Popiszemy?

kontakt@alaantkoweblw.pl

 

14 listopada 2014

Biszkopty a’la Petitki

3 jajka; 3/4 szklanki mąki pszennej; 2 łyżki syropu daktylowego*/lub innego dosładzacza. *przepis na syrop daktylowy – z suszonych owoców znajdziesz tutaj. Nastaw piekarnik na 180 stopni. Mąkę przesiej, by była bardziej puszysta. Oddziel żółtka od białek. Przełóż białka do wysokiej miski i ubij je na sztywną pianę. Do ubitej na sztywno piany dodawaj powoli żółtka i delikatnie...

3 jajka;
3/4 szklanki mąki pszennej;
2 łyżki syropu daktylowego*/lub innego dosładzacza.
*przepis na syrop daktylowy – z suszonych owoców znajdziesz tutaj.

Nastaw piekarnik na 180 stopni.
Mąkę przesiej, by była bardziej puszysta.
Oddziel żółtka od białek. Przełóż białka do wysokiej miski i ubij je na sztywną pianę.
Do ubitej na sztywno piany dodawaj powoli żółtka i delikatnie mieszaj. Następnie powoli dosypuj mąkę i wlej syrop. Mieszaj tylko do połączenia składników, by masa pozostała puszysta.
Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wykładaj łyżką masę. Jeden biszkopt to około 2/3 łyżki. Zachowaj większe odległości między biszkoptami, by nie złączyły się podczas pieczenia.
Piecz około 13 minut.
Sprawdź  po 10 minutach, czy biszkopty nie są już odpowiednio zarumienione, gdyż każdy piekarnik jest inny. Moje upiekły się w 10 minut.
Inspiracja – blog "Moje wypieki"

 

Udostępnij wpis

Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.

Komentarze (103)

Anonymous

Dodano opinię: 17.11.2014

Witam serdecznie 🙂 uwielbiam tu zaglądać i czerpać inspiracje dla mojej córki-) mam takie pytanie gdyż moja córka ma 10 mcy widzę ze w wielu przepisach jest całe jajko czy to deserach czy w obiadkach czy kierowały sie Panie schematem zywienia wprowadzając pokarmy – ja na razie pilnuje zeby w jeden dzien było mieso na drugi całe zoltko – troche mnie to ogranicza wyszukując przepisy :-/ jak to było u pań? Pozdrawiam Ilona

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 17.11.2014

Witamy:)BLW nie ma tabel, choć ma rozsądek:)Nie trzymałyśmy się tabel rozszerzając dietę naszym dzieciom, ale wprowadzałyśmy wszystko z umiarem i stopniowo. Wstrzymałyśmy się jedynie z miodem, mlekiem krowim, podrobami, surowym mięsem, wędzonymi rybami. Unikamy soli i cukru. Poza tym nasze dzieci jadły wszystko. A co do jajka-wg najnowszych wytycznych wprowadza się od razu całe. Proszę urozmaicać dziecku dietę, a wprowadzając nowe produkty – obserwować, czy nie pojawia się alergia. Dziecko je to, na co ma smaka-jak my:)Smacznego!!:)

Inka

Dodano opinię: 24.11.2014

Btw – w najnowszym, tegorocznym schemacie nie ma podziału na żółtko-białko. Dajemu odrazu całe 🙂

Anonymous

Dodano opinię: 18.11.2014

Bardzo dziękuje za odpowiedz 🙂 pozdrawiamy

Anonymous

Dodano opinię: 19.11.2014

Witam. Czy 7mc bobas bez zębów poradzi sobie z biszkoptem i jaka konsystencję ma być syropu daktylowego ?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 20.11.2014

Witam, zęby nie są potrzebne dziecku do rozdrabniania jedzenia. Radzi sobie dziąsłami, a język pomaga mielić. Dzięki temu szybko rozdrobni jedzenie. Dlatego myślę, ze dziecko sobie poradzi. Syropu użyłam gęstości typowych syropów owocowych. Konsystencja lejąca, ale nie wodnista. Pozdrawiam serdecznie!

Anonymous

Dodano opinię: 20.11.2014

Dziękuję, dziś Fifi będzie zajadał się pierwszymi w swoim życiu biszkoptami. Pozdrawiam

Anonymous

Dodano opinię: 19.11.2014

Witam,
jak długo można przechowywać takie ciasteczka? Mnie niestety nie udało się zachować puszystej piany, ale ciasteczka chyba się udały, choć są bledsze i mniej puszyste niż te na zdjęciach 🙂

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 20.11.2014

Witam, niestety nie da się długo przechowywać biszkoptów. Ponieważ nie dodajemy konserwantów, ulepszaczy – mogą one szybko stać się np. gumowe. Ale przecież równie dobrze, mogą zniknąć i tego samego dnia;)Pozdrawiam!

Anonymous

Dodano opinię: 28.01.2015

Moje tez nie wyszly puszyste tylko bardziej zwarte 🙁 czemu tak moglo sie stac?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 28.01.2015

Może kwestia mąki,albo nie była przesiana?

Anonymous

Dodano opinię: 28.01.2015

Jak laczylam mąkę z całą resztą to zaczęła się masa juz robić taka malo puszysta 🙁

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 28.01.2015

A białko ubiłaś na sztywno,tak,że gdybyś obróciła miskę,to by nie wypadło?

Anonymous

Dodano opinię: 28.01.2015

Tak dokladnie

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 29.01.2015

To pojęcia nie mam:)Może spróbuj raz jeszcze:)

Kasia

Dodano opinię: 24.08.2015

Mi też masa z puszystej zrobiła się "zwarta" Chyba za dużo mąki jednak 🙂 Zaraz zrobię od nowa 😀 

wonka

Dodano opinię: 08.04.2017

może wmieszałaś mąkę mikserem? ja za pierwszym razem też tak zrobiłam i wszystko mi "siadlo". trzeba delikatnie mkę wmieszac rózgą, tak baaardzo delikatnie 😛 babcia nawet mówi, że mieszać tylko w jedną stronę 🙂

Gosia

Dodano opinię: 20.05.2021

Czy to jest 3 lub 4 szklanki mąki czy 3/4 szklanki mąki?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 24.05.2021

3/4 czyli 0,75

Anonymous

Dodano opinię: 02.02.2015

Ja robiłam w trochę innej kolejności, żółtka połączyłam z syropem i maka i na koniec dodałam ostrożnie pianę – tak jak klasyczny biszkopt tylko bez cukru i proszku do pieczenia i wyszło puszyscie 🙂 moze za dużo mieszania było i piana klapnela

Anonymous

Dodano opinię: 15.02.2015

Za pierwszym razem nie udały się, za drugim zrobiłam tak jak Pani i wyszły! 😀 dziękuję! 🙂

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 15.02.2015

Bardzo się cieszę,że się udały!Smacznego:)

kolko-i-krzyzyk

Dodano opinię: 28.02.2016

Tez zrobilam w tej kolejnosci. Z syropem klonowym. Pyszne, pulchniutkie, rozeszly sie w mig! Polecam wszystkim. Dzieki za przepis.

Jola

Dodano opinię: 05.06.2021

Jakiej pojemności szklanki?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 14.07.2021

250ml

Anonymous

Dodano opinię: 06.02.2015

Zrobiłysmy dziś biszkopciki pyszne i mega puszyste. Uwielbiam was:*

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 06.02.2015

Niezmiernie nam miło:)Dziękujemy!Otrzymujemy od Was tyle energii, ze elektrownie się nie powstydzą:)

Kasia

Dodano opinię: 02.08.2015

Czy mozna dać syrop z agawy zamist daktylowego?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 02.08.2015

NIe polecamy z agawy, nie jest najzdrowysz, lepiej zastąpić go klonowym:)

Kasia em

Dodano opinię: 14.10.2015

Mam pytanko właśnie co do syropu klonowego, czy dodać też dwie łyżeczki?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 14.10.2015

Tak

Jacek

Dodano opinię: 11.08.2015

witam,

wyjdzie z innej mąki niż pszennej? Np. żytnia

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 12.08.2015

Pewnie tak, ale nie będą juz takie delikatn, mąka pszenna daje puszystość, zytnia nie jest już taka „miła”:) MOżna spróbowac połączyć np. pszenna pełnoziarnistą z żytnią.

liquorice

Dodano opinię: 02.11.2015

Ja zrobiłam z orkiszowej 🙂

Agata

Dodano opinię: 10.01.2016

A ja połączyłam zwykłą pszenną z żytnią i równiez wyszły puszyste

 

Kasia

Dodano opinię: 24.08.2015

Zamiast tego syropu może być miód? 🙂 

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 24.08.2015

Mozesz,ale pamiętaj,że w wysokich temp traci on swoje właściwości.

liquorice

Dodano opinię: 10.10.2015

Upiekłam dla mojej 8-miesięcznej Zuzki. Przepyszne!!! Mięciutkie, puszyste i delikatne 🙂 Baaardzo dziękujemy za przepis.

Btw. dlaczego odradzacie syrop klonowy?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 11.10.2015

Klonowego nie odradzamy:)

liquorice

Dodano opinię: 25.10.2015

przejęzyczenie 😉 chodziło mi o syrop z agawy.

Nela

Dodano opinię: 20.12.2015

Czy biszkopty, które były na warsztatach w Luboniu były zrobione na ten przepis? Ile miesięcy musi mieć dziecko, by móc je jeść?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 21.12.2015

Tak, to te same, koło 8-9 m. spokojnie może już je jeść:)

Monika

Dodano opinię: 01.02.2016

Przez Was cały czas siedzę w kuchni! 🙂 Tyle super przepisów! 8 miesięczna Nati jest zachwycona 🙂 Ciastka gotowe 🙂

Kasia

Dodano opinię: 05.05.2016

Czy mogę zamiast mąki pszennej dać mąką kokosową?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 06.05.2016

Ryzykowne, ale ostatnio zrobiłam ciasteczka tylko na kokosowej i wyszły. Może biszkopty też wyjdą. 

Kasia

Dodano opinię: 09.05.2016

Może moje doświadczenie komuś się przyda – zrobiłam z kokosowej i jednak lepiej pozostać przy pszennej 😉

Emilka

Dodano opinię: 14.06.2016

Ja też dzisiaj upiekłam biszkopciki ala'petitki i wyszły bardzo smaczne 🙂 mojemu 7,5-miesięcznemu smakoszowi również przypadły do gustu 🙂 a oto efekty:

Małgorzata

Dodano opinię: 16.08.2016

Mam pytanie dlaczego wyszly suche?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 16.08.2016

Pojęcia nie mam.

Kasia

Dodano opinię: 18.10.2016

czy biszkopciki wyjdą bez żadneg dosładzacza? A jeśli nie, to od którego miesiąca można podawać dziecku syrop klonowy?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 22.10.2016

Pewnie wyjdą, ale to przecież maja być biszkopciki, z zalożenia słodkie:):):)Jeśli chcesz coś całkiem bezpiecznego, uzyj syrop daktylowy.

Sylwia

Dodano opinię: 17.11.2016

Witam, 

 

Biszkopciki wyszly super. jednak moja 9 miesieczna corka nie potrafi ich pozuc. Odlamuje duze kawalki i potem sie nimi krztusi. nie ma odruchu zucia zanim polknie. Dopiero co rozszerzamy diete bo nie byla zaiteresowana jedzeniem. Czy to jednak za wczesnie na takie wypieki? Dodam ze probowalysmy bardziej miekkich potraw i wszytko bylo ok. 

W kazdym razie nie zmarnuja sie bo moj 9 letni syn je polyka w calosci:) nie krztusi sie:)

Dziekuje

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 30.11.2016

Sama sobie odpowiedziałaś:)

Krystyna

Dodano opinię: 21.01.2017

Mozna dodac melasy jabłkowej zamiast syropu z daktyli?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 21.01.2017

Tak.

Kasia

Dodano opinię: 31.01.2017

Dzień dobry, mam pytanie odnośnie syropu daktylowego. Czytałam, że daktyle (przynajmniej suszone,ale w Polsce ciężko o świeże) nie są wskazane dla niemowląt poniżej 12 miesiąca. Jak to się ma do syropu z daktyli? Czy jest bezpieczny dla niemowlaka 8-miesięcznego?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 08.02.2017

Nie znamy doniesień o tym by daktyle przed 12 m były niewskazane. Skąd to info?

Celina

Dodano opinię: 09.02.2017

Witam, czy zamiast mąki pszennej mogę użyć gryczanej?Bądź jakiejś innej? Synek niestety źle reaguje na pszenicę.

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 13.02.2017

Próbuj.

Kasia

Dodano opinię: 27.04.2017

ja robie w foremkach do mufinek i wychodza wtedy równiutkie okrąglutkie lub w papiolotach i wtedy kwiatuszki wychodzą:)

Wioleta

Dodano opinię: 12.06.2017

Witam, 
Jak przechowywać biszkoty?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 28.06.2017

W puszce lub pojemniku plastikowym max 2 dni.

Kasia T.

Dodano opinię: 20.08.2017

Zrobiłam małą porcję z jednego jajka tak na szybko przy okazji pieczenia biszkoptu do ciasta. Nie przygotowałam sobie wcześniej syropu daktylowego, więc dałam kawałek rozgniecionej bardzo dojrzałej gruszki. Biszkopciki wyszły bardzo puszyste. Mam nadzieję, że w smaku też będą dobre – jeszcze nie próbowałam, bo z takiej malej porcji są raptem 4 sztuki, nie chcę dziecku zjadać;)

pozdrawiam!

Natalia

Dodano opinię: 26.05.2021

Ile dałaś tej gruszki mniej więcej?

Paula

Dodano opinię: 22.08.2017

Odradzam zmianę kolejności i dodawanie piany na końcu. Wszystko klapnęło bo musiałam porządnie wymieszać żeby pozbyć się grudek. Następne zrobię zgodnie z przepisem 😉 PS. Czy tylko dla mnie dwie łyżki syropu daktylowego to za mało? 😛

Marta

Dodano opinię: 22.08.2017

Czy syrop można zastapić cukrem kokosowym, jesli tak to w jakiej ilości?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 02.09.2017

1/5 łyżki do 2.

Ania

Dodano opinię: 27.08.2017

A mi wyszły gumiaste, wcale.nie puszyste 🙁

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 02.09.2017

Czasem tak bywa. Ale nie poddawaj się.

Ewelina

Dodano opinię: 07.10.2017

Co można użyć zamiast syropu daktylowego?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 09.10.2017

inny syrop np. klonowy, miód po 12m.

Ewa

Dodano opinię: 31.10.2017

Dzień dobry!!

Chciałabym baaaaaardzo podziękować 😉 z Wami i dwoma książkami w Kalinowym menu nie ma nudy.
Dzisiaj biszkopciki na podwieczorek dla 8 miesięcznej córeczki okazały się super atrakcją =D zjadła w przybliżeniu jakieś może 2;)
Mamy mały problem z jedzeniem łyżeczką. Jak jej nakładam na łyżeczkę to najpierw zrzuca a później bierze do buzi i miętosi o dziąsła…;/ ode mnie zjada…Staram się więc większość posiłków w kawałkach podawać ale do tych biszkoptów zrobiłam mus awokoado-banan-sok z pomarańczy i klops.
Macie jakąś radę?
p.s. ktokolwiek czyta ten komentarz… wszystkie przepisy wykonuję krok po kroku zgodnie z przepisami zawsze każdy wychodzi <3
Pozdrawiamy;)

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 08.11.2017

Może zęby ida i szuka dodatkowych bodźców, które łagodziłyby swędzenie dziąseł.dlatego wykorzystuje łyżeczkę. Przeczekaj.

Magda

Dodano opinię: 01.12.2017

Super szybkie ciacha. Dodalam do maki przyprawy piernikowej (wlasnej roboty). Rowniez syrop pol na pol z miodem. Antoni ma juz 14 miesiecy wiec bezpiecznie. Wciagnal ciacho ze smakiem?

lilija

Dodano opinię: 07.12.2017

Witam

Mam takie pytanko. Kupiłam ekologiczny syrop daktylowy 100 %. Tylko na etykiecie pisze, że może zawierać orzechy. Wiadomo, może to nie musi. Moja mała będzie niedlugo kończyć 11 miesięcy . Czy mogę jej zrobić z te biszkopiciki z tym syropem? Niby go dużo się nie daje. Orzechóœ nigdy jeszcze nie jadła 🙂 Specjalnie dla niej kupiłam bio, z bez siarkowych daktyli ,a tu takie coś. Mogłam kupi|ć daktyle i sama zrobić, taniej by nawet było.

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 10.12.2017

Ale w czym przeszkadza obecność orzechów?

Ania

Dodano opinię: 05.01.2018

Witam,
W przepisie jest napisane 3/4 szklanki mąki pszennej. Czyli ile dokładnie gram mąki zastosować? Z góry dziękuję za informację.

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 29.01.2018

ok 100g

Iwona

Dodano opinię: 14.03.2018

A można dodać mąkę owsianą?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 29.03.2018

Tak

Asia

Dodano opinię: 08.04.2018

A można je zamrozić? 🙂

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 16.04.2018

nie próbowałyśmy:)

Ewa

Dodano opinię: 22.05.2018

A robiliście z mąki jaglanej ??

alaantkoweblw

Dodano opinię: 06.06.2018

Nie, bo wychodzą strasznie suche.

Vladislava

Dodano opinię: 03.06.2018

W miodzie mogą znajdować się bakterie Clostridium botulinum. Organizmy starszych dzieci i dorosłych bez trudu radzą sobie z minimalnymi ilościami toksyny. Niemowlakom do 2 lat jest przeciwwskazany.

alaantkoweblw

Dodano opinię: 04.06.2018

Miód podajemy po 12m.

Mart

Dodano opinię: 18.07.2018

Czy może być syrop klonowy?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 03.08.2018

Tak

anetaa

Dodano opinię: 26.10.2018

bardzo smaczne i mega puszyste, robione na jajach od zaufanego gospodarza:) dzieciaczki zajadają ze smakiem, a ja ciesze się,że daje im ciacha bez sztucznych dodatków:) dziękuję za przepis :*

Basia

Dodano opinię: 26.10.2018

a czy zamiast mąki pszennej można by użyć mąkę kukurydzianą?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 25.11.2018

tak

Magdalena

Dodano opinię: 30.01.2019

Dziś wyszły takie. Pyszne do kawki 😉

Aska

Dodano opinię: 30.04.2019

Jak długo takie biszkopty zachowują świeżość? Chciałabym je wkruszyć do jogurtu a ponieważ dopiero zaczynam dawać nabiał nie chciałabym dawać jogurtu codziennie a na przykład co drugi dzień. Chyba że inny przepis na biszkopty będzie lepszy?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 07.05.2019

2-3 dni max

Natalia

Dodano opinię: 05.05.2019

Wyszły super:-) zrobiłam z mąki orkiszowej ?

Kasia

Dodano opinię: 06.05.2019

Witam od kiedy można podać syrop klonowy ?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 07.05.2019

teoretycznie po 6m, ale im później zaczniesz dosładzać tym lepiej:)

Ahafia

Dodano opinię: 01.10.2019

Pół zrobiłam z dodatkiem karobu? i troszkę wiórków kokosowych. Mniam 🙂

Ewa

Dodano opinię: 02.09.2020

Biszkopty wyszły super!
Mam pytanie, czy można je mrozić?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 06.09.2020

Nie próbowałyśmy. U nas szybko znikają.

Asia

Dodano opinię: 27.03.2021

Dzień dobry.
Jestem początkująca w kuchni.
Jak je piec? Z termoobiegiem, wiatrakiem czy góra i dol?
Dziękuje i pozdrawiam

alaantkoweblw

Dodano opinię: 15.04.2021

góra-dół

Natalia

Dodano opinię: 26.05.2021

Albo zmielone rodzynki bo akurat mam?

Dodaj komentarz
Newsletter obrazek