1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
1 szklanka amarantusa ekspandowanego
1 szklanka ziaren słonecznika
1/4 szklanki pestek dyni
1/2 szklanki orzechów (u mnie mieszanka)
2 łyżki sezamu
4 łyżki miodu
Włącz piekarnik na 180 stopni z termoobiegiem.
Słonecznik,pestki dyni, orzechy zblenduj, przełóż do miski. Dodaj do nich kaszę, amarantus, sezam, miód i dobrze wymieszaj łyżką.
Wyłóż masę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wyrównaj przyklepując.
Piecz około 25 minut. Wyłącz piekarnik, uchyl drzwiczki i pozostaw w nim batoniki do całkowitego ostygnięcia. Pokrój w dowolny kształt.
Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.
Komentarze (53)
Paweł Ciscoń
Dodano opinię: 19.03.2015
Ugotowaną i zblendowaną kaszę jaglaną dodawać?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 19.03.2015
Nie ma potrzeby blendować. 🙂
Magda Głowacka
Dodano opinię: 19.03.2015
Wspaniała przekąska dla Małego Bąbla i nie tylko (:
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 20.03.2015
Smacznego:)!
Anonymous
Dodano opinię: 19.03.2015
Czy można pominąć/zastąpić (czym?) amarantus?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 20.03.2015
Można zastąpić go większą ilością kaszy lub orzechów.
Marta Nikolaou
Dodano opinię: 19.03.2015
A jak dlugo mozna je przechowywac? Trzeba w lodowce? Mozna mrozic? Dziekuje za odpowiedz. Juz dzis zrobie jako ze synek zawsze na spacerku lubi cos przekasic.
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 20.03.2015
Ja przechowuje w zamkniętym pojemniku około 3 dni. Dłużej nigdy nie miałam,bo zostały zjedzone:)
Anonymous
Dodano opinię: 22.03.2015
Naprawdę bardzo fajne batoniki!:) Dzięki za kolejny świetny przepis.
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 22.03.2015
Cieszymy się,że smakowało!Pozdrawiamy!
Anonymous
Dodano opinię: 31.03.2015
Głupie pytanie, ale pół szklanki kaszy ma być przed gotowaniem, czy już ugotowanej?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 31.03.2015
Tak jak w składnikach:)-pół szklanki ugotowanej kaszy;)
Aga Jot
Dodano opinię: 31.03.2015
wlasnie je wcinam. wyszly super smaczne 🙂 polecam 🙂
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 31.03.2015
Ogromnie się cieszymy:)Pozdrawiamy!
tomek
Dodano opinię: 17.04.2015
Bardzo smaczne ciasteczka.
Susanna szyje
Dodano opinię: 21.04.2015
Fajna przekąska, robiłam po raz drugi. Dziecko przynajmniej zje coś smacznego i zdrowego 🙂
pahero
Dodano opinię: 16.10.2015
amarantus ekspandowany…bo ja mam na opakowaniu napisane po prostu amarantus i żeby go gotować przez ok 15 min,może być? 🙂 bo właśnie mi się gotuje i chce robić 🙂
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 16.10.2015
Niestety w tym przepisie powinien być ekspandowany:)Ale eksperymentuj;)
Monika
Dodano opinię: 14.03.2016
A ja zrobiłam z nieekspandowanym – są pyszne, ale…. zbyt miekkie. Trzeba by coś wymyślić, żeby "usztywnić" konsystencję;)
Gosia
Dodano opinię: 04.11.2015
Pychota 🙂 Ale co mogę zrobić, aby całość była bardziej zwarta? Moje się strasznie kruszą, widelcem dziecku podaję 😀
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 08.11.2015
Może za mało miodu:)
Marlena
Dodano opinię: 09.11.2015
Jakie one są pyszne… Nie mam pojęcia dlaczego tak długo zwlekałam z ich zrobieniem. Są obłędne! Czy cokolwiek zostanie na jutro – wątpię 😉
Marianna
Dodano opinię: 07.01.2016
Też chciała bym takie zjeść…
Ale moja mama nie wie gdzie można kupić amarantus i szukała wszędzie. Gdzie można kupić amarantus? W waszych przepisach często występuje amarantus, ale gdzie go kupić? Na przykład ,,jablkowe ciasteczka'' chciałam je zrobić ale niestety też potrzeba amarantus.
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 07.01.2016
Kupisz na pułkach ze zdrową żywnością w niemal każdym większym supermarkecie w stylu tesco i tp.
Agai Zuzia
Dodano opinię: 08.01.2016
w Rossmanie jest;)
Marianna
Dodano opinię: 08.01.2016
No nie wiem…
Moja mama w tesco już szukała, spróbuję w Rossmanie !!!
Ania
Dodano opinię: 10.01.2016
Ale pyszności:) mniam..
Marianna
Dodano opinię: 20.01.2016
Przepraszam, że znowu pytam o ten amarantus. Ale moja mama znowu szukała w TESCO ale niestety – nie było. A bez amarantusa wyjdą…?
Nie jestem pewna.
Kasza jaglana – na pewno jest w domu
pestki dyni i słonecznik – też będzie
amarantus – u mnie w każdym razie nie ma
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 21.01.2016
Możesz pominąc,a w to miejsce dodaj więcej np. Słonecznik czy dynię.
Agata
Dodano opinię: 08.02.2016
Czy zamiast miodu można dodać syropu klonowego?
Z góry dziękuję za odpowiedź.
Pozdrawiam
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 10.02.2016
Nie wiem, czy tak dobrze połączy składniki, ale można pokusić się o próbę:)
Iza
Dodano opinię: 21.03.2016
Cudowne ciastecz, dokłanie takie były ostatnio na naszej firmowej imprezie 🙂
pozdrawiam
Seart
Ola
Dodano opinię: 08.06.2016
Czy można czymś zastąpić miód?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 13.06.2016
Syropem klonowym.
Tami
Dodano opinię: 17.06.2016
Mam takie pytanie od kiedy podawalyscie taka mieszankę ziaren młodzieży? No mój za tydzień kończy rok i ciagle mam Problem kiedy mogę zacząć te wszystkie ziarna dawać:-)
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 17.06.2016
W tym wieku już podawałyśmy w takiej postaci.
Tami
Dodano opinię: 17.06.2016
A od czego zaczelyscie? Pestki ? Słonecznik?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 22.06.2016
Nie ma znaczenia.
Tami
Dodano opinię: 21.06.2016
Zrobione! Super smaczne! Nie mialam orzechów to dałam płatki migdałowe, zamiast sezamu siemię lniane i dodałam trochę suszonej żurawiny, cala rodzina sie zajada:-)
Magda
Dodano opinię: 11.11.2016
Czy przypadkiem miód nie straci swych właściwości pod wpływem wysokiej temperatury? Obawiam się, że stanie się po prostu zwykłym cukrem. Czy po prostu potraktować go jako składnik sklejający pozostałe? 🙂
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 11.11.2016
Owszem, tradi wartosci, ale z pewnościa nie staje sie zwyklym cukrem.
Justyna
Dodano opinię: 16.01.2017
zrobilam dziś z amarantusem zwyklym ugotowanym bo taki kupilam 🙂 wyszly smaczne aczkolwiek mało zwatre ;p
Justyna
Dodano opinię: 04.02.2017
kolejna próba kilka dni temu również bez amarantusa ekspandowanego ale za to w zamian z preparowana kasza jaglana 🙂 pyszne 🙂 kolejne batoniki planuję z orkiszem 🙂 pozrdawiam
Weronika
Dodano opinię: 20.03.2017
Czy przed pieczeniem w piekarniku, nalezy posmarować czymś papier do pieczenia?? bo mi te batoniki przywarły do papieru i ogólnie wyszły suche. Piekłam 20 min, termoobieg. Nie wiem w czym tkwi mój błąd.
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 21.03.2017
Nie trzeba. Po upieczeniu można przewrócić na druga stronę i od razu oderwać papier. Może za mało oleju?
anita
Dodano opinię: 11.04.2017
Witam, na jaki rozmiar blaszki, jaka powinna byc grubosc?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 09.05.2017
może być ok 20 na 20
Mag
Dodano opinię: 30.05.2017
A kiedy daje się olej i ile? W składnikach nie widzę.
Monika
Dodano opinię: 16.10.2018
Zblendować na proszek?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 17.10.2018
Do momentu powstania proszku.
Marta
Dodano opinię: 07.05.2020
Nie miałam orzechów i sezamu wiec dodałam troszkę posiekanych płatków migdałowych, trochę wiórków kokosowych, maku oraz nasion chia. Batoniki są fantastyczne!!!!!!!!
Marta
Dodano opinię: 12.11.2020
Czy syrop daktylowy da radę?
Mozna wtedy dać dziecku z 9 miesiacami na karku?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 16.11.2020
Powinno dać radę. Słodziwa wszelkie do roku najlepiej unikać, a jeśli już stosować to rzadko i niewiele.