Popiszemy?

kontakt@alaantkoweblw.pl

 

25 lutego 2015

Błyskawiczne pizzerki

ciasto: 1,5 szklanki mąki pszennej (u mnie pół na pół z orkiszową); 1/2 szklanki letniej wody; 1 łyżeczka proszku do pieczenia. nadzienie: 1/2 szklanki przecieru pomidorowego; 1 ząbek czosnku; 1 gałązka bazylii; 2 gałązki oregano; około 50 g. sera koziego lub żółtego. garść rukoli; olej do posmarowania pizzerek. Nastaw piekarnik na 230 stopni z termoobiegiem....

http://alaantkoweblw.blogspot.com/2015/02/byskawiczne-pizzerki.html

ciasto:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej (u mnie pół na pół z orkiszową);
  • 1/2 szklanki letniej wody;
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia.

nadzienie:

  • 1/2 szklanki przecieru pomidorowego;
  • 1 ząbek czosnku;
  • 1 gałązka bazylii;
  • 2 gałązki oregano;
  • około 50 g. sera koziego lub żółtego.
  • garść rukoli;
  • olej do posmarowania pizzerek.

Nastaw piekarnik na 230 stopni z termoobiegiem.
Przygotuj sos: Przecier wlej do garnka, dodaj wyciśnięty przez praskę czosnek i porwane drobno listki ziół. Podgrzej chwilę i odstaw do ostygnięcia.
Rukolę umyj i porwij na drobniejsze kawałki. Ser pokrusz lub zetrzyj na tarce.

Zrób ciasto: mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, dolewaj letnią wodę i mieszaj. Wyrabiaj ciasto, aż będzie elastyczne. Podziel na 8 części i z każdej uformuj prostokąt.
Na środek każdego z prostokąta nakładaj sos i rozsmaruj go, zostawiając suche brzegi. Posyp sos rukolą i serem. Złącz przeciwległe brzegi prostokąta ze sobą i ściśnij, a następnie to samo zrób z drugimi. Postępuj tak z każdym kawałkiem ciasta. Posmaruj wierzch pizzerek olejem i układaj na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Piecz 10 minut na środkowym poziomie piekarnika.
Przepis na pizzę z tego ciasta znajdziesz tutaj.



zestawy-do-rozszerzania-diety


zobacz zestawy startuJEMY

Udostępnij wpis

Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.

Komentarze (20)

Biała Filiżanka

Dodano opinię: 25.02.2015

Bardzo fajny pomysł. Moim córkom też z pewnością zasmakują 🙂

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 25.02.2015

Smacznego:)

bajermo.com

Dodano opinię: 25.02.2015

czytam Wasze wpisy od tygodnia i powiem, że spadłyście mi z nieba 🙂 suuuper pomysły na posiłki dla dziecka 🙂

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 25.02.2015

Cieszymy się,że możemy pomóc:)Pozdrawiamy!

Joanna

Dodano opinię: 12.03.2015

świetne!
muszę koniecznie wypróbować! mam nadzieję, że mojemu dużemu mężczyźnie równie bardzo posmakuje jak temu małemu na zdjęciu 🙂
pozdrawiam i zapraszam do mnie: http://frankiesflavours.blog.pl/

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 13.03.2015

Daj znać, jak wyszły i czy smakowały:)Pozdrawiamy!

Anonymous

Dodano opinię: 12.03.2015

Pizzerki są przepyyyszne!! Polecam!
Pozdrawiam 🙂
malina

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 13.03.2015

Cieszymy się,że smakowały:)Pozdrawiamy serdecznie!:)

Sylwia

Dodano opinię: 05.07.2015

Zastanawiam się dlaczego przepis jest dla dzieci powyżej 12+? Czy to ze względu na obecność sera? Jestem przekonana że moja córa by się zajadała takim smakołykiem ale blokuje mnie wasza ocena wiekowa?:) pozdrawiamy!:)

 

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 05.07.2015

Tak,ze względu na ser zapiekany. Ale jeśli chcesz podać dziecku tę potrawę szybciej,to spróbuj moze omijając w przepisie ser. Teraz nie ma ograniczeń w kwestii nabiału,ale my zaczęłyśmy podawać ser zapiekany właśnie dopiero po roku. 

Klaudia

Dodano opinię: 05.12.2018

Czy ciasto można przygotować wcześniej ? jeśli tak to jak je przechowywać..(chodzi mi o ten sam dzień ale np ciasto przygotowane rano)

alaantkoweblw

Dodano opinię: 08.12.2018

Niezbyt.

Justyna

Dodano opinię: 05.09.2019

Witam. Jaka funkcja piekarnika ma być?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 17.09.2019

termoobieg

Magda

Dodano opinię: 14.01.2020

Pyszne! Czy mozna je podgrzac i podac nastepnego dnia dla dwulatka?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 23.01.2020

tak

Rafał

Dodano opinię: 08.07.2020

Hm, nasze ciasto wyszło trochę twardawe, mała bez trzonowców miała trochę problem z pogryzieniem. Zastanawiam się, czy coś zrobiłem nie tak – za mało oleju?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 15.07.2020

Może krócej potrzymać w piekarniku. Każdy piekarnik inaczej grzeje.

Kaja

Dodano opinię: 13.03.2021

A czy można dzieciom (skończone 11 msc) zrobić tradycyjne ciasto z drożdżami? ? Nie przemawia do mnie proszek :)?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 13.03.2021

Pewnie, śmiało

Dodaj komentarz
Newsletter obrazek