Popiszemy?

kontakt@alaantkoweblw.pl

 

01 lipca 2022

Bób z dodatkami, czyli szybki obiad latem (rewelacja!)

Tak, tak – dziś mamy dla Was bób. Nie śmiać siĘ. W te upały więcej nie trzeba:) Niby wszyscy go znają, ale wciąż jest to strączek za rzadko spotykany na polskich stołach. A to taki wartościowy smakołyk. Ma dużą zawartość bialka i kwasu foliowego. Genialny dla kobiet w ciąży. Nie przegapcie go, bo sezon na...

Tak, tak – dziś mamy dla Was bób. Nie śmiać siĘ. W te upały więcej nie trzeba:) Niby wszyscy go znają, ale wciąż jest to strączek za rzadko spotykany na polskich stołach. A to taki wartościowy smakołyk. Ma dużą zawartość bialka i kwasu foliowego. Genialny dla kobiet w ciąży. Nie przegapcie go, bo sezon na tego zielepucha nie trwa wiecznie. Poza tym – to najszybsza forma sycącego obiadu. Lenistwo podpowiada nam często tę potrawę latem. Lubicie? 

Składniki

  • woreczek bobu (około 300g)
  • 2 ząbki czosnku
  • kilka gałązek koperku
  • 2 łyżki masła
  • opcjonalnie: jajko, kilka plastrów boczku
  • posiekany szczypiorek do posypania jajka

Zagotuj wodę w garnku.

Bób wypłucz na sitku, czosnek obierz, koperek posiekaj.  Dodaj bób do gotującej się wody, wraz z czosnkiem. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem około 7 minut*. Odcedź z wody, przełóż do miseczki. Oddziel czosnek i rozgnieć go widelcem. Dodaj do bobu czosnek i masło, zamieszaj, by się rozpuściło pod wpływem temperatury bobu. Posyp koperkiem.

Niemowlakowi zdejmij skórkę i ugotuj tak, by był miękki i się rozpadał. Możesz go również rozgnieść widelcem.

Bób podajemy w różnych wersjach.

1. Sam, okraszony masłem, czosnkiem i koperkiem. 

2. Z jajkiem sadzonym posypanym szczypiorkiem. 

3. Z jajkiem sadzonym i czipsami z boczku (plastry boczku usmażone na suchej patelni) – to wersja dla dorosłych i starszych dzieci (usatysfakcjonuje mięsożernych partnerów)

Dorośli mogą doprawić potrawę pieprzem i solą.

* Kwestia gotowania – im dłużej gotujesz bób, tym bardziej miękki on będzie. W miarę upływu czasu będzie stawał się mazisty i pomarszczony, zmieni również kolor – ściemnieje. Jesli chcesz zjeść bób zielony, chrupki i soczysty, gotuj go maksymalnie 7 minut.

Latem bobasy nadal brudzą się przy jedzeniu, ale nie chcemy dzieci ubierać w długie rękawy fartuszków. Dlatego zaprojektowałyśmy piękne śliniaki, których zaletą jest to, że są długie i mają kieszonkę. Chronią nóżki na całej długości, a jeśli chcesz, możesz przytrzasnąć długi śliniak blatem od krzesełka i w ten sposób będzie on łapał jedzonko, które spada. 


TU ZOBACZ NASZE ŚLINIAKI


Udostępnij wpis

Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.

Komentarze (20)

Gosia

Dodano opinię: 15.06.2018

Witam, czy 6miesiecznemu dziecku, które juz dość ładnie je, można podać bób? 🙂 serdecznie pozdrawiam.

alaantkoweblw

Dodano opinię: 16.06.2018

Decyzja rodzica.

Angelina

Dodano opinię: 17.06.2018

U nas w domu bób jemy nawet zimą ? A to dzięki własnemu warzywnikowi i mrozeniu ?

Gosia

Dodano opinię: 18.06.2018

Ja mam pytanie, może trochę żałosne ;-p ale jaki macie patent na tak piękne jajko sadzone – idealnie ścięte i z nietkniętym żółtkiem… Ja z obawy przed salmonellą smażę jajko z obu stron, ale często żółtko nie przeżywa przewracania…;-/ jak Wy robicie, żeby mieć pewność, że białko jest wystarczająco ścięte? Pozdrawiam! Przepis brzmi pysznie! 🙂

alaantkoweblw

Dodano opinię: 23.06.2018

Smaż po jednym jajku i nie przewracaj po kilka razy a jedynie raz. Druga stronę smaż dosłownie chwileczkę. Używaj szerokiej łopatki. Rozwiązaniem jest też smażenie bez obracania ale pod przykryciem.

Iza

Dodano opinię: 02.07.2022

Ja po wrzuceniu na patelnię smażę tak długo aż bialko prawie się zetnie. Potem przerzucam na chwile na drugą stronę.

Justyna

Dodano opinię: 20.06.2018

Nie mam dziś 'konkretnego’ obiadu, spróbuje więc z bobem. Trzymajcie kciuki za moją Alicję, żeby zjadła.. 🙂

alaantkoweblw

Dodano opinię: 20.06.2018

Pewnie!

Justyna

Dodano opinię: 20.06.2018

Nie mam dziś nic 'konkretnego’ na obiad, spróbuje więc z bobem. Bez koperku chyba tez wyjdzie, hm?
Trzymajcie kciuki za moją Alicję, żeby zjadła… 🙂

Justyna

Dodano opinię: 20.06.2018

No i po obiedzie. Jeeejku jak Ala (10,5 m-ca) zajadala ten bób. zrobilam bez jajka i boczku, zamiast koperku posypalam szczypiorkiem. Sobie musialam lekko posolić.

Ela

Dodano opinię: 20.06.2018

Można bób jeść ze skórką ?! 😮

alaantkoweblw

Dodano opinię: 21.06.2018

Oczywiście.

Efka

Dodano opinię: 21.06.2018

Franka uwielbia. Byłam zaskoczona jak wcinała za pierwszym razem.

Kinga

Dodano opinię: 22.06.2018

Od którego miesiąca można podawać bób niemowlakowi ?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 23.06.2018

My podałyśmy prawie od poczatku.

Mika

Dodano opinię: 15.06.2019

Aaaa ja jakoś się boje ze się może zadławić ?, ja Wy to robicie ?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 25.06.2019

rozgnieć w palcach przed podaniem 🙂

Werka

Dodano opinię: 28.06.2019

Nie lubię… ale moje dziecko pochłania wszystko czego nie lubię. Idę szukać w warzywniaku 😉

Agata

Dodano opinię: 04.07.2020

U nas alergia na bmk :/ Chce podać córeczce jutro bób i zastanawiam się z czym będzie pasował skoro nie mogę podać masła. Macie jakiś pomysł z jakim tłuszczem/czymś innym się dobrze skomponuje? 🙂
BTW: Love u! ☺️

alaantkoweblw

Dodano opinię: 15.07.2020

Masło klarowane, dobry olej.

Dodaj komentarz
Newsletter obrazek