Popiszemy?

kontakt@alaantkoweblw.pl

 

23 października 2014

Bananowe babeczki

Składniki: szklanka mąki pszennej (może być zdrowsza, pełnoziarnista); pół szklanki oleju rzepakowego; 2 banany; 2 jajka płaska łyżeczka cynamonu; pół łyżeczki sody; łyżeczka proszku do pieczenia; 3 łyżeczki płatków migdałowych; garść rodzynek (dla tych, którzy lubią bardzo słodko) :). Rodzynki zalewamy woda i moczymy. W tym czasie: nastawiamy piekarnik na 180’C z termoobiegiem. W misce:...

Składniki:
szklanka mąki pszennej (może być zdrowsza, pełnoziarnista);
pół szklanki oleju rzepakowego;
2 banany;
2 jajka
płaska łyżeczka cynamonu;
pół łyżeczki sody;
łyżeczka proszku do pieczenia;
3 łyżeczki płatków migdałowych;
garść rodzynek (dla tych, którzy lubią bardzo słodko) :).

Rodzynki zalewamy woda i moczymy. W tym czasie: nastawiamy piekarnik na 180’C z termoobiegiem.
W misce: Banany rozgniatamy widelcem, dodajemy rozbełtane jajka, olej. Mieszamy.
W drugiej misce: łączymy mąkę, proszek, sodę, cynamon. Mieszamy składniki.
Łączymy składniki w obydwu misek. Mieszamy, odsączamy rodzynki i wrzucamy do miski. Gotowe ciasto nalewamy do foremek na babeczki/muffinki (do 3/4 wysokości), posypujemy płatkami migdałowymi i pieczemy ok.15-18 min. na środkowej kondygnacji piekarnika.
Te babeczki pojawiły się na warszawskich warsztatach 🙂
A tu te same babeczki, posypane amarantusem ekspandowanym:

DSC05428

 

Udostępnij wpis

Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.

Komentarze (201)

oli.

Dodano opinię: 30.10.2014

Przepyszne 🙂 Dodałam morele zamiast rodzynek 🙂

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 30.10.2014

Cieszę się, że smakowały:)

Magdalena

Dodano opinię: 21.08.2020

Od jakiego wieku mozna podawac?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 24.08.2020

7-8mcy można wystartować

Ania

Dodano opinię: 01.05.2019

A kiedy posypujecie amarantusem?

Justyna

Dodano opinię: 11.12.2019

Posyp tuż przed włożeniem do piekarnika. Wyjdzie ok . Nie przypalą się.

pomieszane-poplątane

Dodano opinię: 17.11.2014

Świetne:) Ja pomieszałam mąkę zwykłą, kukurydzianą i pełnoziarnista i dodałam 2 łyżki cukru i zamiast cynamonu przyprawę do piernika. Bardzo ciekawy smak wyszedł:)

Anonymous

Dodano opinię: 19.11.2014

Podane proporcje na ile babeczek?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 19.11.2014

12-15 sztuk

Maria Kałużyńska

Dodano opinię: 28.11.2014

Świetne – pyszne i proste w wykonaniu

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 30.11.2014

Dziękuję:)

Maria Kałużyńska

Dodano opinię: 17.12.2014

mi wychodzi 6 dużych 😀 i są extra

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 17.12.2014

Pewnie zależy od pojemności foremek:) Smacznego:)

Anonymous

Dodano opinię: 21.12.2014

A da się czymś zastąpić tę dwa jajka?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 22.12.2014

Witaj, możesz spróbować takich kombinacji:
1 jajko= 1 łyżka zmielonego na mąkę siemienia lnianego + 2 łyżki gorącej wody (połącz to),lub 1 jajko= 1/ 2 szklanki jogurtu naturalnego . Nie obiecuję że wyjdą, ale zastanawiam się czy sam banan nie sklei babeczek, możesz też wypróbować wersję bez jajek i już:) Daj znać jak wyszły:)

Kasia

Dodano opinię: 15.11.2020

Ja robię nieraz bez jajek z samych bananów, wg waszej rozpiski z którejś książki , chyba 1 jajko to 1/2 banana, więc w tym przepisie daję 3 banany i są wyrośnięte, pulchne i super!

Anonymous

Dodano opinię: 21.12.2014

a mogę dać olej z pestek winogron?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 22.12.2014

Tak:)

Anonymous

Dodano opinię: 24.12.2014

a czym mogę zastąpić proszek do pieczenia??

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 26.12.2014

Kamieniem winnym lub sodą, ale nie wiem w jakich proporcjach ponieważ używam zawsze proszku.

Anonymous

Dodano opinię: 26.12.2014

Czy 10 miesięczne dziecko może jeść czy lepiej poczekać? Myślę głównie o proszku i sodzie.

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 26.12.2014

Ja bym dała, przecież na ok. 12 sztuk babeczek proszku jest 1 łyżeczka, a ile z tych 12 sztuk zje dziecko?:)Ale to tylko moje osobiste zdanie:)

Anonymous

Dodano opinię: 27.12.2014

Moja Ania jak jej podpisują to będzie jadła tylko je aż się skończy i to terror robi ze chce jeszcze. Tak było z burgera z dorsza

Anonymous

Dodano opinię: 17.01.2015

Są super. Mi wychodzi 20 ale robie w małych foremka.

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 18.01.2015

Smacznego:)

Anonymous

Dodano opinię: 29.01.2015

babeczki wyśmienite:) w jaki sposób je przechowywać?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 29.01.2015

Przykryte papierem śniadaniowym, albo w pojemniku plastikowym. U nas znikają tego samego dnia:)

Ecia007

Dodano opinię: 08.02.2015

Zrobiłam wersję bez jajek, dałam tylko 2 bardzo duże banany. Wyszły super babeczki 🙂

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 08.02.2015

Super, banan z powodzeniem może zastępować jajko:)

Agnieszka z Wojslandii

Dodano opinię: 01.02.2016

Dziewczyny, dlaczego tak bardzo unikacie jajek? Jeśli dziecko nie ma alergii… są bardzo zdrowe, a żółtku jest pełno witamin i żelaza…
Pozdrawiam 🙂 Mama 8,5 miesięcznej Maryśki! 

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 01.02.2016

My unikamy?Nasze dzieci wcinają z pasją:)

Madzia

Dodano opinię: 01.02.2016

Agnieszka, ja nie unikałam 🙂 Przypuszczam, że jak ktoś o to pyta to pewnie jest sprawa alergii. Nie eliminowałam z diety niczego, od początku podawałam z rozsądkiem ale wszystko. I po jakimś czasie dochodzenia metodą prób i błędów okazało się, że czerwone, zrogowaciałe placki na nóżkach to kwestia właśnie jajek i pomidorów 🙁

Pozdrawiam 🙂 Mama rocznego Olka 🙂

Alicja

Dodano opinię: 13.11.2018

Zastąpiłam jajka wg wzoru: zamiast jednego jajka 1 łyżka siemienia lnianego zalanego 3 łyżkami gorącej wody. Wyszły super! Dziękuję za przepis!

Anonymous

Dodano opinię: 16.02.2015

można mąke pełnoziarnistą wymieszać z jaglaną?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 16.02.2015

Jasne:)

Magalina

Dodano opinię: 16.04.2015

Babeczki są przepyszne!
Zrobiłam je w wolnej chwili, kiedy synuś był zajęty obgryzaniem trzepaczki do jajek. Wykonanie jest błyskawiczne 🙂 Wspomniałam o tym na moim blogu. Pozdrawiam 🙂

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 16.04.2015

Hej, też jestem z Poznania:) A teraz mieszkam niedaleko:) Cieszę się, że Wam smakowały! Pozdrawiam- Asia:)

Aurelia

Dodano opinię: 04.08.2019

Ooo to moze jak na w koerunku na Kazmierz??:)

Anonymous

Dodano opinię: 19.04.2015

Babeczki rządzą! Tylko nie robiłam na termoobiegu, bo nie lubię 😉

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 19.04.2015

U nas też rządzą:)))

Anonymous

Dodano opinię: 20.04.2015

Z nieba spadł mi ten przepis – wczoraj odwiedzili mnie znajomi z dziećmi, które są uczulone na czekoladę i wiadomo, co pałaszowały całe popołudnie 🙂 Zostawiły mi jedną samotną babeczkę na pożegnanie 🙂

Marta

Dodano opinię: 03.07.2015

Właśnie wyjęłam babeczki z piekarnika, pachną przepysznie 😀

Mam tylko pytanie, ciasto mi wyszło takie bardzo zwarte, takie ma być? I jeszcze kiedy posypywałaś babeczki amarantusem? Przed włożeniem do piekarnika? Bo posypałam po wyjęciu babeczek i nie chce się na nich trzymać 🙁

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 04.07.2015

Przed włożeniem do piekarnika posypuję babeczki amarantusem, lub dynią lub wiórkami kokos., lub płatkami migdałowymi itp:) Ciasto powinno być puszyste i lekkie. Smakowały?:)

Marta

Dodano opinię: 24.07.2015

Smakowały i tak 🙂 dziś podejście drugie, zobaczymy jak tym razem wyjdą 😉

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 24.07.2015

Powodzenia!:)

Asia M

Dodano opinię: 08.07.2015

Witam! Babeczki przepyszne i … smakują nam wszystkim

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 08.07.2015

Piękne!!!

Maria

Dodano opinię: 12.07.2015

Wyszły przepyszne, mimo że z roztargnienia zapomniałam wlać olej 🙂 Zanim się obejrzałam połowa zniknęła. Dziękujemy 🙂

Ania K.

Dodano opinię: 21.07.2015

Hmm.. chciałabym je wypróbować, ale muszę zamienić mąkę na bezglutenową. Może macie jakieś sprawdzone proporcje/zamienniki, żeby używać takich mąk zamiast tych z glutenem? W Internecie jest mnóstwo podpowiedzi, ale żeby coś naprawdę wyszło w miarę jadalne, to trzeba sie nieźle naćwiczyć.

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 22.07.2015

Może pół na pół jaglaną i kukurydzianą spróbuj:)

Ania K.

Dodano opinię: 19.08.2015

Ja Was normalnie kocham! Jestem dogłębnie wzruszona, że w końcu mam przepis na bezglutenowe babeczki, skakać mi się chce z tego szczęścia 😀 – zrobiłam jak poleciłaś – pół szkl. mąki jaglanej i pół skrobi kukurydzianej i wyszły obłędne! Dzięki Wam oszczędzam mnóstwo czasu na szukanie przepisów, bo potrzebuję bez glutenu i bez krowy, a u tutaj mam wszystko w 1 miejscu. Rano chciałam schować babeczki i nawet nie wiem kiedy synek wyciągnął 1 i spałaszował pół od razu (co jest sukcesem w jego przypadku). Dzięki wielkie raz jeszcze – super Babeczki!

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 19.08.2015

Cieszę się razem z Tobą:)))))

Martha & Nathaniel

Dodano opinię: 16.08.2015

Amarantusem posypuje przed czy po pieczeniu??:)

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 17.08.2015

Przed:)

Ania

Dodano opinię: 23.08.2015

A olej słonecznikowy może być?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 23.08.2015

Tak:)

Ania

Dodano opinię: 26.08.2015

Dzięki, udały się znakomicie 🙂 następnym razem zrobię z rodzynkami, bo dla mnie troszkę mało słodkie ;-).

Alka

Dodano opinię: 02.09.2015

Przepyszne Młoda wcina aż się jej uszy trzęsą 🙂 

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 03.09.2015

cieszymy się,ze smakowało.

Justyna

Dodano opinię: 03.09.2015

Czy olej można zastąpić masłem klarowanym?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 03.09.2015

Tak:)

 

Agnieszka

Dodano opinię: 25.09.2015

Petarda!!! Mega proste, mega szybkie. Jedna zjedzona przeze mnie na gorąco;)

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 25.09.2015

Piękne Ci wyszły:)

Natalia

Dodano opinię: 30.09.2015

To moje trzecie podejście do przepisów z Waszego bloga, dwa pierwsze to totalne porażki;) Mimo niepowodzeń jestem fanką Ala'antkowego, uważam, że robicie świetną robotę dla zdrowia wielu dzieciaków.Te babeczki są przepyszne:) Córa ma 14 miesięcy, to jej pierwsze słodkie conieco. Oniemiała z wrażenia;) 

Kasia

Dodano opinię: 10.10.2015

jak przechowywać?

Kasia

Dodano opinię: 10.10.2015

ooo nie zauważyłam że już było pytanie o przechowywanie 🙂 nie dałam rodzynek a same banany nie dały mocno słokiego smaku. czy można je dosłodzić jeszcze np syropem klonowym?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 10.10.2015

Jasne:)

Agnieszka

Dodano opinię: 25.10.2015

Nie dodałam sody, tylko sam proszek. Nie pochorujemy się ;-)?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 26.10.2015

Raczej nie:) Żyjecie?:))

Jarzyna

Dodano opinię: 26.10.2015

Coś mnie tak zaczęło łamać od środka 😉 A na pewno poczułabym się lepiej, jakbyście kiedyś jednak przyjechały do Gdańska :-)))

Asia

Dodano opinię: 04.11.2015

Wiecie za co was Kocham dziewczyny? że te wszystkie przepisy sa takie proste i szybkie ;). Wlasnie pieke babeczki a moja mała spi … może zdąże jeszcze pare rzeczy wyprasować i kawki sie napić 😉 :p 😀 heh Jeszcze raz dzieki że jesteście 🙂

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 05.11.2015

I paznokcie pomalować:) Dziekujemy!:)

Sandra

Dodano opinię: 10.11.2015

Dziewczyny! Zrobiłam je z mąki pszennej (pełnoziarnistej) i mąki jaglanej. Wyszły suche, sypkie, przywierające do formy. W smaku są dobre, troszkę suche i więcej niż jedną na jeden raz ciężko skosumować 😉 Poradźcie, co zmodyfikować przy następnym podejściu.

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 11.11.2015

Dodaj do przepisu trochę zwykłej pszennej, a pełnoziarnistą przesiej przez sito. Być może zbyt dużo maki jaglanej spowodowało taki efekt.

aga

Dodano opinię: 12.11.2015

potwierdzam wszystkie poprzednie zachwyty 🙂 super lekkie i aromatyczne muiffinki – ja dałam pół na pół mąkę orkiszową i pszenną  – obie pełnoziarniste, do tego rodzynki, żurawinkę i słonecznik… następnym razem dam więcej bakalii bo młody bardzo lubi i nie mógł się doszukać 😉 polecam bardzo!!

Bea

Dodano opinię: 20.11.2015

Jesteście genialne, dawno mi tak nic nie wyszło 😉 smacznego NAM dzięki WAM 

bladykot

Dodano opinię: 15.01.2016

Dla mnie w tym przepisie jest za dużo oleju.

Na innych stronach znaazłam proporcje 0,5 szkl. oleju na 2 szkl. maki i to mi bardziej odpowiada. 

Ewa

Dodano opinię: 28.01.2016

moje wyszly jasne a wasza sa ciemne? 

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 28.01.2016

Kwestia dojrzałości banana. Przejrzały banan jest ciemny. 

Dagna

Dodano opinię: 01.02.2016

A co jesli nie mam sody?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 02.02.2016

Użyj proszku do pieczenia.

Tami

Dodano opinię: 18.02.2016

Super, zrobiłam czesc z amarantusem a w polowe włożyłam przed pieczeniem po truskawce z moich zapasów, pycha ! Robiłam na jutro wiec zobaczę jakiś będą, dziś super. Jutro mój 8 miesięczny brzdąc dostanie pierwszy raz ciacho:-)

 

Tami

Dodano opinię: 19.02.2016

Boskie, młody wcinal jak dziki:-)

Gabriela

Dodano opinię: 21.02.2016

Czy w Waszych przepisach mogę zamieniać olej na oliwę z oliwek?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 22.02.2016

Możesz, ale w wysokich temperaturach najlepszy jest olej rzepakowy i olej kokosowy. 

MartitaZ

Dodano opinię: 02.03.2016

Witam. Czy olej kosowy muszę wcześniej rozpuścić? Czy np. pół szklanki nałozyć takiego stałego?
 

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 02.03.2016

Lepiej rozpuscić 🙂

Mg

Dodano opinię: 24.03.2016

A co jeśli nie dodam sody??

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 25.03.2016

Nie urosną. 

Aga i zuzia

Dodano opinię: 24.04.2016

pyszne;) szybkie;)i zdrowe;)

Alicja

Dodano opinię: 29.04.2016

nasz ulubione 😀 i nawet mężowi smakują 😀 

Aga

Dodano opinię: 03.06.2016

Fajne, szybkie, ale ciut za tłuste. Daję 1/4 szklanki oleju i nam bardziej podchodzą 🙂

Paula

Dodano opinię: 18.09.2016

super szybki przepis:) ja jeszcze dodaje kakao i gorzką czekoladę na życzenie męża;) dzięki za ten przepis!!

Monika

Dodano opinię: 01.10.2016

Rzeczywiście szybkie wykonanie i szybkie pałaszowanie 🙂

Magdalena

Dodano opinię: 03.10.2016

Zrobiłam z mąki jaglanej, orkiszowej, i pszennej do części dodałam przed pieczeniem po malince a i dodałam i rodzynki, żurawinę i morele wyszły pyszne i pachnące. Mam wrażenie tylko że tego proszku do pieczenia za dużo tz. troszkę go czuję czy można dodać pół łyżeczki czy wtedy nie urosną?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 04.10.2016

Spróbuj, może nie wyrosną tak bardzo ale ze smaku powinnaś być zadowolona:)

Isia

Dodano opinię: 14.10.2016

bardzo dobre! 🙂
polecam posypać siemieniem lnianym…pyszne

karolina

Dodano opinię: 27.10.2016

Pierwszy raz zrobiłam babeczki z bananem i co prawda wyszły przepyszne, ale w środku sa mega wilgotne (robiłam polowe porcji, ale zostawiłam dwa banany) i juz sama nie wiem czy to kwestia banana czy sie nie dopiekły i boje sie dać dziecku :/

 

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 27.10.2016

Jeśli zmieniasz proporcję, to zawsze wszystkich składników:) Pewnie banan zawinił:)
 

Marysia

Dodano opinię: 30.10.2016

A mi wyszły potwornie gorzkie i szczypiące w język. Za dużo proszku/sody? A mimo to średnio wyrosły… Aha, piekłam je też 12 minut, bo mam głupi piekarnik i są mocno rumiane

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 05.11.2016

Skoro gorzkie i szczypiące, to wygląda na nadmiar proszku.

Anna

Dodano opinię: 11.12.2016

Czy takie ciasto może poleżeć te ok.20-30 minut jeśli nie zmieści się wszystko do piekarnika?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 12.12.2016

Tak.

Roksana

Dodano opinię: 14.12.2016

Witam,

babeczki pyszne, ale czy mają być lekko wilgotne w środku? wyglądają na dopieczone

Piekłam 17 minut

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 14.12.2016

Tak, mogą takie być przez banana. 

Magger

Dodano opinię: 29.12.2016

Jak zmienic proporcje mąki jeśli chciałabym dodać mąki kokosowej – ile wtedy pszennej, ile kokosowej? 

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 30.12.2016

Proponowałybyśmy 1/4 część kokosowej. 

Magdalena

Dodano opinię: 11.01.2017

Witam, czy musi być soda?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 11.01.2017

Bez niej nie urosną.

Magdalena

Dodano opinię: 13.01.2017

Bo mam wrażenie, że szczypie w język:)

 

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 13.01.2017

🙂

Kasia

Dodano opinię: 01.02.2017

jestem  kompletną nogą kulinarną, takze tego typu proste przepisy spadają mi jak z nieba. Właśnie wyjęłam z piekarnika – wyszły rewelacyjnie! Będę na pewno zaglądać po kolejne insporacje dla mojego roczniaka 🙂

 

Anita

Dodano opinię: 04.02.2017

A co jeśli nie mam piekarnika z termoobiegiem? Jaką wtedy temperaturę muszę ustawić?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 08.02.2017

Chyba 20 stopni większą.

Ania

Dodano opinię: 13.04.2017

Witam.

Super blog :). Moje dziecko ma 8 miesięcy czy mogę upiec babeczki, nie zaszkodzą mu?

Pozdrawiam

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 14.04.2017

Nie zaszkodzą:)

Olga

Dodano opinię: 01.06.2017

Witam.

Jak długo (dzień, dwa?) można je przechowywać? Za tydzień jedziemy na wakację i chciałabym je zrobić dzień wcześniej i dać małej na trasie.

pozdrawiam

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 06.06.2017

jasne max 2dni.

Karolina

Dodano opinię: 18.07.2017

Przepis super, babeczki wyszły puszyste ,wilgotne w środku i słodkie a przecież nie ma w nim cukru. Zanim sie upiekły ustawiła się już po nie kolejka, jeszcze gorące szybko zniknęły. Rocznemu Kubusiowi i 4-letniej Ani bardzo smakowały już nie moga doczekać się kolejnych babeczek.

Meggi

Dodano opinię: 25.07.2017

Dziewczyny, nie daję dziecku jeszcze banana sklepowego. Chciałabym zrobić te babeczki z połowy porcji. Jedno jajko zastąpić jogurtem, bo akurat mam. Czym zastąpić tego banana? On ma tu za zadanie głównie sklejać czy dosładzać? Mogę dać inny owoc zmiksowany np. śliwkę lub mus z jabłka? Czy poprostu pominąć bo jogurt wystarczy?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 28.07.2017

To sa muffinki bananowe, woęc cieżko tu zastąpić banana. Wybierz inny przepis. W zakładce muffinki jest ich wiele. 

Kasia

Dodano opinię: 16.08.2017

Szybkie, proste, smaczne! Dzięki za przepis. 

Alicja

Dodano opinię: 20.08.2017

Babeczki super, zrobiłam pół na pół mąka pszenną i owsianą, i bardzo smakują wszystkim (dojrzałe banany wystarczają by były słodkie, nie dawałam rodzynek). Dla dorosłych zrobiłam jeszcze krem z czekolady, miodu i jogurtu greckiego ^.^ do zjedzenia "na już". Jestem ciekawa czy ktoś próbował zrobić te muffinki w formie ciasta, czy wyjdzie? Chcę zrobić dziecko tort na 1 urodziny i chciałabym skorzystałać z tego przepisu jako bazy 🙂

Alicja

Dodano opinię: 20.08.2017

Super przepis. Wszystkim bardzo smakowało, a zrobiłam bez rodzynek (dojrzałe banany wystarczają jakoś słodycz). Dałam mąkę pół na pół z owsianą i proszek zastąpiłam sodą, wszystko ładnie urosło. Dodatkowo dla dorosłych zrobiłam krem z gorzkiej czekolady, miodu i jogurtu greckiego do zjedzenia "na już" i super pasuję. Mam pytanie, czy ktoś próbował ten przepis wykorzystać na ciasto? Wyjdzie? Chciałabym zrobić tort na 1 urodziny synka a te mufinki mu smakowały, więc chciałam to wykorzystać 🙂

Alicja

Dodano opinię: 24.09.2017

Udało się zrobić tort ? wprawdzie w blaszce o średnicy 19cm wyszedł dosyć płaski ale na 2 się dało podzielić. Krem zrobiony z twarożku i musów owocowych (+owoce liofilizowane jako barwnik) i jubilat zadowolony ?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 24.09.2017

Brawo!

Daga

Dodano opinię: 06.10.2017

Chcialabym się upewnić: jeśli na tych pomaranczowych polach pod przepisem jest napisane np 8m+ to znaczy,że mogą to jeść dzieciaczki,ktore ukonczyly 8miesięcy tak? Do tej pory korzystając z Waszych przepisów tak to rozumiałam,ale teraz trochę stracilam pewność czy dobrze robię bo pod tym przepisem jest napisane wlasnie 8m+,a jakis uzytkownik pyta czy 10miesięczne dziecko moze jeść te babeczki. Proszę o odpowiedź i przy okazji dzięki za tego bloga!:)Kawał dobrej roboty:)

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 07.10.2017

Ten tag oznacza, że my w tym wieku naszych dzieci podawałyśmy takie potrawy. W tym przypadku w 8 miesiącu życia już to jadły.

Ma

Dodano opinię: 26.10.2017

Mogę tu dodać mąkę amarantusową? W jakich proporcjach?

Ma

Dodano opinię: 12.11.2017

Dodałam na próbę ok. 1/4 szkl. mąki amarantusowej i wyszły pycha. Delikatnie było czuć amarantus, a babeczki odrobinę bardziej puszyste i chrupiące z zewnątrz. Jedyny minus ze wyszło ich mniej niż z samej maki pszennej. Pozdrawiam ?

Natka

Dodano opinię: 29.10.2017

A czy można ciasteczka prezentowane na stronie dawać 11 msc dziecku ?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 30.10.2017

jasne

AsiaHa

Dodano opinię: 01.11.2017

Rewelacja. Przepis tak łatwy, że zrobiłam wszystko z moim trzylatkiem i nie zdążył się znudzić. Do tego bardzo mu smakowało. Młodszy ma 6,5 miesiąca, więc jeszcze się obszedł smakiem, ale za dwa miesiące spróbujemy znów. Zmieniłam rodzynki na suszone śliwki i migdały na pokruszone orzeszki nerkowca, bo nie miałam w domu migdałów i rodzynek. A był to spontan. Wyszło naprawdę smaczne.

Dorota

Dodano opinię: 19.11.2017

Witam, mam pytanie o proszek do pieczenia, chcialabym zamiast zwyklego proszku uzyc proszku bez fosforanow, jaka ilosc powinnam dodac zeby osiagnac zadowalajacy efekt? 🙂 pozdrawiam!

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 24.11.2017

NIe mam pojecia:(

MARTA

Dodano opinię: 23.11.2017

własnie zrobilam, bez jajek, 3 srednie banany. wszystko super tylko tluste przez ten olej, nastepnym razem mniej chyba dam, bo za duzo to dziecko nie zje ich. Rodzynem nie miałam akurat to nie dałam i troche gorzkie, nastepnym razem dam. A czym jeszcze można dodać słodyczy?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 24.11.2017

Innymi suszonymi owocami, daktyle są najsłodsze.

olala

Dodano opinię: 28.11.2017

Babeczki wyszły super miękkie i puszyste, ale…totalnie bez smaku. Dopiero po pierwszym kęsie zorientowałam się, że w przepisie i w babeczkach nie ma cukru. Zdrowa żywność jest ok, ale to już lekka przesada, aby w babeczkach nie było nic ze słodkości…

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 02.12.2017

Babeczki są osłodzone bananami. Wg nas są wystarczajaco słodkie, ale to przecież decyzja rodziców, co podaja swoim dzieciom do jedzenia. My tego nie krytykujemy, a jedynie proponujemy swoje opcje.

Marta

Dodano opinię: 12.01.2018

Witam nie spojrzałam i kupilam mąkę przeszena razową czy taka moja moze być ?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 16.01.2018

Tak.

Gosia

Dodano opinię: 22.01.2018

Drogie Mamy, a piekarnik na ile stopni nastawiacie? Niestety marny ze mnie cukiernik ?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 22.01.2018

Tak jak w przepisie:);)-180,C. Powodzenia:)

Mabi

Dodano opinię: 30.01.2018

Witam, czy tego proszku do pieczenia to plaska czy czubata lyzeczka i czy sody pol lyzeczki plaskiej czy czubatej, bo mi nie wyrosly a dalam plaskie, gora nawet sie przypalily, a srodek jalby niedopieczony 🙁 co zle zrobilam?

Mabi

Dodano opinię: 30.01.2018

Witam, czy tego proszku do pieczenia to plaska czy czubata lyzeczka i czy sody pol lyzeczki plaskiej czy czubatej, bo mi nie wyrosly a dalam plaskie, gora nawet sie przypalily, a srodek jalby niedopieczony ? co zle zrobilam?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 15.02.2018

Zawsze dajemy płaskie i jednego i drugiego.

Dominika

Dodano opinię: 13.01.2020

Ja w tym przepisie zawsze pomijam sodę, gdyż przeszkadza mi jej smak. Płaska łyżeczka proszku i zawsze wychodza. Są przepyszne! Dzięki za przepis dziewczyny :-*

Mania

Dodano opinię: 20.02.2018

Melduje, że z tego przepisu wychodzą eleganckie dinozaury 😉

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 20.02.2018

ooooo extra!

Ola

Dodano opinię: 12.03.2018

Dzisiaj zrobiłam!;) Wyszły suupppperrrr!!;) Dziękuję za przepis;D;*

Marys

Dodano opinię: 22.03.2018

Głupie pytanie. Czy w tych babeczkach mogę pojawić się po pieczeniu czarne nitki? Tak jak… No wiecie w czym? 😉 ?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 22.03.2018

Oczywiście, dużo czarnych niteczek bananowych:)

Marys

Dodano opinię: 23.03.2018

Wolałam się upewnić 😉 Są pycha, a córka zajada ?

Kasia

Dodano opinię: 28.03.2018

Generalnie właśnie zrobiłam. Mąka orkiszowa z dodatkiem żytniej (bo mi zabrakło) plus dużo rodzynek, żurawiny i troche mieszanki keksowej oraz orzechów. Uwielbiamy bakalie a im wiecej tym lepiej. Jeszcze gorące ?❤

Agata

Dodano opinię: 24.04.2018

Robiłam pierwszy raz i wyszły pycha! Sama je jem i boję się, że dzieci nie zdążą posmakować… :/ 😛 wyszło mi 10 babeczek w formie do babeczek.

Marta

Dodano opinię: 02.07.2018

Zastsnawiam się czy zamiast części porcji masła można dodać masło orzechowe. Mam takie ekologiczne niesłodzone i niesolone

alaantkoweblw

Dodano opinię: 05.07.2018

Ale w tym przepisie nie ma przeciez masła?

Angelika

Dodano opinię: 14.07.2018

Czy to trzeba w formie babeczek? Jakbym wylała na brytfanke do plackow to by wyszło to ciasto?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 03.08.2018

Nie próbowałysmy, ale eksperymentuj.

Magdalena

Dodano opinię: 18.09.2018

Świetne babeczki, robię je często jak nie mam pomysłu na 2 śniadanie, proste i szybkie i brudzi się tylko 1 miskę 😀 daję 0.5 szklanki mąki pszennej i 0.5 szklanki owsianej, wychodzą pyszne. dzieci (0.5 roku i 3 lata) wcinają z chęcią, muszę je często robić potajemnie, bo jak tylko wyjmę z piekarnika to jest krzyk: babeki!

Joanna

Dodano opinię: 23.10.2018

Dziękuję za przepis. Proste i szybkie. Z racji iż moje dziecko jest alergikiem, cynamon zastąpiłam 1 łyżeczką cukru z wanilią i 1 łyżeczką starej gorzkiej czekolady. W wersji dla dorosłych dodałam łyżkę kajmaku. Wyszły super.

Magda

Dodano opinię: 21.11.2018

Jesteśmy w wami od kad synek skończył 7mc i wierni aż do teraz a syn skończył 3 lata.Nie ma nic wspanialszego jak uśmiech i euforia dziecka kiedy słyszy że będziemy robili razem ciasteka,mufiny,placuszki czy racuszki ?
Dziekuje że jesteście bo Dzieki wam nasz chłopiec dostaje zdrowe przysmaki bez mojich wyrzutów sumienia ze dostał coś czego nie powinien zjeść.

alaantkoweblw

Dodano opinię: 21.11.2018

Dziękujemy!

Mama Natalia

Dodano opinię: 14.02.2019

Tyle razy już robiłam te babeczki! Są genialne! Robię je bez rodzynek a są słodkie i pyszne, bardzo szybkie przygotowanie i śniadanie /II śniadanie /kolacja gotowe! Miękkie i puszyste, dzieci je bardzo lubią, a ja najbardziej na gorąco prosto z piekarnika ☺️ wielkie dzięki za ten przepis!

Ola

Dodano opinię: 10.03.2019

Bomba! Nie mam szczęścia do babeczek, albo opadają albo inne nieszczęścia ;P ale w końcu! Dałam ciut mniej oleju, przyprawy do piernika zamiast cynamonu i torchę syropu klonowego. W środek ciut dżemu 🙂 także- dzięki!!

Anna

Dodano opinię: 31.03.2019

Obłędne..
Z uwagi na alergię na jaja, zastąpiłam je wodą z ciecierzycy a że lubię eksperymentować dodałam jeszcze owoce goi…
Muaaaa.. ?

Ilona H

Dodano opinię: 10.09.2019

Zrobilam
Z maka fasolowa…
dodalam na bloga I opisalam moja przygode.. zapraszam, dopiero zaczynam
simplelifeinuae.blogspot.com

Marta

Dodano opinię: 14.09.2019

Uwielbiam Wasze przepisy! Ale poczytajcie o proszku do pieczenia:( warto go wyeliminować

Justyna

Dodano opinię: 23.06.2020

Dlaczego proszek warto wyeliminowac ?

Paula

Dodano opinię: 25.11.2019

Zrobiłam pol na pół make pszenna z gryczana i dodalam odmoczona suszona żurawinę. Przepycha!

Ewelina

Dodano opinię: 15.12.2019

Robiłam już dużo Waszych babeczek, wszystkie są super, te również. Dzięki!

kasia

Dodano opinię: 27.01.2020

Są bardzo pyszne, pulchne i wilgotne zarazem. ja czasem polewam je polewą. Dziękuję za przepis

Kasia

Dodano opinię: 24.02.2020

Babeczki są ekstra, ale czemu zawsze w piekarniku są super wyrośnięte, a w momencie wyjścia opadają? Co robię źle? Dodam, ze zawsze piekę dla córki z połowy porcji.

alaantkoweblw

Dodano opinię: 22.03.2020

banan jest ciężki i wilgotny.

Kamila

Dodano opinię: 02.03.2020

Jeju, chyba najlepsze jakie do tej pory zrobiłam z Waszej strony a takie proste!! Nawet mojemu mężowi podeszły ? dzidzia tylko mruczała zajadając! Dałam olej kokosowy zamiast rzepakowego i żurawinę zamiast rodzynek, bo nie było w domu ? pycha!

Aga

Dodano opinię: 25.04.2020

A czy ktoś je mroził?

Mama Tobiaszka

Dodano opinię: 12.05.2020

Mega pyszne babeczki! Jak zwykle się nie zawiodłam 🙂 u nas bez niczego na górze bo synek by nie zjadł, jesteśmy w okresie gdzie większość rzeczy jest bleee:P ale babeczki pierwsza klasa :*

Mama Tobiaszka

Dodano opinię: 12.05.2020

Takie suuuper wyszły :)))

Gośka

Dodano opinię: 21.05.2020

Są super. Robię pół na pół z mąką pszenną i orkiszową pełnoziarnistą. Nie daję rodzynek, tylko pokrojony rabarbar na górę 🙂 pycha

Ada89

Dodano opinię: 01.06.2020

Chciałam spróbować zrobić babeczki bez jajka, ale czy z mąką bezglutenową wyjdą (jaglana, ryżowa, bądź kokosowa)?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 17.06.2020

Najbezpieczniej użyć dobrej mieszanki bezglutenowej.

Anita

Dodano opinię: 29.07.2020

Zamieniłam jajko na kisiel z siemienia lnianego, wyszły rewelacyjne! Polecam, super przepis!

alaantkoweblw

Dodano opinię: 02.08.2020

Dziękujemy.

Meg

Dodano opinię: 10.08.2020

Rewelacja. Robię ze zmielonych płatków owsianych zamiast mąki. 1/3 szklanki oleju, to nadal u mnie za dużo. Następnym razem spróbuję dać jeszcze mniej. Garść żurawiny i wychodzą przepyszne.

Marta

Dodano opinię: 14.02.2021

Potrzebuję upiec potrójną porcję:)
Czy to oznacza, że powinnam użyć wszystkich składników x3, czy może jakiś składników ( np. proszku do pieczenia czy sody) trochę mniej?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 01.03.2021

Wszystko razy 3

c_agol

Dodano opinię: 21.03.2021

Witam, ja po medal. Zapomnialam dodac oleju. Wyszly 😀

Sylwia

Dodano opinię: 24.04.2021

Czy można je mrozić?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 24.05.2021

Nigdy nie mrozimy, ale można spróbować.

Ewelina

Dodano opinię: 17.07.2021

Uwielbiam ten przepis. Jest dla mnie przepisem bazowym. Czasem dodaje 1 jabłko zamiast 1 banana, pół szklanki mąki zamieniam na czystą kasze instant (np. Nominal), zamiast cynamonu kakao ciemne. Milion opcji – proporcje zawsze te same. I każda porcja zawsze wychodzi. Jedyna trwała modyfikacja która dodaje to szczypta kwasu cytrynowego aby aktywować mocniej sodę. Nie jest wyczuwalny. Pozdrawiam gorąco.

alaantkoweblw

Dodano opinię: 22.07.2021

Lubimy takie modyfikacje

Amelia

Dodano opinię: 14.12.2021

Czy można pominąć płatki migdałowe?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 29.12.2021

Można.

Klaudia

Dodano opinię: 04.02.2022

Miałam jednego banana i ugotowany brokuł zamiast drugiego banana 🙂 Brokuł dodałam rozdrobniony, ale nie rozgnieciony na gładko i wyszły fantastyczne 🙂

Marika

Dodano opinię: 15.05.2022

Dodałam kakao dodatkowo i pominęłam płatki migdałowe, wyszly obłędne 😀
Dziaciaczkowi smakowało i nie tylko bo rodzice tez sie zajadali.. 😁😁

Asia

Dodano opinię: 02.06.2022

Dzień dobry 🙂
Niestety nie mam termoobiegu, więc piekłam ok 16-17 min w temperaturze 200 stopni z opcją góra-dół i w związku z tym mam pytanie to „normalne”, że babeczki po upieczeniu przyklejają się do papierowych foremek? Nie wiem czy to kwestia tego, że po prostu mają taką konsystencję czy mi się nie dopiekły 😉

alaantkoweblw

Dodano opinię: 20.07.2022

Niektóre papierowe papilotki takie są

Anna

Dodano opinię: 15.07.2022

Czy można upiec je jako całe ciasto, w tortownicy? Ktoś próbował?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 20.07.2022

Powinno się udać, ale będzie trzeba wydłużyć czas pieczenia i pilnować, by się nie spaliły z wierzchu.

Kasia

Dodano opinię: 13.09.2022

Te babeczki są obłędne😍
Super słodkie, miękkie i puszyste. Zajadamy się z Naszą dwulatką❤
Dziękuję za ten genialny przepis.
Mamy już wasze dwie książki i napewno kupimy kolejne 🥰

alaantkoweblw

Dodano opinię: 10.10.2022

Dziękujemy

Dodaj komentarz
Newsletter obrazek