Blachę wyłóż papierem do pieczenia.
Suszoną żurawinę posiekaj na mniejsze kawałki.
Do duże miski przesyp mąkę ryżową, cukier/ syrop, sezam, czarnuszkę, proszek do pieczenia, wiórki kokosowe i posiekaną żurawinę. Wymieszaj całość. Dodaj rozbełtane jajko, posiekane na kostki miękkie masło i zagnieć ciasto w dłoniach, aż powstanie zwarta, miękka kula. Przełóż ją na stolnicę, lekko podsyp mąką odrywaj kawałki ciasta i w dłoniach formuj kulki wielkości orzecha włoskiego, a następnie spłaszczaj, albo partiami wałkuj ciasto i wykrawaj szklanką okrągłe ciasteczka grubości ok 1 cm – ten sposób lubię bardziej, bo ciastka mają ładny, równy kształt:). Przełóż ciastka na blachę i piecz na środkowym poziomie piekarnika w 180’C ok 25 -30 minut, kontrolując stopień zrumienienia.
Jeśli nie musisz unikać glutenu, możesz te ciastka przygotować na mące orkiszowej.
Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.
Komentarze (25)
Agata
Dodano opinię: 14.02.2019
czy można dodać miód zamiast cukru/syropu?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 18.02.2019
Tak
Kasia
Dodano opinię: 14.02.2019
Na pewno wypróbuje! A kuchnia zabawkową jakiej firmy? Jest obłędna! I te zabawkowe foremki na ciasto Wow
alaantkoweblw
Dodano opinię: 14.02.2019
janod:)
Marlena
Dodano opinię: 14.02.2019
Czy jezeli nie mam sezamu, czarnuszki i wiorkow to czyms moge zastapic lub po prostu nie dawac?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 14.02.2019
hm możesz zastąpić pestkami dyni, orzechami, ale nie możesz pominąc, bo konsystencja będzie inna i moga nie wyjść.
Marlena
Dodano opinię: 15.02.2019
A moze ekspandowana qinouaub amarantus?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 18.02.2019
Tak
Alina
Dodano opinię: 14.02.2019
Super przepis. Ciekawe czy wyjdą z mąką owsianą.:)
Kasia
Dodano opinię: 15.02.2019
Kupujecie gdzieś suszoną żurawinę bez cukru? Znalazłam tylko żurawinę chyba firmy helio, gdzie jest o połowę mniej cukru niż w innych takich produktach. Szukam bez, bo chętnie bym taką podgryzała jako przekąskę.
Sth
Dodano opinię: 09.09.2019
Kupuję w sklepie ekologicznym na wagę suszoną żurawinę słodzoną sokiem jabłkowym.
Magda
Dodano opinię: 15.02.2019
Cześć dziewczyny. Mam pytanie, przez jaki czas dziecko będzie połykało posiłki np. makaron zanim nauczy się gryzienia. Mój prawie roczny syn pomimo, że ma już ząbki połyka makaron w całości, coś tam pociamka, ale nie jest to gryzienie. Przez to nie podaję mu owoców w kawałkach tylko tarte na tarce, bo boję się zadławienia. Tak samo jest z pieczywem. Poza tym napycha pokarm do buzi całymi raczkami, nawet kostki jaglane zamiast brać pojedynczo to bierze garściami. Czy to normalne? Mam jeszcze pytanie, czy dla prawie już rocznego dziecka mogę podawać placki z Waszych przepisów (są one smażone). I co z warzywami, na które nie ma sezonu, a występują w Waszych przepisach np. papryka, cukinia, dynia, kupować wtedy bio?
Pozdrawiam, Wasze przepisy są super :o), stosuję ję dopiero od 3,5 m-ca.
Agnieszka
Dodano opinię: 16.03.2019
Też chciałabym wiedzieć… Mój rocznik robi to samo… Ale podaje mu wszystko i daje rade…
Gosia
Dodano opinię: 21.02.2019
Zamiast żurawiny i sezamu dodałam daktyle i posiekane pestki dyni. Ciastka wyszły pyszne! 🙂
Beata
Dodano opinię: 04.03.2019
Dla mnie pychotka 🙂 nie wiem, dlaczego mój synek wypluwał żurawinę, a resztę zjadał z ochotą. Chyba jeszcze mu nie zasmakowała 😛
Justyna
Dodano opinię: 17.03.2019
Coś nie tak z czasem pieczenia przypaliły się a były krócej niż podjęcie,zrobiłam z mąki orkiszowej.
Sth
Dodano opinię: 09.09.2019
Kupuję w sklepie ekologicznym na wagę suszoną żurawinę słodzoną sokiem jabłkowym.
Vtt
Dodano opinię: 06.11.2019
A czy proszek do pieczenia dla 17 miesięcznego dzieciaczka jest ok? Jakoś mam obawy i go unikam
alaantkoweblw
Dodano opinię: 28.11.2019
tak
Yaga355
Dodano opinię: 21.04.2020
Czy zamiast czarnuszki mogę dać amarantus?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 24.04.2020
tak
Magda
Dodano opinię: 27.06.2020
Ciasteczka pieczemy 180 z termoobiegiem?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 15.07.2020
Piekę z termoobiegiem.
Maria
Dodano opinię: 26.03.2021
Jest jakiś sposób na rozdrobnienie żurawiny? Nożem nie chce mi się siekać, a w blenderze się skleja. Może dałoby się wymieszać z mąką i dopiero blender?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 15.04.2021
Mąka lub bułka tarta, kasza manna