Popiszemy?

kontakt@alaantkoweblw.pl

 

08 marca 2015

Babeczki na dzień babeczki :)

Składniki:1 szklanka mąki pszennej;1/2 szklanki płatków owsianych górskich;2 dojrzałe banany;1/2 szklanki oleju;2 jajka;1 łyżeczka proszku do pieczenia;1/2 łyżeczki sody; 100g mascarpone;8 truskawek. Serek łączymy z truskawkami i mieszamy mikserem. Przekładamy krem do rękawa cukierniczego i odkładamy do lodówki.Piekarnik nastawiamy na 180’C z termoobiegiem. Mąkę łączymy z płatkami, proszkiem, sodą. Dodajemy rozgniecione banany, olej, rozbełtane jajka....


Składniki:
1 szklanka mąki pszennej;
1/2 szklanki płatków owsianych górskich;
2 dojrzałe banany;
1/2 szklanki oleju;
2 jajka;
1 łyżeczka proszku do pieczenia;
1/2 łyżeczki sody;

100g mascarpone;
8 truskawek.

Serek łączymy z truskawkami i mieszamy mikserem. Przekładamy krem do rękawa cukierniczego i odkładamy do lodówki.
Piekarnik nastawiamy na 180’C z termoobiegiem.

Mąkę łączymy z płatkami, proszkiem, sodą. Dodajemy rozgniecione banany, olej, rozbełtane jajka. Mieszamy masę, by wszystkie składniki dokładnie się połączyły. Przelewamy do foremek na muffinki, do 2/3 ich wysokości. Pieczemy na środkowym poziomie piekarnika przez ok. 18 minut.

Gdy babeczki ostygną, delikatnie ostrym nożem ścinamy ”daszek” i napełniamy babeczkę kremem, a następnie przykrywamy ”daszkiem” i również ozdabiamy go kremem. Jemy od razu:)

Jeśli krem wydaje Wam się mało słodki, możecie go posłodzić miodem//syropem daktylowym.

Udostępnij wpis

Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.

Komentarze (14)

Anonymous

Dodano opinię: 09.03.2015

Czy truskawki muszą być świeże czy mogą być ze słoika lub mrożone?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 09.03.2015

O tej porze roku, tylko mrożone ja kupuję 🙂

gin

Dodano opinię: 10.03.2015

Mmm, smakowicie wyglądają 🙂

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 10.03.2015

I tak też smakują:)

Paulina dębska

Dodano opinię: 13.03.2015

zrobiłam, smaczek jest ale moje jakieś blade wyszły i krem mniej zwarty (może dlatego, że z truskawek mrożonych?)

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 13.03.2015

Ja też robiłam z truskawek mrożonych:) Możesz dać ich więcej, bo moje były dość duże.

Aga

Dodano opinię: 21.05.2018

A co zamiast bananów można dodać?

Mama Sary

Dodano opinię: 22.11.2018

Czy mogę zrobic je wieczorem i przecjowac w lodowce do dnia nastepnego??

alaantkoweblw

Dodano opinię: 25.11.2018

Jeśli kremem ozdobisz dnia następnego.

Klaudia

Dodano opinię: 12.03.2019

Ja nie miałam płatków owsianych więc dałam kaszę manna i też są smaczne 🙂

Magda

Dodano opinię: 18.10.2019

Pytanie może głupie, ale jestem kompletną nogą w kuchni… czy dziecko może jeść surowe płatki owsiane? Czy obróbka w postaci pieczenia jest wystarczająca?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 19.10.2019

surowych lepiej nie, pieczone , gotowane tak

Izabela

Dodano opinię: 08.10.2020

A co z olejem? W składnikach jest a w przepisie nie dodajemy do ciasta?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 04.11.2020

dajemy 😉

Dodaj komentarz
Newsletter obrazek