Banalnie proste, szybkie i smaczne. Na śniadanie, do lunchboxu czy na spacer. Bardzo lubimy ten przepis.
składniki:
- 3 jajka
- 4 łyżki sera typu Bieluch/Mój Ulubiony
- opcjonalnie 1 łyżka tartego parmezanu
Składniki powinny być w temperaturze pokojowej. To ważne.
Nastaw piekarnik na 180’C bez termoobiegu. Wyłóż płaską blaszkę papierem do pieczenia.
Oddziel żółtka od białek. Do żółtek dodaj ser i dokładnie wymieszaj. Możesz mikserem. Jeśli zdecydujesz się dodać parmezan, zrób to teraz. Białka ubij na sztywną pianę. Dodawaj ją po łyżce do masy z żóltek i delikatnie wymieszaj łyżką, tylko do połączenia składników.
Wykładaj masę po łyżce na blaszkę. Utworzą się placki. Piecz około 15 minut kontrolując stopień zrumienienia.
Biszkopty możesz podawać w postaci kanapki, posmarowane np.masłem, powidłami lub miodem (po roku) . Jesli dodasz do masy parmezan, otrzymasz wytrawną przekąskę na spacer lub do Twojego lunchboxu do pracy.
inspiracja Tasty
Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.
Komentarze (98)
Angie
Dodano opinię: 02.01.2018
Bieluch Mój Ulubiony?!
czy to ma być twaróg? czy taki serek naturalny?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 02.01.2018
Naturalny serek kremowy.
Karolina
Dodano opinię: 03.01.2018
Pomiędzy Bieluch a Mój Ulubiony jest kreska / ? Chodzi o ten albo ten serek?
Aneta
Dodano opinię: 22.10.2019
taaak! To 2 rodzaje serkow o kremowej konsystencji……..
Basia
Dodano opinię: 02.01.2018
Napaliłam się jak szczerbaty na suchary ?. Dla Synka super, córeczka nie posmakuje ze względu nie nietolerancję ☹️. Póki co zajadamy się od dawna zwykłymi biszkoptami od Ala’ Antkowe.
Ola18
Dodano opinię: 02.01.2018
Czym bielucha można zastąpić?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 03.01.2018
Innym naturaknym serkiem o kremowej konsystencji.
Kasia
Dodano opinię: 03.01.2018
Akurat miałam w lodówce bielucha i jaja także na śniadanie wypróbowałam ten łatwy przepis. Bardzo dobre delikatne biszkopciki. Niestety mój Syn nimi wzgardził 🙁 dzięki za podzielenie się przepisem! Wszystkiego dobrego w Nowym Roku!
Madzia
Dodano opinię: 04.01.2018
Piękno tkwi w prostocie jak to mówią 😉 Bardzo fajnie , chyba powoli zacznę się przerzucać z magazynów typu food forum itp, na blogi i ogólnie internet 😉
Kasia
Dodano opinię: 05.01.2018
Po upieczeniu moje placki nie chciały się oderwać od papieru. Co zrobiłam nie tak?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 16.01.2018
Moze za słabo ubita piana z białek.
Klaudia
Dodano opinię: 17.09.2018
U mnie podobny problem – nie chciały się oderwać od papieru a piana była dobrze ubita ? placki wyszły cieniutkie,ale smaczne. Czy może za słabo rozgrzany piekarnik? Na początku placki się „rozlały” i dlatego wyszły cienkie.
W każdym razie wrócimy do nich ?
Ala
Dodano opinię: 07.01.2018
Robiłam dziś dzieciom na kolację. Moje wyszły trochę cieńsze niż te co na zdjęciach ale dziewczynki 4 i 2.5 roku zajadaly się najpierw z dżemem potem z miodem A na końcu starsza córka poprosiła o maselko z szyneczka więc smakowało im bardzo.
Anika Drath
Dodano opinię: 10.01.2018
Fajny przepis, wypróbujemy na pewno. Mam pytanie, od kiedy posmarowalyby panie takiego biszkopta dżemem? Powyżej roku już można? O miodzie wiem, że po roku. Zastanawiam się kiedy mogę dać dziecko np. kromkę z dżemem.
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 11.01.2018
To zalezy jaki dżem, jeśli z cukrem i syropem glukozowo-fruktozowym to wcale:) albo jak najpóźniej, a poważnie to lepiej kupić dobrą konfiturę i sprawdzic skład, po roku można.
Magda
Dodano opinię: 11.01.2018
Czy moge uzyc serka philadelphia?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 12.01.2018
Tak
Mara
Dodano opinię: 12.01.2018
Nie miałam bielucha, ani innego kremowego, więc wzięłam pół kostki twarogu, dodałam trochę śmietanki 30%, którą miałam napoczętą, zblendowałam do kremowej konsystencji i dalej jak w przepisie. Wyszły pycha.
Szczególnie z dżemem porzeczkowym złożone w kanapkę 🙂
Hania
Dodano opinię: 13.01.2018
U mnie z jogurtem naturalnym Bieluchem, też dobre 🙂 Super szybki i prosty przepis!
Kasiiaaaa
Dodano opinię: 15.01.2018
Rewelacja! Dziewczyny dziękuję! od kiedy gotuję mojej 11 mies. córce wasze dania wreszcie zaczęła jeść! 🙂
a te biszkopciki super łatwe i smakowały 🙂
Maja
Dodano opinię: 17.01.2018
Czy te biszkopty są na tyle miękkie, żeby „bezzębniak” sobie z nimi poradził? Z memlaniem sobie świetnie radzi 😉
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 17.01.2018
Poradzi sobie.
Aleksandra
Dodano opinię: 22.01.2018
Super przepis. Uwaga – rosną ?? musiałam je ciąć, bo się złączyły. Też mi do papieru przywarły, ale drewnianą packą podważyłam 😉
4 zrobiłam z kawałkami zwykłego sera dla mnie. Dla małej z Bieluchem pomiędzy 😉 z miodem nie chciała 😉
Marta
Dodano opinię: 22.01.2018
Proste i genialne! Pytanie – jak długo można je przechowywać? Czy po 48h w lodówce będą jeszcze dobre?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 25.01.2018
Myślę, że tak, ale czy sié uchowają:)
Agata
Dodano opinię: 23.01.2018
Czy można zastąpić Bielecka serkiem mascarpone? Akurat ten mam w swojej lodówce.
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 25.01.2018
Probuj
Mona
Dodano opinię: 29.01.2018
Mój synek ma 9 miesięcy. Od końcówki 3msc rozszerzamy dietę, bo młody od zawsze jest na granicy siatki centylowej. Początkowo leciały słoiczki i kaszki – obiadki i deserki zjadał, kaszki dramat – nie awidzi mleka:) miesiąc temu nastąpił bunt – nie chce jeść z łyżeczki więc wprowadziłam obiadki do rączki. Dziś upiekłam te biszkopty. Mi smakują tak, że sama będę zajadać, mam nadzieję, że moje dziecię również będzie się zajadać. Macie super blog, korzystam z przepisów, porad, ze wszystkiego?
Paulina
Dodano opinię: 20.02.2019
Po czasie, ale napiszę dla „potomnych” 😉 Niskie przybieranie na wadze absolutnie nie jest wskazaniem do rozszerzania diety. Dla maluszków <6msc. mleko jest najprostsze w trawieniu i to z niego czerpią siłę i wagę. Normalne jedzenie jest mniej kaloryczne i ciężej strawne, więc taki maluszek jeszcze bardziej leci w dół na siatce centylowej lub po prostu nie przybiera na wadze tyle, co mógłby na samym mleku.
Przykro, że pediatra tak źle Panią pokierował 🙁
Paulina
Dodano opinię: 07.02.2018
Dziewczyny czy te placki mają być takie miękkie? Niestety mam kuchenkę gazową i nie bardzo wiem jak długo mam je piec?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 08.02.2018
Nie są chrupkie. Są miękkie i lekko puszyste.
Kornelia
Dodano opinię: 11.02.2018
Ale dla dziecka 6-7 mcy chyba wtedy bez miodu?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 12.02.2018
Tak
Paulina
Dodano opinię: 20.03.2018
a czym mozna zastapić to jajko??? Mamy uczulenie na bialko a w przepisach bardzo czesto wystepuje jajko.
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 30.03.2018
https://alaantki.mda.pl/akuafaba-co-to-jest-zamiennik-jajka/
Anka
Dodano opinię: 25.03.2018
Pyszne placuszki jak piecze się krócej to są mięciutkie i można nawet mini tortille z szynką zrobić:) jak zostawię na parę min. W piekarniku żeby wyschły to robią się chrupiące
Paulina
Dodano opinię: 20.04.2018
A jak myślicie, wyjdą z ricottą?? Nie mam akurat innego serka.
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 25.04.2018
To inny rodzaj sera, wątpię by wyszły takie same.
Aleksandra
Dodano opinię: 29.04.2018
Moje dziecię uwielbia wersję na słono – z serem żółtym i szynką. Teraz myślę, co można jeszcze dodać, może starte jabłko, ugotowaną marchewkę? Co sądzicie?
Bo nie lubię stać i smażyć, wolę wersję w piekarniku, bo szybciej 😉
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 30.04.2018
Pewnie. Eksperymentuj!
Agnieszka
Dodano opinię: 20.05.2018
A czy moge dodac serek z mleka koziego dla takiego synka 7+? Dziekuje za swietne przepisy. Jestem pierwszy raz mama i bije bardzo brawo za to jak wszystko robicie?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 26.05.2018
Możesz, pewnie, eksperymentuj:)Dziękujemy za miłe słowa.
Magda
Dodano opinię: 12.07.2018
Z tego co mi wiadomo niemowlęta nie powinny spożywać mleka koziego/owczego ani przetworów z niego.
alaantkoweblw
Dodano opinię: 09.08.2018
Nie mamy takich informacji od zaprzyjaźnionych dietetyków.
Justyna
Dodano opinię: 16.06.2018
Zrobiłam eksperyment i zamiast serka zmieliłam twaróg z jogurtem. Zapowiadało się kiepsko, bo wyszło więcej niż blaszka i zaczęło się przekładanie z dołu na dół. Jedne lekko spaliły się z dołu, a wydawały mi się niedopieczone i nie mogłam odkleić od blachy.
A potem wystygły i wszystko się zmieniło 😀 są przepyszne. Nie wiem, czy dziecku coś zostanie 😀 Już mam plany z czym je połączyć, żeby wyszła przekąska nawet na spotkanie ze znajomymi.
Dzięki za super przepis! Nie pierwszy zresztą 🙂
Justyna
Dodano opinię: 03.07.2018
Czy biszkopciki maja być wilgotne w środku? Upiekły się na brązowo a w środku są wilgotne.
alaantkoweblw
Dodano opinię: 03.07.2018
Leciutko wilgotne. Może miałaś za wysoką temp.
Ola
Dodano opinię: 23.08.2018
Moje są gąbczaste, chyba coś poszło nie tak??
Momwow
Dodano opinię: 05.07.2018
Pięknie urosły, a potem pięknie klapły? jakoś pomemłamy i będziemy próbować dojść do pożądanego wyglądu. Pozdrawiam z krainy Bielucha?
Justyna
Dodano opinię: 25.09.2018
Czy masa zżółtekbi serka ma być mocno płynna? U mnie taka wyszła i wszystkie placuszki się zlały w jedna całość ?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 26.09.2018
Mocno płynna nie.
Paulina
Dodano opinię: 16.11.2018
moze Za mocno mieszalas po dodaniu piany? Ja dodalam piane I zmiksowalam, wtedy mi sie rozlaly :/ Na szczęście czlowiek sie uczy na bledach I dzis wyszly piekne!
Monika
Dodano opinię: 27.09.2018
Wyprobowalismy dzis pierwszy raz i napewno zrobimy je znowu. Zamiast sera dodałam starte, małe jabłko. Zjedliśmy na słodko. Bliźniaki się zajadaly ☺ Dziewczyny dzięki za wasze przepisy?
Edyta
Dodano opinię: 03.12.2018
Jakie one pyszne! Córka polizała, wolała bielucha soute ? zrobię je jeszcze nie raz!
Magda B.
Dodano opinię: 20.01.2019
Wyszły mi suche i trochę sypiące się 🙁 może piekłam za długo? Temperatury dokładnie nie ustawię. No i przekładam góra-dółbo wyszło na 1.5 blachy…
alaantkoweblw
Dodano opinię: 08.02.2019
Coś poszło nie tak
Gosia
Dodano opinię: 13.02.2019
Jeju- są przeeeepyszne! Mój synek wcina je bez niczego a ja się powstrzymuję żeby mu wszystkich nie zjeść ? Dziękuję ? P.S. uwielbiam Wasze przepisy są prościutkie i smaczne ?
Patrycja
Dodano opinię: 23.02.2019
Wyszły świetne:) młodej chyba też smakują:)
Agnieszka
Dodano opinię: 05.03.2019
Czy nadaja się dla dziecka 7 miesiecznego?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 06.03.2019
tak
Jagoda
Dodano opinię: 09.04.2019
Pyszne, super delikatne, mięciutkie, puszyste, nazwaliśmy je placuszki puszki <3 Dziękuję.
Marta
Dodano opinię: 04.06.2019
Czy można czymś ser zastąpić??
alaantkoweblw
Dodano opinię: 04.06.2019
Nie
Ada
Dodano opinię: 13.07.2019
Dzien dobry, a ja chciałam zapytać, czy można by je zamrozić? ?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 23.07.2019
nie polecamy
Ola
Dodano opinię: 15.08.2019
A mi placki się rozlały jak nakładałam na blachę. Co prawda urosły i wyszły dobre. Może więcej serka trzeba dać? Czy to może być zależne od tego jakiej wielkości są jajka? Ja dałam serka almette i też pyszne wyszły 🙂
Asia
Dodano opinię: 12.02.2020
Pyszne, puszyste, kolejny raz robione. Bardzo smaczne. Nie zdazylam sfotografowac wszystkich…
Karolina #G#
Dodano opinię: 25.03.2020
A jakieś fajne śniadanka bez białka w domu mam małego 18 miesięcznego alergika … Nie mam pomysłu czym smarować pieczywo masło ze słonecznika nie smakuje smalec gęsi tez nie olej kokosowy również nie smakuje …
alaantkoweblw
Dodano opinię: 07.05.2020
Pastami róznymi, hummusem,
Eliza
Dodano opinię: 18.04.2020
Nieziemsko odjechane przepisy? oczywiście w pozytywnym tego słowa znaczeniu ? goszczę u Was już jakiś czas i bardzo mi pasują Wasze dania, są proste, smaczne i inne? bardzo się cieszę że do Was trafiłam. A te biszkopciki były moim pierwszym wypiekiem od Was i moja córcia (7mcy) zajadała ze smakiem! Pozdrawiam Was dziewczyny!?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 16.06.2020
Jejku, jest nam bardzo miło
Wioleta
Dodano opinię: 14.05.2020
Jeżeli komuś by przyszło zrobić je na patelni to odradzam :p lekko rozlewały się na blaszce w piekarniku a zależało mi na czasie i nie chciałam bawić się w kilkakrotne pieczenie – część zrobiłam w piekarniku a pozostałe na patelni. Robiłam wersję z parmezanem, te z patelni chyba wyrzucę :/ dałam z max 0.5 łyżki więcej parmezanu albo coś ok bo mialam bardzo drobno potarkowany i żałowałam że nie zrobiłam bez 🙁 z patelni słone i typowo placki (generalnie gdyby nie parmezan to byłyby ok) a z piekarnika tak jak na zdjęciu, nawet tam gdzie się porozlewaly to było ok – miękkie i fajne 🙂 do przepisu zapewne wrócę ale nie w wersji wytrawnej. Fakt, synkowi smakowało w formie biszkopcikow a plackami plul. Mi też nie smakowało. Dziwne że to samo a inaczej smakuje z piekarnika i patelni. Generalnie przepis fajny ale lepiej trzymać się i nie wymyślać jak ja to zrobiłam 🙂
Ada
Dodano opinię: 27.05.2020
Czy one nadadzą się do zjedzenia następnego dnia? Szukam rzeczy, które mogę przygotować wieczorem, by syn miał fajna przekąskę następnego dnia w żłobku.
alaantkoweblw
Dodano opinię: 30.05.2020
raczej mogą być już suche:)
Mika
Dodano opinię: 31.05.2020
Z jednej strony wyszły tak jak u Was na zdjęciu, a z drugiej wyglądają zupełnie inaczej. Tak ma być?? w smaku w sumie dobre wyszły?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 17.06.2020
Jeśli w smaku są ok, to znaczy że wszystko jest dobrze.
Sylwia
Dodano opinię: 30.06.2020
Witam czy mogę dać serek grecki ?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 03.07.2020
Jeśli ma podobną konsystencję.
Basia
Dodano opinię: 01.09.2020
Czy biszkopty można ususzyć i podać jak chrupki? Jak długo je przechowujecie?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 02.09.2020
Nie próbowałyśmy i u nas szybko się rozchodzą.
Kasia
Dodano opinię: 07.10.2020
Chciałam je trochę wzbogacić i myślałam o dodaniu karobu (jakieś pół łyżeczki?) i ekspandowanego amarantusa (jakaś łyżeczka?). A może wiórki kokosowe albo masło orzechowe? Czy da radę po takich zmianach?:)
alaantkoweblw
Dodano opinię: 08.10.2020
Powinno być ok.
Joanna
Dodano opinię: 23.11.2020
Właśnie zrobiłam pierwszy wypiek z Waszego bloga:). Tylko jak je podać 7m dziecku? W całości? Pokrojone w paski? Na razie sama się zajadam:)
alaantkoweblw
Dodano opinię: 24.11.2020
W całości spokojnie możesz podać, paski też są ok- po prostu, żeby wygodnie było chwycić.
Joanna
Dodano opinię: 24.11.2020
Mamy, te biszkopty-placuszki są na drugi dzień prawie tak samo mięciutkie. Spokojnie można upiec dzień wcześniej i mieć pyszne śniadanko. To jest pierwsza rzecz, którą faktycznie moje dziecko się zajada. Strzał w dziesiątkę! Dziękuję za przepis.
alaantkoweblw
Dodano opinię: 24.11.2020
Bardzo nam miło.
Ania
Dodano opinię: 09.12.2020
Czy można jeść od razu?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 28.12.2020
Tak, jak ostygną.
Patrycja
Dodano opinię: 19.01.2021
Czy mozna dodtac serka takiego do sernika??
alaantkoweblw
Dodano opinię: 04.02.2021
Tak.
Monika
Dodano opinię: 28.01.2021
Witam! Czy można zrobić te biszkopty w większej wersji aby było jako spód pod ciasto? Pozdrawiam
alaantkoweblw
Dodano opinię: 04.02.2021
Można spróbować.
Sylwia
Dodano opinię: 12.02.2021
Ogólnie jestem zadowolona. Ładnie wyrosły, po 15 minutach miały pod pieczony złoty kolor. Jednak zastanawiam się czy nie powinnam ich dłużej piec bo w środku konsystencją przypominają twarożek. Chyba że tak powinno być?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 01.03.2021
To typowe dla dań, w których głowny składnik to twarożek.
Monika
Dodano opinię: 18.09.2021
Czy piana ma być bardzo ubita na sztywno czy po prostu ubita? Przepraszam za literówkę w poprzednim komentarzu.
alaantkoweblw
Dodano opinię: 29.12.2021
Na sztywno
Monika
Dodano opinię: 13.01.2022
Piekarnik bez termoobiegu tzn. góra-dół czy tylko góra?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 09.08.2022
góra-dół