Popiszemy?

kontakt@alaantkoweblw.pl

 

08 stycznia 2018

Babeczki z ziaren amarantusa

Kolejna odsłona odczarowywania ziaren amarantusa. Wiemy, że wielu osobom nie odpowada… aromat:) Zależy nam, byście  pokochali to ziarno. No… A przynajmniej byście się z nim zakolegowali;) Jego walory zdrowotne są tego warte.  składniki 1/2 szklanki ziaren amarantusa 1 szklanka wody 1/2 szklanki mleka kokosowego 1/4 szklanki oleju rzepakowego 1,5 szklanki mąki pszennej 2 jajka 1/4...

Kolejna odsłona odczarowywania ziaren amarantusa. Wiemy, że wielu osobom nie odpowada… aromat:) Zależy nam, byście  pokochali to ziarno. No… A przynajmniej byście się z nim zakolegowali;) Jego walory zdrowotne są tego warte. 

składniki

1/2 szklanki ziaren amarantusa

1 szklanka wody

1/2 szklanki mleka kokosowego

1/4 szklanki oleju rzepakowego

1,5 szklanki mąki pszennej

2 jajka

1/4 szklanki cukru kokosowego

1 łyżeczka proszku do pieczenia

dodatki: opcjonalnie 1 banan i/lub 3 kostki gorzkiej czekolady

Ziarna amarantusa wypłucz w wodzie. Wlej szklankę wody do garnka i zagotuj. Dodaj ziarna amarantusa, przykryj garnek i gotuj na najmniejszym ogniu, aż ziarna wchłoną cały płyn(około 20 min) Ostudź.

Nastaw piekarnik na 180’C z termoobiegiem.

W misce wymieszaj ziarna, jajka, olej i mleko. Dodaj mąkę, cukier i proszek, i ponownie wymieszaj.

Czekoladę posiekaj, banana pokrój w drobną kostkę, dodaj do masy i ponownie wymieszaj.

Wypełnij masą foremi na babeczki do 3/4 ich wysokości i piecz 20 minut na środkowym poziomie piekarnika.

Mleko kokosowe możesz zastąpić innym roślinnym lub krowim. Polecamy jednak koko, bo pasuje tu idealnie.

 

 

Udostępnij wpis

Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.

Komentarze (44)

ewa

Dodano opinię: 08.01.2018

Witam
A to zwykłe ziarna czy amarantus ekspandowany?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 11.01.2018

Ziarna do gotowania.

KaRoLiNa

Dodano opinię: 08.01.2018

Oooo w punkt! Akurat robię mleko kokosowe 😉 czy można te muffiny zrobić bez cukru? Ewentualnie jakoś go zastąpić? Coś nie udają mi się Wasze babeczki kiedy robię je w silikonowych foremkach, nie wiem dlaczego… ? papierowe u mnie sprawdzają się lepiej ?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 11.01.2018

Bez cukru moga byc srednie w smaku, lepiej coś dodac, może posiekane suszone owoce?

Kasia

Dodano opinię: 08.01.2018

Bez cukru będzie dużo gorsze w smaku?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 11.01.2018

yhm…:)

Renata

Dodano opinię: 08.01.2018

Mleko losowe takie robione z wody i wiórek czy takie z puszki? A co ze slodziwem osobiście używam stewii lub tagiatozy i nie wiem jak słodkość cukru kokosowego ma się do zwykłego cukru?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 11.01.2018

Z puszki. NIe lubimy stewii, Cukier kokosowy jest dobrym zamiennikiem białego.

Marta

Dodano opinię: 08.01.2018

Kochane kobietki z jakiej firmy kupujecie mleko kokosowe? Bo ja na polkach sklepowych z reguly widze napoj kokosowy i to ze srednim skladem. Pozdrawiam

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 08.01.2018

np w Rosmannie jest z serii bio w puszce dobre mleko, ostatnio dorwałam w czerwonym kartoniku w Auchan super mleko koko.

Daria

Dodano opinię: 28.01.2019

W tesco mr ming ma super skład i nie jest jakiś mega drogi 🙂

Zofia

Dodano opinię: 08.01.2018

Kupiłam niedawno amarantus i się właśnie zastanawiałam jak go przyrządzić 🙂 Jutro biorę się do roboty! I w związku z tym mam pytanie – czy dla dziecku 13mcy można podawać cukier kokosowy? I jaki podajecie olej rzepakowy – rafinowany czy nie? Pozdrawiam

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 11.01.2018

Do smażenia rafinowany, do dan na zimno nierafinowany. Tak możesz podać koko cukier:)

Gosia

Dodano opinię: 08.01.2018

Może być mleko kokosowe z Rossmanna z puszki, czy będzie za tłuste?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 10.01.2018

Tak

Ewa

Dodano opinię: 09.01.2018

Czy jakas inna mąka się nada? Np. Orkiszowa lub ryżowa? Pozdrawiam

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 10.01.2018

Orkiszowa

Marysia

Dodano opinię: 09.01.2018

Drogie Panie 🙂 jestem początkująca kucharką… czy może być mleczko kokosowe z puszki i czy wtedy również daję 1/2 szklanki?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 10.01.2018

Tak, ale wymieszaj wcześniej zawartość.

Marta

Dodano opinię: 09.01.2018

Czy cukier kokosowy można zastąpić czymś innym? Np. syropem daktylowym? 🙂

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 10.01.2018

Jasne:)

Kasia

Dodano opinię: 10.01.2018

Czym mogę zastąpić cukier kokosowy? Syrop daktylowy się nada? Pozdrawiam serdecznie!

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 10.01.2018

Tak

Kasia

Dodano opinię: 10.01.2018

Ile dać syropu daktylowy go?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 11.01.2018

hmm tak z 1/3 szklanki

Olga

Dodano opinię: 11.01.2018

Od kiedy czekolada? Czy do tych babeczek dla 10miesieczniaka mozna dodac? Gorzka z dobrym skladem?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 11.01.2018

My dawałyśmy małe ilości około 12 m.

Marta

Dodano opinię: 17.01.2018

A czy jest szansa zastąpić czymś jajka?

Marta

Dodano opinię: 02.02.2018

Ale smród gotowanego amarantusa to nie zachęca
😀 mam nadzieję, że babeczki wyjdą mi bardziej apetyczniejsze, hihi

Emilia

Dodano opinię: 08.02.2018

Zrobiłam babeczki ale są mokre. Jakby zakalec. Czy takie mają być? Czy może to wina foremek silikonowych?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 09.02.2018

Babeczki będą wilgotne, bo jest banan i ziarna.

Paulina

Dodano opinię: 23.05.2018

Babeczki wyszły znakomite ?. Jedyne co zmieniłam to dałam gruszkę zamiast banana i zrobiłam też kilka z czekoladą ?. Naprawdę polecam ?!!

Marta

Dodano opinię: 04.08.2018

Babeczki są wyśmienite!!! Mogłabym powiedzieć, że nasze ulubione gdyby nie to, że praktycznie innych nie robiłam… Hahaha zawsze jak chce zrobić synkowi coś słodkiego to szukam w waszych przepisach muffinek a i tak ostatecznie decyduje się na te!

alaantkoweblw

Dodano opinię: 04.08.2018

Super, że smakowało!

Ania

Dodano opinię: 20.11.2018

Czy olej rzepakowy można zastąpić kokosowym ?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 21.11.2018

tak, ale okazjonalnie. Zdrowszy jest rzepakowy do smażenia.

Aga T.

Dodano opinię: 26.03.2019

Babeczki bardzo dobre! Jest jakiś powód dla którego przyklejają się tak do papilotów? Może lepiej jest w formach silikonowych? Jak płaczecie amarantus? Są sitka z takimi drobnymi oczkami??

alaantkoweblw

Dodano opinię: 29.03.2019

Jak masz problem z tym, zrób w silikonowych, na oewno będzie lepiej.

Ola

Dodano opinię: 17.05.2022

Fajny przepis, ale ze slodziwem dla ośmiomiesięcznego smoka to sama nie wiem… Cukru i słodzą mu nie daje… Rozszerzamy dietę tradycyjnie, ale od dwóch tygodni już są kawałki do rączki i chce jak najwięcej mu wprowadzać…
Bez cukru napisaliście, że średnio smakują… Czy banan nie daje wystarczającej słodyczy? Czy suszone owoce po namoczeniu będą wystarczające? Pozdrawiam!

alaantkoweblw

Dodano opinię: 20.07.2022

Możesz osłodzić bakaliami. Możesz też pominąć całkiem.

Ania

Dodano opinię: 01.10.2019

a przepis wyjdzie bez dodania białek ,tylko same żółtka jaj?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 11.10.2019

nie:(

Jagoda

Dodano opinię: 14.05.2020

Pychotka! Bardzo wilgotne. Już bałam się, ze zakalec, ale po drugiej skryłam do pojemnika, bo mogłoby zabraknąć do rana. Czy jakieś złodziei będzie odpowiednie dla 10m bobaska? Użyłam banana j cześć wzbogaciłem o maliny ale zastanawiam się nad syropem daktylowym?

Jagoda

Dodano opinię: 14.05.2020

Słodziwa*

Dodaj komentarz
Newsletter obrazek