Gdy zostaje pieczywo trzeba mu nadać drugie życie. Być może jeszcze smaczniejsze:) Te babeczki z pieczywa to super pomysł na śniadanie, przekąskę, kolację czy nawet na drugie śniadanie do szkoły lub pracy.
Składniki:
- 2 bułki lub inne pieczywo
- 1 szklanka mleka
- 1 dojrzały banan
- 1 jajko
- 2 czubate łyżki masła orzechowego
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka cynamonu
Wykonanie
Nastaw piekarnik na 180’C z termoobiegiem i przygotuj foremki na babeczki. Pokrusz pieczywo i przełóż do miski. Zalej je mlekiem. Jajko rozkłóć i dodaj do pieczywa razem z masłem orzechowym i olejem. Banana rozgnieć widelcem i dodaj do masy razem z cynamonem. Wymieszaj całość. Przełóż masę do foremek na babeczki do 1/4 ich wysokości. Piecz 20 minut.
Babeczki będą lekko wilgotne.
Pamiętaj, gdy użyjesz składników w temperaturze pokojowej, zmniejszysz prawdopodobieństwo zakalca:)
Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.
Komentarze (0)