3 jajka;
3/4 szklanki mąki pszennej;
2 łyżki syropu daktylowego*/lub innego dosładzacza.
*przepis na syrop daktylowy – z suszonych owoców znajdziesz tutaj.
Nastaw piekarnik na 180 stopni.
Mąkę przesiej, by była bardziej puszysta.
Oddziel żółtka od białek. Przełóż białka do wysokiej miski i ubij je na sztywną pianę.
Do ubitej na sztywno piany dodawaj powoli żółtka i delikatnie mieszaj. Następnie powoli dosypuj mąkę i wlej syrop. Mieszaj tylko do połączenia składników, by masa pozostała puszysta.
Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wykładaj łyżką masę. Jeden biszkopt to około 2/3 łyżki. Zachowaj większe odległości między biszkoptami, by nie złączyły się podczas pieczenia.
Piecz około 13 minut.
Sprawdź po 10 minutach, czy biszkopty nie są już odpowiednio zarumienione, gdyż każdy piekarnik jest inny. Moje upiekły się w 10 minut.
Inspiracja – blog "Moje wypieki"
Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.
Komentarze (103)
Anonymous
Dodano opinię: 17.11.2014
Witam serdecznie 🙂 uwielbiam tu zaglądać i czerpać inspiracje dla mojej córki-) mam takie pytanie gdyż moja córka ma 10 mcy widzę ze w wielu przepisach jest całe jajko czy to deserach czy w obiadkach czy kierowały sie Panie schematem zywienia wprowadzając pokarmy – ja na razie pilnuje zeby w jeden dzien było mieso na drugi całe zoltko – troche mnie to ogranicza wyszukując przepisy :-/ jak to było u pań? Pozdrawiam Ilona
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 17.11.2014
Witamy:)BLW nie ma tabel, choć ma rozsądek:)Nie trzymałyśmy się tabel rozszerzając dietę naszym dzieciom, ale wprowadzałyśmy wszystko z umiarem i stopniowo. Wstrzymałyśmy się jedynie z miodem, mlekiem krowim, podrobami, surowym mięsem, wędzonymi rybami. Unikamy soli i cukru. Poza tym nasze dzieci jadły wszystko. A co do jajka-wg najnowszych wytycznych wprowadza się od razu całe. Proszę urozmaicać dziecku dietę, a wprowadzając nowe produkty – obserwować, czy nie pojawia się alergia. Dziecko je to, na co ma smaka-jak my:)Smacznego!!:)
Inka
Dodano opinię: 24.11.2014
Btw – w najnowszym, tegorocznym schemacie nie ma podziału na żółtko-białko. Dajemu odrazu całe 🙂
Anonymous
Dodano opinię: 18.11.2014
Bardzo dziękuje za odpowiedz 🙂 pozdrawiamy
Anonymous
Dodano opinię: 19.11.2014
Witam. Czy 7mc bobas bez zębów poradzi sobie z biszkoptem i jaka konsystencję ma być syropu daktylowego ?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 20.11.2014
Witam, zęby nie są potrzebne dziecku do rozdrabniania jedzenia. Radzi sobie dziąsłami, a język pomaga mielić. Dzięki temu szybko rozdrobni jedzenie. Dlatego myślę, ze dziecko sobie poradzi. Syropu użyłam gęstości typowych syropów owocowych. Konsystencja lejąca, ale nie wodnista. Pozdrawiam serdecznie!
Anonymous
Dodano opinię: 20.11.2014
Dziękuję, dziś Fifi będzie zajadał się pierwszymi w swoim życiu biszkoptami. Pozdrawiam
Anonymous
Dodano opinię: 19.11.2014
Witam,
jak długo można przechowywać takie ciasteczka? Mnie niestety nie udało się zachować puszystej piany, ale ciasteczka chyba się udały, choć są bledsze i mniej puszyste niż te na zdjęciach 🙂
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 20.11.2014
Witam, niestety nie da się długo przechowywać biszkoptów. Ponieważ nie dodajemy konserwantów, ulepszaczy – mogą one szybko stać się np. gumowe. Ale przecież równie dobrze, mogą zniknąć i tego samego dnia;)Pozdrawiam!
Anonymous
Dodano opinię: 28.01.2015
Moje tez nie wyszly puszyste tylko bardziej zwarte 🙁 czemu tak moglo sie stac?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 28.01.2015
Może kwestia mąki,albo nie była przesiana?
Anonymous
Dodano opinię: 28.01.2015
Jak laczylam mąkę z całą resztą to zaczęła się masa juz robić taka malo puszysta 🙁
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 28.01.2015
A białko ubiłaś na sztywno,tak,że gdybyś obróciła miskę,to by nie wypadło?
Anonymous
Dodano opinię: 28.01.2015
Tak dokladnie
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 29.01.2015
To pojęcia nie mam:)Może spróbuj raz jeszcze:)
Kasia
Dodano opinię: 24.08.2015
Mi też masa z puszystej zrobiła się "zwarta" Chyba za dużo mąki jednak 🙂 Zaraz zrobię od nowa 😀
wonka
Dodano opinię: 08.04.2017
może wmieszałaś mąkę mikserem? ja za pierwszym razem też tak zrobiłam i wszystko mi "siadlo". trzeba delikatnie mkę wmieszac rózgą, tak baaardzo delikatnie 😛 babcia nawet mówi, że mieszać tylko w jedną stronę 🙂
Gosia
Dodano opinię: 20.05.2021
Czy to jest 3 lub 4 szklanki mąki czy 3/4 szklanki mąki?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 24.05.2021
3/4 czyli 0,75
Anonymous
Dodano opinię: 02.02.2015
Ja robiłam w trochę innej kolejności, żółtka połączyłam z syropem i maka i na koniec dodałam ostrożnie pianę – tak jak klasyczny biszkopt tylko bez cukru i proszku do pieczenia i wyszło puszyscie 🙂 moze za dużo mieszania było i piana klapnela
Anonymous
Dodano opinię: 15.02.2015
Za pierwszym razem nie udały się, za drugim zrobiłam tak jak Pani i wyszły! 😀 dziękuję! 🙂
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 15.02.2015
Bardzo się cieszę,że się udały!Smacznego:)
kolko-i-krzyzyk
Dodano opinię: 28.02.2016
Tez zrobilam w tej kolejnosci. Z syropem klonowym. Pyszne, pulchniutkie, rozeszly sie w mig! Polecam wszystkim. Dzieki za przepis.
Jola
Dodano opinię: 05.06.2021
Jakiej pojemności szklanki?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 14.07.2021
250ml
Anonymous
Dodano opinię: 06.02.2015
Zrobiłysmy dziś biszkopciki pyszne i mega puszyste. Uwielbiam was:*
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 06.02.2015
Niezmiernie nam miło:)Dziękujemy!Otrzymujemy od Was tyle energii, ze elektrownie się nie powstydzą:)
Kasia
Dodano opinię: 02.08.2015
Czy mozna dać syrop z agawy zamist daktylowego?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 02.08.2015
NIe polecamy z agawy, nie jest najzdrowysz, lepiej zastąpić go klonowym:)
Kasia em
Dodano opinię: 14.10.2015
Mam pytanko właśnie co do syropu klonowego, czy dodać też dwie łyżeczki?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 14.10.2015
Tak
Jacek
Dodano opinię: 11.08.2015
witam,
wyjdzie z innej mąki niż pszennej? Np. żytnia
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 12.08.2015
Pewnie tak, ale nie będą juz takie delikatn, mąka pszenna daje puszystość, zytnia nie jest już taka „miła”:) MOżna spróbowac połączyć np. pszenna pełnoziarnistą z żytnią.
liquorice
Dodano opinię: 02.11.2015
Ja zrobiłam z orkiszowej 🙂
Agata
Dodano opinię: 10.01.2016
A ja połączyłam zwykłą pszenną z żytnią i równiez wyszły puszyste
Kasia
Dodano opinię: 24.08.2015
Zamiast tego syropu może być miód? 🙂
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 24.08.2015
Mozesz,ale pamiętaj,że w wysokich temp traci on swoje właściwości.
liquorice
Dodano opinię: 10.10.2015
Upiekłam dla mojej 8-miesięcznej Zuzki. Przepyszne!!! Mięciutkie, puszyste i delikatne 🙂 Baaardzo dziękujemy za przepis.
Btw. dlaczego odradzacie syrop klonowy?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 11.10.2015
Klonowego nie odradzamy:)
liquorice
Dodano opinię: 25.10.2015
przejęzyczenie 😉 chodziło mi o syrop z agawy.
Nela
Dodano opinię: 20.12.2015
Czy biszkopty, które były na warsztatach w Luboniu były zrobione na ten przepis? Ile miesięcy musi mieć dziecko, by móc je jeść?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 21.12.2015
Tak, to te same, koło 8-9 m. spokojnie może już je jeść:)
Monika
Dodano opinię: 01.02.2016
Przez Was cały czas siedzę w kuchni! 🙂 Tyle super przepisów! 8 miesięczna Nati jest zachwycona 🙂 Ciastka gotowe 🙂
Kasia
Dodano opinię: 05.05.2016
Czy mogę zamiast mąki pszennej dać mąką kokosową?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 06.05.2016
Ryzykowne, ale ostatnio zrobiłam ciasteczka tylko na kokosowej i wyszły. Może biszkopty też wyjdą.
Kasia
Dodano opinię: 09.05.2016
Może moje doświadczenie komuś się przyda – zrobiłam z kokosowej i jednak lepiej pozostać przy pszennej 😉
Emilka
Dodano opinię: 14.06.2016
Ja też dzisiaj upiekłam biszkopciki ala'petitki i wyszły bardzo smaczne 🙂 mojemu 7,5-miesięcznemu smakoszowi również przypadły do gustu 🙂 a oto efekty:
Małgorzata
Dodano opinię: 16.08.2016
Mam pytanie dlaczego wyszly suche?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 16.08.2016
Pojęcia nie mam.
Kasia
Dodano opinię: 18.10.2016
czy biszkopciki wyjdą bez żadneg dosładzacza? A jeśli nie, to od którego miesiąca można podawać dziecku syrop klonowy?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 22.10.2016
Pewnie wyjdą, ale to przecież maja być biszkopciki, z zalożenia słodkie:):):)Jeśli chcesz coś całkiem bezpiecznego, uzyj syrop daktylowy.
Sylwia
Dodano opinię: 17.11.2016
Witam,
Biszkopciki wyszly super. jednak moja 9 miesieczna corka nie potrafi ich pozuc. Odlamuje duze kawalki i potem sie nimi krztusi. nie ma odruchu zucia zanim polknie. Dopiero co rozszerzamy diete bo nie byla zaiteresowana jedzeniem. Czy to jednak za wczesnie na takie wypieki? Dodam ze probowalysmy bardziej miekkich potraw i wszytko bylo ok.
W kazdym razie nie zmarnuja sie bo moj 9 letni syn je polyka w calosci:) nie krztusi sie:)
Dziekuje
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 30.11.2016
Sama sobie odpowiedziałaś:)
Krystyna
Dodano opinię: 21.01.2017
Mozna dodac melasy jabłkowej zamiast syropu z daktyli?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 21.01.2017
Tak.
Kasia
Dodano opinię: 31.01.2017
Dzień dobry, mam pytanie odnośnie syropu daktylowego. Czytałam, że daktyle (przynajmniej suszone,ale w Polsce ciężko o świeże) nie są wskazane dla niemowląt poniżej 12 miesiąca. Jak to się ma do syropu z daktyli? Czy jest bezpieczny dla niemowlaka 8-miesięcznego?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 08.02.2017
Nie znamy doniesień o tym by daktyle przed 12 m były niewskazane. Skąd to info?
Celina
Dodano opinię: 09.02.2017
Witam, czy zamiast mąki pszennej mogę użyć gryczanej?Bądź jakiejś innej? Synek niestety źle reaguje na pszenicę.
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 13.02.2017
Próbuj.
Kasia
Dodano opinię: 27.04.2017
ja robie w foremkach do mufinek i wychodza wtedy równiutkie okrąglutkie lub w papiolotach i wtedy kwiatuszki wychodzą:)
Wioleta
Dodano opinię: 12.06.2017
Witam,
Jak przechowywać biszkoty?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 28.06.2017
W puszce lub pojemniku plastikowym max 2 dni.
Kasia T.
Dodano opinię: 20.08.2017
Zrobiłam małą porcję z jednego jajka tak na szybko przy okazji pieczenia biszkoptu do ciasta. Nie przygotowałam sobie wcześniej syropu daktylowego, więc dałam kawałek rozgniecionej bardzo dojrzałej gruszki. Biszkopciki wyszły bardzo puszyste. Mam nadzieję, że w smaku też będą dobre – jeszcze nie próbowałam, bo z takiej malej porcji są raptem 4 sztuki, nie chcę dziecku zjadać;)
pozdrawiam!
Natalia
Dodano opinię: 26.05.2021
Ile dałaś tej gruszki mniej więcej?
Paula
Dodano opinię: 22.08.2017
Odradzam zmianę kolejności i dodawanie piany na końcu. Wszystko klapnęło bo musiałam porządnie wymieszać żeby pozbyć się grudek. Następne zrobię zgodnie z przepisem 😉 PS. Czy tylko dla mnie dwie łyżki syropu daktylowego to za mało? 😛
Marta
Dodano opinię: 22.08.2017
Czy syrop można zastapić cukrem kokosowym, jesli tak to w jakiej ilości?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 02.09.2017
1/5 łyżki do 2.
Ania
Dodano opinię: 27.08.2017
A mi wyszły gumiaste, wcale.nie puszyste 🙁
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 02.09.2017
Czasem tak bywa. Ale nie poddawaj się.
Ewelina
Dodano opinię: 07.10.2017
Co można użyć zamiast syropu daktylowego?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 09.10.2017
inny syrop np. klonowy, miód po 12m.
Ewa
Dodano opinię: 31.10.2017
Dzień dobry!!
Chciałabym baaaaaardzo podziękować 😉 z Wami i dwoma książkami w Kalinowym menu nie ma nudy.
Dzisiaj biszkopciki na podwieczorek dla 8 miesięcznej córeczki okazały się super atrakcją =D zjadła w przybliżeniu jakieś może 2;)
Mamy mały problem z jedzeniem łyżeczką. Jak jej nakładam na łyżeczkę to najpierw zrzuca a później bierze do buzi i miętosi o dziąsła…;/ ode mnie zjada…Staram się więc większość posiłków w kawałkach podawać ale do tych biszkoptów zrobiłam mus awokoado-banan-sok z pomarańczy i klops.
Macie jakąś radę?
p.s. ktokolwiek czyta ten komentarz… wszystkie przepisy wykonuję krok po kroku zgodnie z przepisami zawsze każdy wychodzi <3
Pozdrawiamy;)
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 08.11.2017
Może zęby ida i szuka dodatkowych bodźców, które łagodziłyby swędzenie dziąseł.dlatego wykorzystuje łyżeczkę. Przeczekaj.
Magda
Dodano opinię: 01.12.2017
Super szybkie ciacha. Dodalam do maki przyprawy piernikowej (wlasnej roboty). Rowniez syrop pol na pol z miodem. Antoni ma juz 14 miesiecy wiec bezpiecznie. Wciagnal ciacho ze smakiem?
lilija
Dodano opinię: 07.12.2017
Witam
Mam takie pytanko. Kupiłam ekologiczny syrop daktylowy 100 %. Tylko na etykiecie pisze, że może zawierać orzechy. Wiadomo, może to nie musi. Moja mała będzie niedlugo kończyć 11 miesięcy . Czy mogę jej zrobić z te biszkopiciki z tym syropem? Niby go dużo się nie daje. Orzechóœ nigdy jeszcze nie jadła 🙂 Specjalnie dla niej kupiłam bio, z bez siarkowych daktyli ,a tu takie coś. Mogłam kupi|ć daktyle i sama zrobić, taniej by nawet było.
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 10.12.2017
Ale w czym przeszkadza obecność orzechów?
Ania
Dodano opinię: 05.01.2018
Witam,
W przepisie jest napisane 3/4 szklanki mąki pszennej. Czyli ile dokładnie gram mąki zastosować? Z góry dziękuję za informację.
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 29.01.2018
ok 100g
Iwona
Dodano opinię: 14.03.2018
A można dodać mąkę owsianą?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 29.03.2018
Tak
Asia
Dodano opinię: 08.04.2018
A można je zamrozić? 🙂
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 16.04.2018
nie próbowałyśmy:)
Ewa
Dodano opinię: 22.05.2018
A robiliście z mąki jaglanej ??
alaantkoweblw
Dodano opinię: 06.06.2018
Nie, bo wychodzą strasznie suche.
Vladislava
Dodano opinię: 03.06.2018
W miodzie mogą znajdować się bakterie Clostridium botulinum. Organizmy starszych dzieci i dorosłych bez trudu radzą sobie z minimalnymi ilościami toksyny. Niemowlakom do 2 lat jest przeciwwskazany.
alaantkoweblw
Dodano opinię: 04.06.2018
Miód podajemy po 12m.
Mart
Dodano opinię: 18.07.2018
Czy może być syrop klonowy?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 03.08.2018
Tak
anetaa
Dodano opinię: 26.10.2018
bardzo smaczne i mega puszyste, robione na jajach od zaufanego gospodarza:) dzieciaczki zajadają ze smakiem, a ja ciesze się,że daje im ciacha bez sztucznych dodatków:) dziękuję za przepis :*
Basia
Dodano opinię: 26.10.2018
a czy zamiast mąki pszennej można by użyć mąkę kukurydzianą?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 25.11.2018
tak
Magdalena
Dodano opinię: 30.01.2019
Dziś wyszły takie. Pyszne do kawki 😉
Aska
Dodano opinię: 30.04.2019
Jak długo takie biszkopty zachowują świeżość? Chciałabym je wkruszyć do jogurtu a ponieważ dopiero zaczynam dawać nabiał nie chciałabym dawać jogurtu codziennie a na przykład co drugi dzień. Chyba że inny przepis na biszkopty będzie lepszy?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 07.05.2019
2-3 dni max
Natalia
Dodano opinię: 05.05.2019
Wyszły super:-) zrobiłam z mąki orkiszowej ?
Kasia
Dodano opinię: 06.05.2019
Witam od kiedy można podać syrop klonowy ?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 07.05.2019
teoretycznie po 6m, ale im później zaczniesz dosładzać tym lepiej:)
Ahafia
Dodano opinię: 01.10.2019
Pół zrobiłam z dodatkiem karobu? i troszkę wiórków kokosowych. Mniam 🙂
Ewa
Dodano opinię: 02.09.2020
Biszkopty wyszły super!
Mam pytanie, czy można je mrozić?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 06.09.2020
Nie próbowałyśmy. U nas szybko znikają.
Asia
Dodano opinię: 27.03.2021
Dzień dobry.
Jestem początkująca w kuchni.
Jak je piec? Z termoobiegiem, wiatrakiem czy góra i dol?
Dziękuje i pozdrawiam
alaantkoweblw
Dodano opinię: 15.04.2021
góra-dół
Natalia
Dodano opinię: 26.05.2021
Albo zmielone rodzynki bo akurat mam?