popiszemy?

kontakt@alaantkoweblw.pl

 

06 sierpnia 2023

Mleczna kanapka

To zdrowa i smaczna propozycja śniadania, ale i przekąski czy kolacji. Domowa i lepsza wersja skle[powej kanapki mlecznej, która nie ma najlepszego składu.

Mleczna kanapka

Ten przepis to zdrowa alternatywa sklepowej kanapki mlecznej, którą dzieci tak lubią. Sprawdź ten przepis, na pewno posmakuje dzieciom i całej rodzinie.

Składniki:

6
1 szklanka mąki
2 łyżki kakao
1 szklanka jogurtu greckiego
2 jajka
2 łyżki oleju rzepakowego
100 g twarogu tłustego
1 dojrzały banan
1/2 szklanki jogurtu greckiego
opcjonalnie cukier waniliowy/miód dla starszych dzieci

Wykonanie:

Przygotuj masę na ciasto do kanapki.

Do miski przesiej mąkę i kakao. Dodaj jogurt. Oddziel żółtka od białek, żółtka dodaj do miski, białka ubij. Starszemu dziecku możesz ciasto dosłodzić cukrem waniliowym lub miodem.  Wymieszaj wszystkie składniki na najniższych obrotach miksera. Miksuj tylko do połączenia składników. Wyłóż blachę papierem do pieczenia, a na nią rozsmaruj ciasto na grubość około 2 cm. Piecz 15 min w 180’c z termoobiegiem na środkowym poziomie piekarnika. Wystudź.

Przygotuj nadzienie.

Do miski przełóż twaróg, banan i jogurt. Rozgnieć wszystko widelcem by składniki się połączyły i stworzyły spójną masę. Nie binduj masy, bo będzie miała za rzadką konsystencję. Odłóż ją do lodówki na czas pieczenia biszkoptu i studzenia go. Około 40 min.

 

Przekrój ciasto na pół, jedną część posmaruj masą i przykryj drugą. Pokrój na prostokątne kawałki.

Gotowe:)

Przechowuj w lodówce:)

Możesz to danie podać niemowlęciu, jeśli nie dodasz do niego miodu ani cukru.

Udostępnij wpis

Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.

Komentarze (0)

Dodaj komentarz
Newsletter obrazek