Składniki:
3/4 szklanki mleka (u mnie roślinne owsiane)
1/4 szklanki wody
2 czubate łyżeczki mąki ziemniaczanej
garść malin (jeśli mrożone- trzeba je rozmrozić:) )
płaska łyżeczka miękkiego masła
opcjonalnie łyżeczka syropu klonowego, miodu
W dużej szklance łączymy mleko z wodą.
1/2 mleka z wodą wlewamy do garnka z dodatkiem masła, syropu i malin (jeśli macie mrożone to szybko można je rozmrozić w małej ilości ciepłej wody i zblendować na mus i razem z powstałym "soczkiem" wrzucić do garnka) i gotujemy.
1/2 mleka z wodą łączymy z 2 łyżeczkami kartoflanki (dokładnie rozpuścić mąkę, żeby nie było grudek).
Gdy mieszanka w garnku zacznie się gotować, wlewamy mieszankę mleka, wody i kartoflanki, na małym ogniu doprowadzamy do wrzenia (cały czas mieszając najlepiej trzepaczką). Gotujemy ok minuty i gotowe:)
Wylewamy na miseczkę (która wcześniej została opłukana wodą) czekamy aż ostygnie, przewracamy miseczkę na talerzy i mamy "kopułkę" budyniową:)
jak tu się dobrać do tej galarety…. |
jednak pokrojone na kawałki było łatwiejsze do chwycenia i jedzenia:) |
Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.
Komentarze (21)
Anonymous
Dodano opinię: 17.04.2015
Słodka ta dziewczynka 🙂
Dziewczyny czy syrop z agawy służy do słodzenia? tak jak stewia? czy znacie jeszcze inne zamienniki?
Dopiero u Was się dowiedziałam, ze miód uczula, a ja podawałam 10cio miesięcznemu synkowi, oczywiście ilości „śladowe”, ale jednak…
Teraz Robcio ma skończone 15mcy, zamiast mleka roślinnego podaję… tradycyjne, tzn. nie do picia, tylko jeśli w przepisie na placki/ciasteczka jest mleko to daję krowie.
Na zewnątrz żadnych uczuleń nie ma. Bardzo lubi jeść, ze wszystkim co dla niego nie wskazane muszę się ukrywać. Dzięki temu szybko wróciłam do wagi sprzed ciąży, haha
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 17.04.2015
Dziękuję:) To było rok temu:)))
Edytowałam post ponieważ po przeczytaniu wielu informacji, okazuje się, że syrop z agawy jest mocno przereklamowany. Więc nie poleca się go do słodzenia. Lepiej użyć np. syropu klonowego. Miód natomiast można podawać dzieciom po ukończeniu roku.
Tak, zgadza się, mleko krowie można również dodawać do dań po roku.
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 17.04.2015
Co do stewii, to ja nigdy jej nie używałam:) Natomiast lubię słodzić dania również bananem, czy syropem daktylowym. Przepis na domowy syrop znajdziesz tu:
http://www.alaantkoweblw.pl/2014/07/syrop-z-suszonych-owocow.html
Ewa
Dodano opinię: 20.07.2015
Zrobiłam, umoczyłam już palucha i faktycznie pyszne! Mam nadzieję, że jak zostawię do jutra na śniadanie, to się nic złego nie stanie.
Taka tylko uwaga – w przepisie raz podajesz, że mleko mieszamy z 2 łyżeczkami mąki a później piszesz 2 łyżkami, to może wprowadzić w błąd. Mam nadzieję, że chodziło o łyżeczki a nie o łyżki 🙂
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 22.07.2015
Dziękuję:) Zaraz poprawię:)
JaMama
Dodano opinię: 09.11.2015
Od którego miesiąca można używać syropu klonowego? Na razie słodzę córcemusem daktylowym i bananami, ale chciałabym czymś innym spróbować. Od kiedy można stosować ksylitol ?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 11.11.2015
Ksylitolu nie podajemy naszm dziecim wcale. Można go dodawać w niewielkich ilościach koło 3 r.ż. Klonowy tak samo jak daktylowy:)
JaMama
Dodano opinię: 15.11.2015
Dziękuję za odpowiedź, A kiedy mogłabym upiec córce ciasto lub bułeczki drożdżowe? 🙂
Kaja
Dodano opinię: 10.10.2016
Witam,
czy w tym przepisie można zastąpić masło olejem kokosowym? I drugie pytanie, gdzie można kupić taki fajny strój do karmienia ? 🙂
pozdrawiam
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 10.10.2016
Tak, pozdrawiamy!:)
E.
Dodano opinię: 20.03.2018
czy zamiast malin mozna dodac sproszkowana truskawke liofilizowana?
Ewelina
Dodano opinię: 21.03.2018
Czy mozna dodac sproszkowanej truskawki liofilizowanej?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 22.03.2018
Tak, ale najlepiej jak budyń przestygnie, by nie zabijac cennych witamin z truskawek:)
Ma
Dodano opinię: 02.09.2018
A mi się zwarzyło mleko z malinami :(((((((
Lucyna
Dodano opinię: 17.09.2018
Mi też się zdarzyło. Właściwie próbowałam kilka razy i cały czas to samo ? co jest nie tak?
Marta
Dodano opinię: 30.09.2018
Mi również się zaważyło….
Ania
Dodano opinię: 19.12.2018
Wg mnie z mlekiem owsianym to smakuje jak kisiel, a nie budyń, no ale mleko owsiane to dla mnie woda z posmakiem owsa ;-P Wyszło smaczne, choć córka (11 miesięcy) pogardziła 😉 A jeszcze dosłodziłam syropem daktylowym, co mi z muffinek Waszych został, bo maliny mam mocno kwaśne. A w ogóle to przestaję kupować gotowe budynie, bo z takim „własnym” roboty tyle samo, a wiem co jem 🙂
Justyna
Dodano opinię: 29.10.2020
A masło można czymś zastąpić?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 04.11.2020
olej kokosowy
Kasia
Dodano opinię: 05.02.2021
Czy mleczko kokosowe z puszki do tego budyniu będzie ok?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 01.03.2021
Tak.