Popiszemy?

kontakt@alaantkoweblw.pl

 

21 kwietnia 2021

Biszkoptowe pancakes słodzone bananem

Placki lekkie jak puch, słodkie jak miód i smaczne niewiarygodnie. Będziecie zachwyceni. składniki 2 małe jajka 2 dojrzałe banany 1/2 szklanki mąki orkiszowej 1 laska wanilii 1/2 łyżeczki sody olej rzepakowy do smażenia Oddziel żółtka od białek. Jednego banana obierz i zblenduj na gładki krem. Dodaj go do żółtek i miksuj, aż masa stanie się...

Placki lekkie jak puch, słodkie jak miód i smaczne niewiarygodnie. Będziecie zachwyceni.

składniki

  • 2 małe jajka
  • 2 dojrzałe banany
  • 1/2 szklanki mąki orkiszowej
  • 1 laska wanilii
  • 1/2 łyżeczki sody
  • olej rzepakowy do smażenia

Oddziel żółtka od białek.

Jednego banana obierz i zblenduj na gładki krem. Dodaj go do żółtek i miksuj, aż masa stanie się puszysta.  Dodaj do niej ziarna z laski wanilii, mąkę i sodę. Połącz za pomocą misksera.

Ubij białka na sztywną pianę i dodaj ją do masy. Wymieszaj za pomocą łyżki delikatnie, by piana nie opadła.

Rozgrzej patelnię posmarowaną olejem. Obierz drugiego banana i pokrój w plasterki. Nakładaj na patelnię po kopiastej łyżce puszystej masy a na wierzch każdego placka połóż po dwa plasterki banana. Smaż z obu stron do zrumienienia. Nie przewracaj wielokrotnie. Cierpliwie usmaż z jednej a potem z drugiej, delikatnie przewracając (około 3 minuty na stronę).

Możesz użyć innej mąki. 

Poznaliście już nasze nowe produkty do rozszerzania diety? To trzy przedmioty, które są absolutnym must have na start: fartuszki, maty pod krzesełko i łyżeczki do karmienia. Zobacz je w naszym Alaantkowym Sklepie. 


ZOBACZ W SKLEPIE

#gallery-3 {
margin: auto;
}
#gallery-3 .gallery-item {
float: left;
margin-top: 10px;
text-align: center;
width: 100%;
}
#gallery-3 img {
border: 2px solid #cfcfcf;
}
#gallery-3 .gallery-caption {
margin-left: 0;
}
/* see gallery_shortcode() in wp-includes/media.php */



Udostępnij wpis

Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.

Komentarze (83)

Kamila

Dodano opinię: 16.03.2018

Czym można zastąpić jajko? Niestety musimy ich unikać…

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 19.03.2018

3 łyżkami wody po ugotowanej ciecierzycy.

Domi

Dodano opinię: 02.04.2018

🙂

Kasia

Dodano opinię: 16.03.2018

Można użyć aromatu waniliowego zamiast wanilii? Albo np. łyżeczkę cukru wanilinowego?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 17.03.2018

Można, ale zawsze to słabsza alternatywa.

Agata

Dodano opinię: 16.03.2018

Wyglądają pysznie ! Jutro koniecznie wypróbuje 🙂 Córka uwielbia wszystkie Wasze dania, pozdrawiam serdecznie

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 17.03.2018

Pozdrawiamy również:)

Marita

Dodano opinię: 16.03.2018

A używała Pani mąki kokosowej? Jakąś konkretną patelnię do owych pancakes Pani poleca 🙂 ?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 17.03.2018

Używamy maki kokosowej, ale zazwycza łączymy ją z jakąś glutenową.

Michalina

Dodano opinię: 17.03.2018

Placki zrobiłam dzisiaj na śniadanie- wyszły pyszne!

Agata

Dodano opinię: 17.03.2018

Ksawcio nie przepada za bananem a tu o dziwo pancakes zjadł?Dobry sposób na przemycanie banana.Pytam z ciekawości kolację dzieci jedzą przed kąpielą czy po? Bo ja daje po kąpieli ale nie wiem czy dobrze robię.

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 17.03.2018

Kwestia upodobań rodziny.

Ania

Dodano opinię: 02.05.2022

My kąpiel po, mała po jedzeniu nadaje się tylko do wanny 😅

Monika

Dodano opinię: 17.03.2018

Czy mąka ryżowa będzie dobra??

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 19.03.2018

Tak

Oksana

Dodano opinię: 17.03.2018

A czy można czymś zastąpić jajka w tym przepisie?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 19.03.2018

3łyżki wody po ugotowanej ciecierzycy.

Magda

Dodano opinię: 17.03.2018

Zamiast banana co polecacie,żeby placuszki też się skleiły? Nie lubimy banana w wypiekach.

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 19.03.2018

Tarte jabłko:)

Gosia

Dodano opinię: 17.03.2018

Bardzo fajne placuszki, lekkie jak chmurka 🙂 U nas na wierzch poszło mango, bo banana zabrakło. Młoda też nie pogardziła, chociaż jadła na zmianę z makaronem w sosie szpinakowym, ale to najwyraźniej kuchnia fusion 😀

Katarzyna

Dodano opinię: 17.03.2018

Placki są pyszne i lekkie. Wychodzą puszyste również bez sody i smażą się bezproblemowo również bez oleju (oczywiście na patelni z powłoką nieprzywierającą) My robiliśmy na mące orkiszowej 700.

Lila

Dodano opinię: 18.03.2018

Wyszły super, ale u nas w wersji z cynamonem, bo wanilii nie miałam. Świetny pomysł na weekendowe śniadananie dla wszystkich;-)

Mamma Yody

Dodano opinię: 18.03.2018

Wyszły idealnie puszyste nawet z razowej mąki orkiszowej. Smażyłam na maśle klarowanym. Pyszne!

Triskela

Dodano opinię: 19.03.2018

Wyszło super. Synek zajada. Chociaż przyznam, że gęstość masy z żółtek początkowo mnie lekko zszokowała i myślałam, że nic z tego nie będzie.

Forsycja

Dodano opinię: 19.03.2018

Gdzie kupujecie wanilię dziewczyny?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 22.03.2018

W każdym wiekszym sklepie powinan być np. Auchan, czy Tesco

Radioglowa

Dodano opinię: 19.03.2018

Pycha ?

Ula

Dodano opinię: 21.03.2018

A mąka kukurydziana będzie dobra ?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 30.03.2018

Próbuj

Nadzieja

Dodano opinię: 21.03.2018

Jaka inna mąka?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 23.03.2018

Eksperymentuj z różnymi

Ania

Dodano opinię: 20.04.2022

Ja zrobiłam z jaglana i hulały

Magda

Dodano opinię: 23.03.2018

Zrobiłam z mąka owsiana i wyszły bardzo suche ? czy z orkiszową również takie wychodzą ?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 23.03.2018

Nie. Sa puszyste i za sprawa banana-wilgotne.

Małgosia

Dodano opinię: 26.03.2018

a czy można je zrobić bez sody? też wyjdą
??

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 29.03.2018

Tak

Ela

Dodano opinię: 26.03.2018

Przepyszne:) zniknęły.szybciej niż trwało ich przygotowanie 🙂

Izabela

Dodano opinię: 03.05.2018

Ja zrobiłam modyfikacje wynikająca z braku składników. Zamiast banana dałam jabłko, zamiast wanilii cynamon, sody nie miałam wiec nie dałam. A i mąka zwykła. Wyszły pyszne

Madrytka

Dodano opinię: 04.06.2018

Przygotowaliśmy placuszki na mące jaglanej i wyszły bardzo suche, zamiast banana na wierzch daliśmy borówkę. Co mogło się stać?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 05.06.2018

Mąka jaglana taka właśnie jest:(

Dominika

Dodano opinię: 14.06.2018

Ja mam pytanie odnośnie mąki, bo z orkiszową dopiero się poznajemy.. jaki typ zastosowac? Udało mi się kupić typ 1050 i zastanawiam się czy będzie ok czy jakoś zmodyfikować proporcje? Pomocy ???

alaantkoweblw

Dodano opinię: 05.07.2018

Kasia

Dodano opinię: 20.06.2018

Do białek dodajemy sól zeby się ubilo szybko i na sztywno prawda ?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 23.06.2018

My tak robimy, ale bez soli tez ubijesz, jeśli zrobisz to w czystym pojemniku, nalepiej wysokim.

Beata

Dodano opinię: 22.06.2018

Przepyszne :-p Najbardziej smakowały maczane w jogurcie naturalnym. Iga (5lat) wybrała opcję bez widocznego banana, Jaś (2 lata) spróbował obie, ale nie jest fanem placków więc jadł głównie jogurt.

Anna Fidos

Dodano opinię: 13.07.2018

Dziewczyny, próbowałam dwa razy i mam problem przy smazeniu. Albo placuszki mi się przypalaja albo są surowe w środku. Co robię nie tak?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 03.08.2018

Może kwestia jakości patelni lub za dużego gazu.

Mama Natalia

Dodano opinię: 23.11.2018

Rety, one są takie pyszne! Właśnie zrobiłam dzieciom na kolację, bałam się że w ogóle nie wyjdą. Są ekstra! I robiłam na suchej patelni, troszeczkę banany wtedy przywiera ale nie na tyle by zepsuło to końcowy efekt, aha i u nas cynamon zamiast wanilii i mąka pszenna.

Magdalena

Dodano opinię: 29.04.2019

Jaki olej rzepakowy używacie do smażenia?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 07.05.2019

rafinowany, np z Lidla

Gosia

Dodano opinię: 18.09.2019

Z czym można je podawać?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 19.09.2019

z owocami:) z kakao:)

Justyna

Dodano opinię: 09.04.2021

Z dumą ?

Justyna

Dodano opinię: 13.12.2019

Są przekozackie, tyle powiem 🙂

MARTA

Dodano opinię: 02.03.2020

czy przygotowane ciasto można przechować w lodówce na następny dzień? Ewentualnie kolejnego dnia podgrzać dzień wcześniej usmazone i podać dziecku? 🙂

alaantkoweblw

Dodano opinię: 22.03.2020

można podgrzać

Kasia

Dodano opinię: 15.03.2020

Pyszne. Uwielbiam Wasze przepisy . ? Dodalam mleko kokosowe z chia plus owoce.

dominikars

Dodano opinię: 08.08.2020

Wyszły przepyszne! Sama bym je wszystkie zjadła ?.

alaantkoweblw

Dodano opinię: 13.08.2020

Rób z podwójnej porcji ;P

Weronika

Dodano opinię: 21.08.2020

Sa extra! Muszę dorobić kolejna porcję:)

alaantkoweblw

Dodano opinię: 24.08.2020

Zawsze robimy podwójnie ;P

Asiula

Dodano opinię: 17.10.2020

Osz jakie to pyszne! Dziękuję za przepis <3

alaantkoweblw

Dodano opinię: 19.10.2020

Polecamy się.

Justyna

Dodano opinię: 09.04.2021

Kolejny raz musowo podwójna porcja! Nawet mąż zapytał jak ja je zrobiłam ? nie dodałam nic w plasterkach, a i tak petarda ?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 15.04.2021

Taki mus to my rozumiemy.

Agata

Dodano opinię: 21.04.2021

Uwielbiam mąkę orkiszową, to moje odkrycie do wszelkich placuszków ❤️ muszę spróbować tego przepisu

Paulina

Dodano opinię: 22.04.2021

Matko!!!! Jakie to dobre!!! Aż podżarłam dzieciowi jak się obróciłam do patelni ? swoją drogą maleństwo też wciągało aż się uszy trzęsły 🙂 przepis super super super! Jeden z naszych nr 1 🙂

Natalia

Dodano opinię: 22.04.2021

Co można dać zamiast laski wanilii ?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 24.05.2021

Możesz pominąć. Do banan fajnie pasuje cynamon.

Ania

Dodano opinię: 23.04.2021

Ile można max przechowywać placuszki w lodówce?
Można mrozić?
PS są genialne 🙂

alaantkoweblw

Dodano opinię: 24.05.2021

Dzień w lodówce. Mrozić placków nie polecamy- po rozmrożeniu konsystencja już nie będzie taka, jak być powinna.

Beata

Dodano opinię: 06.08.2021

Witam. Czy moge uzyc mąki pszennej do zrobienia placuszki?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 29.12.2021

Tak

Paulina

Dodano opinię: 11.09.2021

Od jakiego miesiąca mozna podawać ?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 29.12.2021

8-9mcy

Kasia

Dodano opinię: 05.12.2021

Korzystałam z Waszego bloga już 3 lata temu podczas rozszerzania diety starszaka – te placki to mój osobisty faworyt! Każda mąka się sprawdza, jak się człowiek zapomni i zblenduje 2 banany to tez wychodzi, no generalnie wychodzi;) i są pyszne i nie tluste i w ogóle super!
Ale dopiero zobaczyłam/m to 😀 :
„ To trzy przedmioty, które są absolutnym musi hale na start”. Przeklęty słownik, co?;)

alaantkoweblw

Dodano opinię: 29.12.2021

hahaha dzięki, ale się uśmiałyśmy

Agnieszka

Dodano opinię: 08.02.2022

Można 9-miesięcznemu dziecku dać smażone placuszki? Chodzi głównie o to czy można dawać smażone rzeczy (oczywiście z umiarem)

alaantkoweblw

Dodano opinię: 21.02.2022

Raz na jakiś czas, na małej ilości dobrego tłuszczu. Wiele rzeczy można też smażyć na suchej patelni

Diana

Dodano opinię: 30.04.2022

Ja zrobiłam na zwykłej mące pszennej wyszły ciemne ??? Takie mają być 🙈 i trochę za suche 😔

alaantkoweblw

Dodano opinię: 08.08.2022

Pewnie trochę za długo siedziały w piekarniku. Niestety piekarnik trzeba wyczuć z czasem pieczenia, bo każdy inaczej

Ewa

Dodano opinię: 07.05.2022

A ja zamiast plasterków banana daję plasterki jabłka, jeszcze pyszniejsze!

Mama Majki

Dodano opinię: 11.09.2022

Bardzo fajne placuszki. Bez mleka więc dla nas super. Pyszne. Następnym razem robię 2 porcje bo jedną to mało. Jemy wszyscy a szczególnie 20 miesięcy bobas. Polewamy miodem lipowym.
Polecam.

Dodaj komentarz
Newsletter obrazek