Składniki:
- makaron cannelloni ok. 12 sztuk;
- farsz:
- 450g szpinaku w liściach (u mnie opakowanie mrożonego z Hortexu);
- 250g ricotty;
- 2 ząbki czosnku;
- 2 łyżki masła;
- 1 jajko;
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej;
- pieprz;
- sos beszamelowy – wykonanie TU, a proporcje takie:
- 2,5 szklanki mleka (krowiego/owsianego);
- 2 łyżki masła;
- 2 łyżki mąki pszennej;
- 1/2 łyżeczki gałki muszkat.;
- szczypta pieprzu (najlepiej białego).
Najpierw przygotowujemy farsz:
Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy szpinak, dodajemy wyciśnięty czosnek, dusimy całość aż szpinak zmięknie i cała woda wyparuje. Studzimy, a następnie siekamy na mniejsze kawałki i odciskamy z nadmiaru wody. Do ostudzonego szpinaku dodajemy ser, jajko, pieprz, gałkę. Mieszamy. Farsz jest gotowy.
Piekarnik nastawiamy na 180'C z termoobiegiem.
Makaron napełniamy farszem i bardzo szybko przechodzimy do kolejnej czynności:)
Przygotowujemy sos beszamelowy.
Do dużego, podłużnego naczynia żaroodpornego nalewamy trochę sosu, by dno było nim zakryte, układamy ciasno rurki makaronowe jedną przy drugiej (zwróćcie uwagę co zaleca producent na opakowaniu), zalewamy resztą sosu, ważne jest by sos całkiem przykrył każdą rurkę.
Wierzch możemy przykryć dodatkowo startym, żółtym serem. Pieczemy ok. 30 minut na środkowym poziomie piekarnika:)
Oczywiście dorośli mogą sobie doprawić danie solą na talerzu:)
Proszę, nie pytajcie dlaczego kura je z nami obiad… 🙂
Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.
Komentarze (21)
Kasia
Dodano opinię: 28.09.2015
z nami też jedzą ale misie albo autka, a jest ich bardzooooo dużo. 8-10 misiów a mój synek karmi wszystkie. autka też jedzą. 😀
Minnie
Dodano opinię: 30.09.2015
Pycha! Jutro koniecznie robie, tylko chce wiedziec makaron musi byc surowy?
Kasia
Dodano opinię: 02.10.2015
robiłam, pyszne!!!! bedę robić częściej :), a ja rurki podgotowałam 2-3 min, bo bałam się ze wyjdą twarde. wiem że na opak. jets napisane, nie gotować, ale ja gotowałam chwilkę. mi zabrakło troszkę szpinaku, następnym razem zrobię 1,5 paczki i starczy na każdą rurkę.
ekoamam
Dodano opinię: 03.10.2015
Mam pytanie do mam 🙂 Czy Wasze dzieci tez miały etap, że to co zielone jest niedobre? Mój synek nawet ostatnio wybierał naszemu pieskowi z miski zielone kawałki karmy! 😉
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 03.10.2015
hahaha, nie tego etapu nie było, ale wiesz… wszystko przed nami. Obecnie jest etap kłócenia sie o wszystko:)
JUsta
Dodano opinię: 08.02.2016
ekoamam bylo tak u nas 🙂 na szczęście nie wiem kiedy i samo minęło 🙂 wieć badz cierpliwa!
a z kurą świetna akcja 😀 dzieciaki są cudowne! 🙂
Kasia
Dodano opinię: 08.03.2016
Witam serdecznie!
Mam problem z ricottą- nie mogę nigdzie jej kupić – czy jest jakiś jej odpowiednik co mogłabym dodać?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 08.03.2016
Możesz pominąc, ale daje ona taki dobry smak:) albo zamien może na fetę, tez będzoe ok:)
Paula
Dodano opinię: 20.03.2016
ricottę kupilam w tesco:)
Paula
Dodano opinię: 20.03.2016
cudowny przepis:) pierwszy raz jadlam ricottę jak i i pierwszy raz robilam cannelloni:) przepyszne!! ja do szpinaku dałam też jarmuż ale to dlatego że miałam za mało szpinaku. Dodałam też kaszy jaglanej do farszu,dla zdrowia:)
Wyszło przepysznie:)) i ten sos beszamelowy też jest boski:) pozdrawiam
viola
Dodano opinię: 20.06.2016
Witam 🙂 czy ricottę można zastąpić mascarpone? z góry dziękuję za odpowiedź 🙂
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 22.06.2016
Tak.
Eliza G.
Dodano opinię: 06.10.2016
Myślicie, że da się to zrobić bez sprawnego piekarnika? 😛
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 06.10.2016
Tzn. siłą woli?;):);):)
Monika
Dodano opinię: 17.01.2017
dziekuje za liczne inspiracje! Rozszerzanie diety nie bylo takie trudne dzieki tej stronie 😉 canneloni zrobilam z feta (wersja dla doroslych), bo nie moglam nigdzie dostac ricotty (!), ale wyszlo palce lizac, polecam 🙂
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 17.01.2017
Na zdrowie!!:)
Karolina
Dodano opinię: 24.07.2017
czy można to podać 10 miesięcznemu dziecku?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 28.07.2017
Tak.
Ilona
Dodano opinię: 19.12.2017
Dzisiaj zrobiłam (moje córki mają 3,5 roku a druga 14mc i obydwie się zajadały 🙂 Tak więc bardzo polecam 🙂
Ola
Dodano opinię: 09.12.2020
Witam, czy mogę prosić o przepis na sos beszamelowy? Zamieszczony link nie działa
alaantkoweblw
Dodano opinię: 28.12.2020
Na końcu tego wpisu: https://alaantki.mda.pl/zapiekanka-z-kurczakiem-i-szparagami/