Nastaw piekarnik na 180’C z termoobiegiem. Blachę wyłóż papierem do pieczenia.
Wymieszaj składniki bardzo dokładnie i nakładaj po jednej łyżce porcje „ciasta” na blachę. Spłaszczaj i formuj kształt ciasteczka, wyjdzie ok 12 sztuk w zależności od wielkości.
Piecz na środkowym poziomie piekarnika 10 minut.
Pozostaw na blaszce do ostygnięcia, a następnie za pomocą szpatułki odklejaj ciasteczka delikatnie od papieru.
Mała uwaga dot. smaku – amarantus ma bardzo specyficzny smak. Mówimy z Anią, że albo ktoś go pokocha albo znienawidzi. Ale firma produkująca też ma znaczenie. Np. ten z Dobrej kalorii jest biały i w smaku prawie niewyczuwalny, natomiast ten od firmy ViVio ma taki brązowy kolor i lekko orzechowy smak. Właśnie z niego dziś robiłam te ciasteczka i są pyszne.
Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.
Komentarze (122)
Paulina
Dodano opinię: 26.10.2017
Czym można zastąpić jajo piekąc ciasteczka dla małego alergika? Bananem?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 30.10.2017
tak, ale wydłuż wtedy czas pieczenia do ok 20min
Karolina
Dodano opinię: 06.10.2022
A czym można zastąpić syrop z agawy??
alaantkoweblw
Dodano opinię: 10.10.2022
każdym innym syropem lub pominąć
Kasia
Dodano opinię: 26.10.2017
Można dodać np zurawinę i słonecznik/orzechy?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 27.10.2017
Jasne.
Wiola
Dodano opinię: 26.10.2017
<3 <3 <3 <3 <3 <3 <3
Helena
Dodano opinię: 26.10.2017
Mam pytanie. Jeśli unikacie cukru w diecie dzieci to syrop z agawy jest Ok??? Bo widzę ze malutka je te ciasteczka
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 30.10.2017
Białego cukru. Syropy daktylowe, klonowe, z agawy są ”mniejszym” złem, oczywiście w umiarze, a nie w nieograniczonych ilościcha, najlepszy cukier to ten z owoców:)
Małgosia
Dodano opinię: 26.10.2017
No to idziemy odpalać piekarnik. Jeszcze pewnie ciepły, bo niedawno wyciągnełyśmy bułeczki maślane ? Dziękujemy za kolejny cudowny przepis ?
Natalia
Dodano opinię: 26.10.2017
Dzień dobry!
Pytanie odnośnie słodzideł – w wielu Waszych przepisach można natknąć się na syrop z daktyli. Czy spotkałyście się może z syropem z buraka cukrowego? Zastanawiam się, czy można tym próbować dosładzać przekąski dla dzieci 8m+. Skład to sam burak cukrowy i woda gotowane do stanu syropu.
Pozdrawiam i z serca dziękuję za wszystkie przepisy 🙂
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 30.10.2017
Z buraka cukrowego jest cukier biały, a my nie używamy cukru białego w przepisach, ani jego pochodnych więc odradzamy:)
Edyta
Dodano opinię: 26.10.2017
Zrobiłam od razu, jak zobaczyłam przepis. Pychota! I do tego jakie zdrowe ?
Magda
Dodano opinię: 26.10.2017
Zuzia jest booska 🙂
Czy banan zamiast jajka też dobrze sklei ciasteczka?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 27.10.2017
Probuj, powinno być ok.
Gosia
Dodano opinię: 27.10.2017
Zajadam nasze ciasteczka. Wczoraj musiałam je zrobić 2x. Dodałam troszkę wiórków kokosowych do nich-są PYYYYSZNE!
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 27.10.2017
Piekne!
Ania
Dodano opinię: 29.10.2017
Skończył mi się syrop z agawy czy moze być melasa karobowa ? Dla 9miesieczniaka będzie Ok ?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 30.10.2017
tak:)
Ewelina
Dodano opinię: 31.10.2017
A co myślicie o syropie z cukru trzcinowego? Mieszkam w UK, kupiłam ostatnio golden syrop i dopiero w domu sprawdziłam co to jest. Mega słodki, to na pewno. Synek 12 miesięcy. Dziękuję i pozdrawiam ?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 17.11.2017
My czasem uzywamy syrop daktylowy , tez słodki ale napewno lepszy od zwykłego białego cukru.
Monika
Dodano opinię: 02.11.2017
całe jajko czy tylko żółtko
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 08.11.2017
Jajko=Zółtko+białko
Sandra
Dodano opinię: 03.11.2017
Są ekstra. Nawet mąż, który rzadko sie chwyta smakołyków bezcukrowych zjadl chętnie. A jakie banalne i szybkie w wykonaniu! Cudo 🙂
Ela
Dodano opinię: 07.11.2017
Można użyć syropu klonowego?
Dopiero zaczynam i mam straszne lęki 😀
Przepisy wyglądają cudnie i marze o tym, aby mój Adaś zaczął w końcu jeść ze smakiem i wierzę głęboko, że Wasza książka mi w tym pomoże 🙂 Buraczane pesto dało radę, ale narazie nie zapeszam i próbujemy dalej! Pozdrawiam ciepło
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 07.11.2017
tak:)
MadziaLenka
Dodano opinię: 08.11.2017
Super szybki, smaczny przepis
Aneciak
Dodano opinię: 09.11.2017
Jak długo i w jaki sposób można przechowywać te ciasteczka?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 17.11.2017
2 dni w zamkniętym pudełeczku.
Gosia
Dodano opinię: 13.11.2017
Uwaga!
Łatwo spalić… 🙂 Pierwsza tura wylądowała w koszu :/
Patrycja
Dodano opinię: 15.11.2017
Witam, a jakie macie zdanie na temat cukru kokosowego?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 17.11.2017
Dobre, używamy:)
Magda
Dodano opinię: 17.11.2017
Mam tylko „surowy” amarantus, mogę go wykorzystać w tym przepisie? 🙂
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 24.11.2017
nie
Daria
Dodano opinię: 17.05.2019
Aby zrobic popping:
1/4 szklanki surowego amarantusa
teflonowa patelnia z pokrywką
Rozgrzać patelnię na dużym ogniu.
Dodać dwie łyżki ziaren i nakryć przykrywką. Podrzucać. Amarantus powinien powiększyć swoją objętość po 30 sekundach.
Powtarzać z kolejną porcją zboża.
1/4 szklaki surowego amarantusa = 1 szklanka ekspandowanego
Kasia
Dodano opinię: 19.11.2017
może być syrop klonowy?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 06.12.2017
Tak
Weronika
Dodano opinię: 28.11.2017
właśnie zrobiłam z syropem daktylowym 🙂 jakie pyszne 🙂
Iza
Dodano opinię: 13.12.2017
Zrobiłam. Adaś bez chwili zastanowienia złapał w rączkę i zajadał. A ciężko mu ostatnio dogodzić jedzeniem.
mamaMai
Dodano opinię: 14.01.2018
Uwielbiamy obie ?
Paula
Dodano opinię: 17.01.2018
Strasznie rozpłynęły mi się na boki i większość połączyła w jedno wielkie ciacho 😉 co zrobiłam źle?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 29.01.2018
hmm , nie wiemy:(
Betti
Dodano opinię: 13.10.2018
Mi też się rozpłynęło. Zamiast syropu dałam miód i piekłam na termoobiegu. Poza tym w smaku, to chyba najlepsza wersja amarantusa jaką jadłam.
Malwi
Dodano opinię: 02.02.2018
Witam,
Czy zamiast amarantusa mogę użyć gryki ekspand.?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 08.02.2018
Próbuj
Miś
Dodano opinię: 16.02.2018
Ja ukryłam w środku po plasterku jabłuszka (takim 2-3 mm) i oblepiłam tą masą.
Też ekstra.
Wiola
Dodano opinię: 19.02.2018
Pyszne wyszly!!!!
Ania
Dodano opinię: 23.02.2018
W jakiej temperaturze najlepiej piec ? Termoobieg czy grzalka góra dol ?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 28.02.2018
Termoobieg
mila
Dodano opinię: 23.02.2018
Ciasteczka nr 1 mojej 11 miesięcznej córeczce ?
Agata
Dodano opinię: 26.02.2018
Czy syrop ze słodu jęczmiennego lub ksylitol nada się do słodzenia jedzenia dla dziecka 10-miesięcznego?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 27.02.2018
Słód tak, ksylitolu dzieciom poniżej 3 roku życia nie podajemy.
Ewelina
Dodano opinię: 02.03.2018
ile moge dodac kakao? lyzka, dwie? wyszly super i i chce zrobic czekoladowe 😉
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 04.03.2018
Max 1 łyżeczkę na początek, tak myślę:)
Agnieszka
Dodano opinię: 06.03.2018
Pyszne! Robiłam już dwa razy i zniknęły z talerza błyskawicznie. Najszybsze i najzdrowsze ciasteczka jakie do tej pory robiłam 🙂
Maja
Dodano opinię: 14.03.2018
Próbowaliście robić te ciasteczka z innymi ziarnami niż amarantus? Co może się jeszcze nadać dla odmiany?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 15.03.2018
Tak z jaglanką, ale wyszły gumowe.
Aga
Dodano opinię: 03.10.2018
Z quinoa wychodzą świetne, nie wiem czy takie jak z amarantusem bo akurat mam tylko komose na stanie i tylko z nią robiłam.
Paulina
Dodano opinię: 12.04.2018
Kupiłam amarantus nieekspandowany. Z niego można też przygotować te ciasteczka? Są jakieś przepisy na wykorzystanie zwykłych ziaren amarantusa?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 24.04.2018
Mamy wiele takich przepisow na blogu. Poszperaj.
Dominika
Dodano opinię: 23.04.2018
Czy 11-miesięczne dziecko wyposażone zaledwie w dwie dolne jedynki da sobie z nimi radę?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 24.04.2018
Da radę;)
Natalia
Dodano opinię: 16.05.2018
Rewelacja!! Robiłam już wszystkie opcje i z jajkiem i bez jajka, z bananem, z wiórkami kokosowymi i prosem zamiast amarantusa i zawsze wychodzą i smakują. Do tego ekspresowe!! Gratulacje za pomysł.
alaantkoweblw
Dodano opinię: 23.06.2018
W sklepach ze zdrowa żywnościach lub w supermarketach na półkach ze zdrową żywnością.
Dosia
Dodano opinię: 24.09.2018
A czy syrop jest konieczny? Czy bez tego będą zupełnie niejadalne?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 09.10.2018
Wyjdą, ale smak będzie inny, możesz dać rozgniecionego banana zamiast syropu.
Gosia
Dodano opinię: 26.10.2020
Ile banana zamiast syropu można dać? Cały 1? 😉
alaantkoweblw
Dodano opinię: 27.10.2020
Tak
Kinga
Dodano opinię: 08.10.2018
Rewelacyjne!!! Jesteście najlepsze tak jak i wasze przepisy 🙂 :*
Patrycja
Dodano opinię: 30.11.2018
Czy zwykły amarantusa można ugotować A potem zrobić z nich ciasteczka? ?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 30.11.2018
Nie. Powinien być ekspandowany
Żaneta
Dodano opinię: 23.01.2019
My lubimy amarantus ale taki jedliśmy głównie z jogurtem. Jutro będą ciasta. Dziękuję za przepis ?
Iwet
Dodano opinię: 24.01.2019
A czy można jajko zastąpić siemieniem lnianym? Na banana też mamy uczulenie.
alaantkoweblw
Dodano opinię: 11.03.2019
możesz spróbowac aquafabą https://alaantki.mda.pl/aqafaba-co-to-jest-zamiennik-jajka/
Paulina
Dodano opinię: 24.01.2019
Dzięki za przepis,bo jakoś nie znika u nas ten amarantus:) Chociaż ciasteczka rozlały się po całej blaszce, to moja dwulatka się zajada;) na pewno będziemy próbować jeszcze raz!
Alis
Dodano opinię: 24.01.2019
Czy mogę dodać pestki dyn. Czy wyjdzie za duży suchar? 😛
alaantkoweblw
Dodano opinię: 27.01.2019
Próbuj
Karolina
Dodano opinię: 26.01.2019
Dlaczego mi się rozlały po całej blaszce?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 27.01.2019
Nie wiemy
Basia
Dodano opinię: 27.01.2019
W ilu stopniach piec?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 29.01.2019
Tak ja’ jest napisane w przepisie – 180’C.
Ania
Dodano opinię: 06.02.2019
U nas syropem klonowym. Bajka!
Dorota
Dodano opinię: 08.02.2019
O mój bobrze, jakie pyyyyyszne!!!
Paulina
Dodano opinię: 12.02.2019
PRZEPYSZNE!
Maja zjadła chyba z 4, mama – pozostałe hihi;)
Oliwia
Dodano opinię: 13.02.2019
Widzę, że to jest przepis dla 6-7 miesięcznego dziecka. Co zrobić, kiedy dziecko ma tylko dwa zęby i nie jest w stanie pogryźć takich ciastek? Jakie jest alternatywne danie z amarantusa dla takiego malucha? I jeszcze jedno pytanko: czy amarantus ekspandowany= popping z amarantusa? 🙂
alaantkoweblw
Dodano opinię: 14.02.2019
Tak to popping. Dodawaj go do kaszek, koktajlu.
Magda
Dodano opinię: 15.03.2019
Spontanicznie zrobione dosłownie przed chwilą 🙂 użyłam cukru kokosowego zamiast syropu z agawy
Milena
Dodano opinię: 06.05.2019
Super przepis! Powinny nazywać się „ekspresowe amarantuski”. Chciałam tylko dopytać czy syrop daktylowy robicir same? Jeśli tak to w jaki sposób, ponieważ znalazłam informacji.
alaantkoweblw
Dodano opinię: 06.05.2019
Blendujemy suszine daktyle z ciepłą wodą
Daria
Dodano opinię: 17.05.2019
Popping z surowego amarantusa:
1/4 szklanki surowego amarantusa
teflonowa patelnia z pokrywką
Rozgrzać patelnię na dużym ogniu.
Dodać dwie łyżki ziaren i nakryć przykrywką. Podrzucać. Amarantus powinien powiększyć swoją objętość po 30 sekundach.
Powtarzać z kolejną porcją zboża.
1/4 szklaki surowego amarantusa = 1 szklanka ekspandowanego
Marzena
Dodano opinię: 21.05.2019
Ja piekę te ciasteczka 8 min w temperaturze 180 stopni z funkcją termoobiegu. Dodaję 4 łyżki wiórków kokosowych.
Agabeelle
Dodano opinię: 23.07.2019
A czy bez termoobiegu mozna je upiec?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 05.08.2019
tak, 20 st więcej na piekarniku:)
Beata
Dodano opinię: 21.08.2019
Czy można zrobić te ciasteczka z komody eksoandowanej?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 21.08.2019
tak
Marta
Dodano opinię: 07.09.2019
Jak9 słodziwa używam zblendowanych rodzynek ( wcześniej gotuję je 5 minut, aby pozbyć się ewentualnych konserwantów)
Magdalena
Dodano opinię: 22.10.2019
Czy przechowywać w lodówce?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 29.10.2019
nie
Magda
Dodano opinię: 10.01.2020
Czy ciasteczka w środku mają być wilgotne czy się niedopiekły? Piekłam 10 min, zamiast syropu dałam pół banana
alaantkoweblw
Dodano opinię: 23.01.2020
banan powoduje, że ciastko jest wilgotne.
Aga
Dodano opinię: 19.01.2020
Ja zrobiłam wersje bezjajkowa dodając ok łyżkę puree z pieczonej dyni zamiast jajka z melasą karobowa i tez super wyszły tylko faktycznie ciut dłużej przetrzymac w piekarniku
Mój alergik zajada wiec bardzo dziekuje za inspiracje 🙂
Sylwia
Dodano opinię: 22.01.2020
Wyszły pyszne ?. Osłodzone musem daktylowym ?.
Choinka
Dodano opinię: 07.02.2020
Ekstra szybkie i supersmaczne. W dodatku mało się kruszą, więc nie ma takiego syfu jak np. po waflach ryżowych. Dałam syrop klonowy, który podbił orzechowy smak amarantusa (z Bio Planet). Fajnie, że mam w końcu przepis na wykorzystanie zalegającego poppingu 🙂 Dziecko i ja zadowolone. Na pewno zrobię ponownie 🙂
Marta
Dodano opinię: 15.04.2020
Dodałam dodatkowo 2 łyżki wiórków kokosowych, jedno żółtko, bo masa wyszła bardzo sypka. Syropu dalam jedna łyżkę. Polecam, pychotki ❤
alaantkoweblw
Dodano opinię: 16.06.2020
Wyglądają bosko
Gosia
Dodano opinię: 17.04.2020
Ciastka są przepyszne! Jeden z moim ulubionych przepisów na szybkie słodkości. U nas od razu pieczemy przynajmniej podwójną porcję ♥️♥️♥️
Sylwia
Dodano opinię: 22.04.2020
Czy ciasteczka w środku powinny być mięciutkie? Czy takie twarde?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 24.04.2020
miękkie:)
Ola
Dodano opinię: 17.08.2020
A czy syrop z agawy będzie ok dla 6 miesięczniaka?
Ola
Dodano opinię: 17.08.2020
Sorki, nie wiem jak przeczytalam przepis, ze nie zauważyłam że jest podany właśnie ten syrop ?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 24.08.2020
Tak, ze słodziw to miód po roku.
Anka
Dodano opinię: 21.09.2020
Czy można czymś zastąpić masło?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 22.09.2020
W przepisie nie ma masła
Monika
Dodano opinię: 02.08.2021
Cudowny blog, fantastyczne przepisy i boskie dziewczyny ? uwielbiam was ?
Ten przepis zrobiłam z daktylami, dodałam też trochę mielonych orzechów i wyszło mega pyszne ?
Ewa
Dodano opinię: 26.09.2020
Niestety zrobiłam z miodem i strasznie się rozpłynęły i wyszedł wielki placek. Po komentarzach widzę, że nie tylko mnie się tak stało, więc odradzam wersję z miodem i następną partię zrobię z syropem 🙂
Aga
Dodano opinię: 07.11.2020
Zrobiłam dziś pycha ?
Agnieszka
Dodano opinię: 19.01.2021
Czy syrop klonowy też bedzie ok?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 04.02.2021
tak
Magdalena
Dodano opinię: 02.02.2021
Pychota! Zrobiłam z miodem, nie rozlały mi się, ale amarantusa dosypałam trochę więcej. Ile? Nie wiem sypałam na oko, żeby konsystencja ciasta była zadowalająca.
Mama Domisia
Dodano opinię: 19.02.2021
Byłam nastawiona tak sobie ale mówię zrobię , może mojemu synowi (9 miesięcy) zasmakuje i…. ZAKOCHAŁAM SIE !!! Ja sama ? u nas wersja z syropem klonowym ❣️
alaantkoweblw
Dodano opinię: 15.04.2021
Super.
Anka
Dodano opinię: 05.02.2022
Wyszły przepyszne. Dodałam daktyle bo nie miałam żadnego innego spodziewać ale są naprawdę ok. Na nawsze zostają z nami 😀