Przyznam się Wam, że uwielbiam takie kulinarne podróże, gdy mieszam na spontanie składniki i nie do końca wiem jaki będzie tego efekt. Ten efekt jest przepyszny! Ugotowana marchewka robi świetną robotę- nadaje babeczkom pstrokaty kolor, a skórka pomarańczowa roznosi po domu aromat zbliżających się Świąt…
Wykonanie banalnie proste, potrzebujecie:
Składniki:
- 3/4 szklanki puree z marchwi (ok. 2 duże surowe marchewki);
- 2 jajka;
- 1 1/2 szklanki mąki pszennej/ orkiszowej;
- niecała 1/2 szklanka oleju rzepakowego;
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia;
- 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej;
- 1 łyżka startej skórki pomarańczowej;
- 8 suszonych daktyli.
Wszystko macie? Do dzieła.
Jeśli nie macie akurat ugotowanej marchewki (z wody, nie z rosołu 😛 ), to ją ugotujcie. Najlepiej w małej ilości wody i w łupinach. Gotuj do miękkości, a następnie wyjmij z wody, ostudź, obierz ze skórki i zblenduj na papkę. Odmierz 3/4 szklanki marchewkowego puree.
Daktyle zalej wrzątkiem, pozostaw na 5 minut, a następnie odcedź i bardzo drobno posiekaj lub też zblenduj na papkę.
Pomarańczę umyj, a następnie sparz wrzątkiem skórkę. Zetrzyj ją na małych oczkach tarki i odmierz jedną łyżkę skórki. Pomarańczę pokrój i zjedz:) albo wyciśnij sok i wypij.
W dużej misce połącz: puree z marchewki, jajka, olej, daktyle, skórkę pomarańczową. Całość dokładnie wymieszaj łyżką. Dodaj mąkę, proszek, sodę i ponownie wymieszaj na gładką masę.
Nakładaj do foremek na muffiny (12 sztuk) po jednej czubatej łyżce ciasta.
Opcjonalnie możesz przed pieczeniem posypać babeczki pokruszonymi płatkami migdałowymi, orzechami lub amarantusem ekspandowanym.
Piecz w 200’C z termoobiegiem na środkowym poziomie piekarnika przez 20 minut.
Smacznego!
Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.
Komentarze (82)
Zuza
Dodano opinię: 18.12.2017
marchewka + daktyle = świetne połączenie 🙂
Zuza / zielonakuchnia.blogspot.com
Dodano opinię: 18.12.2017
marchewka + daktyle = świetne połączenie 🙂
Ania
Dodano opinię: 19.12.2017
A może być bez skórki z pomarańczy? Nie chce mi się pędzić do sklepu. A może jakiś zamiennik?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 23.12.2017
Może być, ale daje fajny zapach i smaczek
Aśka
Dodano opinię: 12.01.2018
Potwierdzam – mniam 🙂
Magda
Dodano opinię: 20.12.2017
a co można by dodać zamiast skórki pomarańczowej?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 23.12.2017
Cytrynowa albo pomin
Klaudia
Dodano opinię: 21.12.2017
Witam. Mogłabym się dowiedzieć gdzie kupujecie sodę i proszek do pieczenia? Są jakieś z dobrym, lepszym składem?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 23.12.2017
Kupujemy zwykły proszek i zwykla sodę.
gosza
Dodano opinię: 21.12.2017
mi jakoś nie rosną…. nie mam termoobiegu?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 05.01.2018
Zwiększ temp o 20st.
Majja
Dodano opinię: 21.12.2017
Czemu wyszły mokre…?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 23.12.2017
Albo za sorawa marchewki, albo masz akalec.
Aśka
Dodano opinię: 12.01.2018
Startą marchewkę (ja tarłam marchewkę na tarce o oczkach drugich w kolejności po najmniejszych) warto odcisnąć z nadmiaru wody/soku 😉
A w ogóle – babeczki są genialne! Jesteśmy zachwyceni – wszyscy 🙂 <3
Marysia
Dodano opinię: 22.12.2017
Mam w domu dokładnie ten sam zestaw – i dodatki i foremki. Ale w zeszłym roju jak korzystałam z tych foremek to miałam wrazenie, że czuję ich smak… czy tym razem macie też takie odczucia?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 05.01.2018
Masz na mysli te tekturowe czerwone foremki? To tylko ozdoba do zdjęc, nie piekłam nigdy w nich niczego, zawsze piekę w silikonowych lubw blaszce z normalnymi, cienkimi papilotkami papierowymi.
Kasia
Dodano opinię: 23.12.2017
czym mozna zastapic olej rzepakowy? czy oliwa z oliwek moge?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 05.01.2018
Hmm, lepiej roztopionym masłem.
Marta
Dodano opinię: 27.12.2017
Przepis super. Aromat w całym domu. Nie wiem gdzie popełniłam błąd wyszły strasznie twarde. Nie dalam sody może to jest przyczyną.
Ola
Dodano opinię: 29.12.2017
Pyszne! Zjadl zarowno 9 miesieczniak jak i maz, ktory stwierdzil ze te muffiny sa lepsze niz zwykle, ktore robilam do tej pory. Nastepnym razem dodam tylko troszke mniej oleju. Dziekuje za kolejny pyszny przepis!
Ola
Dodano opinię: 29.12.2017
Aha i dodam jeszcze dla niezdecydowanych – nie pomijajcie skorki pomaraczowej! Dodaje naprawde fajnego smaku i aromatu 🙂
Ewa
Dodano opinię: 30.12.2017
A czy moga byc sliwki suszone zamiast daktyli? Jesli tak to ile? Pozdrawiam
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 16.01.2018
Tyle samo
monika
Dodano opinię: 02.01.2018
Jestem w trakcie przygotowywania muffinow. Czy dobrze zrozumiałam ze mam dodać pól szklanki oleju?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 03.01.2018
Tak
Olga
Dodano opinię: 04.01.2018
A zamiast oleju może być kokosowy albo masło klarowane? Innych nie używamy, ale trochę się boję, czy aromat kokosu nie zniszczy efektu.
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 05.01.2018
Lepiej zostac przy oleju.
Iwona
Dodano opinię: 03.01.2018
Da radę czymś zastąpić jajka?
Ekubo
Dodano opinię: 07.01.2018
A zamiast daktyli może być np syrop klonowy? Jeśli tak, to ile go dodać?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 29.01.2018
ze 2-3 łyżki
Karolina
Dodano opinię: 08.01.2018
Robiłam dzisiaj bo akurat miałam ugotowana marchewkę z bulionu warzywnego na risotto…. risotto wyszło przepyszne, babeczki podobnie jak zielony tort za bardzo się przypiekły ( a i tak skróciłam czas pieczenia o 4 minuty).
Mama Oli
Dodano opinię: 10.01.2018
Moje dzieci ( 4 lat i prawie 3), ktore na jakis uroczystosciach mają do wyboru zdrowe babeczki mojej roboty i ciasta babciowe, naszpikowane cuuukirem ( gdzie babcia mówi że w tym ciescie jest tylko szklanka cukru) zawsze unikaja babeczek dopoki im nie pozwolę kawalka ciasta, bo wszyscy patrza na mnie jak na hitlera. Te babeczki sa pierwszymi, po ktore sięgali jako pierwsze i nic innego nie chcieli! Sa tak aromatyczne i mięciutkie? Sa genialne! Mąż tez sie nie moze nadziwić, ze taka babeczka jest naprawdę legalna. Dziekuje bardzo za ten przepis! I za bloga! I moj najmlodszy roczny synek tez zajadal az mu sie uszy trzesly:) polecam Wam te babeczki!!!!!
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 10.01.2018
O! to rozumiem! :)) Przybij piąteczkę, niech się cukier chowa:)
Marta
Dodano opinię: 11.01.2018
A czy zamiast daktyli moze byc banan?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 16.01.2018
Tak.
Anna
Dodano opinię: 29.01.2018
Co można dać zanim jajka? Myślałam nad bananem, ale banan, marchewka i daktyle to chyba za dużo słodyczy?
Ada
Dodano opinię: 10.02.2022
Hehe jakie to słodycze banan, marchewka. Słodycze to batony, coca cola, lizaki, czekolady i inne ciuksy. Nie dajmy sie zwariować bo potem dzieci alergie mają jak rodzice wymyślają.
Sylwia
Dodano opinię: 30.01.2018
Pyszności ? dawno mi tak babeczki nie smakowały ? dziękuję za inspirację.
Magda
Dodano opinię: 30.01.2018
Czy można zrobić to w formie ciasta? Myślałam by upiec je A później przełożyć jakimś zdrowym kremem..
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 08.02.2018
Eksperymentuj:)
Kaaaska
Dodano opinię: 01.02.2018
Czy maki należy dodać 1,5 szklanki?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 01.02.2018
tak:)
Dorota
Dodano opinię: 27.02.2018
Właśnie zrobione i już prawie zjedzone . Jako bezglutenowiec zastąpiłam make pszenna, bezglutenowa mieszanka do ciast i proszek na bezglutenowy . Nie dałam pomarańczy ale 2 łyżki miodu i trochę cynamonu . Dzieciaki wcinają, ja tez
Ania
Dodano opinię: 17.03.2018
Pyszne! Mąkę pomieszałam pół na pół pszenną z orkiszową, a zamiast daktyli dałam syrop z agawy. Wyszły pachnące i wilgotne w środku.
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 19.03.2018
Mmmm smacznego!
Nadia
Dodano opinię: 21.03.2018
Jestem w trakcie robienia. Mi tylko zawsze brakuje opisu jakiego ciasta mamy się spodziewać, jakiej gęstości. Gdy w przepisie jest Mąka Masło mleko to jeżeli Sztywno się go Trzymam to wierzę że wyszło to co miało wyjść a jak np. jest Marchewka tak jak tutaj to nie mam pewności czy mieliście bardziej soczystą marchewkę albo czy sposób gotowania nie wpłynie na nią (ja gotowałam na parze Taka mi po prostu została ), ciasto wyszlo baaaardzo geste i teraz nie wiem co z tego bedzie:)
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 21.03.2018
Będzie dobrze:)
Justyna
Dodano opinię: 06.04.2018
Aż żałuję ze nie mialam migdałów. Pycha:)
Justyna
Dodano opinię: 17.05.2018
Spróbuję je zrobic na Roczek synka jako zdrową alternatywę dla tortu, który oczywiscie tez bedzie:p mam nadzieje ze wyjda! 😉
Magda
Dodano opinię: 24.08.2018
Smaczne:) nie miałam daktyli więc dodałam figi ?
Kamila
Dodano opinię: 24.10.2018
Czy z mąką kukurydzianą przepis wyjdzie?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 24.10.2018
Prôbuj, powinno być ok.
Ania
Dodano opinię: 19.11.2018
Witam ? Czy piekarnik powinien być wcześniej nagrzany?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 21.11.2018
Zawsze:) W każdym przepisie.
Paulina
Dodano opinię: 11.12.2018
To jest pycha!!!:)
Paulina
Dodano opinię: 16.12.2018
Ps.: Ugotowałam marchewki na parze, żeby nie ociekały wodą 🙂
Kamila
Dodano opinię: 21.12.2018
Sprobowalam i sa nieco wytrawne.Nastepnym razem(a bedzie na pewno?)dodam wiecej daktyli.Kiedy trafiam na daktyla to czuje przyjemną slodycz, jednak troche jej tu za malo.Mysle ze wtedy bedzie bez zarzutu?
Kasia
Dodano opinię: 20.02.2019
To będą nasze pierwsze babeczki 😉 Przy okazji mam pytanie – jak często można podawać babeczki/muffinki z dodatkiem proszku do pieczenia 9-miesięcznemu maluchowi? Pozdrawiam 😉
alaantkoweblw
Dodano opinię: 25.02.2019
Tak, jeśli podajesz nie za często.
Katarzyna
Dodano opinię: 20.02.2019
To będą nasze pierwsze babeczki 😉 Przy okazji mam pytanie – jak często można podawać babeczki/muffinki z dodatkiem proszku do pieczenia 9-miesięcznemu maluchowi? Pozdrawiam 😉
alaantkoweblw
Dodano opinię: 23.02.2019
Jak ze wszystkim, z umiarem. Dieta ma być urozmaicona. Nie powiemy Ci, ze 2 czy 3 razy. Po prostu stosuj umiar i różnorodność
Marta piegdoń
Dodano opinię: 04.03.2019
Witam właśnie trafiłam na przepis czy zamiast daktyli mogą być morele suszone?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 06.03.2019
jasne
Ania
Dodano opinię: 08.03.2019
Dziś zrobiłam muffinki i wyszły super! Użyłam mąki orkiszowej i pszennej, pol na pol, dałam troszkę więcej puree i o połowę mniej daktyli, żeby nie były takie słodkie ? pełny się półtora minutki krócej ?
Bardzo fajny przepis! Dziękuję ?
Agata
Dodano opinię: 14.04.2019
A zamiast daktyli może być miód?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 07.05.2019
Tak
Ania
Dodano opinię: 18.09.2019
Właśnie zrobiłam te babeczki. Gdy już piekarnik był nagrzany, zorientowałam się, że nie mam mąki. Zastąpiłam ja kasza manną. Na miękkość wyszło super, więc jak ktoś nie wie, że zamiast mąki jest kasza, to się nie zorientuje. Nie miałam też daktyli, więc dałam rodzynki. Babeczki wyszły lekko gorzkawe, więc pewnie albo marchew była do niczego, albo skorka z pomarańczy.
alaantkoweblw
Dodano opinię: 19.09.2019
O to chodzi w kuchni! By czarować:)) Super:)
Dorota
Dodano opinię: 02.12.2019
Czy można pominąć jajko? Czym ewentualnie zastąpić?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 11.12.2019
spróbuj ominąć
Mama Natalia
Dodano opinię: 26.03.2020
Hej dziewczyny, pewnie tak szybko nie uda się Wam odpowiedzieć ale spróbuję jednak się tego dowiedzieć zanim zrobię. Robiłam już te babeczki z tego przepisu ale w waszej trzeciej książce też mam ten przepis tylko zawiera on dodatkowo mleko. Czy lepiej je dodać czy nie? Inaczej będą smakowały? Inna konsystencja?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 17.06.2020
To dwa różne przepisy. Z mlekiem są wilgotniejsze, lżejsze.
Monika Stachowska
Dodano opinię: 07.06.2020
Z mlodej marchwi sa przepyszne. Polecam
Kasia
Dodano opinię: 06.09.2020
Zastanawiam sie czy smacznje by wyszły zastępując puree z marchewki na dyniowe ?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 06.09.2020
Brzmi nieźle.
Anna M.
Dodano opinię: 20.01.2021
Ja zrobiłam idealnie jak w przepisie. Moja Marta 14 m. kocha te babeczki. Kupiłam kiedyś dwie książki dziewczyn i niestety czasami bywały zakalce. Ale te babeczki totalny czad!!
Milena
Dodano opinię: 12.04.2021
Dla mnie bomba!:) Pomaranczy nie mialam, pozniej zapomnialam kupic,wiec zrobilam bez. Mus daktylowy mialam juz wczesniej zrobiony wiec na oko wrzucilam 4 czubate lyzki. Wszystko wyszlo super? syn 4 lata zjadl na swiezo 4 sztuki, syn 7 mcy pociumkal 1 sztuke i bylo git ? Dzieki za przepis 🙂
alaantkoweblw
Dodano opinię: 15.04.2021
Super.
Pati
Dodano opinię: 25.09.2021
Hej dziewczyny. Zostało mi dużo marchewki z rosołu. Można takiej użyć??? Wiem że pisałyście że nie, ale właściwie dlaczego? 🙂
alaantkoweblw
Dodano opinię: 29.12.2021
Bo babeczki są na słodko, a marchewka z rosołu przechodzi smakami zupy- mięsa i przypraw- nie będzie dobrze smakować.
Sylwia
Dodano opinię: 26.11.2021
Zrobiłam dzisiaj te babeczki po raz pierwszy i są super wilgotne i mięciutkie i też bardzo proste i szybkie w przygotowaniu bo ja nie cierpię trzeć marchewki a tutaj ugotowaną wystarczy zblendować i już 🙂 Ja piekłam 15 minut i bardzo dobrze się upiekły, 20 min to były by już lekko spalone. Dlatego trzeba obserwować na bieżąco.
Paulina
Dodano opinię: 15.03.2022
Hej pomimo tego, że napisałaś aby marchewka nie była z rosołu postanowiłam spróbować. Wyjelam ja tylko przed dodaniem przypraw i później opłukałam dobrze pod wodą. Wyszło rewelacyjnie i nic nie czuć że to rosołowa 🙂 pozdrawiam