Składniki:
- 1/3 szklanki surowej kaszy jaglanej,
- 1/2 szklanki wody,
- 1/2 szklanki mleka,
- 2 łyżki rodzynek,
- 3/4 szklanki mąki ryżowej (orkiszowej, jeśli nie zleży Ci, by babeczki były bezglutenowe),
- 2 jajka (osobno białka i żółtka),
- 2 małe, dojrzałe banany,
- 1/3 szklanki oleju rzepakowego,
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1/3 łyżeczki cynamonu,
- 1 łyżka amarantusa ekspandowanego.
Piekarnik nastaw na 190’C z termoobiegiem. Uszykuj foremki do pieczenia muffinek.
Białka ubij na sztywną pianę. Do dużej miski przełóż ugotowaną, zimną kaszkę z rodzynkami, dwa banany (rozgnieć je widelcem), żółtka jajek, olej, a następnie całość zmiksuj za pomocą miksera. Dodaj mąkę, cynamon, sodę oraz proszek i ponownie krótko wymieszaj. Teraz dodaj ubite białka i miksuj wszystko jeszcze kilkanaście sekund, aż składniki połączą się.
Nakładaj ciasto do foremek, do 3/4 ich wysokości, a następnie każdą babeczkę posyp niewielką ilością amarantusa ekspandowanego. Wstaw foremki do nagrzanego piekarnika i piecz na środkowym poziomie przez 20 minut.
Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.
Komentarze (20)
Iza
Dodano opinię: 24.11.2021
Czy można pominąć rodzynki?
A zamiast mąki orkiszowej dodać pszenną bądź kukurydzianą?
Z góry dziękuję za odpowiedź ♡
alaantkoweblw
Dodano opinię: 27.12.2021
Pewnie- możesz pominąć rodzynki a z orkiszową wyjdą na pewno.
Marta
Dodano opinię: 26.11.2021
Czy zamiast miksować można zbledowac? Czy efekt końcowy będzie inny?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 27.12.2021
Ostrza blendera sprawiają, że będzie rzadsze- chyba, że mówisz o końcówce-trzepaczce do blendera.
Gosia
Dodano opinię: 05.12.2021
Wyszły pysznie i korzennie 🙂 Ponieważ córka jest uczulona na białko jaja, zastąpiłam pianę z białek pianą z aquafaby i też wyszło 🙂
Ewa
Dodano opinię: 13.12.2021
Witam,
Nie mam sody. Można podwoić ilość proszku do pieczenia? Czy pominąć?
Pozdrawiam!
alaantkoweblw
Dodano opinię: 29.12.2021
Pomiń.
Anna
Dodano opinię: 09.01.2022
Witam,
Jeżeli nie mam funkcji termoobieg to mogę jak dlugo powinnam piec (Góra-dół). Ok 35,40minut? Pozdrawiam
alaantkoweblw
Dodano opinię: 09.08.2022
Podobny czas, tylko temperatura ok. 20 stopni więcej nastaw
Katarzyna
Dodano opinię: 31.01.2022
Amarantusa nie posiadam? Czym mogę zastąpić?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 09.08.2022
wiórki kokosowe, orzechy, proso ekspandowane
Patrycja
Dodano opinię: 06.02.2022
Czy jajka można pominąć / zastąpić ?:)
alaantkoweblw
Dodano opinię: 09.08.2022
Zobacz ten nasz wpis https://alaantki.mda.pl/jak-zastapic-jajko-w-przepisach/
Klaudia
Dodano opinię: 17.02.2022
Mozna to zrobić bez jajek?? Albo chociaż pominąć białko???
alaantkoweblw
Dodano opinię: 09.08.2022
Zobacz ten wpis: https://alaantki.mda.pl/jak-zastapic-jajko-w-przepisach/
Karolina
Dodano opinię: 25.02.2022
Jak myślicie- czy można je zamrozić? Moja córka musi zacząć zostawać w przedszkolu dłużej i je podwieczorki o 14:30 które muszę pakować do śniadaniówki kanapki nie wiem czy tyle czasu mogą leżeć i myślę o mufinkach ale nie chce mi się codziennie piec świeżych (no może nie codziennie bo coś innego niż mufinka też myśle żeby spakować do tego codziennie jakiś owoc lub warzywo).
alaantkoweblw
Dodano opinię: 09.08.2022
Możesz zamrozić
Ewa
Dodano opinię: 29.07.2022
Dzień dobry, robiłam babeczki już kilka razy, są fantastyczne, dziękuję za ten przepis 😉 Mam pytanie czy próbowałyście mrozić te babeczki? Chciałabym zrobić większą ilość i mieć zamrożone na awaryjną przekąskę 😉
alaantkoweblw
Dodano opinię: 03.08.2022
MOżesz zamrozić, jak pieczywo. Osobiście nie mroziłyśmy tych babeczek, ale nie powinno być problemu.
Kasia
Dodano opinię: 03.07.2023
Bezkonkurencyjne.
Ulubiony przepis z Waszej strony.
Polecam każdemu.