Popiszemy?

kontakt@alaantkoweblw.pl

 

22 maja 2014

Błyskawiczne ciasto z jabłkami

1,5 szklanki mąki pełnoziarnistej (można dać pół na pół z białą); 200 g. masła; 4 jajka; 2 łyżki amarantusa ekspandowanego; 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia; łyżka syropu z agawy; 2 jabłka; cynamon. Jabłka obrać, i pokroić na drobne plasterki. Masło roztopić i wystudzić. Białka ze wszystkich jajek ubić na sztywno, powoli dodawać żółtka i...

1,5 szklanki mąki pełnoziarnistej (można dać pół na pół z białą);
200 g. masła;
4 jajka;
2 łyżki amarantusa ekspandowanego;
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia;
łyżka syropu z agawy;
2 jabłka;
cynamon.

Jabłka obrać, i pokroić na drobne plasterki. Masło roztopić i wystudzić. Białka ze wszystkich jajek ubić na sztywno, powoli dodawać żółtka i syrop z agawy cały czas miksując. Wlać masło, dodać mąkę i proszek do pieczenia i nadal miksować. Do ciasta dodać jabłka posypane cynamonem, amarantus i wymieszać delikatnie łyżką.
Piec przez około 45 minut w 180 stopniach.
Podałam z budyniem jaglanym(przepis znajdziesz tutaj).

 

 

 

Udostępnij wpis

Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.

Komentarze (15)

Kama

Dodano opinię: 21.09.2015

Witam.

Jakie jablka beda najlepsze do tego ciasta?

Zawsze robilam szarlotke sypaną i do niej najlepsza jest reneta szara.

Czy tutaj tez konkretne jablka wybrac czy to nie ma znaczenia? 

Pozdrawiam 

 

 

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 22.09.2015

Idealne bedzie kazde,ktore jest slodkie.Prosze o takie i pani w cudownym,osiedlowym warzwniaku takie mi podaje;););)Wybacz,nie znam nazwy:)

Goga

Dodano opinię: 08.02.2016

Dodałam jeszcze zmielonych orzechów włoskich. Wyszło kruche i bardzo smaczne.

Aneta

Dodano opinię: 12.12.2016

Dziś pierwszy raz robiłam to ciasto. Jako totalny laik kuchenny chciałam zapytać czy ciasto po upieczeniu jest w środku jakby to ująć takie trochę tłuste ? – przed włożeniem do piekarnika ciasto było gęste, podczas pieczenia wyglądało jakby się trochę "pieniło", piekłam z opcji włączoną grzałką góra i dół. Jakiej wielkości jest blaszka na zdjęciu ? Z góry dziękuję za odpowiedź. 

A tak w ogóle to blog fantastyczny, tyle świetnych przepisów.

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 19.12.2016

Moglo być wilgotne, ale pienic sie nie powinno.

Magdalena

Dodano opinię: 19.01.2017

Czy syrop z agawy mogę zastąpić miodem? Ilość taka sama?

Pozdrawiam!

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 24.01.2017

Tak,

Dagmara

Dodano opinię: 27.06.2017

Ten przepis nie powinien być otagowany jako "bez nabialu" skoro jest w nim kostka masła. 

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 04.07.2017

poprawione:)

Kasia

Dodano opinię: 21.09.2017

jaki wymiar blachy?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 08.11.2017

37×25

MadziaLenka

Dodano opinię: 27.02.2018

ja też bez talencie do ciast i tak jak Pani wyżej pisała moje też surowe bardzo gęste a jak się piecze to tez jakby piana się robiła 🙁 mam nadzieję że. mimo to będzie ok, a tak poza tym dwie książki super o blog też bardzo dużo korzystam a córeczka prawie dwuletnia wszystkim się zajada, nawet jak nie dodam syropu klonowego czy czegoś takiego jej obojętnie 🙂 Pozdrawiam

MadziaLenka

Dodano opinię: 27.02.2018

W smaku dobre :))

Marta

Dodano opinię: 18.02.2022

Co można dać zamiar syropu z agawy ?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 21.02.2022

syrop z daktyli

Dodaj komentarz
Newsletter obrazek