2 łyżki kaszy jaglanej, zmielonej w młynku lub blenderem;
½ łyżki syropu daktylowego;
łyżka oleju kokosowego);
mus z owoców aktualnie dostępnych (użyłam banana i malin).
Do rondelka wlać mleko oraz pozostałe składniki na budyń. Podgrzewać na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając trzepaczką, a kiedy zacznie wrzeć zmniejszyć ogień i mieszać trzepaczką często, żeby budyń był gładki i się nie przypalił. Kiedy odpowiednio zgęstnieje spróbować, czy na pewno kasza jest miękka i wyłączyć.
Owoce zblendować lub drobno pokroić. dosmaczyć nimi budyń. Rewelacja! Przełomowe śniadanie,ale o tym za chwilę:).Smacznego!
Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.
Komentarze (23)
Anonymous
Dodano opinię: 23.01.2015
Czemu ten przepis ma w nazwie „rozwojowy”? 🙂
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 24.01.2015
Bo jego konsystencja sprawiła,że syneczek zrobił krok do przodu w kwestii rozwoju. Załapał do czego służy łyżka:)
Mama Tadzia
Dodano opinię: 14.06.2017
A kiedy pierwszy raz podałyście Dzieciątkom łyżki i kiedy mniej więcej załapały o co chodzi? 🙂
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 15.06.2017
Łyżka towrzyszyla dziecku prawie od początku, a załapały koło 8-9 miesiąca.
MartitaZ
Dodano opinię: 02.03.2016
Czym można zastąpić syrop daktylowy? Mam tylko suszone daktyle.
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 02.03.2016
zrób syrop daktylowy sama. Zalej je wodą, namocz, a później zblenduj. Tadam:)
JUsta
Dodano opinię: 22.03.2016
nie wpadlam na to ze tak łatwo samemu mozna ten syrop zrobic :))) dzieki i za ten pomysl!
Klaudia
Dodano opinię: 24.07.2017
Witam a czym zastapic olej kokosowy ? Moze byc rzepakowy ? Pozdrawiam
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 07.08.2017
Możesz dodać masło.
Monika
Dodano opinię: 17.08.2017
Czy kaszę trzeba płukać i prażyć przed zmieleniem? Czy bez tej całej obróbki nie będzie gorzkiego posmaku?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 20.08.2017
Wypłukać w gorącej wodzie.
JoannaAnna
Dodano opinię: 23.11.2017
A po wypłuaniu? Jak osuszyć? Mokra się nie da zmienić… Pięknie proszę o instrukcje. Czy z kupnej mąki jaglanej będzie ok czy spodziewać się gorzkiej?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 25.11.2017
Mozesz wysuszyc w oiekarniku na papierze do pieczenia.
Lucyna
Dodano opinię: 10.02.2018
Da się zmielić mokrą, właśnie tego dokonałam 😀
Ula
Dodano opinię: 20.02.2018
Ja robiłam budyń odwrotnie. Na początek ugotowałam kasze a później zblendowałam z bananem. W miseczce dodałam owoce. Np mango 🙂
Paulina
Dodano opinię: 20.09.2018
Jak długo można taki budyń przechowywać w lodówce ? Zrobiłam z waszej książki i wyszło mi go trochę za dużo… Ale to świetny pomysł na przekąskę w trasie (spacer, samochód), tylko pytanie ile można go przechowywać ?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 22.09.2018
Budyń w trasie? Dla nas to brudząca potrawa, zobacz do zakładki „na wynos”. Natomiast budyń można przechowywać jeden dzień w lodówce.m
Daga
Dodano opinię: 20.01.2019
Witaj, mój syn to ciężki zawodnik w jedzeniu . na dobranoc je kaszke na mleku mosyfikowanym. Czy ten budyń może zastąpić mu ta kolacje???
alaantkoweblw
Dodano opinię: 21.01.2019
jasne:)
Kinga
Dodano opinię: 16.02.2019
Zamiast syropu daktylowego mozna dac np syrop z agawy 10mcz dziecku?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 11.03.2019
małe ilości tak.
Patrycja
Dodano opinię: 06.12.2021
Czy mogę zrobić budyń na moim ściągniętym mleku? Miałam taką laktację że mam go pełno w zamrażalniku :p
alaantkoweblw
Dodano opinię: 29.12.2021
Straci wszystkie właściwości podczas gotowania, do tego ze względu na dużą ilosć enzymów będzie leisty. Lepiej juć użyć jako emolient do kąpieli