Placki lekkie jak puch, słodkie jak miód i smaczne niewiarygodnie. Będziecie zachwyceni.
składniki
- 2 małe jajka
- 2 dojrzałe banany
- 1/2 szklanki mąki orkiszowej
- 1 laska wanilii
- 1/2 łyżeczki sody
- olej rzepakowy do smażenia
Oddziel żółtka od białek.
Jednego banana obierz i zblenduj na gładki krem. Dodaj go do żółtek i miksuj, aż masa stanie się puszysta. Dodaj do niej ziarna z laski wanilii, mąkę i sodę. Połącz za pomocą misksera.
Ubij białka na sztywną pianę i dodaj ją do masy. Wymieszaj za pomocą łyżki delikatnie, by piana nie opadła.
Rozgrzej patelnię posmarowaną olejem. Obierz drugiego banana i pokrój w plasterki. Nakładaj na patelnię po kopiastej łyżce puszystej masy a na wierzch każdego placka połóż po dwa plasterki banana. Smaż z obu stron do zrumienienia. Nie przewracaj wielokrotnie. Cierpliwie usmaż z jednej a potem z drugiej, delikatnie przewracając (około 3 minuty na stronę).
Możesz użyć innej mąki.
Poznaliście już nasze nowe produkty do rozszerzania diety? To trzy przedmioty, które są absolutnym must have na start: fartuszki, maty pod krzesełko i łyżeczki do karmienia. Zobacz je w naszym Alaantkowym Sklepie.
#gallery-3 {
margin: auto;
}
#gallery-3 .gallery-item {
float: left;
margin-top: 10px;
text-align: center;
width: 100%;
}
#gallery-3 img {
border: 2px solid #cfcfcf;
}
#gallery-3 .gallery-caption {
margin-left: 0;
}
/* see gallery_shortcode() in wp-includes/media.php */
Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.
Komentarze (83)
Kamila
Dodano opinię: 16.03.2018
Czym można zastąpić jajko? Niestety musimy ich unikać…
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 19.03.2018
3 łyżkami wody po ugotowanej ciecierzycy.
Domi
Dodano opinię: 02.04.2018
🙂
Kasia
Dodano opinię: 16.03.2018
Można użyć aromatu waniliowego zamiast wanilii? Albo np. łyżeczkę cukru wanilinowego?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 17.03.2018
Można, ale zawsze to słabsza alternatywa.
Agata
Dodano opinię: 16.03.2018
Wyglądają pysznie ! Jutro koniecznie wypróbuje 🙂 Córka uwielbia wszystkie Wasze dania, pozdrawiam serdecznie
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 17.03.2018
Pozdrawiamy również:)
Marita
Dodano opinię: 16.03.2018
A używała Pani mąki kokosowej? Jakąś konkretną patelnię do owych pancakes Pani poleca 🙂 ?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 17.03.2018
Używamy maki kokosowej, ale zazwycza łączymy ją z jakąś glutenową.
Michalina
Dodano opinię: 17.03.2018
Placki zrobiłam dzisiaj na śniadanie- wyszły pyszne!
Agata
Dodano opinię: 17.03.2018
Ksawcio nie przepada za bananem a tu o dziwo pancakes zjadł?Dobry sposób na przemycanie banana.Pytam z ciekawości kolację dzieci jedzą przed kąpielą czy po? Bo ja daje po kąpieli ale nie wiem czy dobrze robię.
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 17.03.2018
Kwestia upodobań rodziny.
Ania
Dodano opinię: 02.05.2022
My kąpiel po, mała po jedzeniu nadaje się tylko do wanny 😅
Monika
Dodano opinię: 17.03.2018
Czy mąka ryżowa będzie dobra??
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 19.03.2018
Tak
Oksana
Dodano opinię: 17.03.2018
A czy można czymś zastąpić jajka w tym przepisie?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 19.03.2018
3łyżki wody po ugotowanej ciecierzycy.
Magda
Dodano opinię: 17.03.2018
Zamiast banana co polecacie,żeby placuszki też się skleiły? Nie lubimy banana w wypiekach.
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 19.03.2018
Tarte jabłko:)
Gosia
Dodano opinię: 17.03.2018
Bardzo fajne placuszki, lekkie jak chmurka 🙂 U nas na wierzch poszło mango, bo banana zabrakło. Młoda też nie pogardziła, chociaż jadła na zmianę z makaronem w sosie szpinakowym, ale to najwyraźniej kuchnia fusion 😀
Katarzyna
Dodano opinię: 17.03.2018
Placki są pyszne i lekkie. Wychodzą puszyste również bez sody i smażą się bezproblemowo również bez oleju (oczywiście na patelni z powłoką nieprzywierającą) My robiliśmy na mące orkiszowej 700.
Lila
Dodano opinię: 18.03.2018
Wyszły super, ale u nas w wersji z cynamonem, bo wanilii nie miałam. Świetny pomysł na weekendowe śniadananie dla wszystkich;-)
Mamma Yody
Dodano opinię: 18.03.2018
Wyszły idealnie puszyste nawet z razowej mąki orkiszowej. Smażyłam na maśle klarowanym. Pyszne!
Triskela
Dodano opinię: 19.03.2018
Wyszło super. Synek zajada. Chociaż przyznam, że gęstość masy z żółtek początkowo mnie lekko zszokowała i myślałam, że nic z tego nie będzie.
Forsycja
Dodano opinię: 19.03.2018
Gdzie kupujecie wanilię dziewczyny?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 22.03.2018
W każdym wiekszym sklepie powinan być np. Auchan, czy Tesco
Radioglowa
Dodano opinię: 19.03.2018
Pycha ?
Ula
Dodano opinię: 21.03.2018
A mąka kukurydziana będzie dobra ?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 30.03.2018
Próbuj
Nadzieja
Dodano opinię: 21.03.2018
Jaka inna mąka?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 23.03.2018
Eksperymentuj z różnymi
Ania
Dodano opinię: 20.04.2022
Ja zrobiłam z jaglana i hulały
Magda
Dodano opinię: 23.03.2018
Zrobiłam z mąka owsiana i wyszły bardzo suche ? czy z orkiszową również takie wychodzą ?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 23.03.2018
Nie. Sa puszyste i za sprawa banana-wilgotne.
Małgosia
Dodano opinię: 26.03.2018
a czy można je zrobić bez sody? też wyjdą
??
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 29.03.2018
Tak
Ela
Dodano opinię: 26.03.2018
Przepyszne:) zniknęły.szybciej niż trwało ich przygotowanie 🙂
Izabela
Dodano opinię: 03.05.2018
Ja zrobiłam modyfikacje wynikająca z braku składników. Zamiast banana dałam jabłko, zamiast wanilii cynamon, sody nie miałam wiec nie dałam. A i mąka zwykła. Wyszły pyszne
Madrytka
Dodano opinię: 04.06.2018
Przygotowaliśmy placuszki na mące jaglanej i wyszły bardzo suche, zamiast banana na wierzch daliśmy borówkę. Co mogło się stać?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 05.06.2018
Mąka jaglana taka właśnie jest:(
Dominika
Dodano opinię: 14.06.2018
Ja mam pytanie odnośnie mąki, bo z orkiszową dopiero się poznajemy.. jaki typ zastosowac? Udało mi się kupić typ 1050 i zastanawiam się czy będzie ok czy jakoś zmodyfikować proporcje? Pomocy ???
alaantkoweblw
Dodano opinię: 05.07.2018
Hmm nie wiem, za bardzo, ponieważ używam takie typ 630, jest bardzo dobra do wypieków i nie tylko: https://www.google.com/search?q=m%C4%85ka+orkiszowa+polskie+m%C5%82yny&client=firefox-b&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwiix8jsqIjcAhWFVSwKHde5DusQ_AUICigB&biw=1366&bih=611#imgrc=NL8Q0FHbBGdw0M:
Kasia
Dodano opinię: 20.06.2018
Do białek dodajemy sól zeby się ubilo szybko i na sztywno prawda ?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 23.06.2018
My tak robimy, ale bez soli tez ubijesz, jeśli zrobisz to w czystym pojemniku, nalepiej wysokim.
Beata
Dodano opinię: 22.06.2018
Przepyszne :-p Najbardziej smakowały maczane w jogurcie naturalnym. Iga (5lat) wybrała opcję bez widocznego banana, Jaś (2 lata) spróbował obie, ale nie jest fanem placków więc jadł głównie jogurt.
Anna Fidos
Dodano opinię: 13.07.2018
Dziewczyny, próbowałam dwa razy i mam problem przy smazeniu. Albo placuszki mi się przypalaja albo są surowe w środku. Co robię nie tak?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 03.08.2018
Może kwestia jakości patelni lub za dużego gazu.
Mama Natalia
Dodano opinię: 23.11.2018
Rety, one są takie pyszne! Właśnie zrobiłam dzieciom na kolację, bałam się że w ogóle nie wyjdą. Są ekstra! I robiłam na suchej patelni, troszeczkę banany wtedy przywiera ale nie na tyle by zepsuło to końcowy efekt, aha i u nas cynamon zamiast wanilii i mąka pszenna.
Magdalena
Dodano opinię: 29.04.2019
Jaki olej rzepakowy używacie do smażenia?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 07.05.2019
rafinowany, np z Lidla
Gosia
Dodano opinię: 18.09.2019
Z czym można je podawać?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 19.09.2019
z owocami:) z kakao:)
Justyna
Dodano opinię: 09.04.2021
Z dumą ?
Justyna
Dodano opinię: 13.12.2019
Są przekozackie, tyle powiem 🙂
MARTA
Dodano opinię: 02.03.2020
czy przygotowane ciasto można przechować w lodówce na następny dzień? Ewentualnie kolejnego dnia podgrzać dzień wcześniej usmazone i podać dziecku? 🙂
alaantkoweblw
Dodano opinię: 22.03.2020
można podgrzać
Kasia
Dodano opinię: 15.03.2020
Pyszne. Uwielbiam Wasze przepisy . ? Dodalam mleko kokosowe z chia plus owoce.
dominikars
Dodano opinię: 08.08.2020
Wyszły przepyszne! Sama bym je wszystkie zjadła ?.
alaantkoweblw
Dodano opinię: 13.08.2020
Rób z podwójnej porcji ;P
Weronika
Dodano opinię: 21.08.2020
Sa extra! Muszę dorobić kolejna porcję:)
alaantkoweblw
Dodano opinię: 24.08.2020
Zawsze robimy podwójnie ;P
Asiula
Dodano opinię: 17.10.2020
Osz jakie to pyszne! Dziękuję za przepis <3
alaantkoweblw
Dodano opinię: 19.10.2020
Polecamy się.
Justyna
Dodano opinię: 09.04.2021
Kolejny raz musowo podwójna porcja! Nawet mąż zapytał jak ja je zrobiłam ? nie dodałam nic w plasterkach, a i tak petarda ?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 15.04.2021
Taki mus to my rozumiemy.
Agata
Dodano opinię: 21.04.2021
Uwielbiam mąkę orkiszową, to moje odkrycie do wszelkich placuszków ❤️ muszę spróbować tego przepisu
Paulina
Dodano opinię: 22.04.2021
Matko!!!! Jakie to dobre!!! Aż podżarłam dzieciowi jak się obróciłam do patelni ? swoją drogą maleństwo też wciągało aż się uszy trzęsły 🙂 przepis super super super! Jeden z naszych nr 1 🙂
Natalia
Dodano opinię: 22.04.2021
Co można dać zamiast laski wanilii ?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 24.05.2021
Możesz pominąć. Do banan fajnie pasuje cynamon.
Ania
Dodano opinię: 23.04.2021
Ile można max przechowywać placuszki w lodówce?
Można mrozić?
PS są genialne 🙂
alaantkoweblw
Dodano opinię: 24.05.2021
Dzień w lodówce. Mrozić placków nie polecamy- po rozmrożeniu konsystencja już nie będzie taka, jak być powinna.
Beata
Dodano opinię: 06.08.2021
Witam. Czy moge uzyc mąki pszennej do zrobienia placuszki?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 29.12.2021
Tak
Paulina
Dodano opinię: 11.09.2021
Od jakiego miesiąca mozna podawać ?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 29.12.2021
8-9mcy
Kasia
Dodano opinię: 05.12.2021
Korzystałam z Waszego bloga już 3 lata temu podczas rozszerzania diety starszaka – te placki to mój osobisty faworyt! Każda mąka się sprawdza, jak się człowiek zapomni i zblenduje 2 banany to tez wychodzi, no generalnie wychodzi;) i są pyszne i nie tluste i w ogóle super!
Ale dopiero zobaczyłam/m to 😀 :
„ To trzy przedmioty, które są absolutnym musi hale na start”. Przeklęty słownik, co?;)
alaantkoweblw
Dodano opinię: 29.12.2021
hahaha dzięki, ale się uśmiałyśmy
Agnieszka
Dodano opinię: 08.02.2022
Można 9-miesięcznemu dziecku dać smażone placuszki? Chodzi głównie o to czy można dawać smażone rzeczy (oczywiście z umiarem)
alaantkoweblw
Dodano opinię: 21.02.2022
Raz na jakiś czas, na małej ilości dobrego tłuszczu. Wiele rzeczy można też smażyć na suchej patelni
Diana
Dodano opinię: 30.04.2022
Ja zrobiłam na zwykłej mące pszennej wyszły ciemne ??? Takie mają być 🙈 i trochę za suche 😔
alaantkoweblw
Dodano opinię: 08.08.2022
Pewnie trochę za długo siedziały w piekarniku. Niestety piekarnik trzeba wyczuć z czasem pieczenia, bo każdy inaczej
Ewa
Dodano opinię: 07.05.2022
A ja zamiast plasterków banana daję plasterki jabłka, jeszcze pyszniejsze!
Mama Majki
Dodano opinię: 11.09.2022
Bardzo fajne placuszki. Bez mleka więc dla nas super. Pyszne. Następnym razem robię 2 porcje bo jedną to mało. Jemy wszyscy a szczególnie 20 miesięcy bobas. Polewamy miodem lipowym.
Polecam.