Popiszemy?

kontakt@alaantkoweblw.pl

 

13 sierpnia 2019

Przekąski dla dzieci na plażę – 4 szybkie i zdrowe pomysły!

Przekąski dla dzieci Lato to wakacje, plażowanie, górskie wycieczki, przetrwanie z dziećmi w domu hahaha czyli przesiadywaniu na placu zabaw i na basenie:) Lato mogłoby być cały rok, prawda?:))  Długie pobyty na świeżym powietrzu, zaostrzają apetyt.  Ale co zrobić, by przekąską na dworze nie były suche chrupki czy mus z torebki? Pytań o to jakie...

Przekąski dla dzieci

Lato to wakacje, plażowanie, górskie wycieczki, przetrwanie z dziećmi w domu hahaha czyli przesiadywaniu na placu zabaw i na basenie:)

Lato mogłoby być cały rok, prawda?:))  Długie pobyty na świeżym powietrzu, zaostrzają apetyt.  Ale co zrobić, by przekąską na dworze nie były suche chrupki czy mus z torebki?

Pytań o to jakie WARTOŚCIOWE, szybkie i zdrowe przekąski zabrać ze sobą w plener, zawsze jest bardzo dużo.

Odpowiadamy Wam zawsze tak samo – jeśli nie masz czasu, spakuj po prostu banana i wodę:) Jeśli nie chce ci się gotować – wejdź do sklepu po kabanosy z dobrym składem i wodę:) Ale jeśli lubisz i chcesz mieć pod ręką dla swoich dzieci coś sycącego i dobrego, skorzystaj z naszych

4 propozycji na zdrowe  i szybkie przekąski dla dzieci na wyjazdach, na plaży, na Mazurach czy w górach 🙂

Proponujemy Wam 4 różne i szybkie propozycje, których przygotowanie nie zajmie więcej niż 20-30 minut:)

POMYSŁ 1

Ciasteczka amarantusowe z ciecierzycą i masłem orzechowym
– gotowe w 20 minut!

Składniki:

Piekarnik nastaw na 180 'C z termoobiegiem. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Do miski wsyp amarantus, wbij jajka, dodaj olej, masło orzechowe i miód. Całość wymieszaj dokładnie łyżką, aż wszystkie składniki połączą się. W dłonie nabieraj porcje ciasta wielkości orzecha włoskiego, formuj kulki, przekładaj na blachę, a następnie spłaszczaj je. Na każde ciasteczko połóż 2-3 kulki ciecierzycy na raz i lekko dociśnij. Wstaw blachę do nagrzanego piekarnika i piecz 15 minut na środkowym poziomie.

A gdy ciasteczka będą się piekły….

Pozostałą porcję ciecierzycy wypłucz na sitku i przesyp do małego pojemniczka i spakuj do lunchówki. Dzięki małej porcji na raz, nie musisz martwić się, że cześć zostanie, a potem ją wyrzucisz. Do lunchówki dodaj również kilka sezonowych owoców np. brzoskwinie czy nektarynki. Gdy ciasteczka upieką się, spakuj je również (w składnikach ciasteczek jest miód, więc podaj je dziecku po roku).Pamiętaj, by owoce przed spakowaniem były umyte! Gotowana ciecierzyca Bonduelle z serii „Porcja na raz” smakuje zarówno na ”słodko” jak i wytrawnie:) Dzieciaki lubią te małe, miękkie kuleczki. Możesz je podać również niemowlakowi, tylko rozgnieć w palcach przed podaniem.

lunchboxy

Poprzednie
Następne

najlepsze pojemniki na drugie śniadanie

POMYSŁ 2

Sezamowe nuggetsy z kurczaka i warzywa – gotowe w 25 minut!

Składniki:

  • 350 g filetu z piersi kurczaka,
  • 1 szklanka rozgniecionych płatków kukurydzianych,
  • 1/2 szklanki sezamu,
  • 1 jajko,
  • 1/2 łyżeczki kurkumy,
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku,
  • szczypta soli i pieprzu,
  • oliwa do pieczenia.

Piekarnik nastaw na 200 'C z termoobiegiem. Blachę wyłóż papierem do pieczenia, natłuść oliwą. Piersi z kurczaka pokrój na małe kawałki grubości kciuka. Posyp mięso kurkumą, papryką, solą i pieprzem. Dodaj jajko i całość wymieszaj. W drugiej misce połącz rozgniecione płatki kukurydziane i sezam. Panieruj w nich kawałki kurczaka dokładnie z każdej strony i przekładaj na blachę. Piecz 7 minut na środkowym poziomie piekarnika, a następnie przewróć na drugą stronę i piecz jeszcze 8 minut. Sprawdź, czy mięso w środku nie jest surowe!

W czasie pieczenia przygotuj lunchówkę na wyjście. Pamiętaj, by każdego dnia podawać 5 porcji warzyw i owoców, przekąska nad wodą to też dobry czas:)  Przygotuj więc np. świeże ogórki w słupkach, czy pomidorki koktajlowe oraz gotowaną, złocistą kukurydzę Bonduelle z serii „Porcja na raz”. Nasze dzieciaki ją uwielbiają. Mała porcja kukurydzy pasuje idealnie na przekąskę. Nie zapomnij spakować łyżeczki:)

#gallery-12 {
margin: auto;
}
#gallery-12 .gallery-item {
float: left;
margin-top: 10px;
text-align: center;
width: 100%;
}
#gallery-12 img {
border: 2px solid #cfcfcf;
}
#gallery-12 .gallery-caption {
margin-left: 0;
}
/* see gallery_shortcode() in wp-includes/media.php */

e-book-na-wynos


e-book „Na wynos” – 55 przepisów do szkoły, pracy, na piknik, w podróż

POMYSŁ 3

Placuszki z twarogiem i nektarynką – gotowe w 15 minut!

Składniki:

  • 200 g jogurtu naturalnego,
  • 3 łyżki twarogu półtłustego,
  • 1 nektarynka,
  • 1 banan,
  • 1 jajko,
  • 3 kopiaste łyżki mąki orkiszowej,
  • oliwa/ olej do smażenia.

Banana obierz i rozgnieć widelcem na papkę. Przełóż do dużej miski. Dodaj twaróg, jajko, jogurt i dokładnie wymieszaj. Nektarynkę obierz i pokrój w kostkę, dodaj do miski i ponownie wymieszaj. Dodaj mąkę i znów wymieszaj, by powstało gęste ciasto.

Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju/ oliwy i nakładaj łyżką porcję ciasta, tworząc placuszek. Gdy zrumieni się od spodu, przewróć szpatułką na drugą stronę, dociśnij, by placuszek spłaszczył się i smaż jeszcze 2-3 minuty. Przełóż do pojemnika i zabierz na wycieczkę. Do pozostałych pojemniczków przesyp wybrane warzywa Bonduelle z serii „Porcja na raz” np. czerwoną/ czarną fasolę i złocistą kukurydzę.

POMYSŁ 4

Mini frittaty z groszkiem i szynką – gotowe w 25 minut.

Składniki:

Piekarnik nastaw na 200 ’ C z termoobiegiem. Przygotuj 6 foremek do muffinek. Silikonowe lub metalowe (te drugie wyłóż papilotkami). Foremki silikonowe wystarczy lekko posmarować olejem.

Do miski wbij jajka, dodaj mleko i posiekany szczypiorek. Chleb pokrusz na drobne kawałki i przełóż na dno każdej foremki. Następnie do każdej z nich wsyp kilka kuleczek groszku Bonduelle z serii „Porcja na raz”.
Ser i szynkę posiekaj, dodaj do masy jajecznej, wymieszaj. Zalej każdą foremkę masą do pełna. Wstaw do nagrzanego piekarnika, na środkowy poziom i piecz 20 minut. Babeczki po wyjęciu opadną, to normalne:) Spakuj je do lunchówki i ruszaj na piknik. Nie zapomnij również o porcji warzyw i owoców np. borówkach, arbuzie, kawałkach świeżej papryki.




przepis-na-udany-piknik


zobacz pojemniki na przekąski dla dzieci

Pamiętaj!

  • Przed posiłkiem umyj dziecku ręce np. wodą lub za pomocą wilgotnych chusteczek.
  • Nawet na plaży czy w namiocie, dzieci podczas jedzenia powinny siedzieć, nie biegać czy jechać autem.
  • Do każdego posiłku podawaj dziecku wodę. Weź ze sobą kubek i butelkę lub bidon. Nie podawaj dziecku soków czy słodzonych i gazowanych napojów.
  • Jeśli przebywacie w miejscu, gdzie nie ma cienia, kontroluj czas ekspozycji na słońce i stosuj kremy z filtrem 50 spf, dla najlepszej ochrony powtarzaj smarowanie co 1,5 h.
  • Załóż dziecku czapkę z daszkiem lub kapelusz, by chronić głowę przed słońcem:)
    Nawadniaj organizm wodą. Pijcie często, małe porcje wody.
  • Jeśli wybieracie się na łąkę, do lasu, zabezpiecz ciało przed kleszczami i komarami stosując odpowiednie preparaty, możesz o nich poczytać u Marcina (Pan Tabletka).


Dlaczego w każdym pomyśle znajdują małe puszeczki z porcją na raz od Bonduelle? Ponieważ to jedna z niewielu marek produkujących warzywa, w tak małych porcjach, idealnych na raz! W końcu nie musisz się martwić o to, że część produktu pójdzie do kosza ”bo nikt już nie chce tego zjeść”. Porcje na raz, są akurat 🙂 Koniec z marnowaniem jedzenia!

Zastanawiasz się, czy możesz podać warzywa z puszki dziecku? Czy to zdrowe? Naprawdę nie musisz się martwić:). Poczytaj, co o puszkach pisze dietetyczka Zuzia Antecka.
Nie ma się czego obawiać. Pomyśl – ciecierzyca zanim się ugotuje, wymaga jeszcze długiego moczenia,  kukurydza dostępna jest tylko w sezonie i to nie wszędzie, a czerwonej fasolki szukaj z lupą w sklepie. Dzięki porcji na raz możesz również spróbować nowości – czarnej fasoli od Bonduelle.

Porcje na raz są idealne na małą przekąskę na wyjazdach. Są łatwo dostępne, znajdziesz je w większości sklepów, możesz je podać dziecku szybko i wygodnie:) Pokaż dziecku, że warzywa mogą być też słodkie, smaczne, a przede wszystkim są bardzo zdrowe!

Aż 55 smakowitych przepisów do szkoły, pracy, na piknik, w podróż w naszym e-booku „Na wynos”:


KLIK


e-book-na-wynos

Udostępnij wpis

Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.

Komentarze (25)

Beata

Dodano opinię: 13.08.2019

Moj maluch nie ma roku. Co z miodem z pierwszego przepisu ? Pominąć ?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 26.08.2019

nie dawać

Monika

Dodano opinię: 13.08.2019

Fajne przepisy! Mam tylko jedno pytanie – są one przeznaczone dla dzieci 8+ ale jak rozumiem wszystkie te porcje na raz zawierają sól ? Czy jednak nie zdrowiej wypadają samodzielnie ugotowane te warzywa dla dzieci do roku?

Ania

Dodano opinię: 13.08.2019

Dziewczyny, dzięki za inspiracje!
W tagach jest 12m+, a na początku posta – 8m+. To które w końcu? 🙂
Szynka słona, a miód zabroniony niemowlakom – więc te odpadają. A reszta?
Dziękuję

alaantkoweblw

Dodano opinię: 17.09.2019

miód i szynka po 12 m:) w innych przepisach 8 +

Asia

Dodano opinię: 14.08.2019

Super pomysly, napewno wyprobujemy, na przekaski.a Prosze mi napisac gdzie były pojemniki kupowane? świetne sa? pozdrawiam?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 21.08.2019

lassig I skip hop oraz lidl:)

Kasia

Dodano opinię: 14.08.2019

Dzięki za te przepisy, fajne inspiracje, na pewno się przydadzą. W jakim wieku mogę próbować podawać dziecku okrągłe produkty bez cięcia lub gniecienia (właśnie cieciorkę czy np borówki itp.)?

Mama Tosi

Dodano opinię: 14.08.2019

Ech, znowu jajko w każdym przepisie… Ale inspiracje fajne ?

Mama Szymka

Dodano opinię: 28.08.2019

Jajko można fajnie zastąpić aquafaba albo papka z siemienia lnianego 🙂

Magda

Dodano opinię: 16.08.2019

Czytałam, że dzieciom nie powinno się podawać warzyw z puszki, że względu na aluminium. Jest jakiś przedział wiekowy, od którego to już nie szkodzi?

Ania

Dodano opinię: 18.08.2019

Dzięki za pomysły:) co to za niebieski LuNchbox?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 21.08.2019

skip hop

Aneta

Dodano opinię: 27.08.2019

A mnie placuszki z twarogiem i nektarynką nie wychodzą. Podczas smazenia rozwalają sie , nie tworzą zwartej konsystencji.

Mama

Dodano opinię: 01.09.2019

A ten traktor to jakuej firmy? Chrześniak uwielbia traktory.

alaantkoweblw

Dodano opinię: 19.09.2019

Dumel, traktor Pana Dumelka, jest zajebisty hahaha:)

Wioleta

Dodano opinię: 05.11.2019

A ja się już któryś raz zastanawiam czytając wasze przepisy, jakie to musi być masło orzechowe…?
??
Bo chyba nie takie że sklepowej półki stojące obok nutelli?
Czy jednak takie? ??

alaantkoweblw

Dodano opinię: 06.11.2019

Są sklepowe masła o dobrym składzie, np. marki Olini takie kupujemy. Ale tez mozesz zrobic sama masło, to bardzo proste. Mamy przepis w naszej drugiej książce albo takie tutaj https://alaantki.mda.pl/maslo-migdalowe-z-orzechow-nerkowca/

Ola

Dodano opinię: 29.03.2020

Czy mozna czyms zastapiac amarantusa?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 17.06.2020

Ekspandowana jagła, ale to już nie będą amarantuski

Maria

Dodano opinię: 03.07.2022

Któryś już raz zastanawiam się czy jogurt nie straci swoich właściwości podczas pieczenia/ smażenia. Chodzi mi o bakterie fermentacji mlekowej.

alaantkoweblw

Dodano opinię: 20.07.2022

Niestety wysoka temperatura zabija większość bakterii.

Natalia

Dodano opinię: 01.08.2022

Czym zastąpić płynne masło orzechowe (syn ma alergię)

alaantkoweblw

Dodano opinię: 03.08.2022

Ciężko będzie, najlepiej skorzystać z innego przepisu.

Żaneta

Dodano opinię: 03.08.2022

A jak z kokosem? Może masło kokosowe?

Dodaj komentarz
Newsletter obrazek