2 duże pomidory;
1/2 szklanki bulionu z warzyw;
sok z pomarańczy;
bazylia;
marchewka.
Marchewkę ugotować lub uparować. Pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Pokroić na drobne części i wyjąć pestki. Włożyć do rondla i udusić, po czym zblendować wraz z marchewką. Dodać bulion (przepis w zakładce „Jak to zrobić?”) i około 2 łyżek soku z pomarańczy. Podawać z listkami bazylii.
Jeśli zależy nam na większej gęstości kremu, można podać go z płatkami ryżowymi.
Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.
Komentarze (8)
Fanka :)
Dodano opinię: 29.09.2015
witam!
Wlasnie zrobilam ta zupke dla mojego 14m. Jest pycha ale czegos ekstra chcialam mu dodac.. Do rzucilam do blendera garsteczke orzechow z nerkowca i dwie suszone morele i hmm…smak wyszedl calkiem ciekawy 😉 mniam!
Fanka :)
Dodano opinię: 29.09.2015
ups… dorzucilam! pozdrawiam
Kamila
Dodano opinię: 27.10.2016
Jakich użyć pomidorów? Nie mam już swoich, a tych "hiszpańskich" jakoś nie mam odwagi… na koncentracie i pomidorach w puszce też tego nie widzę – tak bardzo bym chciała dać córeczce mojej ulubionej pomidorowej…
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 27.10.2016
No, niestety. Aktualnie nie ma sezonu na pomidory, więc w sklepach są tylko sztucznie uprawiane. Jedyne, co pozostaje, to kupić przecier pomidorowy z dobrym składem.
Kamila
Dodano opinię: 21.04.2017
Witam. Mam pytanie odnośnie soku pomarańczowego. Córka ma skazę białkową, jest dosyć wrażliwa. Czy dodatek dwóch łyżek soku pomarańczowego do zupy może ją silnie uczulić? Nie próbowałyśmy cytrusów. Czy podczas gotowania cytrusy tracą trochę swojej "mocy"? (nie wiem jak to określić 😉 ).Czy trochę łagodnieją podczas gotowania?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 24.04.2017
Przykro nam, ale nie mamy pojęcia jak zareaguje Twoje dziecko. Niestety raczej sok nie straci swojej mocy;/
Klaudia
Dodano opinię: 14.01.2022
Czy trzeba wyciągać pestki?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 09.08.2022
Nie.