100 g. ziaren amarantusa;
200 g. soczewicy czerwonej;
2 marchewki;
1/2 cukinii;
4 różyczki brokuła;
2 jajka;
łyżka mąki pełnoziarnistej;
ząbek czosnku;
natka pietruszki, koper,szczypior, zioła.
Amarantus, soczewicę i warzywa ugotować do miękkości. wszystko zblendować. Dodać 2 jajka, pokrojone: natkę, koper, zioła, szczypior, wyciśnięty czosnek i mąkę – wymieszać. Wylać do keksówki. Piec w 180 stopniach przez 50 minut.
Wersję dla rodziców doprawiłam dodatkowym czosnkiem, solą i pieprzem. Włożyłam część Antka do keksówki i oznaczyłam na blaszce markerem, do którego miejsca jest. Resztę miejsca wypełniłam wersją dla rodziców.
Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.
Komentarze (41)
Anonimowy
Dodano opinię: 05.01.2015
Jakie zioła?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 05.01.2015
Ja dodaję bazylię, rozmaryn i kolendrę.
Anonimowy
Dodano opinię: 13.01.2015
czy tylko moje dziecko dziwnie reaguje na amarantus ?:(
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 13.01.2015
Co to znaczy "dziwnie"? 🙂
Anonimowy
Dodano opinię: 18.01.2015
rozwolnienie i tak jakby w ogóle go nie przetrawiła. no nic nam nie jest dane korzystanie z tego cudu
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 18.01.2015
A ile ma dziecko? Amarantus,bywa,że tak właśnie kończy swoją drogę:)Czyli można go ujrzeć w całej okazałości ponownie:)Tym się proszę nie przejmować. Co do rozwolnienia,to może inna okazja?
Anonimowy
Dodano opinię: 02.04.2015
czy można użyć amarantus ekspandowany i jeśli tak to ile go dać?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 02.04.2015
Nie wiem jak spoi amarantus ekspandowany. Ziarna dają idealną konsystencję temu pasztetowi. Ekspandowany,jako że dmuchany,zaraz staje się miękki. Nie gwarantuję sukcesu,ale kto nie próbuje/ryzykuje, ten nie ma:):):):)
Anonimowy
Dodano opinię: 02.04.2015
A czym zastąpić jajko
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 02.04.2015
Zmielonym siemieniem lnianym zalanym gorącą wodą, tak by powstała konsystencja "kisielowa".
Ania
Dodano opinię: 20.02.2016
Przymierzam się do tego pasztetu, ale chciałabym dorzucić trochę ugotowanego zmielonego mięsa z królika. Co myślicie, wyjdzie?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 21.02.2016
Pewnie,że wyjdzie:)
Dominika
Dodano opinię: 16.05.2016
Czy tylko u mnie amarantus smakuje i pachnie czarnoziemem 😉 ? Przez co cały pasztet do zjedzenia tylko jeśli zabije jego smak ketchupem. (nigdy nie jadłam amarantusa i nie wiem jak powinien smakować)
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 16.05.2016
Nie, amarantus ma taki posmak. Ale w potrawie, z innymi składnikami nie czuć go aż tak bardzo.
Anna
Dodano opinię: 13.08.2016
Czy moge podac pasztet dla 10-miesiecznego maulcha I jak dlugo mozna przechowywac?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 13.08.2016
Tak, do 3 dni w lodówce.
Maria
Dodano opinię: 14.08.2016
Mam pytanie, tu w przepisie jest 100g amarantusa, a w książce szklanka, czyli 200g – to jak powinno być? W książce amarantus i soczewica są w proporcji 1:1
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 22.08.2016
Zrób jak w książce.
Marysia
Dodano opinię: 15.08.2016
czy taki pasztet po upieczeniu i wystudzeniu można w porcjach zamrozić?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 15.08.2016
Tak.
Amelia
Dodano opinię: 23.08.2016
Czy można zrobić z mąki amarantusowej albo owsianej ?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 24.08.2016
Jeśli nie jesteś milośniczką smaku amarantusa na śmierć i życie, polecamy w tym przypadku owsianą, by lekko przelamać amarantusowy smak:) Pozdrawiamy!
Magda
Dodano opinię: 28.09.2016
Chciałabym zapytać czy to
normne ze pasztet po
upieczeniu jest mokry w środku? Nigdy nie piekłam nic z amarantusem i nie wiem jak sie zachowuje podczas pieczenia. Trzymałam dodatkowe 20 minut a ciegle jest wilgotny.
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 30.09.2016
Może być wilgotny w środku. Amarantus jest kleisty.
Agnieszka
Dodano opinię: 05.02.2017
Witam
Czy pasztet w środku jest miękki? Bo robiłam go dwukrotnie wg przepisu z książki ( raz dokładnie wg przepisu, drugi raz z połowy porcji, bo myślałam, że mam za małą keksówkę) i za każdym razem wychodzi w środku taki miękki. Nie wiem czy tak ma być czy wyszedł mi zakalec. Zawsze pasztety wychodziły mi takie zwarte/zbite w środku, a tu mogę środek palcem wygrzebać.
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 13.02.2017
Tak, jest miękki ale się nie rozpada.
Kamila
Dodano opinię: 30.03.2017
Być może amarantus jest tu kluczowy 😉 Ale mogę go czymś innym zastąpić?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 03.04.2017
Raczej nie. Ale jesli juz, to probuj kaszą, np.jaglaną lub gryczaną.
Pati
Dodano opinię: 14.04.2017
Czym mozna zastapic amarantus?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 14.04.2017
Niczym, bo to pasztet amarantusowy.
Anna
Dodano opinię: 18.02.2019
Dzień dobry. Soczewica się gotuje, ale czy można czymś zastąpić amarantus w tym przepisie?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 20.02.2019
Soczewicą
Beata
Dodano opinię: 10.10.2019
dzień dobry, czy soczewica musi być koniecznie czerwoną?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 11.10.2019
ma specyficzny smak:) zielona ma całkiem inny:)
Liliana
Dodano opinię: 13.04.2020
Nigdy nie jadłam takiego pasztetu. I po zrobieniu go teraz na święta, moje odczucia są takie, że jest jałowy w smaku. Lepiej smakuje po dodaniu przypraw dla dorosłych. A także dobrze komponuje się w smaku z kiszonym ogórkiem. W keksówce wyszedł dosyć mokry, a na wierzchu jest chrupiący. Jak dałam mniejsze porcje w naczynie ceramiczne (co robi się tartaletki), to chyba przez to, że ta masa nie jest wysoka, to ten pasztet nie jest taki mokry. Na spróbowanie polecam jednak pół porcji zrobić.
Ewelina
Dodano opinię: 01.04.2021
A czy jest jakiś pasztet, który można podać dla malucha 6m? Czemu ten się nie nadaje? Tag od 8+
alaantkoweblw
Dodano opinię: 15.04.2021
Pasztety są wieloskładnikowe, na początki lepiej podawać potrawy z mniejszą liczbą składników.
Natalia
Dodano opinię: 20.09.2021
Dzień dobry,
Czy można zastąpić soczewicę ciecierzyca taka ze słoika ?
Pozdrawiam
alaantkoweblw
Dodano opinię: 29.12.2021
Pewnie-eksperymentuj.
Magdalena
Dodano opinię: 19.02.2022
Czy jak zastąpię amarantus np. komosą ryżową to też wyjdzie?:)
alaantkoweblw
Dodano opinię: 21.02.2022
Powinno