Popiszemy?

kontakt@alaantkoweblw.pl

 

25 stycznia 2016

Bliny ziemniaczane

To zestawienie drożdży i ziemniaków nam bardzo odpowiada… Znacie takie połączenie? Lubicie? Co tam pytać… Zróbcie po prostu:) 1 kg ziemniaków 1 ząbek czosnku 1 jajko 15 g drożdży 3/4 szklanki mąki pszennej 2 łyki kwaśnej śmietany szczypta pieprzu 1 łyżeczka majeranku olej rzepakowy do smażenia Ziemniaki obierz. Zetrzyj na najdrobniejszych oczkach tarki (tak jak...

12464024_1641006086162730_1095712232_n

To zestawienie drożdży i ziemniaków nam bardzo odpowiada… Znacie takie połączenie? Lubicie? Co tam pytać… Zróbcie po prostu:)

1 kg ziemniaków

1 ząbek czosnku

1 jajko

15 g drożdży

3/4 szklanki mąki pszennej

2 łyki kwaśnej śmietany

szczypta pieprzu

1 łyżeczka majeranku

olej rzepakowy do smażenia

Ziemniaki obierz. Zetrzyj na najdrobniejszych oczkach tarki (tak jak na placki ziemniaczane). Przełóż na gęste sitko włożone do dużej miski i odsącz je z soku. Sok odstaw, by na dole zebrała się skrobia.

Do dużej miski włóż rozdrobnione w palcach drożdże, jajka, śmietanę wymieszaj dokładnie, by składniki się połączyły. Dodaj do nich odsączone ziemniaki, mąkę, wyciśnięty przez praskę czosnek, przyprawy i skrobię, która została na dnie soku. Wymieszaj wszystko. Odstaw na 30 minut w ciepłe miejsce. Jeśli nie masz na to czasu, możesz pominąć tę czynność.

Smaż na małej patelni (średnica około 18 cm) gruby placek około 5 mm, rumieniąc go z obu stron. 

Podawaj z sosem czosnkowym (jogurt + czosnek) lub innym.

Czosnek możesz zamienic  w blinach na szczypiorek lub cebulę.

 

12463483_1641006096162729_1576492906_n12476007_1641006089496063_1705367722_n

Udostępnij wpis

Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.

Komentarze (26)

Kasia

Dodano opinię: 25.01.2016

czy odsączanie i późnijesze dodawanie skrobi jest konieczne?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 25.01.2016

Tak, bo z nadmiarem płynu masa będzie za rzadka.

Diana (mamorki.com)

Dodano opinię: 25.01.2016

Chyba zjadło mój poprzedni komentarz 🙂 to jeszcze raz: czy można czymś zastąpić śmietanę? W domu jej brak a do polskiego sklepu daleko 🙂 help!

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 25.01.2016

Jogurtem. Masz?Ostatecznie pomiń.

Aga

Dodano opinię: 25.01.2016

Smażone są na suchej patelni?? Czy trzeba dodać tłuszczu?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 25.01.2016

Na małej ilości oleju.

nina

Dodano opinię: 29.01.2016

Antek jadł bliny z kiełkami? To są kiełki brokuła? Od kiedy podajecie dzieciom kiełki? Smakują im?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 30.01.2016

Jada kiełki,ale nie ma z tym reguły. Lubi w potrawach:plackach,surówkach,muffinach.

Marlena

Dodano opinię: 01.02.2016

Coś mnie podkusiło i za mocno odcisnęłam ziemniaki (nie mam gęstego dużego sitka, więc w ruch poszła tetra). Pierwsza tura wyszła zbita, a co za tym idzie średnia w smaku. Dodałam jajko dodatkowe i pozostałe były już ok 🙂 smaczny debiut z blinami za nami !

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 01.02.2016

Eksperymenty są ok:) Ważne, by się nie zniechęcać:) Cieszymy się, że smakowało!

Kasia

Dodano opinię: 10.02.2016

Od kiedy podajecie dzieciom smażone potrawy? Uwielbiam ziemniaczane różności, więc wyglądają kusząco 🙂

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 10.02.2016

Nasze dzieci sporadycznie jadały smażone po około 9 mieisącu.

Aleksandra

Dodano opinię: 14.02.2016

Czy można użyć mąki gryczanej?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 16.02.2016

Nigdy nie robiłam,ale próbuj. 

MałgosiaK

Dodano opinię: 11.04.2016

Dało radę z kukurydzianą i bez jajka ! 🙂

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 11.04.2016

Suuuuuper!:)

Monika

Dodano opinię: 15.02.2016

Wyglądają pysznie! Chcę wypróbować ale zastanawiam się czy wyjdą bez jajka, albo czym to jajko zastąpić?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 18.02.2016

Cięzka sprawa, ale eksperymentuj:) Dodaj więcej mąki i zmielone siemię lniane.

Monika

Dodano opinię: 18.02.2016

Dzięki 🙂 będę próbować

_Lusia

Dodano opinię: 01.10.2016

Placki ziemniaczane nigdy nie robiły na mnie wrażenia. Wczoraj zrobiłam te bliny i… co tu dużo pisać- PYCHA!!! Zasmakowały też mojemu 11-miesięcznemu synkowi, który na początku wciągał wszystko i to w dużych ilościach (śmialiśmy się, że nas blw=bobas lubi wszystko;)), a teraz jest strasznie wybredny.

Paulina

Dodano opinię: 22.11.2016

Czy można użyć drożdży w proszku? Dodać ich tyle samo co świeżych?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 29.11.2016

7 g drożdży instatnt=25 g drożdży świeżych

Alo

Dodano opinię: 10.08.2018

Myslicie, ze będą smaczne na zimno? Nadają się na przykład na przekąskę w podróży? (Usmażone w formie małych placków)

alaantkoweblw

Dodano opinię: 23.08.2018

Na pewno tak.

Beata

Dodano opinię: 01.01.2019

Czy drożdże są konieczne? Nie zaszkodza 10 m dziecku?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 11.01.2019

Konieczne i nie powinny zaszkodzić

Dodaj komentarz
Newsletter obrazek