2 bakłażany;
300g. mięsa mielonego z indyka;
pół cebuli;
przecier pomidorowy;
oliwa z oliwek;
zioła.
¼ szklanki kaszy jęczmiennej
Kaszę ugotować do miękkości. Bakłażana umyć, przekroić na pół wzdłuż i wydrążyć miąższ. Posolić wewnętrzną stronę i tą stroną w dół odłożyć na sitko. Posolić również miąższ odłożony do miseczki. Po 20 minutach umyć dokładnie bakłażana, oraz jego miąższ tak, by oczyścić go z soli i goryczy. Cebulkę drobno pokrojoną zeszklić lekko, dodać mięso i przecier pomidorowy i dusić przez około 20 minut. Dodać zioła, pokrojony w kostkę miąższ i szczyptę curry. Dusić jeszcze przez 5 minut.
. Nałożyć na wydrążonego bakłażana troszkę farszu mięsnego, na to kaszę i przykryć ponownie mięsem. Zapiekać w 180 stopniach przez 20-25 minut.
Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.
Komentarze (23)
Mońka
Dodano opinię: 30.07.2015
Witam;-) Czy do formy,w której zapiekamy nalewamy wody?Czy,na sucho pieczemy?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 31.07.2015
Na sucho. Możesz posmarować naczynie odrobiną oleju.
Anula
Dodano opinię: 07.03.2016
hmm, u mnie po 30 minutach bakłażan jest suchy i nadal surowy…
Anula
Dodano opinię: 07.03.2016
Dobra, w sumie siedzial w piekarniku 45 minut i doszedł dopiero jak go przykryłam (z 15 minut przed końcem), może to jest klucz do sukcesu. Ale wyszedł przepyszny. Super patent z tym soleniem i płukaniem i do góry nogami, wszystko ladnie skapuje. Sól prawie niewyczuwalna a jest niesamowicie delikatny. Polecam spróbować z komosą ryżową zamiast jęczmienia. No moja córa (17 mcy) pół bakłażana sama wsunęła:) na pewno zagości w menu na stałe. pozdrawiam
Ola
Dodano opinię: 10.04.2016
A co polecacie zamiast przecieru pomidorowego? U nas pomidor niestety na cenzurowanym 🙁
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 14.04.2016
Może sos beszamelowy.
Agnieszka
Dodano opinię: 04.08.2016
Można użyć cukinii zamiast bakłażana? I do mięsa dodać np starkowaną marchewkę?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 06.08.2016
Oczywiście.
Maaaarta
Dodano opinię: 12.04.2017
Zrobiłam i wyszły przepyszne. Dwa wnioski z mojego eksperymentu:
1. piekłam pod przykryciem ok 40 i dopiero były miękkie
2. zmieszałam sos mięsny z kaszą i tym nadziewałam bakłażany
Dziękuję za przepis
Marta
Dodano opinię: 14.03.2018
Czy zamiast kaszy mogą być płatki jęczmienne ?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 17.03.2018
Niezbyt.
Natalia
Dodano opinię: 22.05.2018
A czy dzieciaki daly rade przezuc skorke?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 06.06.2018
Podawałam bez skóry.
Magdalena
Dodano opinię: 30.01.2019
Witam. Kiedy można wprowadzić bakłażana do diety niemowlaka?:) Spotkałam się z różnymi opiniami, np. na dziecisąważne jest wymieniony jako jedne z pierwszych warzyw, a w innych miejscach piszą, że jest ciężkostrawny i lepiej w ogóle unikać podawania go dzieciom. Jak to było u was?:)
alaantkoweblw
Dodano opinię: 01.02.2019
nie mamy takiej wiedzy, by bakłażana nie mozna było wprowadzać na początku.
Anna
Dodano opinię: 19.08.2020
Witajcie. Chcę się upewnić, dodaje kasze surową?
Anna
Dodano opinię: 19.08.2020
Ah ja już widzę, czasem 2 razy przeczytać to mało… Gotuję kaszę 🙂
Paulina
Dodano opinię: 15.10.2020
Witam,
Czy można w inny sposób niż solą zmniejszyć gorzkawy smak bakłażana? Synek ma 8.5mies wiec jeszcze nie solimy
alaantkoweblw
Dodano opinię: 16.10.2020
Nie znamy innego sposobu. Ponoć są odmiany bez takiej goryczy.
Asia
Dodano opinię: 16.02.2021
Czy mogę podać synkowi, który skończy niedługo 10 miesięcy? Chodzi mi najbardziej o kwestię soli
alaantkoweblw
Dodano opinię: 01.03.2021
Pewnie. Antek jadł po 8mcu.
Paula
Dodano opinię: 01.07.2021
Witam. Czy Kasza jaglana nada się? Bądź gryczana nie palona?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 13.07.2021
Pewnie, śmiało.