Popiszemy?

kontakt@alaantkoweblw.pl

 

19 marca 2015

Batoniki jaglano-orzechowe

1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej1 szklanka amarantusa ekspandowanego1 szklanka ziaren słonecznika1/4 szklanki pestek dyni1/2 szklanki orzechów (u mnie mieszanka)2 łyżki sezamu4 łyżki miodu Włącz piekarnik na 180 stopni z termoobiegiem.Słonecznik,pestki dyni, orzechy zblenduj, przełóż do miski. Dodaj do nich kaszę, amarantus, sezam, miód i dobrze wymieszaj łyżką.Wyłóż masę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i...

,

1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
1 szklanka amarantusa ekspandowanego
1 szklanka ziaren słonecznika
1/4 szklanki pestek dyni
1/2 szklanki orzechów (u mnie mieszanka)
2 łyżki sezamu
4 łyżki miodu

Włącz piekarnik na 180 stopni z termoobiegiem.
Słonecznik,pestki dyni, orzechy zblenduj, przełóż do miski. Dodaj do nich kaszę, amarantus, sezam, miód i dobrze wymieszaj łyżką.
Wyłóż masę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wyrównaj przyklepując.
Piecz około 25 minut. Wyłącz piekarnik, uchyl drzwiczki i pozostaw w nim batoniki do całkowitego ostygnięcia. Pokrój w dowolny kształt.

Udostępnij wpis

Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.

Komentarze (53)

Paweł Ciscoń

Dodano opinię: 19.03.2015

Ugotowaną i zblendowaną kaszę jaglaną dodawać?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 19.03.2015

Nie ma potrzeby blendować. 🙂

Magda Głowacka

Dodano opinię: 19.03.2015

Wspaniała przekąska dla Małego Bąbla i nie tylko (:

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 20.03.2015

Smacznego:)!

Anonymous

Dodano opinię: 19.03.2015

Czy można pominąć/zastąpić (czym?) amarantus?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 20.03.2015

Można zastąpić go większą ilością kaszy lub orzechów.

Marta Nikolaou

Dodano opinię: 19.03.2015

A jak dlugo mozna je przechowywac? Trzeba w lodowce? Mozna mrozic? Dziekuje za odpowiedz. Juz dzis zrobie jako ze synek zawsze na spacerku lubi cos przekasic.

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 20.03.2015

Ja przechowuje w zamkniętym pojemniku około 3 dni. Dłużej nigdy nie miałam,bo zostały zjedzone:)

Anonymous

Dodano opinię: 22.03.2015

Naprawdę bardzo fajne batoniki!:) Dzięki za kolejny świetny przepis.

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 22.03.2015

Cieszymy się,że smakowało!Pozdrawiamy!

Anonymous

Dodano opinię: 31.03.2015

Głupie pytanie, ale pół szklanki kaszy ma być przed gotowaniem, czy już ugotowanej?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 31.03.2015

Tak jak w składnikach:)-pół szklanki ugotowanej kaszy;)

Aga Jot

Dodano opinię: 31.03.2015

wlasnie je wcinam. wyszly super smaczne 🙂 polecam 🙂

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 31.03.2015

Ogromnie się cieszymy:)Pozdrawiamy!

tomek

Dodano opinię: 17.04.2015

Bardzo smaczne ciasteczka.

Susanna szyje

Dodano opinię: 21.04.2015

Fajna przekąska, robiłam po raz drugi. Dziecko przynajmniej zje coś smacznego i zdrowego 🙂

pahero

Dodano opinię: 16.10.2015

amarantus ekspandowany…bo ja mam na opakowaniu napisane po prostu amarantus i żeby go gotować przez ok 15 min,może być? 🙂 bo właśnie mi się gotuje i chce robić 🙂

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 16.10.2015

Niestety w tym przepisie powinien być ekspandowany:)Ale eksperymentuj;)

Monika

Dodano opinię: 14.03.2016

A ja zrobiłam z nieekspandowanym – są pyszne, ale…. zbyt miekkie. Trzeba by coś wymyślić, żeby "usztywnić" konsystencję;)

Gosia

Dodano opinię: 04.11.2015

Pychota 🙂 Ale co mogę zrobić, aby całość była bardziej zwarta? Moje się strasznie kruszą, widelcem dziecku podaję 😀

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 08.11.2015

Może za mało miodu:)

Marlena

Dodano opinię: 09.11.2015

Jakie one są pyszne… Nie mam pojęcia dlaczego tak długo zwlekałam z ich zrobieniem. Są obłędne! Czy cokolwiek zostanie na jutro – wątpię 😉

Marianna

Dodano opinię: 07.01.2016

Też chciała bym takie zjeść…

Ale moja mama nie wie gdzie można kupić amarantus i szukała wszędzie. Gdzie można kupić amarantus? W waszych przepisach często występuje amarantus, ale gdzie go kupić? Na przykład ,,jablkowe ciasteczka'' chciałam je zrobić ale niestety też potrzeba amarantus.

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 07.01.2016

Kupisz na pułkach ze zdrową żywnością w niemal każdym większym supermarkecie w stylu tesco i tp.

Agai Zuzia

Dodano opinię: 08.01.2016

w Rossmanie jest;)

Marianna

Dodano opinię: 08.01.2016

No nie wiem…

Moja mama w tesco już szukała, spróbuję w Rossmanie !!!

Ania

Dodano opinię: 10.01.2016

Ale pyszności:) mniam..

 

Marianna

Dodano opinię: 20.01.2016

Przepraszam, że znowu pytam o ten amarantus. Ale moja mama znowu szukała w TESCO ale niestety – nie było. A bez amarantusa wyjdą…?

Nie jestem pewna. 

Kasza jaglana – na pewno jest w domu

pestki dyni i słonecznik – też będzie

amarantus – u mnie w każdym razie nie ma

 

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 21.01.2016

Możesz pominąc,a w to miejsce dodaj więcej np. Słonecznik czy dynię.

Agata

Dodano opinię: 08.02.2016

Czy zamiast miodu można dodać syropu klonowego?

Z góry dziękuję za odpowiedź.

Pozdrawiam

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 10.02.2016

Nie wiem, czy tak dobrze połączy składniki, ale można pokusić się o próbę:)

Iza

Dodano opinię: 21.03.2016

Cudowne ciastecz, dokłanie takie były ostatnio na naszej firmowej imprezie 🙂

pozdrawiam

Seart

Ola

Dodano opinię: 08.06.2016

Czy można czymś zastąpić miód?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 13.06.2016

Syropem klonowym.

Tami

Dodano opinię: 17.06.2016

Mam takie pytanie od kiedy podawalyscie taka mieszankę ziaren młodzieży? No mój za tydzień kończy rok i ciagle mam Problem kiedy mogę zacząć  te wszystkie ziarna dawać:-)

 

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 17.06.2016

W tym wieku już podawałyśmy w takiej postaci. 

Tami

Dodano opinię: 17.06.2016

A od czego zaczelyscie? Pestki ? Słonecznik?

 

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 22.06.2016

Nie ma znaczenia. 

Tami

Dodano opinię: 21.06.2016

Zrobione! Super smaczne! Nie mialam orzechów to dałam płatki migdałowe, zamiast sezamu siemię lniane i dodałam trochę suszonej żurawiny, cala rodzina sie zajada:-)

Magda

Dodano opinię: 11.11.2016

Czy przypadkiem miód nie straci swych właściwości pod wpływem wysokiej temperatury? Obawiam się, że stanie się po prostu zwykłym cukrem.  Czy po prostu potraktować go jako składnik sklejający pozostałe? 🙂

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 11.11.2016

Owszem, tradi wartosci, ale z pewnościa nie staje sie zwyklym cukrem. 

Justyna

Dodano opinię: 16.01.2017

zrobilam dziś z amarantusem zwyklym ugotowanym bo taki kupilam 🙂 wyszly smaczne aczkolwiek mało zwatre ;p

Justyna

Dodano opinię: 04.02.2017

kolejna próba kilka dni temu również bez amarantusa ekspandowanego ale za to w zamian z preparowana kasza jaglana 🙂 pyszne 🙂 kolejne batoniki planuję z orkiszem 🙂 pozrdawiam 

 

Weronika

Dodano opinię: 20.03.2017

Czy przed pieczeniem w piekarniku, nalezy posmarować czymś papier do pieczenia?? bo mi te batoniki przywarły do papieru i ogólnie wyszły suche. Piekłam 20 min, termoobieg. Nie wiem w czym tkwi mój błąd.

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 21.03.2017

Nie trzeba. Po upieczeniu można przewrócić na druga stronę i od razu oderwać papier. Może za mało oleju?

anita

Dodano opinię: 11.04.2017

Witam, na jaki rozmiar blaszki, jaka powinna byc grubosc?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 09.05.2017

może być ok 20 na 20

Mag

Dodano opinię: 30.05.2017

A kiedy daje się olej i ile?  W składnikach nie widzę.

Monika

Dodano opinię: 16.10.2018

Zblendować na proszek?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 17.10.2018

Do momentu powstania proszku.

Marta

Dodano opinię: 07.05.2020

Nie miałam orzechów i sezamu wiec dodałam troszkę posiekanych płatków migdałowych, trochę wiórków kokosowych, maku oraz nasion chia. Batoniki są fantastyczne!!!!!!!!

Marta

Dodano opinię: 12.11.2020

Czy syrop daktylowy da radę?
Mozna wtedy dać dziecku z 9 miesiacami na karku?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 16.11.2020

Powinno dać radę. Słodziwa wszelkie do roku najlepiej unikać, a jeśli już stosować to rzadko i niewiele.

Dodaj komentarz
Newsletter obrazek