Ciepłe pieczywo z domowego wypieku- czy może być coś lepszego? Bajgle z twarogu polecają się na dobre rozpoczęcie dnia lub do śniadaniówki. Podaj z ulubioną pastą kanapkową i warzywami. Pycha.
Nastaw piekarnik na 180’C termoobieg. Przygotuj blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Przełóż wszystkie składniki do miski (bez jajka do posmarowania bajgli). Zblenduj lub zmiksuj w malakserze, a następnie wyrabiaj chwilę rękami, by ciasto stało się elastyczne. Jeśli ciasto za bardzo się lepi, dodaj łyżkę mąki więcej. Posyp stolnice mąką, przełóż ciasto. Odrywaj po kawałku, uformuj większą kulkę (będzie Ci łatwiej, gdy zwilżysz dłonie wodą), rozpłaszcz ją i zrób w środku dziurkę, np. zakrętką od butelki. Przełóż na blaszkę. Rozbełtaj jajko i posmaruj nim każdego bajgla. Posyp ulubionymi ziarnami, np. czarnuszką, sezamem, słonecznikiem. Piecz na środkowym poziomie piekarnika około 25 minut, kontrolując stopień zrumienienia.
Podawaj z ulubiona pastą, warzywami lub powidłami.
Gdy nie dodasz soli do ciasta, bajgle możesz podać niemowlęciu. Posmaruj ulubioną pastą warzywną i gotowe.
Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.
Komentarze (1)
Anna
Dodano opinię: 10.03.2024
Bajgle wyszły przepyszne! Świetny przepis 🙂