Popiszemy?

kontakt@alaantkoweblw.pl

 

01 stycznia 1970

Cała prawda o parówkach dla dzieci

Parówki ukochane danie śniadaniowe dzieci i rodziców. Zobacz, co naprawdę siedzi w parówce.

parówki

Dlaczego dzieci i rodzice kochają parówki?

To w sumie bardzo proste:

  • Rodzice je jedzą, więc je kupują, a reklamy zachęcają. Kolorowe etykietki ze zwierzakami i bohaterami bajek wołają na półkach w sklepie.
  • Parówki są tanie, szybkie w przygotowaniu, mają gładką konsystencję i są…smaczne?
  • Serwują je WSZYSCY I WSZĘDZIE: w żłobkach, przedszkolach, szpitalach, hotelach i u babci.
  • Są beżowe – to ulubiony i bezpieczny kolor dzieci z neofobią.

Marketing parówkowy ma się dobrze. Maluszki, Sokolunie, Pirateczki, Misiunie, Parówunie… a rodzic bierze i kupuje, bo na etykietce widnieje ‘’ZDROWE, DLA DZIECKA, SAMA SZYNECZKA!”

U niektórych rodziców istnieje dziwne przekonanie, że paróweczka kupiona w małym sklepie ‘’u rzeźnika” z pewnością jest cenniejsza i zdrowsza, niż ta z Biedry. To nie prawda!

Niezależnie od tego, gdzie kupujesz parówki – powiedzmy to jasno – to nie jest produkt dobry dla dzieci.

Parówka to tłusty, przetworzony produkt, który nie jest niezbędny w diecie dziecka.

Niektóre parówki, określane przez producentów mianem ‘’dla dzieci”, zawierają tyle samo tłuszczu, co porcja frytek (100g)!

Co siedzi w parówkach? czyli o składzie.

  • mięso – drób, wieprzowina, cielęcina. Zwracaj uwagę na zawartość mięsa – im więcej, tym lepiej. Niektóre parówki zawierają tylko 51% mięsa, czy pozostałe 49% to karton???

Tych składników unikaj jak ognia:

  • Azotyn sodu (E249) – małe dzieci ABSOLUTNIE nie powinny jeść produktów z tym KONSERWANTEM
  • MOM-mięsa mechanicznie oddzielonego
  • wzmacniacz smaku: glutaminian monosodowy
  • inne niepotrzebne składniki:

skrobia ziemniaczana, glukoza, cukier, kwas L-askorbinowy, tłuszcz wieprzowy, hydrolizat białka roślinnego, wzmacniacze smaku, konserwanty, maltodekstryna, karagen, przeciwutleniacze, ekstrakt drożdżowy.

Jaki skład parówek będzie w miarę przyzwoity?

  • krótki
  • mięso z szynki wieprzowej, mięso z piersi kurczaka – zawartość mięsa minimum 97%
  • sól, przyprawy,
  • susz z aceroli, woda,
  • skrobia ziemniaczana,
  • izolat i hydrolizat białka roślinnego,
  • sól, ekstrakty przypraw, aromaty naturalne/ekstrakty przypraw,

Idealny skład parówek to, np.:

mięso z indyka 97%, 3%: zioła i przyprawy, sól kamienna.

Co to jest MOM?

MOM to: mięso oddzielone mechanicznie.

Według przepisów Unii Europejskiej nie jest mięsem, ale produktem, który został uzyskany: „przez usunięcie mięsa z tkanek przylegających do kości po odłączeniu od nich tuszy, lub tusz drobiowych, za pomocą środków mechanicznych, co prowadzi do utraty lub modyfikacji struktury włókien mięśniowych” (1).

MOM to resztki oddzielone od kości, zmielone na gładką masę i dodawane do produktów mięsnych. Mięso Oddzielone Mechanicznie jest tanie i znajdziesz je w produktach gorszej jakości.

Parówki z MOM nie nadają się dla dzieci!

Układ pokarmowy maluszka nie jest dojrzały i gotowy na taka porcję syfu do strawienia.

 

Źródła:

  1. * Rozporządzenie Nr 853/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z 29 kwietnia 2004 r.

Udostępnij wpis

Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.

Komentarze (0)

Dodaj komentarz
Newsletter obrazek