Popiszemy?

kontakt@alaantkoweblw.pl

 

07 kwietnia 2016

Bułki maślane

Smakowite bułki maślane to wspaniały pomysł na weekendowe poranki, ale i nie tylko. Podane z powidłami, czy miodem będą smacznym podwieczorkiem, a w locie złapane i schowane do torebki, przydadzą się jako przekąska na spacerze.  3,5 szklanki mąki pszennej 2 żółtka 1/3 miękkiej kostki masła (około 70 g) 40 g drożdży 150 ml ciepłego mleka...

image

Smakowite bułki maślane to wspaniały pomysł na weekendowe poranki, ale i nie tylko. Podane z powidłami, czy miodem będą smacznym podwieczorkiem, a w locie złapane i schowane do torebki, przydadzą się jako przekąska na spacerze. 

3,5 szklanki mąki pszennej

2 żółtka

1/3 miękkiej kostki masła (około 70 g)

40 g drożdży

150 ml ciepłego mleka

2 łyżki syropu daktylowego/miodu (po 12m)/cukru kokosowego

50 ml mleka wymieszaj z żółtkami, pokruszonymi drożdżami, wybranym słodziwem do momentu rozpuszczenia się drożdży i połączenia się składników.  Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj do niej przygotowany płyn, pozostałe mleko i masło. Wyrób ciasto, a następnie pozostaw je do wyrosnięcia na około 1 godzinę.  Po tym czasie odrywaj po kawałku ciasta i formuj z niego okrągłe bułeczki (choć z kształtem możesz zaszaleć;)) i układaj je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pamiętaj, by zachować między nimi odstępy. Jeśli masz czas, odstaw bułeczki do ponownego wyrośnięcia na 20 minut, a następnie posmaruj je mlekiem za pomocą pędzelka. Piecz na złoty kolor 15-20 minut w 180’C.

Bułki możesz posypać np. amarantusem ekspandowanym.

Pod koniec wyrabiania ciasta możesz dodać uprzednio namoczone rodzynki.

Bułeczki są słodkie, ale nie tak  jak sklepowe, osłodzone cukrem, więc jeśli bardzo zależy Ci na słodyczy, dodaj więcej słodziwa.

image

 

 

Udostępnij wpis

Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.

Komentarze (73)

Sylwia

Dodano opinię: 07.04.2016

Szklanka??? Czyli 250g??? Pytam bo żadna moja szklanka nie ma 250g i wolę proporcje wagowe

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 16.04.2016

Szklanka 170g.

Kasia

Dodano opinię: 07.04.2016

Drozdze rozpuscic tylko w 50ml mleka? Czy zginela 1 z przodu? 😉

Kasia

Dodano opinię: 07.04.2016

a juz widze ze w tekscie jest pozostale mleko  🙂

Milena

Dodano opinię: 11.03.2021

40g drożdży suchych czy mokrych

JUsta

Dodano opinię: 07.04.2016

zapowiada sie smakowicie 🙂 a ile bułeczek wychodzi z tego przepisu?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 07.04.2016

Około 8 sztuk.

Marta

Dodano opinię: 07.04.2016

Jakie mleko najlepiej użyć?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 07.04.2016

Ja używam krowie 3,2%.

ANNA

Dodano opinię: 07.04.2016

Dziś przetestowałam przepis- bułeczki pierwsza klasa, są przeeeeeepyszne :))) Wielkie dzięki za ten przepis:) 

Aga

Dodano opinię: 08.04.2016

Mam pytanie czy maluch 10 miesięczny może jeść ogórki kiszone. Pytam w obawie o sól.

 

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 10.04.2016

Zalety wartościowe kiszonek umniejszają obecność soli. Podawalyśmy, jak dzieci miały ochotę, bo to bogactwo wit C, a maluch nie zje tego za dużo. 

Katarzyna

Dodano opinię: 19.04.2017

przede wszystkim kiszonki = dobre bakterie. Moja córka jak miała 11 miesiecy to potrafila wrąbać 2 spore ogórki /obrane ze skórki i pokrojone w plasterki

Aga

Dodano opinię: 08.04.2016

Czy warto podawaćdziecku chrupki gryczane czy mają jakieś wartości czy to tylko taki zapychacz? Jak to jest z tymi chrupkami?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 10.04.2016

Zapychacze!:)Nie polecamy, krytykujemy. 

Joanna

Dodano opinię: 08.04.2016

Czy z tymi ilościami jest na pewno wszystko ok? Zrobiła, tylko, że z drożdżami instant i wyszedł mi trudny do wyrabiania kamień. Musiałam dodać drugie tyle mleka i troszkę jeszcze masła, żeby to w ogóle miałao konsystencję możliwą do wyrabiania i zbliżoną do ciasta drożdżowego. 

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 10.04.2016

Tak, wszystko ok.

Ola

Dodano opinię: 18.04.2016

Ja dziś robiłam bułęczki – wszystko dokłądnie z przepisem, a podobnie jak Joannie wyszla mi twarda masa po wyrobieniu 🙁 (drożdży używałam świeżych a nie instant i tak jak wyżej jako szklankę traktowałam 170g czyli 3,5 szklanki dało mi 600g mąki). Co mogłam zrobić nie tak?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 25.04.2016

Pojecia nie mam. Ale nie zrażaj się:)

ania

Dodano opinię: 14.04.2016

proporcje sa ok. Tylko trzeba uważać z drożdżami instant. W porównaniu ze świeżymi sa jak 2:1. A ja mam pytanie. Czy mleko sojowe sie nadaje? Karmie piersią i jestem na diecie bezmlecznej. A chciałam zrobić do reszty rodzinki.

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 14.04.2016

Próbuj:)

Agnieszka

Dodano opinię: 09.05.2016

Pyszne bułki, w samraz na niedzielny poranek:) Proponuję nie dodawać od razu całej mąki z przepisu, tylko zaczac od 2,5 szklanki i dodawać stopniowo podczas wyrabiania,aż do usyskania odpowiedniej konsystencji ciasta (pomaga uniknać "twardej masy")

mama blizniakow

Dodano opinię: 14.05.2016

A mozna użyć suchych drożdży?

 

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 16.05.2016

Tak

Dominika

Dodano opinię: 17.05.2016

Genialne! Musiałam zrobić więcej gdyż starszyzna się dorwała i wszystko pochlonęła!

monia

Dodano opinię: 29.07.2016

A co sądzicie przy okazji o domowych biszkoptach? też zapychacz czy są ok? 🙂

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 01.08.2016

Pewnie, że ok, pod warunkiem, że są jako podwieczorek, czy przekąska, a nie zamiast posiłku:)

Ania

Dodano opinię: 02.08.2016

Super przepisy, gratuluje portalu 🙂

 Czy może to być mąka jaglana?

 

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 03.08.2016

Jasne, ale pszenna też powinna być, sama jaglana może okazać się zbyt ciężka.

Kasia

Dodano opinię: 12.09.2016

Ile gram mam suchych drozdzy dodac? Nie ma swiezych..

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 14.09.2016

7g drożdży instant=25g świeżych.

Kasia

Dodano opinię: 13.10.2016

Dziewczyny przepis jest genialny!

Gosiaq

Dodano opinię: 21.10.2016

Hej, 9cio msc niemowlę może jeść drożdze w takiej bułce ? 

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 22.10.2016

Tak.

Ola

Dodano opinię: 29.10.2016

Boziu kochany!!! mam chrapkę na te buły,ale nie mam drożdzy w domu 🙁 a do sklepu 7 km … czym zastąpię drozdze ,poratujecie mnie??

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 29.10.2016

Zrób te: https://alaantki.mda.pl/ekspresowe-buleczki/

EDYTA

Dodano opinię: 05.11.2016

Czy te bułeczki wychodzą w środku jakby lekko wilgotne czy wyszedł mi zakalec? Urosły w piekarniku, zrumieniły się ale wyjęłam jedną gorącą i zdają mi się jakieś dziwne. Dałam miód zamiast cukru…

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 05.11.2016

Raczej mokre w środku nie były.

Elzbieta

Dodano opinię: 14.12.2016

Zrobilam wczoraj, wyszly przepyszne 🙂 szkoda tylko ze nie moge załadowac zdjecia bo za duze 🙂

Kasia

Dodano opinię: 07.01.2017

Dziewczyny, bardzo dziękuję za Waszą stronę, książkę i wspaniałe przepisy! Razem z moim ośmiomiesięcznym synkiem korzystamy z nich codziennie 🙂
Dzisiaj mam natomiast pytanie o słodziwo, bo chciałam zrobić te właśnie bułeczki. Na miód mój syn za mały, ale mam syrop buraczany (melasę). Czy będzie dobra dla tak małego dziecka czy może lepiej zastosować syrop daktylowy?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 10.01.2017

Może być melasa, a daktylowy też będzie ok.

Anita

Dodano opinię: 05.05.2017

A czy może być mleko roślinne zamiast krowiego?

 

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 07.05.2017

Tak.

Joanna

Dodano opinię: 31.05.2017

a ja mam pytanko te drożdze to w ciepłym mleku czy zimnym rozpuścic?

 

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 06.06.2017

w letnim:)

Beata

Dodano opinię: 29.06.2017

Mam pytanie odnośnie miodu… można go podawac brzdacowi 10 mcy?

pytam bo słyszalam różne opinie. Głównie że do roku nie.

pozdrawiam

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 29.06.2017

powyżej 12m.

Ania

Dodano opinię: 13.08.2017

Bardzo fajne bułeczki, wsypałam trochę mniej mąki i dodałam mąki razowej orkiszowej, w stosunku około 1/4 orkiszowej do 3/4 jasnej pszennej. Dziękuję za super przepis 🙂

Ola

Dodano opinię: 06.09.2017

Uwielbiam Was dziewczyny! Bez tego bloga małam dylemat co i jak gotować synkowi. A tu wszystko takie proste i smaczne 🙂
Moje bułeczki maślane -zaszalałam z kształtem bo moj syn nie przepada za chlebem. Może w tej wersji polubi 🙂

Ola

Dodano opinię: 06.09.2017

Uwielbiam Was dziewczyny! Miałam dylemat co i jak gotować synkowi a tu wszystko takie proste i smaczne:)
Moje bułki maślane w innym kształcie, bo mój syn nie przepada za chlebem. Może w takiej wersji polubi 🙂

Ola

Dodano opinię: 06.09.2017

Dwa razy komentarz, bo nie widziałam pierwszego od razu …

Justyna

Dodano opinię: 11.09.2017

Witam, robiłam zgodnie z przepisem ale, smak i zapach drożdży był bardzo wyczuwalny. Następnym razem trochę mniej i powinno być w porządku 😉 Pozdrawiam 😉

Karina

Dodano opinię: 19.09.2017

Robilam zgodnie z przepisem, drozdze rozpuscilam… odstawilam I nic ciasto nie uroslo ? ale upieklam… I kamyczki ?

Asia

Dodano opinię: 13.12.2017

Czy ciasto na bułeczki nadaje się do rogalików drożdżowych z farszem mięsnym dla 11mies. dziecka? Myślałam o farsz inspirowanym pasztetem indyczo-warzywnym z Pani przepisów 🙂

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 28.12.2017

Raczj nie, bo to przepis na słodko.

Aleksandra

Dodano opinię: 15.01.2018

Czy może być syrop klonowy dla 7,5 m dziecka?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 15.01.2018

Mała ilość, okazjonalnie tak.

Joanna

Dodano opinię: 28.01.2018

Cześć, mam małą uwagę do tego przepisu. Piszecie, że jednym ze składników moze być miód a jest oznaczenie +8miesięcy. Miód jest produktem zakazanym dla niemowląt. Macie zakładkę „produkty zakazane” i jest tam informacja o miodzie, ale nie każdy moze tam zajrzeć. Powinno byc info przy przepisie 🙂

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 29.01.2018

racja:) Dziękujemy.

Magda

Dodano opinię: 06.03.2018

Witam,
Na wstępie napiszę, że uwielbiam Waszego bloga i te przepisy! No bomba! Nie sądziłam że można tak zdrowo i smacznie gotować, mąż chwali non stop 😉
A teraz pytanie do przepisu, z racji tego że zabrakło mi mąki pszennej dodałam 200g pełnoziarnistej, ciasto wyszło bardzo twarde więc dolałam mleka. Ładnie się zagniotło i urosło, ale…czy ono powinno być takie kleiste?
Z góry dziękuję za odpowiedź i serdecznie pozdrawiam! 🙂

Żaneta

Dodano opinię: 19.06.2018

Witam. Czy zoltko w tym przepisie gra kluczowa role? Z testow nam wyszlo ze to akurat na nie z calego jajka corka ma uczulenie. A nie potrafie znalezc przepisow na mleczne pieczywo bez jajka. A lekarz kazal wprowadzic od pieczonego mleka. Ech… Bede wdzieczna za ekspresowa reakvje i odpowiedz.

alaantkoweblw

Dodano opinię: 05.07.2018

CHyba nie gra kluczowej roli, ale pewnie już sama sprawdziłaś i się przekonałaś?

Paulina

Dodano opinię: 03.09.2018

Niestety, to pierwszy przepis z Waszych, który mi zupełnie nie wyszedł. Mimo trzymania się przepisu ciasto wyszło jak na kruchą tartę, zupełnie nieudane. Nie mam pojęcia co mogłam zrobić nie tak.
Lecz sie nie zrażam, próbuję kolejnego przepisu.

MariaPa

Dodano opinię: 12.05.2019

Dziewczyny, a czy na koniec przed pieczeniem bułeczki smarować mlekiem (jak w przepisie) czy białkiem?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 10.06.2019

Mlekiem

Kasia

Dodano opinię: 14.05.2019

Podobnie jak kilka dziewczyn już wcześniej pisały- mi również wyszła mega suche kruche, musiałam dolać mleka i dodać trochę masła żeby to wszystko zlepić w całość i wyrobić. Wszystko według przepisu jedynie dodałam drozdze suche zamiast świeżych

Marta

Dodano opinię: 05.02.2020

Czy cukier kokosowy można podawać do 12 m?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 22.03.2020

Cukier w ogóle po roku

Gosia

Dodano opinię: 02.04.2020

Witam
Czy można podawać bułeczki 10 miesiecznemu dziecku ??
I czym można zastąpić cukier kokosowy?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 03.04.2020

można pominąć.

Asia

Dodano opinię: 10.02.2022

Ja też wolę wagę niż miary „pojemnikowe”. A bułeczki pyszne.

Gosia

Dodano opinię: 19.07.2022

Czy słodziwo jest potrzebne, żeby drożdże zaczęły pracować? Czy można pominąć?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 20.07.2022

Jest potrzebne, bez tego drożdże nie pracuja.

Dodaj komentarz
Newsletter obrazek