Przekąski dla dzieci
Lato to wakacje, plażowanie, górskie wycieczki, przetrwanie z dziećmi w domu hahaha czyli przesiadywaniu na placu zabaw i na basenie:)
Lato mogłoby być cały rok, prawda?:)) Długie pobyty na świeżym powietrzu, zaostrzają apetyt. Ale co zrobić, by przekąską na dworze nie były suche chrupki czy mus z torebki?
Pytań o to jakie WARTOŚCIOWE, szybkie i zdrowe przekąski zabrać ze sobą w plener, zawsze jest bardzo dużo.
Odpowiadamy Wam zawsze tak samo – jeśli nie masz czasu, spakuj po prostu banana i wodę:) Jeśli nie chce ci się gotować – wejdź do sklepu po kabanosy z dobrym składem i wodę:) Ale jeśli lubisz i chcesz mieć pod ręką dla swoich dzieci coś sycącego i dobrego, skorzystaj z naszych
4 propozycji na zdrowe i szybkie przekąski dla dzieci na wyjazdach, na plaży, na Mazurach czy w górach 🙂
Proponujemy Wam 4 różne i szybkie propozycje, których przygotowanie nie zajmie więcej niż 20-30 minut:)
POMYSŁ 1
Ciasteczka amarantusowe z ciecierzycą i masłem orzechowym
– gotowe w 20 minut!
Składniki:
- 2,5 szklanki amarantusa ekspandowanego,
- 2 jajka,
- 2 łyżki płynnego miodu,
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 1 łyżka płynnego masła orzechowego,
- 1 puszka porcja na raz ciecierzyca Bondulelle.
Piekarnik nastaw na 180 'C z termoobiegiem. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Do miski wsyp amarantus, wbij jajka, dodaj olej, masło orzechowe i miód. Całość wymieszaj dokładnie łyżką, aż wszystkie składniki połączą się. W dłonie nabieraj porcje ciasta wielkości orzecha włoskiego, formuj kulki, przekładaj na blachę, a następnie spłaszczaj je. Na każde ciasteczko połóż 2-3 kulki ciecierzycy na raz i lekko dociśnij. Wstaw blachę do nagrzanego piekarnika i piecz 15 minut na środkowym poziomie.
A gdy ciasteczka będą się piekły….
Pozostałą porcję ciecierzycy wypłucz na sitku i przesyp do małego pojemniczka i spakuj do lunchówki. Dzięki małej porcji na raz, nie musisz martwić się, że cześć zostanie, a potem ją wyrzucisz. Do lunchówki dodaj również kilka sezonowych owoców np. brzoskwinie czy nektarynki. Gdy ciasteczka upieką się, spakuj je również (w składnikach ciasteczek jest miód, więc podaj je dziecku po roku).Pamiętaj, by owoce przed spakowaniem były umyte! Gotowana ciecierzyca Bonduelle z serii „Porcja na raz” smakuje zarówno na ”słodko” jak i wytrawnie:) Dzieciaki lubią te małe, miękkie kuleczki. Możesz je podać również niemowlakowi, tylko rozgnieć w palcach przed podaniem.
Poprzednie
Następne
najlepsze pojemniki na drugie śniadanie
POMYSŁ 2
Sezamowe nuggetsy z kurczaka i warzywa – gotowe w 25 minut!
Składniki:
- 350 g filetu z piersi kurczaka,
- 1 szklanka rozgniecionych płatków kukurydzianych,
- 1/2 szklanki sezamu,
- 1 jajko,
- 1/2 łyżeczki kurkumy,
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku,
- szczypta soli i pieprzu,
- oliwa do pieczenia.
Piekarnik nastaw na 200 'C z termoobiegiem. Blachę wyłóż papierem do pieczenia, natłuść oliwą. Piersi z kurczaka pokrój na małe kawałki grubości kciuka. Posyp mięso kurkumą, papryką, solą i pieprzem. Dodaj jajko i całość wymieszaj. W drugiej misce połącz rozgniecione płatki kukurydziane i sezam. Panieruj w nich kawałki kurczaka dokładnie z każdej strony i przekładaj na blachę. Piecz 7 minut na środkowym poziomie piekarnika, a następnie przewróć na drugą stronę i piecz jeszcze 8 minut. Sprawdź, czy mięso w środku nie jest surowe!
W czasie pieczenia przygotuj lunchówkę na wyjście. Pamiętaj, by każdego dnia podawać 5 porcji warzyw i owoców, przekąska nad wodą to też dobry czas:) Przygotuj więc np. świeże ogórki w słupkach, czy pomidorki koktajlowe oraz gotowaną, złocistą kukurydzę Bonduelle z serii „Porcja na raz”. Nasze dzieciaki ją uwielbiają. Mała porcja kukurydzy pasuje idealnie na przekąskę. Nie zapomnij spakować łyżeczki:)
#gallery-12 {
margin: auto;
}
#gallery-12 .gallery-item {
float: left;
margin-top: 10px;
text-align: center;
width: 100%;
}
#gallery-12 img {
border: 2px solid #cfcfcf;
}
#gallery-12 .gallery-caption {
margin-left: 0;
}
/* see gallery_shortcode() in wp-includes/media.php */
e-book „Na wynos” – 55 przepisów do szkoły, pracy, na piknik, w podróż
POMYSŁ 3
Placuszki z twarogiem i nektarynką – gotowe w 15 minut!
Składniki:
- 200 g jogurtu naturalnego,
- 3 łyżki twarogu półtłustego,
- 1 nektarynka,
- 1 banan,
- 1 jajko,
- 3 kopiaste łyżki mąki orkiszowej,
- oliwa/ olej do smażenia.
Banana obierz i rozgnieć widelcem na papkę. Przełóż do dużej miski. Dodaj twaróg, jajko, jogurt i dokładnie wymieszaj. Nektarynkę obierz i pokrój w kostkę, dodaj do miski i ponownie wymieszaj. Dodaj mąkę i znów wymieszaj, by powstało gęste ciasto.
Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju/ oliwy i nakładaj łyżką porcję ciasta, tworząc placuszek. Gdy zrumieni się od spodu, przewróć szpatułką na drugą stronę, dociśnij, by placuszek spłaszczył się i smaż jeszcze 2-3 minuty. Przełóż do pojemnika i zabierz na wycieczkę. Do pozostałych pojemniczków przesyp wybrane warzywa Bonduelle z serii „Porcja na raz” np. czerwoną/ czarną fasolę i złocistą kukurydzę.
POMYSŁ 4
Mini frittaty z groszkiem i szynką – gotowe w 25 minut.
Składniki:
- 3 jajka,
- 2-3 małe plasterki szynki wieprzowej,
- 2 małe plasterki sera gouda,
- 2 gałązki szczypiorku,
- 1 kromka chleba,
- 1/2 szklanki mleka,
- puszka zielonego groszku Bonduelle z serii „Porcja na raz”.
Piekarnik nastaw na 200 ’ C z termoobiegiem. Przygotuj 6 foremek do muffinek. Silikonowe lub metalowe (te drugie wyłóż papilotkami). Foremki silikonowe wystarczy lekko posmarować olejem.
Do miski wbij jajka, dodaj mleko i posiekany szczypiorek. Chleb pokrusz na drobne kawałki i przełóż na dno każdej foremki. Następnie do każdej z nich wsyp kilka kuleczek groszku Bonduelle z serii „Porcja na raz”.
Ser i szynkę posiekaj, dodaj do masy jajecznej, wymieszaj. Zalej każdą foremkę masą do pełna. Wstaw do nagrzanego piekarnika, na środkowy poziom i piecz 20 minut. Babeczki po wyjęciu opadną, to normalne:) Spakuj je do lunchówki i ruszaj na piknik. Nie zapomnij również o porcji warzyw i owoców np. borówkach, arbuzie, kawałkach świeżej papryki.
zobacz pojemniki na przekąski dla dzieci
Pamiętaj!
- Przed posiłkiem umyj dziecku ręce np. wodą lub za pomocą wilgotnych chusteczek.
- Nawet na plaży czy w namiocie, dzieci podczas jedzenia powinny siedzieć, nie biegać czy jechać autem.
- Do każdego posiłku podawaj dziecku wodę. Weź ze sobą kubek i butelkę lub bidon. Nie podawaj dziecku soków czy słodzonych i gazowanych napojów.
- Jeśli przebywacie w miejscu, gdzie nie ma cienia, kontroluj czas ekspozycji na słońce i stosuj kremy z filtrem 50 spf, dla najlepszej ochrony powtarzaj smarowanie co 1,5 h.
- Załóż dziecku czapkę z daszkiem lub kapelusz, by chronić głowę przed słońcem:)
Nawadniaj organizm wodą. Pijcie często, małe porcje wody. - Jeśli wybieracie się na łąkę, do lasu, zabezpiecz ciało przed kleszczami i komarami stosując odpowiednie preparaty, możesz o nich poczytać u Marcina (Pan Tabletka).
Dlaczego w każdym pomyśle znajdują małe puszeczki z porcją na raz od Bonduelle? Ponieważ to jedna z niewielu marek produkujących warzywa, w tak małych porcjach, idealnych na raz! W końcu nie musisz się martwić o to, że część produktu pójdzie do kosza ”bo nikt już nie chce tego zjeść”. Porcje na raz, są akurat 🙂 Koniec z marnowaniem jedzenia!
Zastanawiasz się, czy możesz podać warzywa z puszki dziecku? Czy to zdrowe? Naprawdę nie musisz się martwić:). Poczytaj, co o puszkach pisze dietetyczka Zuzia Antecka.
Nie ma się czego obawiać. Pomyśl – ciecierzyca zanim się ugotuje, wymaga jeszcze długiego moczenia, kukurydza dostępna jest tylko w sezonie i to nie wszędzie, a czerwonej fasolki szukaj z lupą w sklepie. Dzięki porcji na raz możesz również spróbować nowości – czarnej fasoli od Bonduelle.
Porcje na raz są idealne na małą przekąskę na wyjazdach. Są łatwo dostępne, znajdziesz je w większości sklepów, możesz je podać dziecku szybko i wygodnie:) Pokaż dziecku, że warzywa mogą być też słodkie, smaczne, a przede wszystkim są bardzo zdrowe!
Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.
Komentarze (25)
Beata
Dodano opinię: 13.08.2019
Moj maluch nie ma roku. Co z miodem z pierwszego przepisu ? Pominąć ?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 26.08.2019
nie dawać
Monika
Dodano opinię: 13.08.2019
Fajne przepisy! Mam tylko jedno pytanie – są one przeznaczone dla dzieci 8+ ale jak rozumiem wszystkie te porcje na raz zawierają sól ? Czy jednak nie zdrowiej wypadają samodzielnie ugotowane te warzywa dla dzieci do roku?
Ania
Dodano opinię: 13.08.2019
Dziewczyny, dzięki za inspiracje!
W tagach jest 12m+, a na początku posta – 8m+. To które w końcu? 🙂
Szynka słona, a miód zabroniony niemowlakom – więc te odpadają. A reszta?
Dziękuję
alaantkoweblw
Dodano opinię: 17.09.2019
miód i szynka po 12 m:) w innych przepisach 8 +
Asia
Dodano opinię: 14.08.2019
Super pomysly, napewno wyprobujemy, na przekaski.a Prosze mi napisac gdzie były pojemniki kupowane? świetne sa? pozdrawiam?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 21.08.2019
lassig I skip hop oraz lidl:)
Kasia
Dodano opinię: 14.08.2019
Dzięki za te przepisy, fajne inspiracje, na pewno się przydadzą. W jakim wieku mogę próbować podawać dziecku okrągłe produkty bez cięcia lub gniecienia (właśnie cieciorkę czy np borówki itp.)?
Mama Tosi
Dodano opinię: 14.08.2019
Ech, znowu jajko w każdym przepisie… Ale inspiracje fajne ?
Mama Szymka
Dodano opinię: 28.08.2019
Jajko można fajnie zastąpić aquafaba albo papka z siemienia lnianego 🙂
Magda
Dodano opinię: 16.08.2019
Czytałam, że dzieciom nie powinno się podawać warzyw z puszki, że względu na aluminium. Jest jakiś przedział wiekowy, od którego to już nie szkodzi?
Ania
Dodano opinię: 18.08.2019
Dzięki za pomysły:) co to za niebieski LuNchbox?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 21.08.2019
skip hop
Aneta
Dodano opinię: 27.08.2019
A mnie placuszki z twarogiem i nektarynką nie wychodzą. Podczas smazenia rozwalają sie , nie tworzą zwartej konsystencji.
Mama
Dodano opinię: 01.09.2019
A ten traktor to jakuej firmy? Chrześniak uwielbia traktory.
alaantkoweblw
Dodano opinię: 19.09.2019
Dumel, traktor Pana Dumelka, jest zajebisty hahaha:)
Wioleta
Dodano opinię: 05.11.2019
A ja się już któryś raz zastanawiam czytając wasze przepisy, jakie to musi być masło orzechowe…?
??
Bo chyba nie takie że sklepowej półki stojące obok nutelli?
Czy jednak takie? ??
alaantkoweblw
Dodano opinię: 06.11.2019
Są sklepowe masła o dobrym składzie, np. marki Olini takie kupujemy. Ale tez mozesz zrobic sama masło, to bardzo proste. Mamy przepis w naszej drugiej książce albo takie tutaj https://alaantki.mda.pl/maslo-migdalowe-z-orzechow-nerkowca/
Ola
Dodano opinię: 29.03.2020
Czy mozna czyms zastapiac amarantusa?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 17.06.2020
Ekspandowana jagła, ale to już nie będą amarantuski
Maria
Dodano opinię: 03.07.2022
Któryś już raz zastanawiam się czy jogurt nie straci swoich właściwości podczas pieczenia/ smażenia. Chodzi mi o bakterie fermentacji mlekowej.
alaantkoweblw
Dodano opinię: 20.07.2022
Niestety wysoka temperatura zabija większość bakterii.
Natalia
Dodano opinię: 01.08.2022
Czym zastąpić płynne masło orzechowe (syn ma alergię)
alaantkoweblw
Dodano opinię: 03.08.2022
Ciężko będzie, najlepiej skorzystać z innego przepisu.
Żaneta
Dodano opinię: 03.08.2022
A jak z kokosem? Może masło kokosowe?