Tortille z patelni to rewelacyjny pomysł na szybkie śniadanie, kolację czy nawet przekąskę na piknik!
Paprykę pokrój w kostkę. Szczypiorek drobno posiekaj.
Na dużą patelnię połóż placek tortilli. Zacznij podgrzewać. Do miseczki wbij jajka, rozbełtaj je, a następnie wylej na piekący się placek. Następnie poukładaj plasterki szynki, posyp papryką i serem i szczypiorkiem, oprósz pieprzem i przykryj całość drugim plackiem tortilli. Dociśnij. Przykryj patelnię i smaż danie 2-3 minuty na średnim ogniu, a gdy placek od spodu zrumieni się, przełóż na drugą stronę (zsuń z patelni na płaski talerz, a następnie z talerza energicznie drugą stroną na patelnię). Smaż jeszcze 2-3 minuty tak by jajko w środku ścięło się. Gotowe!
Pokrój na trójkąty i podaj na ciepło lub na zimno.
*czytaj skład placków w sklepie: najlepsze to takie bez tłuszczu i oleju palmowego, utwardzonego tłuszczu roślinnego, stabilizatorów, substancji konserwujących, sztucznych aromatów, maltodekstryny – takie będą idealne, znajdziesz je np. w Biedronce.
Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.
Komentarze (2)
Kamila
Dodano opinię: 24.05.2022
Szybkie danie i smaczne. Moje dziecko uwielbia. Też tak robię i do tego pomidorki koktajlowe… Po prostu pycha
dorotty
Dodano opinię: 27.05.2022
Pyszne, wszystkim bardzo smakowało. Wszystko pokroiłam w rozdrabniaczu i wymieszałam od razu z jajkami, to nawet szybciej poszło. Świetny przepis!