Popiszemy?

kontakt@alaantkoweblw.pl

 

11 maja 2014

Amarantusowy pasztet warzywny

100 g. ziaren amarantusa; 200 g. soczewicy czerwonej; 2 marchewki; 1/2 cukinii; 4 różyczki brokuła; 2 jajka; łyżka mąki pełnoziarnistej; ząbek czosnku; natka pietruszki, koper,szczypior, zioła. Amarantus, soczewicę i warzywa ugotować do miękkości. wszystko zblendować. Dodać 2 jajka, pokrojone: natkę, koper, zioła, szczypior, wyciśnięty czosnek i mąkę – wymieszać. Wylać do keksówki. Piec w 180...

100 g. ziaren amarantusa;
200 g. soczewicy czerwonej;
2 marchewki;
1/2 cukinii;
4 różyczki brokuła;
2 jajka;
łyżka mąki pełnoziarnistej;
ząbek czosnku;
natka pietruszki, koper,szczypior, zioła.

Amarantus, soczewicę i warzywa ugotować do miękkości. wszystko zblendować. Dodać 2 jajka, pokrojone: natkę, koper, zioła, szczypior, wyciśnięty czosnek i mąkę – wymieszać. Wylać do keksówki. Piec w 180 stopniach przez 50 minut.
Wersję dla rodziców doprawiłam dodatkowym czosnkiem, solą i pieprzem. Włożyłam część Antka do keksówki i oznaczyłam na blaszce markerem, do którego miejsca jest. Resztę miejsca wypełniłam wersją dla rodziców.

Udostępnij wpis

Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.

Komentarze (41)

Anonimowy

Dodano opinię: 05.01.2015

Jakie zioła?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 05.01.2015

Ja dodaję bazylię, rozmaryn i kolendrę.

Anonimowy

Dodano opinię: 13.01.2015

czy tylko moje dziecko dziwnie reaguje na amarantus ?:(

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 13.01.2015

Co to znaczy "dziwnie"? 🙂

Anonimowy

Dodano opinię: 18.01.2015

rozwolnienie i tak jakby w ogóle go nie przetrawiła. no nic nam nie jest dane korzystanie z tego cudu

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 18.01.2015

A ile ma dziecko? Amarantus,bywa,że tak właśnie kończy swoją drogę:)Czyli można go ujrzeć w całej okazałości ponownie:)Tym się proszę nie przejmować. Co do rozwolnienia,to może inna okazja?

Anonimowy

Dodano opinię: 02.04.2015

czy można użyć amarantus ekspandowany i jeśli tak to ile go dać?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 02.04.2015

Nie wiem jak spoi amarantus ekspandowany. Ziarna dają idealną konsystencję temu pasztetowi. Ekspandowany,jako że dmuchany,zaraz staje się miękki. Nie gwarantuję sukcesu,ale kto nie próbuje/ryzykuje, ten nie ma:):):):)

Anonimowy

Dodano opinię: 02.04.2015

A czym zastąpić jajko

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 02.04.2015

Zmielonym siemieniem lnianym zalanym gorącą wodą, tak by powstała konsystencja "kisielowa".

Ania

Dodano opinię: 20.02.2016

Przymierzam się do tego pasztetu, ale chciałabym dorzucić trochę ugotowanego zmielonego mięsa z królika. Co myślicie, wyjdzie?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 21.02.2016

Pewnie,że wyjdzie:)

Dominika

Dodano opinię: 16.05.2016

Czy tylko u mnie amarantus smakuje i pachnie czarnoziemem 😉 ? Przez co cały pasztet do zjedzenia tylko jeśli zabije jego smak ketchupem. (nigdy nie jadłam amarantusa i nie wiem jak powinien smakować)

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 16.05.2016

Nie, amarantus ma taki posmak. Ale w potrawie, z innymi składnikami nie czuć go aż tak bardzo. 

Anna

Dodano opinię: 13.08.2016

Czy moge podac pasztet dla 10-miesiecznego maulcha I jak dlugo mozna przechowywac?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 13.08.2016

Tak, do 3 dni w lodówce. 

Maria

Dodano opinię: 14.08.2016

Mam pytanie, tu w przepisie jest 100g amarantusa, a w książce szklanka, czyli 200g – to jak powinno być? W książce amarantus i soczewica są w proporcji 1:1

 

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 22.08.2016

Zrób jak w książce.

Marysia

Dodano opinię: 15.08.2016

czy taki pasztet po upieczeniu i wystudzeniu można w porcjach zamrozić?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 15.08.2016

Tak.

Amelia

Dodano opinię: 23.08.2016

Czy można zrobić z mąki amarantusowej albo owsianej ?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 24.08.2016

Jeśli nie jesteś milośniczką smaku amarantusa na śmierć i życie, polecamy w tym przypadku owsianą, by lekko przelamać amarantusowy smak:) Pozdrawiamy!

Magda

Dodano opinię: 28.09.2016

Chciałabym zapytać czy to

normne ze pasztet po

upieczeniu jest mokry w środku? Nigdy nie piekłam nic z amarantusem i nie wiem jak sie zachowuje podczas pieczenia. Trzymałam dodatkowe 20 minut a ciegle jest wilgotny.

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 30.09.2016

Może być wilgotny w środku. Amarantus jest kleisty. 

Agnieszka

Dodano opinię: 05.02.2017

Witam

Czy pasztet w środku jest miękki? Bo robiłam go dwukrotnie wg przepisu z książki ( raz dokładnie wg przepisu, drugi raz z połowy porcji, bo myślałam, że mam za małą keksówkę) i za każdym razem wychodzi w środku taki miękki. Nie wiem czy tak ma być czy wyszedł mi zakalec. Zawsze pasztety wychodziły mi takie zwarte/zbite w środku, a tu mogę środek palcem wygrzebać.

 

 

 

 

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 13.02.2017

Tak, jest miękki ale się nie rozpada. 

Kamila

Dodano opinię: 30.03.2017

Być może amarantus jest tu kluczowy 😉 Ale mogę go czymś innym zastąpić?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 03.04.2017

Raczej nie. Ale jesli juz, to probuj kaszą, np.jaglaną lub gryczaną.

Pati

Dodano opinię: 14.04.2017

Czym mozna zastapic amarantus? 

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 14.04.2017

Niczym, bo to pasztet amarantusowy.

Anna

Dodano opinię: 18.02.2019

Dzień dobry. Soczewica się gotuje, ale czy można czymś zastąpić amarantus w tym przepisie?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 20.02.2019

Soczewicą

Beata

Dodano opinię: 10.10.2019

dzień dobry, czy soczewica musi być koniecznie czerwoną?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 11.10.2019

ma specyficzny smak:) zielona ma całkiem inny:)

Liliana

Dodano opinię: 13.04.2020

Nigdy nie jadłam takiego pasztetu. I po zrobieniu go teraz na święta, moje odczucia są takie, że jest jałowy w smaku. Lepiej smakuje po dodaniu przypraw dla dorosłych. A także dobrze komponuje się w smaku z kiszonym ogórkiem. W keksówce wyszedł dosyć mokry, a na wierzchu jest chrupiący. Jak dałam mniejsze porcje w naczynie ceramiczne (co robi się tartaletki), to chyba przez to, że ta masa nie jest wysoka, to ten pasztet nie jest taki mokry. Na spróbowanie polecam jednak pół porcji zrobić.

Ewelina

Dodano opinię: 01.04.2021

A czy jest jakiś pasztet, który można podać dla malucha 6m? Czemu ten się nie nadaje? Tag od 8+

alaantkoweblw

Dodano opinię: 15.04.2021

Pasztety są wieloskładnikowe, na początki lepiej podawać potrawy z mniejszą liczbą składników.

Natalia

Dodano opinię: 20.09.2021

Dzień dobry,
Czy można zastąpić soczewicę ciecierzyca taka ze słoika ?
Pozdrawiam

alaantkoweblw

Dodano opinię: 29.12.2021

Pewnie-eksperymentuj.

Magdalena

Dodano opinię: 19.02.2022

Czy jak zastąpię amarantus np. komosą ryżową to też wyjdzie?:)

alaantkoweblw

Dodano opinię: 21.02.2022

Powinno

Dodaj komentarz
Newsletter obrazek