szklanka mąki pszennej (może być zdrowsza, pełnoziarnista);
pół szklanki oleju rzepakowego;
2 banany;
2 jajka
płaska łyżeczka cynamonu;
pół łyżeczki sody;
łyżeczka proszku do pieczenia;
3 łyżeczki płatków migdałowych;
garść rodzynek (dla tych, którzy lubią bardzo słodko) :).
Rodzynki zalewamy woda i moczymy. W tym czasie: nastawiamy piekarnik na 180’C z termoobiegiem.
W misce: Banany rozgniatamy widelcem, dodajemy rozbełtane jajka, olej. Mieszamy.
W drugiej misce: łączymy mąkę, proszek, sodę, cynamon. Mieszamy składniki.
Łączymy składniki w obydwu misek. Mieszamy, odsączamy rodzynki i wrzucamy do miski. Gotowe ciasto nalewamy do foremek na babeczki/muffinki (do 3/4 wysokości), posypujemy płatkami migdałowymi i pieczemy ok.15-18 min. na środkowej kondygnacji piekarnika.
Te babeczki pojawiły się na warszawskich warsztatach 🙂
A tu te same babeczki, posypane amarantusem ekspandowanym:
Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.
Komentarze (201)
oli.
Dodano opinię: 30.10.2014
Przepyszne 🙂 Dodałam morele zamiast rodzynek 🙂
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 30.10.2014
Cieszę się, że smakowały:)
Magdalena
Dodano opinię: 21.08.2020
Od jakiego wieku mozna podawac?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 24.08.2020
7-8mcy można wystartować
Ania
Dodano opinię: 01.05.2019
A kiedy posypujecie amarantusem?
Justyna
Dodano opinię: 11.12.2019
Posyp tuż przed włożeniem do piekarnika. Wyjdzie ok . Nie przypalą się.
pomieszane-poplątane
Dodano opinię: 17.11.2014
Świetne:) Ja pomieszałam mąkę zwykłą, kukurydzianą i pełnoziarnista i dodałam 2 łyżki cukru i zamiast cynamonu przyprawę do piernika. Bardzo ciekawy smak wyszedł:)
Anonymous
Dodano opinię: 19.11.2014
Podane proporcje na ile babeczek?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 19.11.2014
12-15 sztuk
Maria Kałużyńska
Dodano opinię: 28.11.2014
Świetne – pyszne i proste w wykonaniu
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 30.11.2014
Dziękuję:)
Maria Kałużyńska
Dodano opinię: 17.12.2014
mi wychodzi 6 dużych 😀 i są extra
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 17.12.2014
Pewnie zależy od pojemności foremek:) Smacznego:)
Anonymous
Dodano opinię: 21.12.2014
A da się czymś zastąpić tę dwa jajka?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 22.12.2014
Witaj, możesz spróbować takich kombinacji:
1 jajko= 1 łyżka zmielonego na mąkę siemienia lnianego + 2 łyżki gorącej wody (połącz to),lub 1 jajko= 1/ 2 szklanki jogurtu naturalnego . Nie obiecuję że wyjdą, ale zastanawiam się czy sam banan nie sklei babeczek, możesz też wypróbować wersję bez jajek i już:) Daj znać jak wyszły:)
Kasia
Dodano opinię: 15.11.2020
Ja robię nieraz bez jajek z samych bananów, wg waszej rozpiski z którejś książki , chyba 1 jajko to 1/2 banana, więc w tym przepisie daję 3 banany i są wyrośnięte, pulchne i super!
Anonymous
Dodano opinię: 21.12.2014
a mogę dać olej z pestek winogron?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 22.12.2014
Tak:)
Anonymous
Dodano opinię: 24.12.2014
a czym mogę zastąpić proszek do pieczenia??
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 26.12.2014
Kamieniem winnym lub sodą, ale nie wiem w jakich proporcjach ponieważ używam zawsze proszku.
Anonymous
Dodano opinię: 26.12.2014
Czy 10 miesięczne dziecko może jeść czy lepiej poczekać? Myślę głównie o proszku i sodzie.
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 26.12.2014
Ja bym dała, przecież na ok. 12 sztuk babeczek proszku jest 1 łyżeczka, a ile z tych 12 sztuk zje dziecko?:)Ale to tylko moje osobiste zdanie:)
Anonymous
Dodano opinię: 27.12.2014
Moja Ania jak jej podpisują to będzie jadła tylko je aż się skończy i to terror robi ze chce jeszcze. Tak było z burgera z dorsza
Anonymous
Dodano opinię: 17.01.2015
Są super. Mi wychodzi 20 ale robie w małych foremka.
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 18.01.2015
Smacznego:)
Anonymous
Dodano opinię: 29.01.2015
babeczki wyśmienite:) w jaki sposób je przechowywać?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 29.01.2015
Przykryte papierem śniadaniowym, albo w pojemniku plastikowym. U nas znikają tego samego dnia:)
Ecia007
Dodano opinię: 08.02.2015
Zrobiłam wersję bez jajek, dałam tylko 2 bardzo duże banany. Wyszły super babeczki 🙂
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 08.02.2015
Super, banan z powodzeniem może zastępować jajko:)
Agnieszka z Wojslandii
Dodano opinię: 01.02.2016
Dziewczyny, dlaczego tak bardzo unikacie jajek? Jeśli dziecko nie ma alergii… są bardzo zdrowe, a żółtku jest pełno witamin i żelaza…
Pozdrawiam 🙂 Mama 8,5 miesięcznej Maryśki!
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 01.02.2016
My unikamy?Nasze dzieci wcinają z pasją:)
Madzia
Dodano opinię: 01.02.2016
Agnieszka, ja nie unikałam 🙂 Przypuszczam, że jak ktoś o to pyta to pewnie jest sprawa alergii. Nie eliminowałam z diety niczego, od początku podawałam z rozsądkiem ale wszystko. I po jakimś czasie dochodzenia metodą prób i błędów okazało się, że czerwone, zrogowaciałe placki na nóżkach to kwestia właśnie jajek i pomidorów 🙁
Pozdrawiam 🙂 Mama rocznego Olka 🙂
Alicja
Dodano opinię: 13.11.2018
Zastąpiłam jajka wg wzoru: zamiast jednego jajka 1 łyżka siemienia lnianego zalanego 3 łyżkami gorącej wody. Wyszły super! Dziękuję za przepis!
Anonymous
Dodano opinię: 16.02.2015
można mąke pełnoziarnistą wymieszać z jaglaną?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 16.02.2015
Jasne:)
Magalina
Dodano opinię: 16.04.2015
Babeczki są przepyszne!
Zrobiłam je w wolnej chwili, kiedy synuś był zajęty obgryzaniem trzepaczki do jajek. Wykonanie jest błyskawiczne 🙂 Wspomniałam o tym na moim blogu. Pozdrawiam 🙂
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 16.04.2015
Hej, też jestem z Poznania:) A teraz mieszkam niedaleko:) Cieszę się, że Wam smakowały! Pozdrawiam- Asia:)
Aurelia
Dodano opinię: 04.08.2019
Ooo to moze jak na w koerunku na Kazmierz??:)
Anonymous
Dodano opinię: 19.04.2015
Babeczki rządzą! Tylko nie robiłam na termoobiegu, bo nie lubię 😉
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 19.04.2015
U nas też rządzą:)))
Anonymous
Dodano opinię: 20.04.2015
Z nieba spadł mi ten przepis – wczoraj odwiedzili mnie znajomi z dziećmi, które są uczulone na czekoladę i wiadomo, co pałaszowały całe popołudnie 🙂 Zostawiły mi jedną samotną babeczkę na pożegnanie 🙂
Marta
Dodano opinię: 03.07.2015
Właśnie wyjęłam babeczki z piekarnika, pachną przepysznie 😀
Mam tylko pytanie, ciasto mi wyszło takie bardzo zwarte, takie ma być? I jeszcze kiedy posypywałaś babeczki amarantusem? Przed włożeniem do piekarnika? Bo posypałam po wyjęciu babeczek i nie chce się na nich trzymać 🙁
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 04.07.2015
Przed włożeniem do piekarnika posypuję babeczki amarantusem, lub dynią lub wiórkami kokos., lub płatkami migdałowymi itp:) Ciasto powinno być puszyste i lekkie. Smakowały?:)
Marta
Dodano opinię: 24.07.2015
Smakowały i tak 🙂 dziś podejście drugie, zobaczymy jak tym razem wyjdą 😉
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 24.07.2015
Powodzenia!:)
Asia M
Dodano opinię: 08.07.2015
Witam! Babeczki przepyszne i … smakują nam wszystkim
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 08.07.2015
Piękne!!!
Maria
Dodano opinię: 12.07.2015
Wyszły przepyszne, mimo że z roztargnienia zapomniałam wlać olej 🙂 Zanim się obejrzałam połowa zniknęła. Dziękujemy 🙂
Ania K.
Dodano opinię: 21.07.2015
Hmm.. chciałabym je wypróbować, ale muszę zamienić mąkę na bezglutenową. Może macie jakieś sprawdzone proporcje/zamienniki, żeby używać takich mąk zamiast tych z glutenem? W Internecie jest mnóstwo podpowiedzi, ale żeby coś naprawdę wyszło w miarę jadalne, to trzeba sie nieźle naćwiczyć.
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 22.07.2015
Może pół na pół jaglaną i kukurydzianą spróbuj:)
Ania K.
Dodano opinię: 19.08.2015
Ja Was normalnie kocham! Jestem dogłębnie wzruszona, że w końcu mam przepis na bezglutenowe babeczki, skakać mi się chce z tego szczęścia 😀 – zrobiłam jak poleciłaś – pół szkl. mąki jaglanej i pół skrobi kukurydzianej i wyszły obłędne! Dzięki Wam oszczędzam mnóstwo czasu na szukanie przepisów, bo potrzebuję bez glutenu i bez krowy, a u tutaj mam wszystko w 1 miejscu. Rano chciałam schować babeczki i nawet nie wiem kiedy synek wyciągnął 1 i spałaszował pół od razu (co jest sukcesem w jego przypadku). Dzięki wielkie raz jeszcze – super Babeczki!
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 19.08.2015
Cieszę się razem z Tobą:)))))
Martha & Nathaniel
Dodano opinię: 16.08.2015
Amarantusem posypuje przed czy po pieczeniu??:)
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 17.08.2015
Przed:)
Ania
Dodano opinię: 23.08.2015
A olej słonecznikowy może być?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 23.08.2015
Tak:)
Ania
Dodano opinię: 26.08.2015
Dzięki, udały się znakomicie 🙂 następnym razem zrobię z rodzynkami, bo dla mnie troszkę mało słodkie ;-).
Alka
Dodano opinię: 02.09.2015
Przepyszne Młoda wcina aż się jej uszy trzęsą 🙂
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 03.09.2015
cieszymy się,ze smakowało.
Justyna
Dodano opinię: 03.09.2015
Czy olej można zastąpić masłem klarowanym?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 03.09.2015
Tak:)
Agnieszka
Dodano opinię: 25.09.2015
Petarda!!! Mega proste, mega szybkie. Jedna zjedzona przeze mnie na gorąco;)
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 25.09.2015
Piękne Ci wyszły:)
Natalia
Dodano opinię: 30.09.2015
To moje trzecie podejście do przepisów z Waszego bloga, dwa pierwsze to totalne porażki;) Mimo niepowodzeń jestem fanką Ala'antkowego, uważam, że robicie świetną robotę dla zdrowia wielu dzieciaków.Te babeczki są przepyszne:) Córa ma 14 miesięcy, to jej pierwsze słodkie conieco. Oniemiała z wrażenia;)
Kasia
Dodano opinię: 10.10.2015
jak przechowywać?
Kasia
Dodano opinię: 10.10.2015
ooo nie zauważyłam że już było pytanie o przechowywanie 🙂 nie dałam rodzynek a same banany nie dały mocno słokiego smaku. czy można je dosłodzić jeszcze np syropem klonowym?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 10.10.2015
Jasne:)
Agnieszka
Dodano opinię: 25.10.2015
Nie dodałam sody, tylko sam proszek. Nie pochorujemy się ;-)?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 26.10.2015
Raczej nie:) Żyjecie?:))
Jarzyna
Dodano opinię: 26.10.2015
Coś mnie tak zaczęło łamać od środka 😉 A na pewno poczułabym się lepiej, jakbyście kiedyś jednak przyjechały do Gdańska :-)))
Asia
Dodano opinię: 04.11.2015
Wiecie za co was Kocham dziewczyny? że te wszystkie przepisy sa takie proste i szybkie ;). Wlasnie pieke babeczki a moja mała spi … może zdąże jeszcze pare rzeczy wyprasować i kawki sie napić 😉 :p 😀 heh Jeszcze raz dzieki że jesteście 🙂
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 05.11.2015
I paznokcie pomalować:) Dziekujemy!:)
Sandra
Dodano opinię: 10.11.2015
Dziewczyny! Zrobiłam je z mąki pszennej (pełnoziarnistej) i mąki jaglanej. Wyszły suche, sypkie, przywierające do formy. W smaku są dobre, troszkę suche i więcej niż jedną na jeden raz ciężko skosumować 😉 Poradźcie, co zmodyfikować przy następnym podejściu.
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 11.11.2015
Dodaj do przepisu trochę zwykłej pszennej, a pełnoziarnistą przesiej przez sito. Być może zbyt dużo maki jaglanej spowodowało taki efekt.
aga
Dodano opinię: 12.11.2015
potwierdzam wszystkie poprzednie zachwyty 🙂 super lekkie i aromatyczne muiffinki – ja dałam pół na pół mąkę orkiszową i pszenną – obie pełnoziarniste, do tego rodzynki, żurawinkę i słonecznik… następnym razem dam więcej bakalii bo młody bardzo lubi i nie mógł się doszukać 😉 polecam bardzo!!
Bea
Dodano opinię: 20.11.2015
Jesteście genialne, dawno mi tak nic nie wyszło 😉 smacznego NAM dzięki WAM
bladykot
Dodano opinię: 15.01.2016
Dla mnie w tym przepisie jest za dużo oleju.
Na innych stronach znaazłam proporcje 0,5 szkl. oleju na 2 szkl. maki i to mi bardziej odpowiada.
Ewa
Dodano opinię: 28.01.2016
moje wyszly jasne a wasza sa ciemne?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 28.01.2016
Kwestia dojrzałości banana. Przejrzały banan jest ciemny.
Dagna
Dodano opinię: 01.02.2016
A co jesli nie mam sody?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 02.02.2016
Użyj proszku do pieczenia.
Tami
Dodano opinię: 18.02.2016
Super, zrobiłam czesc z amarantusem a w polowe włożyłam przed pieczeniem po truskawce z moich zapasów, pycha ! Robiłam na jutro wiec zobaczę jakiś będą, dziś super. Jutro mój 8 miesięczny brzdąc dostanie pierwszy raz ciacho:-)
Tami
Dodano opinię: 19.02.2016
Boskie, młody wcinal jak dziki:-)
Gabriela
Dodano opinię: 21.02.2016
Czy w Waszych przepisach mogę zamieniać olej na oliwę z oliwek?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 22.02.2016
Możesz, ale w wysokich temperaturach najlepszy jest olej rzepakowy i olej kokosowy.
MartitaZ
Dodano opinię: 02.03.2016
Witam. Czy olej kosowy muszę wcześniej rozpuścić? Czy np. pół szklanki nałozyć takiego stałego?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 02.03.2016
Lepiej rozpuscić 🙂
Mg
Dodano opinię: 24.03.2016
A co jeśli nie dodam sody??
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 25.03.2016
Nie urosną.
Aga i zuzia
Dodano opinię: 24.04.2016
pyszne;) szybkie;)i zdrowe;)
Alicja
Dodano opinię: 29.04.2016
nasz ulubione 😀 i nawet mężowi smakują 😀
Aga
Dodano opinię: 03.06.2016
Fajne, szybkie, ale ciut za tłuste. Daję 1/4 szklanki oleju i nam bardziej podchodzą 🙂
Paula
Dodano opinię: 18.09.2016
super szybki przepis:) ja jeszcze dodaje kakao i gorzką czekoladę na życzenie męża;) dzięki za ten przepis!!
Monika
Dodano opinię: 01.10.2016
Rzeczywiście szybkie wykonanie i szybkie pałaszowanie 🙂
Magdalena
Dodano opinię: 03.10.2016
Zrobiłam z mąki jaglanej, orkiszowej, i pszennej do części dodałam przed pieczeniem po malince a i dodałam i rodzynki, żurawinę i morele wyszły pyszne i pachnące. Mam wrażenie tylko że tego proszku do pieczenia za dużo tz. troszkę go czuję czy można dodać pół łyżeczki czy wtedy nie urosną?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 04.10.2016
Spróbuj, może nie wyrosną tak bardzo ale ze smaku powinnaś być zadowolona:)
Isia
Dodano opinię: 14.10.2016
bardzo dobre! 🙂
polecam posypać siemieniem lnianym…pyszne
karolina
Dodano opinię: 27.10.2016
Pierwszy raz zrobiłam babeczki z bananem i co prawda wyszły przepyszne, ale w środku sa mega wilgotne (robiłam polowe porcji, ale zostawiłam dwa banany) i juz sama nie wiem czy to kwestia banana czy sie nie dopiekły i boje sie dać dziecku :/
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 27.10.2016
Jeśli zmieniasz proporcję, to zawsze wszystkich składników:) Pewnie banan zawinił:)
Marysia
Dodano opinię: 30.10.2016
A mi wyszły potwornie gorzkie i szczypiące w język. Za dużo proszku/sody? A mimo to średnio wyrosły… Aha, piekłam je też 12 minut, bo mam głupi piekarnik i są mocno rumiane
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 05.11.2016
Skoro gorzkie i szczypiące, to wygląda na nadmiar proszku.
Anna
Dodano opinię: 11.12.2016
Czy takie ciasto może poleżeć te ok.20-30 minut jeśli nie zmieści się wszystko do piekarnika?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 12.12.2016
Tak.
Roksana
Dodano opinię: 14.12.2016
Witam,
babeczki pyszne, ale czy mają być lekko wilgotne w środku? wyglądają na dopieczone
Piekłam 17 minut
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 14.12.2016
Tak, mogą takie być przez banana.
Magger
Dodano opinię: 29.12.2016
Jak zmienic proporcje mąki jeśli chciałabym dodać mąki kokosowej – ile wtedy pszennej, ile kokosowej?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 30.12.2016
Proponowałybyśmy 1/4 część kokosowej.
Magdalena
Dodano opinię: 11.01.2017
Witam, czy musi być soda?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 11.01.2017
Bez niej nie urosną.
Magdalena
Dodano opinię: 13.01.2017
Bo mam wrażenie, że szczypie w język:)
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 13.01.2017
🙂
Kasia
Dodano opinię: 01.02.2017
jestem kompletną nogą kulinarną, takze tego typu proste przepisy spadają mi jak z nieba. Właśnie wyjęłam z piekarnika – wyszły rewelacyjnie! Będę na pewno zaglądać po kolejne insporacje dla mojego roczniaka 🙂
Anita
Dodano opinię: 04.02.2017
A co jeśli nie mam piekarnika z termoobiegiem? Jaką wtedy temperaturę muszę ustawić?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 08.02.2017
Chyba 20 stopni większą.
Ania
Dodano opinię: 13.04.2017
Witam.
Super blog :). Moje dziecko ma 8 miesięcy czy mogę upiec babeczki, nie zaszkodzą mu?
Pozdrawiam
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 14.04.2017
Nie zaszkodzą:)
Olga
Dodano opinię: 01.06.2017
Witam.
Jak długo (dzień, dwa?) można je przechowywać? Za tydzień jedziemy na wakację i chciałabym je zrobić dzień wcześniej i dać małej na trasie.
pozdrawiam
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 06.06.2017
jasne max 2dni.
Karolina
Dodano opinię: 18.07.2017
Przepis super, babeczki wyszły puszyste ,wilgotne w środku i słodkie a przecież nie ma w nim cukru. Zanim sie upiekły ustawiła się już po nie kolejka, jeszcze gorące szybko zniknęły. Rocznemu Kubusiowi i 4-letniej Ani bardzo smakowały już nie moga doczekać się kolejnych babeczek.
Meggi
Dodano opinię: 25.07.2017
Dziewczyny, nie daję dziecku jeszcze banana sklepowego. Chciałabym zrobić te babeczki z połowy porcji. Jedno jajko zastąpić jogurtem, bo akurat mam. Czym zastąpić tego banana? On ma tu za zadanie głównie sklejać czy dosładzać? Mogę dać inny owoc zmiksowany np. śliwkę lub mus z jabłka? Czy poprostu pominąć bo jogurt wystarczy?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 28.07.2017
To sa muffinki bananowe, woęc cieżko tu zastąpić banana. Wybierz inny przepis. W zakładce muffinki jest ich wiele.
Kasia
Dodano opinię: 16.08.2017
Szybkie, proste, smaczne! Dzięki za przepis.
Alicja
Dodano opinię: 20.08.2017
Babeczki super, zrobiłam pół na pół mąka pszenną i owsianą, i bardzo smakują wszystkim (dojrzałe banany wystarczają by były słodkie, nie dawałam rodzynek). Dla dorosłych zrobiłam jeszcze krem z czekolady, miodu i jogurtu greckiego ^.^ do zjedzenia "na już". Jestem ciekawa czy ktoś próbował zrobić te muffinki w formie ciasta, czy wyjdzie? Chcę zrobić dziecko tort na 1 urodziny i chciałabym skorzystałać z tego przepisu jako bazy 🙂
Alicja
Dodano opinię: 20.08.2017
Super przepis. Wszystkim bardzo smakowało, a zrobiłam bez rodzynek (dojrzałe banany wystarczają jakoś słodycz). Dałam mąkę pół na pół z owsianą i proszek zastąpiłam sodą, wszystko ładnie urosło. Dodatkowo dla dorosłych zrobiłam krem z gorzkiej czekolady, miodu i jogurtu greckiego do zjedzenia "na już" i super pasuję. Mam pytanie, czy ktoś próbował ten przepis wykorzystać na ciasto? Wyjdzie? Chciałabym zrobić tort na 1 urodziny synka a te mufinki mu smakowały, więc chciałam to wykorzystać 🙂
Alicja
Dodano opinię: 24.09.2017
Udało się zrobić tort ? wprawdzie w blaszce o średnicy 19cm wyszedł dosyć płaski ale na 2 się dało podzielić. Krem zrobiony z twarożku i musów owocowych (+owoce liofilizowane jako barwnik) i jubilat zadowolony ?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 24.09.2017
Brawo!
Daga
Dodano opinię: 06.10.2017
Chcialabym się upewnić: jeśli na tych pomaranczowych polach pod przepisem jest napisane np 8m+ to znaczy,że mogą to jeść dzieciaczki,ktore ukonczyly 8miesięcy tak? Do tej pory korzystając z Waszych przepisów tak to rozumiałam,ale teraz trochę stracilam pewność czy dobrze robię bo pod tym przepisem jest napisane wlasnie 8m+,a jakis uzytkownik pyta czy 10miesięczne dziecko moze jeść te babeczki. Proszę o odpowiedź i przy okazji dzięki za tego bloga!:)Kawał dobrej roboty:)
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 07.10.2017
Ten tag oznacza, że my w tym wieku naszych dzieci podawałyśmy takie potrawy. W tym przypadku w 8 miesiącu życia już to jadły.
Ma
Dodano opinię: 26.10.2017
Mogę tu dodać mąkę amarantusową? W jakich proporcjach?
Ma
Dodano opinię: 12.11.2017
Dodałam na próbę ok. 1/4 szkl. mąki amarantusowej i wyszły pycha. Delikatnie było czuć amarantus, a babeczki odrobinę bardziej puszyste i chrupiące z zewnątrz. Jedyny minus ze wyszło ich mniej niż z samej maki pszennej. Pozdrawiam ?
Natka
Dodano opinię: 29.10.2017
A czy można ciasteczka prezentowane na stronie dawać 11 msc dziecku ?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 30.10.2017
jasne
AsiaHa
Dodano opinię: 01.11.2017
Rewelacja. Przepis tak łatwy, że zrobiłam wszystko z moim trzylatkiem i nie zdążył się znudzić. Do tego bardzo mu smakowało. Młodszy ma 6,5 miesiąca, więc jeszcze się obszedł smakiem, ale za dwa miesiące spróbujemy znów. Zmieniłam rodzynki na suszone śliwki i migdały na pokruszone orzeszki nerkowca, bo nie miałam w domu migdałów i rodzynek. A był to spontan. Wyszło naprawdę smaczne.
Dorota
Dodano opinię: 19.11.2017
Witam, mam pytanie o proszek do pieczenia, chcialabym zamiast zwyklego proszku uzyc proszku bez fosforanow, jaka ilosc powinnam dodac zeby osiagnac zadowalajacy efekt? 🙂 pozdrawiam!
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 24.11.2017
NIe mam pojecia:(
MARTA
Dodano opinię: 23.11.2017
własnie zrobilam, bez jajek, 3 srednie banany. wszystko super tylko tluste przez ten olej, nastepnym razem mniej chyba dam, bo za duzo to dziecko nie zje ich. Rodzynem nie miałam akurat to nie dałam i troche gorzkie, nastepnym razem dam. A czym jeszcze można dodać słodyczy?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 24.11.2017
Innymi suszonymi owocami, daktyle są najsłodsze.
olala
Dodano opinię: 28.11.2017
Babeczki wyszły super miękkie i puszyste, ale…totalnie bez smaku. Dopiero po pierwszym kęsie zorientowałam się, że w przepisie i w babeczkach nie ma cukru. Zdrowa żywność jest ok, ale to już lekka przesada, aby w babeczkach nie było nic ze słodkości…
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 02.12.2017
Babeczki są osłodzone bananami. Wg nas są wystarczajaco słodkie, ale to przecież decyzja rodziców, co podaja swoim dzieciom do jedzenia. My tego nie krytykujemy, a jedynie proponujemy swoje opcje.
Marta
Dodano opinię: 12.01.2018
Witam nie spojrzałam i kupilam mąkę przeszena razową czy taka moja moze być ?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 16.01.2018
Tak.
Gosia
Dodano opinię: 22.01.2018
Drogie Mamy, a piekarnik na ile stopni nastawiacie? Niestety marny ze mnie cukiernik ?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 22.01.2018
Tak jak w przepisie:);)-180,C. Powodzenia:)
Mabi
Dodano opinię: 30.01.2018
Witam, czy tego proszku do pieczenia to plaska czy czubata lyzeczka i czy sody pol lyzeczki plaskiej czy czubatej, bo mi nie wyrosly a dalam plaskie, gora nawet sie przypalily, a srodek jalby niedopieczony 🙁 co zle zrobilam?
Mabi
Dodano opinię: 30.01.2018
Witam, czy tego proszku do pieczenia to plaska czy czubata lyzeczka i czy sody pol lyzeczki plaskiej czy czubatej, bo mi nie wyrosly a dalam plaskie, gora nawet sie przypalily, a srodek jalby niedopieczony ? co zle zrobilam?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 15.02.2018
Zawsze dajemy płaskie i jednego i drugiego.
Dominika
Dodano opinię: 13.01.2020
Ja w tym przepisie zawsze pomijam sodę, gdyż przeszkadza mi jej smak. Płaska łyżeczka proszku i zawsze wychodza. Są przepyszne! Dzięki za przepis dziewczyny :-*
Mania
Dodano opinię: 20.02.2018
Melduje, że z tego przepisu wychodzą eleganckie dinozaury 😉
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 20.02.2018
ooooo extra!
Ola
Dodano opinię: 12.03.2018
Dzisiaj zrobiłam!;) Wyszły suupppperrrr!!;) Dziękuję za przepis;D;*
Marys
Dodano opinię: 22.03.2018
Głupie pytanie. Czy w tych babeczkach mogę pojawić się po pieczeniu czarne nitki? Tak jak… No wiecie w czym? 😉 ?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 22.03.2018
Oczywiście, dużo czarnych niteczek bananowych:)
Marys
Dodano opinię: 23.03.2018
Wolałam się upewnić 😉 Są pycha, a córka zajada ?
Kasia
Dodano opinię: 28.03.2018
Generalnie właśnie zrobiłam. Mąka orkiszowa z dodatkiem żytniej (bo mi zabrakło) plus dużo rodzynek, żurawiny i troche mieszanki keksowej oraz orzechów. Uwielbiamy bakalie a im wiecej tym lepiej. Jeszcze gorące ?❤
Agata
Dodano opinię: 24.04.2018
Robiłam pierwszy raz i wyszły pycha! Sama je jem i boję się, że dzieci nie zdążą posmakować… :/ 😛 wyszło mi 10 babeczek w formie do babeczek.
Marta
Dodano opinię: 02.07.2018
Zastsnawiam się czy zamiast części porcji masła można dodać masło orzechowe. Mam takie ekologiczne niesłodzone i niesolone
alaantkoweblw
Dodano opinię: 05.07.2018
Ale w tym przepisie nie ma przeciez masła?
Angelika
Dodano opinię: 14.07.2018
Czy to trzeba w formie babeczek? Jakbym wylała na brytfanke do plackow to by wyszło to ciasto?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 03.08.2018
Nie próbowałysmy, ale eksperymentuj.
Magdalena
Dodano opinię: 18.09.2018
Świetne babeczki, robię je często jak nie mam pomysłu na 2 śniadanie, proste i szybkie i brudzi się tylko 1 miskę 😀 daję 0.5 szklanki mąki pszennej i 0.5 szklanki owsianej, wychodzą pyszne. dzieci (0.5 roku i 3 lata) wcinają z chęcią, muszę je często robić potajemnie, bo jak tylko wyjmę z piekarnika to jest krzyk: babeki!
Joanna
Dodano opinię: 23.10.2018
Dziękuję za przepis. Proste i szybkie. Z racji iż moje dziecko jest alergikiem, cynamon zastąpiłam 1 łyżeczką cukru z wanilią i 1 łyżeczką starej gorzkiej czekolady. W wersji dla dorosłych dodałam łyżkę kajmaku. Wyszły super.
Magda
Dodano opinię: 21.11.2018
Jesteśmy w wami od kad synek skończył 7mc i wierni aż do teraz a syn skończył 3 lata.Nie ma nic wspanialszego jak uśmiech i euforia dziecka kiedy słyszy że będziemy robili razem ciasteka,mufiny,placuszki czy racuszki ?
Dziekuje że jesteście bo Dzieki wam nasz chłopiec dostaje zdrowe przysmaki bez mojich wyrzutów sumienia ze dostał coś czego nie powinien zjeść.
alaantkoweblw
Dodano opinię: 21.11.2018
Dziękujemy!
Mama Natalia
Dodano opinię: 14.02.2019
Tyle razy już robiłam te babeczki! Są genialne! Robię je bez rodzynek a są słodkie i pyszne, bardzo szybkie przygotowanie i śniadanie /II śniadanie /kolacja gotowe! Miękkie i puszyste, dzieci je bardzo lubią, a ja najbardziej na gorąco prosto z piekarnika ☺️ wielkie dzięki za ten przepis!
Ola
Dodano opinię: 10.03.2019
Bomba! Nie mam szczęścia do babeczek, albo opadają albo inne nieszczęścia ;P ale w końcu! Dałam ciut mniej oleju, przyprawy do piernika zamiast cynamonu i torchę syropu klonowego. W środek ciut dżemu 🙂 także- dzięki!!
Anna
Dodano opinię: 31.03.2019
Obłędne..
Z uwagi na alergię na jaja, zastąpiłam je wodą z ciecierzycy a że lubię eksperymentować dodałam jeszcze owoce goi…
Muaaaa.. ?
Ilona H
Dodano opinię: 10.09.2019
Zrobilam
Z maka fasolowa…
dodalam na bloga I opisalam moja przygode.. zapraszam, dopiero zaczynam
simplelifeinuae.blogspot.com
Marta
Dodano opinię: 14.09.2019
Uwielbiam Wasze przepisy! Ale poczytajcie o proszku do pieczenia:( warto go wyeliminować
Justyna
Dodano opinię: 23.06.2020
Dlaczego proszek warto wyeliminowac ?
Paula
Dodano opinię: 25.11.2019
Zrobiłam pol na pół make pszenna z gryczana i dodalam odmoczona suszona żurawinę. Przepycha!
Ewelina
Dodano opinię: 15.12.2019
Robiłam już dużo Waszych babeczek, wszystkie są super, te również. Dzięki!
kasia
Dodano opinię: 27.01.2020
Są bardzo pyszne, pulchne i wilgotne zarazem. ja czasem polewam je polewą. Dziękuję za przepis
Kasia
Dodano opinię: 24.02.2020
Babeczki są ekstra, ale czemu zawsze w piekarniku są super wyrośnięte, a w momencie wyjścia opadają? Co robię źle? Dodam, ze zawsze piekę dla córki z połowy porcji.
alaantkoweblw
Dodano opinię: 22.03.2020
banan jest ciężki i wilgotny.
Kamila
Dodano opinię: 02.03.2020
Jeju, chyba najlepsze jakie do tej pory zrobiłam z Waszej strony a takie proste!! Nawet mojemu mężowi podeszły ? dzidzia tylko mruczała zajadając! Dałam olej kokosowy zamiast rzepakowego i żurawinę zamiast rodzynek, bo nie było w domu ? pycha!
Aga
Dodano opinię: 25.04.2020
A czy ktoś je mroził?
Mama Tobiaszka
Dodano opinię: 12.05.2020
Mega pyszne babeczki! Jak zwykle się nie zawiodłam 🙂 u nas bez niczego na górze bo synek by nie zjadł, jesteśmy w okresie gdzie większość rzeczy jest bleee:P ale babeczki pierwsza klasa :*
Mama Tobiaszka
Dodano opinię: 12.05.2020
Takie suuuper wyszły :)))
Gośka
Dodano opinię: 21.05.2020
Są super. Robię pół na pół z mąką pszenną i orkiszową pełnoziarnistą. Nie daję rodzynek, tylko pokrojony rabarbar na górę 🙂 pycha
Ada89
Dodano opinię: 01.06.2020
Chciałam spróbować zrobić babeczki bez jajka, ale czy z mąką bezglutenową wyjdą (jaglana, ryżowa, bądź kokosowa)?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 17.06.2020
Najbezpieczniej użyć dobrej mieszanki bezglutenowej.
Anita
Dodano opinię: 29.07.2020
Zamieniłam jajko na kisiel z siemienia lnianego, wyszły rewelacyjne! Polecam, super przepis!
alaantkoweblw
Dodano opinię: 02.08.2020
Dziękujemy.
Meg
Dodano opinię: 10.08.2020
Rewelacja. Robię ze zmielonych płatków owsianych zamiast mąki. 1/3 szklanki oleju, to nadal u mnie za dużo. Następnym razem spróbuję dać jeszcze mniej. Garść żurawiny i wychodzą przepyszne.
Marta
Dodano opinię: 14.02.2021
Potrzebuję upiec potrójną porcję:)
Czy to oznacza, że powinnam użyć wszystkich składników x3, czy może jakiś składników ( np. proszku do pieczenia czy sody) trochę mniej?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 01.03.2021
Wszystko razy 3
c_agol
Dodano opinię: 21.03.2021
Witam, ja po medal. Zapomnialam dodac oleju. Wyszly 😀
Sylwia
Dodano opinię: 24.04.2021
Czy można je mrozić?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 24.05.2021
Nigdy nie mrozimy, ale można spróbować.
Ewelina
Dodano opinię: 17.07.2021
Uwielbiam ten przepis. Jest dla mnie przepisem bazowym. Czasem dodaje 1 jabłko zamiast 1 banana, pół szklanki mąki zamieniam na czystą kasze instant (np. Nominal), zamiast cynamonu kakao ciemne. Milion opcji – proporcje zawsze te same. I każda porcja zawsze wychodzi. Jedyna trwała modyfikacja która dodaje to szczypta kwasu cytrynowego aby aktywować mocniej sodę. Nie jest wyczuwalny. Pozdrawiam gorąco.
alaantkoweblw
Dodano opinię: 22.07.2021
Lubimy takie modyfikacje
Amelia
Dodano opinię: 14.12.2021
Czy można pominąć płatki migdałowe?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 29.12.2021
Można.
Klaudia
Dodano opinię: 04.02.2022
Miałam jednego banana i ugotowany brokuł zamiast drugiego banana 🙂 Brokuł dodałam rozdrobniony, ale nie rozgnieciony na gładko i wyszły fantastyczne 🙂
Marika
Dodano opinię: 15.05.2022
Dodałam kakao dodatkowo i pominęłam płatki migdałowe, wyszly obłędne 😀
Dziaciaczkowi smakowało i nie tylko bo rodzice tez sie zajadali.. 😁😁
Asia
Dodano opinię: 02.06.2022
Dzień dobry 🙂
Niestety nie mam termoobiegu, więc piekłam ok 16-17 min w temperaturze 200 stopni z opcją góra-dół i w związku z tym mam pytanie to „normalne”, że babeczki po upieczeniu przyklejają się do papierowych foremek? Nie wiem czy to kwestia tego, że po prostu mają taką konsystencję czy mi się nie dopiekły 😉
alaantkoweblw
Dodano opinię: 20.07.2022
Niektóre papierowe papilotki takie są
Anna
Dodano opinię: 15.07.2022
Czy można upiec je jako całe ciasto, w tortownicy? Ktoś próbował?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 20.07.2022
Powinno się udać, ale będzie trzeba wydłużyć czas pieczenia i pilnować, by się nie spaliły z wierzchu.
Kasia
Dodano opinię: 13.09.2022
Te babeczki są obłędne😍
Super słodkie, miękkie i puszyste. Zajadamy się z Naszą dwulatką❤
Dziękuję za ten genialny przepis.
Mamy już wasze dwie książki i napewno kupimy kolejne 🥰
alaantkoweblw
Dodano opinię: 10.10.2022
Dziękujemy