5 łyżek ugotowanej kaszy jaglanej;
pół szklanki mleka roślinnego;
jajko;
2 łyżki mąki kukurydzianej;
2 łyżki mąki ziemniaczanej;
(lub 4 łyżki jednej z tych mąk)
2 ugotowane i starte na grubych oczkach buraki;
odrobina posiekanej natki pietruszki.
Wszystkie składniki (poza natką) blendujemy na gładkie, ale bardzo gęste ciasto naleśnikowe. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki i mieszamy ciasto łyżką. Rozgrzewamy suchą patelnię (ja używam teflonowej) i wylewamy ciasto w taki sposób jakbyśmy chciały/ chcieli zrobić grubego naleśnika. Obsmażamy z dwóch stron, a następnie kroimy naleśnika wg. upodobań albo podajemy w całości:)
Jeśli ciasto będzie zbyt rzadkie, należy dodać trochę mąki.
Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.
Komentarze (19)
Marlena
Dodano opinię: 19.01.2016
Wcześniej jakoś nie było nam po drodze z tymi placuszkami. Dzisiaj zrobiłam i kolejny sukces 🙂 Młodszy zjadł całe dwa! Jak na Niego to super wynik 😉 Starszy oczywiście nadrobił.
Smażyłam małe placuszki nakładane łyżką – tak mi wygodniej było.
Polecam!
Weronika
Dodano opinię: 31.01.2016
jakie powinny byc placuszki w srodku? mi wychodza strasznie kleiste..
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 01.02.2016
Mogą być lekko kleiste z powodu obecności kaszy i buraka.
Katarznya
Dodano opinię: 22.04.2016
Można do nich dorzucić twaróg?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 25.04.2016
Próbuj:)
Wanda
Dodano opinię: 28.06.2016
Czy jeśli zostanie ciasto to można przechować je na drugi dzień w lodówce?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 28.06.2016
Lepiej usmażyć i następnego dnia odgrzać.
Magda
Dodano opinię: 20.01.2017
Czy mleko roślinne można zastąpić wodą?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 28.01.2017
Można, ale smak będzie znacznie odbiegał.
Urszula
Dodano opinię: 09.05.2017
Witam, wielekrotnie rozbiłam dania z Waszych przepisów i zawsze były super, ale dziś coś poszło nie tak… smażenie tych placków, to był istny koszmar i zastanawiam się co mogłam zrobić nie tak. Czy całe ciasto wylewa się na patelnie od razu? Czy smaży się kilka dużych naleśników? Mi jakoś lepiej szło smażenie małych placuszków. Ciasto było gęste, ale jakoś nie bradzo się ścinało…Co mogłam zrobić źle? Pozdrawiam 😀
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 09.05.2017
Być może kasza za mokra, następnym razem dodaj więcej mąki.
Kasia T.
Dodano opinię: 15.11.2017
Musiałam dodać więcej mąki, bo się rozwalały. Ciepłe są jak dla mnie niespecjalne, takie glutowate. Ale po ostudzeniu smakują mi bardzo.
Ania
Dodano opinię: 13.02.2019
Jak długo smażyłas placek z każdej strony ? Ja miałam wrażenie ze ciasto jest cały czas surowe nawet po 20 minutach smażenia (na małym ogniu bez przykrycia)
alaantkoweblw
Dodano opinię: 18.02.2019
Birak jest mokry, kasza też daje takie wrażenie.
Natalia
Dodano opinię: 23.06.2021
Dobrze rozumiem że buraka wcześniej NIE gotujemy tylko ścieramy na tarce a potem jeszcze blendujemy? I czy nie łatwiej pokroić go na małe kawałki a potem zblendowac?
Natalia
Dodano opinię: 23.06.2021
Przepraszam, nie zauważyłam, że ugotowane ale dalej nie widzę potrzeby tarcia ich na tarce
alaantkoweblw
Dodano opinię: 29.12.2021
Dobry blender sobie poradzi z gotowanymi kawałkami. Ten przepis jest jeszcze zpoczątku bloga- nie miałyśmy wtedy dobrych sprzętów.
Kami
Dodano opinię: 08.02.2022
No pycha! Robiłam 2 razy, za 1. nie blendowalam i użyłam tylko pszennej mąki i były dość sztywne. Za 2. juz zblendowalam, użyłam tylko maki ziemniaczanej oraz kaszy jęczmiennej, tak dla eksperymentu i wyszły nawet lepsze! Bardzo delikatne, ale szczęśliwie jakoś udało mi się z nimi pracować. W obu przypadkach użyłam wody zamiast mleka oraz nieco soku z cytryny 😁
alaantkoweblw
Dodano opinię: 21.02.2022
Super inspiracja