Popiszemy?

kontakt@alaantkoweblw.pl

 

18 kwietnia 2017

Budyń waniliowy

Budyń waniliowy to taka klasyka z dzieciństwa. Teraz mamy te w torebce, ale ich skład nie jest zbyt dobry. Warto więc pokusić się o zrobienie prawdziwego, domowego budyniu samemu.

budyń waniliowy

Budyń waniliowy

Sztuczne aromaty, barwniki, E… i inne cuda wianki w tak prostym deserze jak budyń? To możliwe tylko w budyniu z paczki. Domowy, tradycyjny budyń zawiera tylko to co naprawdę potrzeba do jego ugotowania. Zrobicie go w 10 minut. Zaczynamy!

Składniki:

2 szklanki mleka krowiego
1/2 laski wanilii
5 suszonych daktyli
3 kopiaste łyżeczki mąki ziemniaczanej
1 żółtko

Wykonanie:

Do garnka wlej 1.5 szklanki mleka, dodaj rozciętą laskę wanilii i posiekane daktyle. Zagotuj mleko, a następnie zmniejsz ogień i gotuj ok 7-8 minut. Przelej mleko przez sitko by laska i daktyle zostały, a mleko wlej z powrotem do garnka.

W szklance wymieszaj 0.5 szklanki mleka, żółtko i mąkę ziemniaczaną  by nie było grudek, a następnie wylej do gotującego się mleka i mieszaj cały czas rózgą, aż budyń zacznie bulgotać. Skręć ogień i jeszcze chwilkę gotuj. Sprawdź czy taka słodycz Wam wystarczy, jeśli nie możesz dodać wcześniejsze daktyle lub posłodzić ciepły budyń miodem lub syropem klonowym/ daktylowym by nie stracił aksamitności.

Przelej do miseczek i podawaj np. z musem z malin.

budyń waniliowy
budyń waniliowy

Udostępnij wpis

Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.

Komentarze (46)

Ania

Dodano opinię: 19.04.2017

Czy daktyle mozna zastapic np syropem klonowym? Jakos nam daktyle nie smakują..:( czy one tez zmieniają coś w konsystencji? Nigdy nie robilam budyniu.

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 21.04.2017

Tak spokojnie możecie:)

Julia

Dodano opinię: 19.04.2017

Uwielbiam Wasze przepisy 🙂 Od wczoraj posiadam też Waszą książkę 😉 Mój Kubuś, prawie 12 mscy, wcina wszystko co przygotuję, a ja jestem szczęśliwa widząc go uśmiechniętego. Niestety nie mam wsparcia w rodzinie, nawet mąż uważa, że robię sobie niepotrzebną robotę bo ciągle sprzątam i gotuję! Czasem mi ciężko ale uśmiech mojego dziecka wynagradza wszystko. Pozdrawiam

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 21.04.2017

Pozdrawiamy!:))

Sylwia

Dodano opinię: 18.01.2021

Czy wyjdzie budyń bez dodania wanilii?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 04.02.2021

Tak.

Mamola

Dodano opinię: 19.04.2017

A jakie roslinne by się sprawdziło w tym przepisie?owsiane chyba nie bardzo?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 21.04.2017

Migdałowe wg nas najsmaczniejsze:)

Emilka

Dodano opinię: 19.04.2017

Gdzie można dostać dobrej jakości suszone daktyle (niesiarkowane) ?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 21.04.2017

W Piotrze i Pawle (bio planet), w rossmanie linia bio.

Julia

Dodano opinię: 19.04.2017

Super przepis, na pewno dziś spróbujemy 🙂 mam tylko pytanie odnośnie mleka, piszecie że od 12m podawalyscie już dzieciom mleko krowie, to znaczy że mleka modyfikowanego nie dawalyscie wcale? Tylko mleko krowie? Pozdrawiam serdecznie 

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 21.04.2017

Tak, akurat nasze dzieci nigdy nie piły mm. Teraz krowie można wg wytycznych dodawać do przygotowywania dan juz po 6m.

Kamila

Dodano opinię: 19.04.2017

Nie możemy mleka 🙁

Kami i Nina

Dodano opinię: 19.04.2017

U nas bez słodkości przy robieniu,ale maliny z porządna dozą miodu ? balansuje smak…i o zgrozo…jak ja kiedyś mogłam jeść ten z paczki ?

Kamila

Dodano opinię: 20.04.2017

Czy to ma szanse wyjsc na mleku roslinnym?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 21.04.2017

tak, ale smaczniejszy jest na krowim.

Kasia

Dodano opinię: 20.04.2017

Czy mogę mleko krowie zastąpić mm? Daktyle mogę podać dziecku 8 m-cy?

Kasia

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 21.04.2017

Nie wiem czy mm nadaje się do gotowania, nie używałyśmy nigdy. Daltyle mozesz podać.

Eliza

Dodano opinię: 27.04.2017

Pięknie wyględa z tym kwiatkiem i na pewno pyszny:) Niedługo spróbuję:)

 

kaśka

Dodano opinię: 28.04.2017

ja robię taki budyń ale na szklanke mleka jedną łyżeczkę mąki pszennej i jedną mąki ziemniaczanej.Nie słodze niczym samo mleko krowie  jest słodkiemały się zajada 

Magda

Dodano opinię: 03.05.2017

jakim miodem,pytam skoro sami piszecie, aby nie dawac miodu bo jest składnikiem zakazanym-przepis jest 8 miesiecy plus!!!

 

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 03.05.2017

Witamy. Otagowanie +8 oznacza wiek powyżej 8 miesięcy, co może oznaczać np. 9 miesięcy, 10, ale i rok, 3 lata i 18 lat. Propozycji osłodzenia jest kilka. Skoro masz dziecko poniżej roku i jesteś mamą świadomą, logicznym jest, że miodu nie wybierzesz. PS Na przyszłość poprosimy o komentarze w nieco przyjemniejszym tonie. My takie właśnie jesteśmy-przyjemne. Liczymy na to, że nasi czytelnicy również. Milego i PRZYJEMNEGO dnia. 

Anula

Dodano opinię: 05.05.2017

A mi nigdy domowy nie wychodził, za to znalazłam fajną serię budyniów bezglutenowych na mące kukurydzianej tylko z samą wanilią bez cukru. Kosztują parę groszy więcej niż standardowe i można je kupić w praktycznie kazdym eko sklepie. To tak dla leniwych lub mniej zdolnych:)

Justin

Dodano opinię: 13.06.2017

A jak się ten budyń eko nazywa?

Timona

Dodano opinię: 17.12.2017

Super przepis Bardzo smaczny budyn Fajnie dziewczyny ze jestescie 🙂

Anna

Dodano opinię: 30.01.2018

Zrobiłam i wyszedł przepyszny. Mam pytanie czym usuwasz plamy z ubrań Zuzi skoro nie je w fartuszku?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 01.02.2018

Nie usuwam:( Dodaję vanish do każdego prania, ale przyjęłam taktykę, że je w tanich i domowych ciuszkach. Na tzw wyjscie mam 2 komplety na zmianę, a rsza jest niestety stara i niedoprana. Ale nie żal mi tych ubrań bo ma je po Ali lub z wyprzedaży za grosze. Staram się zakładac jej czasem fartuszek, ale to kończy się zawsze tak samo.

Paulina

Dodano opinię: 05.02.2018

Budyń wyszedł przepyszny? synek się zajadał ? mama zresztą też ? synek dzisiaj skończył 7 miesięcy więc zrobiliśmy pół na pół z wodą. Tylko nam wyszedł taki bardziej brązowy kolor budyniu. To pewnie przez daktyle? Czym jeszcze mogłabym dosłodzić ewentualnie jakieś dania lub deserki dla takiego malucha?

Karolina

Dodano opinię: 20.05.2018

Budyń wyszedł bardzo smaczny o właściwej konsystencji ale z każda kolejna minuta robił się wodnisty…czy ty normalne? Pozdrawiam 😉

alaantkoweblw

Dodano opinię: 06.06.2018

raczej niespotykane 🙂

Justyna

Dodano opinię: 14.10.2019

Budyń rozwadnia się mi zawsze od lizanej łyżeczki wkładanej do miseczki – pewnie jakiś enzym ze śliny działa

Teresa

Dodano opinię: 12.10.2018

Proszę o namiary na książkę….pozdrawiam ?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 12.10.2018

Ania

Dodano opinię: 10.05.2019

Czy laskę wanilii można zastąpić np. esencją waniliową u 9,5 miesięcznego maluszka? Jeśli tak to w jakich proporcjach?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 18.05.2019

Laska wanilii lepsza

Agnieszka

Dodano opinię: 11.06.2020

A może mleko kozie zamiast krowiego? Akurat swojskie kozie mam w lodówce… Ktoś z Was próbował właśnie tak zrobić budyń? Pozdrawiam

alaantkoweblw

Dodano opinię: 17.06.2020

Mleko kozie dopiero po roku.

Paulina

Dodano opinię: 07.09.2020

Coś zamiast żółtka?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 16.09.2020

w budyniu ciężko zastąpić żółtko

Fill.up.your.cup

Dodano opinię: 18.11.2020

Mój budyń po zrobieniu jest gęsty, a jak zostawiam do ostygnięcia, żeby dodać miodu to zamienia się znowu w konsystencję płynną. Co mogę robić źle?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 24.11.2020

Nie oblizywałaś łyżki?

Gosia

Dodano opinię: 01.12.2020

Budyń wyszedł pyszny, mój synek 10 miesięczny zjadł że smakiem. Dziękujemy za takie pyszności, co ja bym bez was zrobiła 🙂 🙂

Kasia

Dodano opinię: 27.12.2020

Witam, czy zamiast laski wanilii można dać esencję waniliowa? Jeżeli tak to jakie proporcje?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 28.12.2020

2-3kropelki

Ola

Dodano opinię: 22.02.2021

Czy budyń można podać jeszcze na drugi dzień?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 01.03.2021

Można. Tylko oczywiście przechować w lodówce i porcję, która nie miała kontaktu ze śliną.

Dodaj komentarz
Newsletter obrazek