1/2 szklanki mąki amarantusowej;
1/2 szklanki mleka roślinnego;
3 duże marchewki;
1 dojrzały banan;
jajko;
sok z cytryny;
łyżka oliwy;
mięta.
Marchewki obrać i zetrzeć na drobnej tarce. Banany rozgnieść widelcem. Mąkę, mleko i jajko zmiksować ze sobą. Dodać marchewkę i banany, skropić sokiem z cytryny, wlać oliwę. Wymieszać łyżką. Smażyć na patelni bez tłuszczu do zrumienienia z każdej strony.
Można podać z sosem jogurtowo-cynamonowym.
Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.
Komentarze (25)
Monika
Dodano opinię: 16.09.2015
A jak nie mam mąki amarantusowej to mogę amarantus zmielić?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 16.09.2015
Tak
Ewa
Dodano opinię: 18.09.2015
A co z ta mięta? 😉
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 18.09.2015
Posiekac i dodac do ciasta;
Kasia
Dodano opinię: 23.01.2016
Jaką inną mąkę zamiast amarantusowej? Mam jedynie amarantusa ekspandowango, ale to pewnie nie przejdzie?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 26.01.2016
Każdą inną, np.pszenną czy orkiszową.
Marlena
Dodano opinię: 26.01.2016
Dziewczyny powiedzcie jeszcze skąd 9m+? Chodzi o amarantus, smażenie czy coś innego?Zastanawiam się właśnie nad tymi placuszkami na jutro dla Franka.
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 26.01.2016
Wiek,który podajemy,to wiek naszych dzieci,czyli nasze decyzje,kiedy my podawałyśmy dane potrawy. Na tę akurat zdecydowałyśmy się po 9 ze względu na smażenie,ale to rodzic decyzuje. Są dzieci,które w 9 miesiacu dopiero startują,więc im to się jeszcze opóźni. BLW nie ma tabelek. Ma rozsądek i wiedzę o zdrowym żywieniu:)
Marlena
Dodano opinię: 26.01.2016
Bez tłuszczu smażyłam już Mu chociażby z kaszy manny placuszki albo buraczano-jaglane. Czyli te też juz bylo mogą u nas zagościć – zwłaszcza, że nadal większość ląduje i tak finalnie na podłodze 😉
Daria
Dodano opinię: 04.02.2016
Próbowałam robić te placki i niestety wychodzą surowe w środku 🙁 To samo było kiedy chciałam zrobić placki buraczano jaglane. Z wierzchu przypieczone a w środku jak dotknę to przesuwa się masa, a po mocniejszym naciśnięciu po prostu wypływa na zewnątrz. Czym to może być spowodowane? Dodam, że czytałam w komentarzach, że inne dziewczyny przy różnych plackach miały ten problem. Pisałyście żeby spróbować piec dłużej na małym ogniu, ale to nic nie daje 🙁
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 05.02.2016
A na jakiej patelni to robisz? NIe przypiekaj najpierw mocno, tylko od razu na małym ogniu by stopnowo całe ciasto stało się dobre, a jeśli najpierw przypiekasz wierzch to potemstrasznie długo placek będzie dochodził w środku. Poza tym placek musi być w miarę ”chudy”, im grubszy tym dłuższy jego czas pieczenia.
Daria
Dodano opinię: 05.02.2016
Dziękuję za odpowiedź!
Piekłam i na ceramicznej i na cienkiej z powłoką nieprzywieralną, bo pomyślałam, że może coś jednak nie tak jest z patelnią – w obu przypadkach to samo. Starałam się robić cienkie placki, różnej wielkości i smażyłam na małym ogniu i nic. Dalej zostawały surowe w środku. W końcu w akcie desperacji wrzuciłam resztę ciasta w postaci placków do piekranika, ale też zostały surowe w środku, więc może jednak moje ciasto nie wyszło? Nie mam już pomysłu czemu placki mi nie wychodzą, a moje dziecię uwielbia wszelkie placki/naleśniki. Jedyne jakie wyszły bez problemu i też były pieczone na patelni ceramicznej, to placki z kaszy manny.
Pozdrawiam!
Edyta
Dodano opinię: 03.08.2018
zamiast amarantusowej dodalam kokosowa. Wyszly MEGA pyszne!
Magda
Dodano opinię: 10.02.2019
Witam serdecznie czy miarka szklanka to taka standardowa 200ml? Tu wszystko wygląda tak pysznie a moje tak nie do końca ?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 10.02.2019
250 ml
Ania
Dodano opinię: 17.01.2021
Pokażcie zdjęcie ciasta przed smażeniem, żeby było wiadomo jaką powinno mieć konsystencję. Prawie każde wasze placki są surowe w środku. Trochę to frustrujące, bo niektóre przepisy są świetne i na stałe weszły do naszego rodzinnego menu.
alaantkoweblw
Dodano opinię: 04.02.2021
Dużo zależy od stopnia nagrzania patelni. Niektóre placki są wilgotne w środku.
Marcelina
Dodano opinię: 29.06.2021
Placuszki mega ! Slodkie same w sobie i wilgotne a zarazem jak Pancakes ! Blizniaki opucowaly Pol talerza! 😉
alaantkoweblw
Dodano opinię: 13.07.2021
Na zdrowie.
Ola
Dodano opinię: 16.12.2021
Kurde, też zrobiłam placki i wydają się być surowe… Chyba, że to ciasto jest takie mokre, bo serio nie wiem.. robię na małym ogniu, pod przykryciem, jak widzę, że ciasto zmieniło kolor to dopiero obracam, ale spróbowałam i są glutowate w środku
alaantkoweblw
Dodano opinię: 29.12.2021
Placki oparte na masie z owoców i warzyw są zawsze wilgotne w środku.
Marta
Dodano opinię: 27.04.2022
Czyli, jeżeli placek jest zarumieniony, ale w środku wilgotny (faktycznie sprawia wrażenie surowego) to jest ok tak? 🙂 marchewka jest mięciutka, więc mam wrażenie, że to nie jest surowe tylko właśnie banan z marchewką dają takie wrażenie
alaantkoweblw
Dodano opinię: 20.07.2022
dokładnie tak
Anna
Dodano opinię: 25.07.2022
Czy można zastąpić czymś banana i jajko? Z glutkiem z siemienia lnianego będzie ok? Czy dodać jeszcze np. mus z jabłka?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 03.08.2022
Glutek powinien być ok.