Popiszemy?

kontakt@alaantkoweblw.pl

 

24 listopada 2021

Bezglutenowe muffinki jaglane z bananami

Najlepszy pomysł na sycące śniadanie w domu lub do śniadaniówki! Składniki: 1/3 szklanki surowej kaszy jaglanej, 1/2 szklanki wody, 1/2 szklanki mleka, 2 łyżki rodzynek, 3/4 szklanki mąki ryżowej (orkiszowej, jeśli nie zleży Ci, by babeczki były bezglutenowe), 2 jajka (osobno białka i żółtka), 2 małe, dojrzałe banany, 1/3 szklanki oleju rzepakowego, 1/2 łyżeczki sody...

Najlepszy pomysł na sycące śniadanie w domu lub do śniadaniówki!
Składniki:
  • 1/3 szklanki surowej kaszy jaglanej,
  • 1/2 szklanki wody,
  • 1/2 szklanki mleka,
  • 2 łyżki rodzynek,
  • 3/4 szklanki mąki ryżowej (orkiszowej, jeśli nie zleży Ci, by babeczki były bezglutenowe),
  • 2 jajka (osobno białka i żółtka),
  • 2 małe, dojrzałe banany,
  • 1/3 szklanki oleju rzepakowego,
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1/3 łyżeczki cynamonu,
  • 1 łyżka amarantusa ekspandowanego.
Wykonanie:
Surową kaszę przesyp na sitko i przelej wrzątkiem. W małym rondelku połącz wodę z mlekiem i doprowadź do wrzenia. Dodaj rodzynki oraz kaszę, zmniejsz ogień i ugotuj pod przykryciem przez 20minut, a następnie pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Kaszę możesz ugotować dzień wcześniej np. wieczorem, a babeczki dokończyć rano.

Piekarnik nastaw na 190’C z termoobiegiem. Uszykuj foremki do pieczenia muffinek.
Białka ubij  na sztywną pianę. Do dużej miski przełóż ugotowaną, zimną kaszkę z rodzynkami, dwa banany (rozgnieć je widelcem), żółtka jajek, olej, a następnie całość zmiksuj za pomocą miksera. Dodaj mąkę, cynamon, sodę oraz proszek i ponownie krótko wymieszaj. Teraz dodaj ubite białka i miksuj wszystko jeszcze kilkanaście sekund, aż składniki połączą się.
Nakładaj ciasto do foremek, do 3/4 ich wysokości, a następnie każdą babeczkę posyp niewielką ilością amarantusa ekspandowanego. Wstaw foremki do nagrzanego piekarnika i piecz na środkowym poziomie przez 20 minut.


bezglutenowe muffiny jaglane z bananami


.

Udostępnij wpis

Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.

Komentarze (20)

Iza

Dodano opinię: 24.11.2021

Czy można pominąć rodzynki?
A zamiast mąki orkiszowej dodać pszenną bądź kukurydzianą?
Z góry dziękuję za odpowiedź ♡

alaantkoweblw

Dodano opinię: 27.12.2021

Pewnie- możesz pominąć rodzynki a z orkiszową wyjdą na pewno.

Marta

Dodano opinię: 26.11.2021

Czy zamiast miksować można zbledowac? Czy efekt końcowy będzie inny?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 27.12.2021

Ostrza blendera sprawiają, że będzie rzadsze- chyba, że mówisz o końcówce-trzepaczce do blendera.

Gosia

Dodano opinię: 05.12.2021

Wyszły pysznie i korzennie 🙂 Ponieważ córka jest uczulona na białko jaja, zastąpiłam pianę z białek pianą z aquafaby i też wyszło 🙂

Ewa

Dodano opinię: 13.12.2021

Witam,
Nie mam sody. Można podwoić ilość proszku do pieczenia? Czy pominąć?
Pozdrawiam!

alaantkoweblw

Dodano opinię: 29.12.2021

Pomiń.

Anna

Dodano opinię: 09.01.2022

Witam,
Jeżeli nie mam funkcji termoobieg to mogę jak dlugo powinnam piec (Góra-dół). Ok 35,40minut? Pozdrawiam

alaantkoweblw

Dodano opinię: 09.08.2022

Podobny czas, tylko temperatura ok. 20 stopni więcej nastaw

Katarzyna

Dodano opinię: 31.01.2022

Amarantusa nie posiadam? Czym mogę zastąpić?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 09.08.2022

wiórki kokosowe, orzechy, proso ekspandowane

Patrycja

Dodano opinię: 06.02.2022

Czy jajka można pominąć / zastąpić ?:)

alaantkoweblw

Dodano opinię: 09.08.2022

Klaudia

Dodano opinię: 17.02.2022

Mozna to zrobić bez jajek?? Albo chociaż pominąć białko???

alaantkoweblw

Dodano opinię: 09.08.2022

Karolina

Dodano opinię: 25.02.2022

Jak myślicie- czy można je zamrozić? Moja córka musi zacząć zostawać w przedszkolu dłużej i je podwieczorki o 14:30 które muszę pakować do śniadaniówki kanapki nie wiem czy tyle czasu mogą leżeć i myślę o mufinkach ale nie chce mi się codziennie piec świeżych (no może nie codziennie bo coś innego niż mufinka też myśle żeby spakować do tego codziennie jakiś owoc lub warzywo).

alaantkoweblw

Dodano opinię: 09.08.2022

Możesz zamrozić

Ewa

Dodano opinię: 29.07.2022

Dzień dobry, robiłam babeczki już kilka razy, są fantastyczne, dziękuję za ten przepis 😉 Mam pytanie czy próbowałyście mrozić te babeczki? Chciałabym zrobić większą ilość i mieć zamrożone na awaryjną przekąskę 😉

alaantkoweblw

Dodano opinię: 03.08.2022

MOżesz zamrozić, jak pieczywo. Osobiście nie mroziłyśmy tych babeczek, ale nie powinno być problemu.

Kasia

Dodano opinię: 03.07.2023

Bezkonkurencyjne.
Ulubiony przepis z Waszej strony.
Polecam każdemu.

Dodaj komentarz
Newsletter obrazek