Popiszemy?

kontakt@alaantkoweblw.pl

 

28 września 2015

Cannelloni ze szpinakiem i ricottą

 Składniki: makaron cannelloni ok. 12 sztuk; farsz: 450g szpinaku w liściach (u mnie opakowanie mrożonego z Hortexu); 250g ricotty; 2 ząbki czosnku; 2 łyżki masła; 1 jajko; 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej; pieprz;  sos beszamelowy – wykonanie TU, a proporcje takie: 2,5 szklanki mleka (krowiego/owsianego); 2 łyżki masła; 2 łyżki mąki pszennej; 1/2 łyżeczki gałki muszkat.;...

 Składniki:

  • makaron cannelloni ok. 12 sztuk;
  • farsz:
  • 450g szpinaku w liściach (u mnie opakowanie mrożonego z Hortexu);
  • 250g ricotty;
  • 2 ząbki czosnku;
  • 2 łyżki masła;
  • 1 jajko;
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej;
  • pieprz;
  •  sos beszamelowy – wykonanie TU, a proporcje takie:
  • 2,5 szklanki mleka (krowiego/owsianego);
  • 2 łyżki masła;
  • 2 łyżki mąki pszennej;
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkat.;
  • szczypta pieprzu (najlepiej białego).

Najpierw przygotowujemy farsz:
Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy szpinak, dodajemy wyciśnięty czosnek, dusimy całość aż szpinak zmięknie i cała woda wyparuje. Studzimy, a następnie siekamy na mniejsze kawałki i odciskamy z nadmiaru wody. Do ostudzonego szpinaku dodajemy ser, jajko, pieprz, gałkę. Mieszamy. Farsz jest gotowy.
Piekarnik nastawiamy na 180'C z termoobiegiem.
Makaron napełniamy farszem i bardzo szybko przechodzimy do kolejnej czynności:)
Przygotowujemy sos beszamelowy.
Do dużego,  podłużnego naczynia żaroodpornego nalewamy trochę sosu, by dno było nim zakryte, układamy ciasno rurki makaronowe jedną przy drugiej (zwróćcie uwagę co zaleca producent na opakowaniu), zalewamy resztą sosu, ważne jest by sos całkiem przykrył każdą rurkę.
Wierzch możemy przykryć dodatkowo startym, żółtym serem. Pieczemy ok. 30 minut na środkowym poziomie piekarnika:)

Oczywiście dorośli mogą sobie doprawić danie solą na talerzu:)

 

 

 

 
   

Proszę, nie pytajcie dlaczego kura je z nami obiad… 🙂

Udostępnij wpis

Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.

Komentarze (21)

Kasia

Dodano opinię: 28.09.2015

 z nami też jedzą ale misie albo autka, a jest ich bardzooooo dużo. 8-10 misiów a mój synek karmi wszystkie. autka też jedzą. 😀

Minnie

Dodano opinię: 30.09.2015

Pycha! Jutro koniecznie robie, tylko chce wiedziec makaron musi byc surowy? 

 

Kasia

Dodano opinię: 02.10.2015

robiłam, pyszne!!!! bedę robić częściej :), a ja rurki podgotowałam 2-3 min, bo bałam się ze wyjdą twarde. wiem że na opak. jets napisane, nie gotować, ale ja gotowałam chwilkę. mi zabrakło troszkę szpinaku, następnym razem zrobię 1,5 paczki i starczy na każdą rurkę.

ekoamam

Dodano opinię: 03.10.2015

Mam pytanie do mam 🙂 Czy Wasze dzieci tez miały etap, że to co zielone jest niedobre? Mój synek nawet ostatnio wybierał naszemu pieskowi z miski zielone kawałki karmy! 😉

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 03.10.2015

hahaha, nie tego etapu nie było, ale wiesz… wszystko przed nami. Obecnie jest etap kłócenia sie o wszystko:)

JUsta

Dodano opinię: 08.02.2016

ekoamam bylo tak u nas 🙂 na szczęście nie wiem kiedy i samo minęło 🙂 wieć badz cierpliwa!

a z kurą świetna akcja 😀 dzieciaki są cudowne! 🙂

Kasia

Dodano opinię: 08.03.2016

Witam serdecznie!

Mam problem z ricottą- nie mogę nigdzie jej kupić – czy jest jakiś jej odpowiednik co mogłabym dodać?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 08.03.2016

Możesz pominąc, ale daje ona taki dobry smak:) albo zamien może na fetę, tez będzoe ok:)

Paula

Dodano opinię: 20.03.2016

ricottę kupilam w tesco:)

Paula

Dodano opinię: 20.03.2016

cudowny przepis:) pierwszy raz jadlam ricottę jak i i pierwszy raz robilam cannelloni:) przepyszne!! ja do szpinaku dałam też jarmuż ale to dlatego że miałam za mało szpinaku. Dodałam też kaszy jaglanej do farszu,dla zdrowia:) 

Wyszło przepysznie:)) i ten sos beszamelowy też jest boski:) pozdrawiam

viola

Dodano opinię: 20.06.2016

Witam 🙂 czy ricottę można zastąpić mascarpone? z góry dziękuję za odpowiedź 🙂

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 22.06.2016

Tak.

Eliza G.

Dodano opinię: 06.10.2016

Myślicie, że da się to zrobić bez sprawnego piekarnika? 😛

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 06.10.2016

Tzn. siłą woli?;):);):)

Monika

Dodano opinię: 17.01.2017

dziekuje za liczne inspiracje! Rozszerzanie diety nie bylo takie trudne dzieki tej stronie 😉 canneloni zrobilam z feta (wersja dla doroslych), bo nie moglam nigdzie dostac ricotty (!), ale wyszlo palce lizac, polecam 🙂

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 17.01.2017

Na zdrowie!!:)

Karolina

Dodano opinię: 24.07.2017

czy można to podać 10 miesięcznemu dziecku?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 28.07.2017

Tak.

Ilona

Dodano opinię: 19.12.2017

Dzisiaj zrobiłam (moje córki mają 3,5 roku a druga 14mc i obydwie się zajadały 🙂 Tak więc bardzo polecam 🙂

Ola

Dodano opinię: 09.12.2020

Witam, czy mogę prosić o przepis na sos beszamelowy? Zamieszczony link nie działa

alaantkoweblw

Dodano opinię: 28.12.2020

Dodaj komentarz
Newsletter obrazek