Biszkoptowe babeczki wielkanocne to pyszna przekąska, którą możesz włożyć nie tylko do wielkanocnego koszyczka, ale również przygotować w każdy inny dzień i podać niemowlakowi, ponieważ zrobisz je bez dodatku cukru.
Jeśli babeczki są przeznaczone dla starszego dziecka i dorosłych możesz do ubijanych białek dodać 3 łyżki cukru trzcinowego.
Jajka wyjmij wcześniej by były w temperaturze pokojowej. Banana obierz i rozgnieć widelcem na papkę.
Piekarnik nastaw na 160st z termoobiegiem. Foremki wysmaruj delikatnie olejem i oprósz bułką tartą lub mąką (silikonowe foremki).
Oddziel białka od żółtek, ubij białka na sztywną pianę. Stopniowo do ubitych białek zacznij dodawać po jednym żółtku nadal mieszając mikserem na dużych obrotach. Nadal ubijając dodaj banana oraz cynamon i wlej olej. Miksuj masę jeszcze kilka minut by była wysoka i puszysta.
Mąkę połącz z proszkiem do pieczenia i zacznij przesiewać ją do miski z masą jajeczną. Rób to powoli, stopniowo, mieszaj mąkę za pomocą szpatułki silikonowej, nie używaj już miksera. Ważne jest to, byś nie wsypywał(a) całej mąki od razu. Rób to powoli i stopniowo, mieszając cały czas masę i napowietrzając ją.
Przelej masę do foremek do 3/4 ich wysokości, wstaw do piekarnika i piecz 25 minut na środkowym poziomie.
Gotowe babeczki możesz dodatkowo polać kolorowym ”lukrem”, który zrobisz z owocowych posypek i odrobiny ciepłej wody!
Zestaw imprezowy do babeczek Miodowy Jeżyk Rex London
Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.
Komentarze (0)