Popiszemy?

kontakt@alaantkoweblw.pl

 

01 sierpnia 2014

Biszkopciki warzywne

Inspiracja przepisem Asi na "Biszkopciki pełnoziarniste" 2 jajka; 2 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej; łyżka mąki amarantusowej (może być dodatkowa łyżka mąki pszennej; łyżka amarantusa ekspandowanego; łyżka oleju: wybrane warzywa ( u mnie 1/4 pietruszki, 1/2 marchewki, kawałek papryki); koperek; odrobina curry (bez soli). Warzywa ścieramy na tartce na najmniejszych oczkach. Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy...

Inspiracja przepisem Asi na "Biszkopciki pełnoziarniste"

2 jajka;
2 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej;
łyżka mąki amarantusowej (może być dodatkowa łyżka mąki pszennej;
łyżka amarantusa ekspandowanego;
łyżka oleju:
wybrane warzywa ( u mnie 1/4 pietruszki, 1/2 marchewki, kawałek papryki);
koperek;
odrobina curry (bez soli).

Warzywa ścieramy na tartce na najmniejszych oczkach. Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy żółtka, mąkę, amarantus i oliwę. Delikatnie mieszamy łyżką tak, by składniki się połączyły, ale żeby piana nie opadła. Dodajemy warzywa (nie może ich być za dużo, żeby biszkopciki nie były za ciężkie). Wylewamy ciasto na rozgrzaną patelnie i smażymy z obu stron do zrumienienia. Kroimy w wybrane kształty.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Udostępnij wpis

Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.

Komentarze (31)

Ola

Dodano opinię: 07.08.2015

To niesamowite, ale ze wszytkich wypróbowywanych ciastek mojemu dziecku właśnie zasmakowały najbardziej te biszkopciki 🙂 Zrobiłam z marchewką, pietruszką i szczyptą kurkumy. Aha i zapomniałam dodać amarantus 😉

mamaf

Dodano opinię: 21.08.2015

Mozna zastapic make pszenna maka kukurydziana?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 21.08.2015

Spróbuj:)

Szybkie biszkopciki z warzywami

Dodano opinię: 20.10.2015

[…] lub dostaję do rączki. Szukając pomysłów na przekąski dla niemowlaka trafiłam na Ala’Antkowe BLW i przepis na warzywne biszkopciki. Filip bardzo je polubił! Biszkopciki z warzywami są bardzo […]

Ola

Dodano opinię: 26.12.2015

Ile czasu takie biszkopciki można przechowywać i w jakich warunkach?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 30.12.2015

Max 2 dni w pudełku zamkniętym.

Ola

Dodano opinię: 04.01.2016

Dziękuję! 

Aga

Dodano opinię: 22.01.2016

Witam!

Czy do tych biszkopcików można dodać uparowane warzywa (resztki z obiadu, których dziecko nie zjadło) czy muszą być surowe?

Będę bardzo wdzięczna za odpowiedź.

Pozdrawiam! 

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 25.01.2016

Możesz:)

agaa

Dodano opinię: 15.02.2016

Witam,

czy moge upiec tego biszkotpa w piekarniku w okrągłej tortownicy??

trochę się boję przerzucania ciasta na drugą stronę na patelni:/

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 15.02.2016

Jasne:) ale uwierz nic się na patelni nie stanie:)))

Maryś

Dodano opinię: 08.10.2016

czy bez amarantusa ekspandowanego tez jest dobre? mam zwykle nasiona ale to sie chyba nie sprawdzi…

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 08.10.2016

Też dobre:) 

Aneta

Dodano opinię: 25.10.2016

Biszkopty bardzo smaczne! W książce jest podany olej zamiast oliwy. Który składnik lepiej używać dla malucha poniżej roku? 

ps. u nas smażone i pieczone w formie małych placuszków z których póżniej można wyciąć kształty 😉

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 27.10.2016

Olej, olej, tu nastąpiła pomyłka z oliwą.

Marysia

Dodano opinię: 02.11.2016

Gdzie kupujecie curry bez soli? Obejrzałam już mieszanki chyba pięciu różnych firm i wszystkie mają w składzie sól. I to oczywiście na pierwszym miejscu 🙁 Chyba z desperacji zrobię sama.

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 02.11.2016

W sklepach ze zdrowa żywnością.

Dominika

Dodano opinię: 06.03.2017

Synek kończy w czwartek 8 miesięcy. Od kiedy podawałyście dzieciom jedzenie "z patelni"?? na początku na suchej "smażone" potrawy?? Pozdrawiam!

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 09.03.2017

Od okolo 8-9 miesiąca.

Mag

Dodano opinię: 15.06.2017

A jeśli piec biszkopty w piekarniku to w jakiej temp. i ile min?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 21.07.2017

200 stopni grzanie góra-dół 10 min,

madzia

Dodano opinię: 23.08.2017

bardzo dobre:) zrobione w piekarniku u nas z marchewką i suszonym koperkiem:)

Agnieszka

Dodano opinię: 26.12.2017

Czy mąka ryżowa lub dyniowa mogłaby być zamiast pszennej?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 28.12.2017

Próbuj.

Kinga

Dodano opinię: 10.10.2018

A czy można dodać brokuł? Jeśli tak to surowy, gotowany, w jakiej ilości?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 11.10.2018

Weż większą rózyczkę i zetrzyj surową

Gosia

Dodano opinię: 13.09.2019

A czy warzywa można jakimiś owocami zastąpić?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 13.09.2019

jeśli nie bedą zbyt mokre

Iwi

Dodano opinię: 21.05.2020

Dodałam marchewkę i brokuła stratego na tarce upieklam w piekarniku wyszły super ☺️

Joanna

Dodano opinię: 22.02.2021

Super są. Piekę w piekarniku 180 stopni 10 minut

Ewa

Dodano opinię: 02.12.2021

Pyszne są, naprawdę ❤️ Ja piekłam w piekarniku 🙂 i wyszły ekstra

Dodaj komentarz
Newsletter obrazek