Popiszemy?

kontakt@alaantkoweblw.pl

 

13 lutego 2019

Bezglutenowe kruche ciasteczka z żurawiną

Mega wartościowa porcja chrupania- sezam, czarnuszka, żurawina

Bezglutenowe kruche ciasteczka z żurawiną

Bezglutenowe kruche ciasteczka z żurawiną

Kruche ciasteczka to przekąska, a raczej deser, którą uwielbiają dorośli  i dzieci:) Do ciasteczek zawsze można przemycić coś wartościowego. Sezam, czarnuszka, czy żurawina mają składniki odżywcze, które sprawią, że ciastka nie będą tylko „upieczoną mąką”:)

Składniki:

1 szklanka mąki ryżowej (jeśli nie musisz unikać glutenu, możesz dać orkiszową lub pszenną)
100 g miękkiego masła
1 jajko
3 łyżki cukru kokosowego lub syropu klonowego
1/2 szklanki sezamu
1 łyżeczka czarnuszki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/3 szklanki wiórków kokosowych
1/2 szklanki suszonej żurawiny

Wykonanie:

Blachę wyłóż papierem do pieczenia.

Suszoną żurawinę posiekaj na mniejsze kawałki.

Do duże miski przesyp mąkę ryżową, cukier/ syrop, sezam, czarnuszkę, proszek do pieczenia, wiórki kokosowe i posiekaną żurawinę. Wymieszaj całość. Dodaj rozbełtane jajko, posiekane na kostki miękkie masło i zagnieć ciasto w dłoniach, aż powstanie zwarta, miękka kula. Przełóż ją na stolnicę, lekko podsyp mąką odrywaj kawałki ciasta i w dłoniach formuj kulki wielkości orzecha włoskiego, a następnie spłaszczaj, albo partiami wałkuj ciasto i wykrawaj szklanką okrągłe ciasteczka grubości ok 1 cm – ten sposób lubię bardziej, bo ciastka mają ładny, równy kształt:). Przełóż ciastka na blachę i piecz na środkowym poziomie piekarnika w 180’C  ok 25 -30 minut, kontrolując stopień zrumienienia.

Jeśli nie musisz unikać glutenu, możesz te ciastka przygotować na mące orkiszowej.

Bezglutenowe kruche ciasteczka z żurawiną
Bezglutenowe kruche ciasteczka z żurawiną
Bezglutenowe kruche ciasteczka z żurawiną
Bezglutenowe kruche ciasteczka z żurawiną

Udostępnij wpis

Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.

Komentarze (25)

Agata

Dodano opinię: 14.02.2019

czy można dodać miód zamiast cukru/syropu?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 18.02.2019

Tak

Kasia

Dodano opinię: 14.02.2019

Na pewno wypróbuje! A kuchnia zabawkową jakiej firmy? Jest obłędna! I te zabawkowe foremki na ciasto Wow

alaantkoweblw

Dodano opinię: 14.02.2019

janod:)

Marlena

Dodano opinię: 14.02.2019

Czy jezeli nie mam sezamu, czarnuszki i wiorkow to czyms moge zastapic lub po prostu nie dawac?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 14.02.2019

hm możesz zastąpić pestkami dyni, orzechami, ale nie możesz pominąc, bo konsystencja będzie inna i moga nie wyjść.

Marlena

Dodano opinię: 15.02.2019

A moze ekspandowana qinouaub amarantus?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 18.02.2019

Tak

Alina

Dodano opinię: 14.02.2019

Super przepis. Ciekawe czy wyjdą z mąką owsianą.:)

Kasia

Dodano opinię: 15.02.2019

Kupujecie gdzieś suszoną żurawinę bez cukru? Znalazłam tylko żurawinę chyba firmy helio, gdzie jest o połowę mniej cukru niż w innych takich produktach. Szukam bez, bo chętnie bym taką podgryzała jako przekąskę.

Sth

Dodano opinię: 09.09.2019

Kupuję w sklepie ekologicznym na wagę suszoną żurawinę słodzoną sokiem jabłkowym.

Magda

Dodano opinię: 15.02.2019

Cześć dziewczyny. Mam pytanie, przez jaki czas dziecko będzie połykało posiłki np. makaron zanim nauczy się gryzienia. Mój prawie roczny syn pomimo, że ma już ząbki połyka makaron w całości, coś tam pociamka, ale nie jest to gryzienie. Przez to nie podaję mu owoców w kawałkach tylko tarte na tarce, bo boję się zadławienia. Tak samo jest z pieczywem. Poza tym napycha pokarm do buzi całymi raczkami, nawet kostki jaglane zamiast brać pojedynczo to bierze garściami. Czy to normalne? Mam jeszcze pytanie, czy dla prawie już rocznego dziecka mogę podawać placki z Waszych przepisów (są one smażone). I co z warzywami, na które nie ma sezonu, a występują w Waszych przepisach np. papryka, cukinia, dynia, kupować wtedy bio?
Pozdrawiam, Wasze przepisy są super :o), stosuję ję dopiero od 3,5 m-ca.

Agnieszka

Dodano opinię: 16.03.2019

Też chciałabym wiedzieć… Mój rocznik robi to samo… Ale podaje mu wszystko i daje rade…

Gosia

Dodano opinię: 21.02.2019

Zamiast żurawiny i sezamu dodałam daktyle i posiekane pestki dyni. Ciastka wyszły pyszne! 🙂

Beata

Dodano opinię: 04.03.2019

Dla mnie pychotka 🙂 nie wiem, dlaczego mój synek wypluwał żurawinę, a resztę zjadał z ochotą. Chyba jeszcze mu nie zasmakowała 😛

Justyna

Dodano opinię: 17.03.2019

Coś nie tak z czasem pieczenia przypaliły się a były krócej niż podjęcie,zrobiłam z mąki orkiszowej.

Sth

Dodano opinię: 09.09.2019

Kupuję w sklepie ekologicznym na wagę suszoną żurawinę słodzoną sokiem jabłkowym.

Vtt

Dodano opinię: 06.11.2019

A czy proszek do pieczenia dla 17 miesięcznego dzieciaczka jest ok? Jakoś mam obawy i go unikam

alaantkoweblw

Dodano opinię: 28.11.2019

tak

Yaga355

Dodano opinię: 21.04.2020

Czy zamiast czarnuszki mogę dać amarantus?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 24.04.2020

tak

Magda

Dodano opinię: 27.06.2020

Ciasteczka pieczemy 180 z termoobiegiem?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 15.07.2020

Piekę z termoobiegiem.

Maria

Dodano opinię: 26.03.2021

Jest jakiś sposób na rozdrobnienie żurawiny? Nożem nie chce mi się siekać, a w blenderze się skleja. Może dałoby się wymieszać z mąką i dopiero blender?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 15.04.2021

Mąka lub bułka tarta, kasza manna

Dodaj komentarz
Newsletter obrazek