Dieta niemowlaka powinna być bogata w wartości odżywcze. Jedna z podstawowych zasad komponowania posiłku podczas rozszerzania diety to zawarcie maksimum wartości w małej objętości. Dlatego też fajnym dodatkiem do potraw są produkty, które nazywamy superfoods. To warzywa, owoce, ziarna i nasiona, które zawierają w sobie dużo witamin, minerałów oraz antyoksydantów. Taki dodatek znacząco podnosi wartość odżywczą posiłku. Superfoods to takie w pełni naturalne suplementy.
Najpopularniejsze superfoods to: jagody goi, acai, chia, kurkuma czy spirulina itd.
Ale w kuchni dobrze jest też gotować lokalnie i sezonowo, dlatego warto sięgnąć nie tylko po egzotykę, ale też nasze, polskie superfoods.
Coraz bardziej popularny w ostatnich latach jarmuż to jedno z naszych polskich warzyw o super mocach. To źródło wartościowego roślinnego białka oraz wapnia, potasu, magnezu, żelaza i fosforu. Dlaczego jeszcze warto włączyć go do diety? Jarmuż zawiera dużo witaminy C, E, K, witamin z grupy B i beta-karotenu. Podobnie jak inne kapustne, zawiera też sulforafan, który ma działanie przeciwnowotworowe.
Jarmuż ma specyficzny smak, który nie każdy lubi, dlatego warto podawać go np. w formie koktajli czy smoothie. To wygodna forma podania dla niemowlaka. Dorosłym i starszym dzieciom możesz podawać jako dodatek do sałatek, podpiec w piekarniku i podać jako chipsy. Jarmuż możesz także przygotować podobnie jak szpinak- na patelni jako dodatek do sosów, np. do makaronu.
Nie tylko ziarenka chia mają pozytywny wpływ na nasz organizm. Takim polskim odpowiednikiem jest siemię lniane. Magnez, fosfor, mangan, selen oraz kwas foliowy zamknięte w malutkich ziarenkach, do tego kwasy tłuszczowe omega-3 i kwas alfa-linolenowy (ALA), który przekształca się m.in. w DHA. To właśnie DHA są niezbędne dla prawidłowego rozwoju mózgu i układu nerwowego. Jeśli więc w Waszej diecie brakuje ryb, to warto zadbać o inne naturalne źródła DHA. Bogactwo błonnika usprawnia pracę układu pokarmowego, a lignany działają antyoksydacyjnie i przeciwnowotoworowo.
Kisiel z siemienia lnianego pomaga w dolegliwościach układu pokarmowego oraz zapaleniu gardła.
Ziarenka to trudny temat, dlatego najlepiej zmielić je i podać jako dodatek do koktajli, posypkę do owsianek, składnik panierek, wypieków, placków. Miel ziarenka tuż przed jedzeniem, ponieważ kwasy tłuszczowe w nich zawarte szybko się utleniają i tracą swoje właściwości. Możesz też wykorzystać kisiel z siemienia lnianego zarówno jako domowy lek na problemy z układem pokarmowym, a także przy alergii na jajko, jako jego zastępnik w przepisach (więcej przeczytasz TU).
Zobacz jak możesz podać siemię lniane niemowlakowi w TYM przepisie, a dla starszaka super sprawdzi się TAKA opcja.
Kasza jaglana – królowa wśród kasz. Indianie mają swoją komosę ryżową, a my kaszę jaglaną. Jest lekkostrawna i zawiera mnóstwo wartościowego białka i węglowodanów. Nie zawiera glutenu i jako jeden z niewielu produktów zbożowych ma właściwości zasadotwórcze. Kasza jaglana to bogactwo beta-karotenu, witamin z grupy B, żelaza, wapnia, fosforu, potasu i lecytyny.
Kasza jaglana to idealna kasza na początek- delikatna w smaku, lekkostrawna i prawdziwa bomba wartości. Jak dobrze przygotować kasze jaglaną, kiedy wprowadzić ją do diety oraz nasze najlepsze przepisy na początek przygody z królową kasz znajdziesz TU.
Bardzo niedoceniana w naszej kuchni natka pietruszki, traktowana głównie jako ozdobnik na talerzu to bardzo wartościowy produkt. Ogromne źródło witaminy C oraz żelaza– ten duet to połączenie idealne, dzięki któremu wchłanianie żelaza jest jeszcze lepsze. To top produkt przy anemii oraz w czasie infekcji. Duża zawartość flawonoidów i chlorofilu sprawia, że natka ma działanie antyoksydacyjne. Warto także z powodu dużej zawartości beta-karotenu, witaminy z grupy B i K, wapnia, magnezu, kwasu foliowego, błonnika.
Jak wszystkie liściaste to także produkt trudny do zaserwowania w wersji naturalnej podczas rozszerzania diety. Jak więc podać surową natkę niemowlakowi? Możesz zrobić z niej pesto do kanapek czy makaronu (wypróbuj TEN przepis), podawać w smoothie warzywno-owocowych (świetnie komponuje się z pomarańczą), drobno posiekana jest super dodatkiem do ziołowego twarożku (zobacz TU) i innych past kanpakowych.
Zdecydowanie orzech włoski to król wśród orzechów, jeśli chodzi o właściwości. Ze wszystkich orzechów mają największe działanie antyoksydacyjne ze względu na dużą zawartość selenu, polifenoli i witaminy E. To także bogactwo magnezu, fosforu, kwasu foliowego i… błonnika oraz białka. Ale największą super mocą orzechów włoskich jest wysoka zawartość kwasów omega-3.
Orzechy to trudny i niebezpieczny produkt. Nie podawaj ich w całości, ale nie rezygnuj z ich obecności w diecie dziecka. Zmiel i podawaj jako wzbogacający dodatek do owsianki, jaglanki, koktajli. Mogą być także składnikiem panierki, dodatkiem do placuszków i babeczek czy nadzienia do naleśników (np. w TYM przepisie) Korzystaj z różnych rodzajów orzechów.
Dynia to jedno z warzyw, które szczególnie wspiera układ odpornościowy i działa antynowotworowo. Zawiera bardzo duże ilości witaminy C oraz A i E. Witamina A oraz bogactwo karotenoidów chronią przed chorobami oczu. Dynia ma także całkiem sporo błonnika oraz białka, a także magnez, wapń i potas.
Dynia to super warzywo nie tylko pod kątek wartości odżywczych i prozdrowotnych, ale też kuchennych. W sezonie jest bardzo tania, świetnie przechowuje się w postaci puree. Jest delikatna w smaku, dobrze komponuje się w daniach słodkich i wytrawnych, a gotowe puree pozwala na ekspresowe przygotowanie posiłku. Jak przygotować najlepsze puree z dyni? Jak je przechowywać i co z niego wyczarować, przeczytasz u nas TU.
Aronia to jeden z najzdrowszych owoców na świecie, a Polska jest potentatem w ich uprawie. To źródło witaminy C, witamin z grupy B, przeciwutleniaczy oraz jodu, potasu, żelaza oraz wapnia. Jest wręcz napakowana przeciwutleniaczami, przede wszystkim bioflawonoidami.
Świeże owoce aronii są cierpkie w smaku, więc rzadko jada się je na surowo. Przemrożenie owoców przez 48godzin pozwala na utratę cierpkości. Najłatwiej jest wykorzystać suszone owoce aronii. Niemowlętom można taką suszoną aronię podawać jako dodatek do jogurtów, owsianek, babeczek. Można także przygotować domowy dżem, kisiel czy galaretkę. Najpopularniejszy sposób wykorzystania prozdrowotnych właściwości aronii to przygotowanie z jej owoców soku. Pamiętaj, że soki w diecie dziecka mogą pojawić się dopiero po roku.
Prozdrowotne właściwości żurawiny znane są od wieków i udowodnione naukowo. Żurawina zawiera bardzo dużo witaminy A, C oraz witamin z grupy B i całkiem sporo wapnia, magnezu, fosforu i potasu. Jednak to garbniki, nadające jej cierpki smak, są źródłem super mocy żurawiny. To one odpowiadają za antybakteryjne działanie owoców żurawiny. Główne działanie polega na uniemożliwianiu bakteriom przyczepienia się do błon śluzowych. Ale także bezpośrednio zwalcza bakterie z grupy Staphylococcus aureus oraz Salmonella enteridis.
W diecie niemowlaka najłatwiej żurawinę podać tak jak bakalie- jako dodatek do owsianek, jaglanek, babeczek. Szukaj tej z dobrym składem, bez dodatku cukru. Zobacz te przepisy idealne już od początku rozszerzania diety:
kostki jaglane z malinami i żurawiną
kasza jaglana z suszoną żurawiną
Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.
Komentarze (0)