- 1,5 szklanki mąki pszennej (u mnie pół na pół z orkiszową);
- 1/2 szklanki letniej wody;
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
nadzienie:
- 1/2 szklanki przecieru pomidorowego;
- 1 ząbek czosnku;
- 1 gałązka bazylii;
- 2 gałązki oregano;
- około 50 g. sera koziego lub żółtego.
- garść rukoli;
- olej do posmarowania pizzerek.
Nastaw piekarnik na 230 stopni z termoobiegiem.
Przygotuj sos: Przecier wlej do garnka, dodaj wyciśnięty przez praskę czosnek i porwane drobno listki ziół. Podgrzej chwilę i odstaw do ostygnięcia.
Rukolę umyj i porwij na drobniejsze kawałki. Ser pokrusz lub zetrzyj na tarce.
Zrób ciasto: mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, dolewaj letnią wodę i mieszaj. Wyrabiaj ciasto, aż będzie elastyczne. Podziel na 8 części i z każdej uformuj prostokąt.
Na środek każdego z prostokąta nakładaj sos i rozsmaruj go, zostawiając suche brzegi. Posyp sos rukolą i serem. Złącz przeciwległe brzegi prostokąta ze sobą i ściśnij, a następnie to samo zrób z drugimi. Postępuj tak z każdym kawałkiem ciasta. Posmaruj wierzch pizzerek olejem i układaj na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Piecz 10 minut na środkowym poziomie piekarnika.
Przepis na pizzę z tego ciasta znajdziesz tutaj.
Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.
Komentarze (20)
Biała Filiżanka
Dodano opinię: 25.02.2015
Bardzo fajny pomysł. Moim córkom też z pewnością zasmakują 🙂
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 25.02.2015
Smacznego:)
bajermo.com
Dodano opinię: 25.02.2015
czytam Wasze wpisy od tygodnia i powiem, że spadłyście mi z nieba 🙂 suuuper pomysły na posiłki dla dziecka 🙂
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 25.02.2015
Cieszymy się,że możemy pomóc:)Pozdrawiamy!
Joanna
Dodano opinię: 12.03.2015
świetne!
muszę koniecznie wypróbować! mam nadzieję, że mojemu dużemu mężczyźnie równie bardzo posmakuje jak temu małemu na zdjęciu 🙂
pozdrawiam i zapraszam do mnie: http://frankiesflavours.blog.pl/
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 13.03.2015
Daj znać, jak wyszły i czy smakowały:)Pozdrawiamy!
Anonymous
Dodano opinię: 12.03.2015
Pizzerki są przepyyyszne!! Polecam!
Pozdrawiam 🙂
malina
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 13.03.2015
Cieszymy się,że smakowały:)Pozdrawiamy serdecznie!:)
Sylwia
Dodano opinię: 05.07.2015
Zastanawiam się dlaczego przepis jest dla dzieci powyżej 12+? Czy to ze względu na obecność sera? Jestem przekonana że moja córa by się zajadała takim smakołykiem ale blokuje mnie wasza ocena wiekowa?:) pozdrawiamy!:)
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 05.07.2015
Tak,ze względu na ser zapiekany. Ale jeśli chcesz podać dziecku tę potrawę szybciej,to spróbuj moze omijając w przepisie ser. Teraz nie ma ograniczeń w kwestii nabiału,ale my zaczęłyśmy podawać ser zapiekany właśnie dopiero po roku.
Klaudia
Dodano opinię: 05.12.2018
Czy ciasto można przygotować wcześniej ? jeśli tak to jak je przechowywać..(chodzi mi o ten sam dzień ale np ciasto przygotowane rano)
alaantkoweblw
Dodano opinię: 08.12.2018
Niezbyt.
Justyna
Dodano opinię: 05.09.2019
Witam. Jaka funkcja piekarnika ma być?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 17.09.2019
termoobieg
Magda
Dodano opinię: 14.01.2020
Pyszne! Czy mozna je podgrzac i podac nastepnego dnia dla dwulatka?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 23.01.2020
tak
Rafał
Dodano opinię: 08.07.2020
Hm, nasze ciasto wyszło trochę twardawe, mała bez trzonowców miała trochę problem z pogryzieniem. Zastanawiam się, czy coś zrobiłem nie tak – za mało oleju?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 15.07.2020
Może krócej potrzymać w piekarniku. Każdy piekarnik inaczej grzeje.
Kaja
Dodano opinię: 13.03.2021
A czy można dzieciom (skończone 11 msc) zrobić tradycyjne ciasto z drożdżami? ? Nie przemawia do mnie proszek :)?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 13.03.2021
Pewnie, śmiało