Popiszemy?

kontakt@alaantkoweblw.pl

 

19 czerwca 2014

Amarantusowe placki marchwiowo-bananowe

1/2 szklanki mąki pszennej (u mnie pełnoziarnista);1/2 szklanki mąki amarantusowej;1/2 szklanki mleka roślinnego;3 duże marchewki;1 dojrzały banan;jajko;sok z cytryny;łyżka oliwy;mięta. Marchewki obrać i zetrzeć na drobnej tarce. Banany rozgnieść widelcem. Mąkę, mleko i jajko zmiksować ze sobą. Dodać marchewkę i banany, skropić sokiem z cytryny, wlać oliwę. Wymieszać łyżką. Smażyć na patelni bez tłuszczu do...

1/2 szklanki mąki pszennej (u mnie pełnoziarnista);
1/2 szklanki mąki amarantusowej;
1/2 szklanki mleka roślinnego;
3 duże marchewki;
1 dojrzały banan;
jajko;
sok z cytryny;
łyżka oliwy;
mięta.

Marchewki obrać i zetrzeć na drobnej tarce. Banany rozgnieść widelcem. Mąkę, mleko i jajko zmiksować ze sobą. Dodać marchewkę i banany, skropić sokiem z cytryny, wlać oliwę. Wymieszać łyżką. Smażyć na patelni bez tłuszczu do zrumienienia z każdej strony.
Można podać z sosem jogurtowo-cynamonowym.

Udostępnij wpis

Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.

Komentarze (25)

Monika

Dodano opinię: 16.09.2015

A jak nie mam mąki amarantusowej to mogę amarantus zmielić?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 16.09.2015

Tak

Ewa

Dodano opinię: 18.09.2015

A co z ta mięta? 😉

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 18.09.2015

Posiekac i dodac do ciasta;

Kasia

Dodano opinię: 23.01.2016

Jaką inną mąkę zamiast amarantusowej? Mam jedynie amarantusa ekspandowango, ale to pewnie nie przejdzie? 

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 26.01.2016

Każdą inną, np.pszenną czy orkiszową.

Marlena

Dodano opinię: 26.01.2016

Dziewczyny powiedzcie jeszcze skąd 9m+? Chodzi o amarantus, smażenie czy coś innego?Zastanawiam się właśnie nad tymi placuszkami na jutro dla Franka.

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 26.01.2016

Wiek,który podajemy,to wiek naszych dzieci,czyli nasze decyzje,kiedy my podawałyśmy dane potrawy. Na tę akurat zdecydowałyśmy się po 9 ze względu na smażenie,ale to rodzic decyzuje. Są dzieci,które w 9 miesiacu dopiero startują,więc im to się jeszcze opóźni. BLW nie ma tabelek. Ma rozsądek i wiedzę o zdrowym żywieniu:)

Marlena

Dodano opinię: 26.01.2016

Bez tłuszczu smażyłam już Mu chociażby z kaszy manny placuszki albo buraczano-jaglane. Czyli te też juz bylo mogą u nas zagościć – zwłaszcza, że nadal większość ląduje i tak finalnie na podłodze 😉

Daria

Dodano opinię: 04.02.2016

Próbowałam robić te placki i niestety wychodzą surowe w środku 🙁 To samo było kiedy chciałam zrobić placki buraczano jaglane. Z wierzchu przypieczone a w środku jak dotknę to przesuwa się masa, a po mocniejszym naciśnięciu po prostu wypływa na zewnątrz. Czym to może być spowodowane? Dodam, że czytałam w komentarzach, że inne dziewczyny przy różnych plackach miały ten problem. Pisałyście żeby spróbować piec dłużej na małym ogniu, ale to nic nie daje 🙁

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 05.02.2016

A na jakiej patelni to robisz? NIe przypiekaj najpierw mocno, tylko od razu na małym ogniu by stopnowo całe ciasto stało się dobre, a jeśli najpierw przypiekasz wierzch to potemstrasznie długo placek będzie dochodził w środku. Poza tym placek musi być w miarę ”chudy”, im grubszy tym dłuższy jego czas pieczenia.

 

Daria

Dodano opinię: 05.02.2016

Dziękuję za odpowiedź!

Piekłam i na ceramicznej i na cienkiej z powłoką nieprzywieralną, bo pomyślałam, że może coś jednak nie tak jest z patelnią – w obu przypadkach to samo. Starałam się robić cienkie placki, różnej wielkości i smażyłam na małym ogniu i nic. Dalej zostawały surowe w środku. W końcu w akcie desperacji wrzuciłam resztę ciasta w postaci placków do piekranika, ale też zostały surowe w środku, więc może jednak moje ciasto nie wyszło? Nie mam już pomysłu czemu placki mi nie wychodzą, a moje dziecię uwielbia wszelkie placki/naleśniki. Jedyne jakie wyszły bez problemu i też były pieczone na patelni ceramicznej, to placki z kaszy manny.

Pozdrawiam!

Edyta

Dodano opinię: 03.08.2018

zamiast amarantusowej dodalam kokosowa. Wyszly MEGA pyszne!

Magda

Dodano opinię: 10.02.2019

Witam serdecznie czy miarka szklanka to taka standardowa 200ml? Tu wszystko wygląda tak pysznie a moje tak nie do końca ?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 10.02.2019

250 ml

Ania

Dodano opinię: 17.01.2021

Pokażcie zdjęcie ciasta przed smażeniem, żeby było wiadomo jaką powinno mieć konsystencję. Prawie każde wasze placki są surowe w środku. Trochę to frustrujące, bo niektóre przepisy są świetne i na stałe weszły do naszego rodzinnego menu.

alaantkoweblw

Dodano opinię: 04.02.2021

Dużo zależy od stopnia nagrzania patelni. Niektóre placki są wilgotne w środku.

Marcelina

Dodano opinię: 29.06.2021

Placuszki mega ! Slodkie same w sobie i wilgotne a zarazem jak Pancakes ! Blizniaki opucowaly Pol talerza! 😉

alaantkoweblw

Dodano opinię: 13.07.2021

Na zdrowie.

Ola

Dodano opinię: 16.12.2021

Kurde, też zrobiłam placki i wydają się być surowe… Chyba, że to ciasto jest takie mokre, bo serio nie wiem.. robię na małym ogniu, pod przykryciem, jak widzę, że ciasto zmieniło kolor to dopiero obracam, ale spróbowałam i są glutowate w środku

alaantkoweblw

Dodano opinię: 29.12.2021

Placki oparte na masie z owoców i warzyw są zawsze wilgotne w środku.

Marta

Dodano opinię: 27.04.2022

Czyli, jeżeli placek jest zarumieniony, ale w środku wilgotny (faktycznie sprawia wrażenie surowego) to jest ok tak? 🙂 marchewka jest mięciutka, więc mam wrażenie, że to nie jest surowe tylko właśnie banan z marchewką dają takie wrażenie

alaantkoweblw

Dodano opinię: 20.07.2022

dokładnie tak

Anna

Dodano opinię: 25.07.2022

Czy można zastąpić czymś banana i jajko? Z glutkiem z siemienia lnianego będzie ok? Czy dodać jeszcze np. mus z jabłka?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 03.08.2022

Glutek powinien być ok.

Dodaj komentarz
Newsletter obrazek