Składniki:
Pół szklanki ryżu;
1,5 szklanki bulionu warzywnego;
Wybrane warzywa- u mnie: kalafior, marchew, pietruszka, cukinia, papryka, cebula, suszone pomidory;
Zioła;
Pół ząbka czosnku;
Warzywa kroimy w słupki i gotujemy w kolejności adekwatnej do osiągania miękkości. Cebulkę chwileczkę dusimy na odrobinie oleju, dodajemy ryż i czekamy, aż się zeszkli. Dolewamy odrobinę bulionu z warzyw i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem, stopniowo dolewając bulion (po łyżce), do momentu, aż ryż wchłonie cały płyn i zmięknie. Pod koniec dodajemy warzywa, zioła i wyciśniętą odrobinę czosnku. Mieszamy i jeszcze 3,4 minuty dusimy. Gotową potrawę posypujemy koperkiem.
Wersję dla rodziców doprawiłam solą, pieprzem i większą ilością czosnku.
Pół szklanki ryżu;
1,5 szklanki bulionu warzywnego;
Wybrane warzywa- u mnie: kalafior, marchew, pietruszka, cukinia, papryka, cebula, suszone pomidory;
Zioła;
Pół ząbka czosnku;
Warzywa kroimy w słupki i gotujemy w kolejności adekwatnej do osiągania miękkości. Cebulkę chwileczkę dusimy na odrobinie oleju, dodajemy ryż i czekamy, aż się zeszkli. Dolewamy odrobinę bulionu z warzyw i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem, stopniowo dolewając bulion (po łyżce), do momentu, aż ryż wchłonie cały płyn i zmięknie. Pod koniec dodajemy warzywa, zioła i wyciśniętą odrobinę czosnku. Mieszamy i jeszcze 3,4 minuty dusimy. Gotową potrawę posypujemy koperkiem.
Wersję dla rodziców doprawiłam solą, pieprzem i większą ilością czosnku.
Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.
Komentarze (20)
Maja
Dodano opinię: 18.03.2016
Mam pytanie odnośnie bulionu. W przepisie jest 1,5 szklanki.Jeśli jest w przepisie taka spora ilość bulionu, to używacie tego bulionu – z tego przepisu, w którym się potem wlewa do woreczków na lód…czy może macie dziewczyny jakiś inny sposób na taką ilość bulionu? Gotujecie osobno taką ilość za każdym razem ? Ja mam ciągle z tym bulionem problem, bo jak pojawi się w przepisie taka ilość, to oja mam tylkomałe ilości w tych woreczkach.
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 20.03.2016
Można też przechowywać w plastikowych pojemniczkach. Czasem, jak nie mamy-używamy wody po prostu, albo robimy bulion specjalnie dla potrawy.
Ola
Dodano opinię: 31.05.2017
czy papryke obieracie ze skórki ? 🙂
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 06.06.2017
Jesli dziecko nie lubi to tak.
Karolina
Dodano opinię: 08.01.2018
Fajny przepis. Risotto wyszło przepyszne. Wszystkim smakowało. Fajny blog. Dobrze że jesteście. Gotuję z Wami codziennie nie tylko obiady. Śniadania i kolacje również ☺. Moje dziecko zazwyczaj zjada ze smakiem to co dzięki Wam przygotuję.
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 10.01.2018
Miło nam:) Dziekujemy i polecamy się!
Magdalena
Dodano opinię: 29.07.2020
Od ktorego miesiaca mozna ugotowac risotto?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 02.08.2020
Antek jadł w 8mcu, ale można spokojnie podać wcześniej
Kasia
Dodano opinię: 31.07.2018
Dziś to gotuję gdyby nie ten cudny blog byśmy chyba nic nie jedli hahaha. Inspiracje ever. 5ty członek rodziny?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 31.07.2018
?❤️?❤️?❤️
Mama
Dodano opinię: 28.01.2019
Jakie zioła ?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 08.02.2019
Bazylia, oregano
Asia
Dodano opinię: 22.02.2021
Jestem tu po raz pierwszy ale juz mi sie tu spodobalo :). Brakowalo mi pomysłów na obiadki dla malucha.
Super przepisy. Zdrowo i smacznie. Dzisiaj na obiad dla mojego rocznego szkraba wybralam risotto z warzywkami.
alaantkoweblw
Dodano opinię: 01.03.2021
Dziękujemy 🙂
Aga
Dodano opinię: 09.05.2021
Czy mozna uzyc czarnego ryzu? Lub ciemnego?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 24.05.2021
Tak.
Miłka
Dodano opinię: 07.07.2021
Jakie suszone pomidory są dobre? Niemowlak już prawie roczniak ale zastanawiam się czy jeśli w składzie jest ocet winny to mogą być?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 13.07.2021
Możesz podać. To nie duża ilość i nie dostaje codziennie.
Krystyna
Dodano opinię: 16.02.2022
Czy moga być mrożone warzywa? Jeśli tak to jak je przygotować
alaantkoweblw
Dodano opinię: 09.08.2022
Mogą, rozmroź na patelni i dodaj jak surowe do dania.