Migdałowy sernik to szybki deser o bardzo ciekawym smaku. Puszystość sera i delikatna chrupkość migdałów to duet idealny. To co? Serniczek,kawa/kakao i zasiadamy do łasuchowania?;)
300 g twarogu sernikowego
100 g ciepłego masła
3 duże jajka
200 g migdałów
laska wanilii
2 łyżki syropu daktylowego lub innego słodziwa
3, 4 gałązki mięty
Nastaw piekarnik na 160'C z termoobiegiem.
Wyłóż blachę papierem do pieczenia.
Migdały zblenduj na proszek.
Oddziel żółtka od białek.
Masło zmiksuj z syropem na gładką masę.Dodaj żółtka, ser, ziarenka z laski wanilii i migdały do masła i zmiksuj ponownie. Posiekaj drobno listki mięty. Białka ubij na sztywną pianę. Dodaj ją wraz z miętą do masy i delikatnie wymieszaj. Ciasto przełóż do blachy i piecz przez okoł 45 – 50 minut. Kontroluj stopień zrumienienia ciasta.
Dziękuję Dorota Świątkowska!
Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.
Komentarze (13)
Gosia
Dodano opinię: 16.10.2015
Mmmmmm brmi apetycznie…koniecznie do wypróbowania w wekend 🙂 Mam pytanko takie-jakie inne słodziwo polecacie oprócz syropu daktylowego? Kokosowy, z agawy, kukurydziany, ryżowy? Który z tych byby najlepszy?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 16.10.2015
Kokosowy jest ok, moze też być klonowy, stewia, ksylitol.
Justyna
Dodano opinię: 16.10.2015
Od jakiego wieku dawałyście dzieciom płatki migdałów? Dziękuję za pomoc 🙂
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 17.10.2015
Koło 9 miesiąca.
Agnieszka
Dodano opinię: 18.10.2015
Zrobione 🙂 Pyszny lekki sernik w sam raz na niedzielne popołudnie 🙂
Karolina Bryś
Dodano opinię: 30.10.2015
Od kiedy ksylitol podaje sie malym dzieciom?! Pracujecie z dietetyczka co ona o nim wie? Dzieci moga miec ostre rozwolnienie od ksylitolu co grozi odwodnieniem!
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 30.10.2015
Karolino, nasze czytelniczki to nie tylko mamy osesków, ale i osoby gotujące dla siebie więc wymieniłyśmy wszystkie zamiennki, a kto będzie chciał to dopyta, 2) w linku https://alaantki.mda.pl/uwazaj-na/ informujemy od dawna o ksylitolu, 3) nasza dietetyczka potwierdza właściwości rozluźniające, ale chyba to dziecko musiałoby zjeść cały sernik:P Pozdrawiamy i życzymy spokoju ducha:)
Karolina Bryś
Dodano opinię: 02.11.2015
inspiracja "moje wypiekI" 🙂 warto podpisywać wręcz identyczne przepisy ktore ktoś zrobił troszkę wcześniej 😉
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 02.11.2015
Zawsze wpisujemy inspiracje.
margareta
Dodano opinię: 21.11.2015
Witam, macie rację – Wasze czytelniczki to pewnie głównie mamy (jak ja) ale potrzebujące także czasami zaczerpnąć jakiś pomysł na spotkania familijne 😉 (jak ja) wykonywane nie tylko pod dzieci 😉
Moje pytanie – na jak dużą formę wyłożyć powstałe ciasto? Chodzi o taką małą prostokątną blaszkę ?
Pozdrawiam serdecznie, Gosia.
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 21.11.2015
Tak, niewielka prostokątna blaszka. Jak zrobisz na większej to po prostu będzie bardziej płaskie.
Tamara
Dodano opinię: 08.04.2017
Mięta dla 11 miesięcznego bobasa będzie ok? Gdzieś czytałam, że może powodować obkurczenie krtani… Chcemy zrobić na Święta sernik, tylko to mnie nurtuje.
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 09.04.2017
My podawałyśmy.