1,5 szklanki mąki pełnoziarnistej (można dać pół na pół z białą);
200 g. masła;
4 jajka;
2 łyżki amarantusa ekspandowanego;
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia;
łyżka syropu z agawy;
2 jabłka;
cynamon.
Jabłka obrać, i pokroić na drobne plasterki. Masło roztopić i wystudzić. Białka ze wszystkich jajek ubić na sztywno, powoli dodawać żółtka i syrop z agawy cały czas miksując. Wlać masło, dodać mąkę i proszek do pieczenia i nadal miksować. Do ciasta dodać jabłka posypane cynamonem, amarantus i wymieszać delikatnie łyżką.
Piec przez około 45 minut w 180 stopniach.
Podałam z budyniem jaglanym(przepis znajdziesz tutaj).
Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.
Komentarze (15)
Kama
Dodano opinię: 21.09.2015
Witam.
Jakie jablka beda najlepsze do tego ciasta?
Zawsze robilam szarlotke sypaną i do niej najlepsza jest reneta szara.
Czy tutaj tez konkretne jablka wybrac czy to nie ma znaczenia?
Pozdrawiam
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 22.09.2015
Idealne bedzie kazde,ktore jest slodkie.Prosze o takie i pani w cudownym,osiedlowym warzwniaku takie mi podaje;););)Wybacz,nie znam nazwy:)
Goga
Dodano opinię: 08.02.2016
Dodałam jeszcze zmielonych orzechów włoskich. Wyszło kruche i bardzo smaczne.
Aneta
Dodano opinię: 12.12.2016
Dziś pierwszy raz robiłam to ciasto. Jako totalny laik kuchenny chciałam zapytać czy ciasto po upieczeniu jest w środku jakby to ująć takie trochę tłuste ? – przed włożeniem do piekarnika ciasto było gęste, podczas pieczenia wyglądało jakby się trochę "pieniło", piekłam z opcji włączoną grzałką góra i dół. Jakiej wielkości jest blaszka na zdjęciu ? Z góry dziękuję za odpowiedź.
A tak w ogóle to blog fantastyczny, tyle świetnych przepisów.
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 19.12.2016
Moglo być wilgotne, ale pienic sie nie powinno.
Magdalena
Dodano opinię: 19.01.2017
Czy syrop z agawy mogę zastąpić miodem? Ilość taka sama?
Pozdrawiam!
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 24.01.2017
Tak,
Dagmara
Dodano opinię: 27.06.2017
Ten przepis nie powinien być otagowany jako "bez nabialu" skoro jest w nim kostka masła.
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 04.07.2017
poprawione:)
Kasia
Dodano opinię: 21.09.2017
jaki wymiar blachy?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 08.11.2017
37×25
MadziaLenka
Dodano opinię: 27.02.2018
ja też bez talencie do ciast i tak jak Pani wyżej pisała moje też surowe bardzo gęste a jak się piecze to tez jakby piana się robiła 🙁 mam nadzieję że. mimo to będzie ok, a tak poza tym dwie książki super o blog też bardzo dużo korzystam a córeczka prawie dwuletnia wszystkim się zajada, nawet jak nie dodam syropu klonowego czy czegoś takiego jej obojętnie 🙂 Pozdrawiam
MadziaLenka
Dodano opinię: 27.02.2018
W smaku dobre :))
Marta
Dodano opinię: 18.02.2022
Co można dać zamiar syropu z agawy ?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 21.02.2022
syrop z daktyli