Popiszemy?

kontakt@alaantkoweblw.pl

 

26 czerwca 2014

Buraczane burgery

Składniki:szklanka ugotowanej kaszy jęczmiennej (ostudzonej)kilka sztuk dużych buraczków (ok.5-6)natka pietruszkijajkomąka pszenna lub kukurydzianałyżka oliwy z oliwekcytryna Buraki gotujemy w łupinach do miękkości, obieramy i ucieramy na tarce (na dużych oczkach). Skrapiamy sokiem z cytryny. Ostudzoną kaszę mieszamy z burakami, posiekaną natka pietruszki, jajkiem. Mieszamy. Konsystencja będzie pewnie rzadka, dlatego dodajemy ok. jednej łyżki mąki pszennej,...

Składniki:
szklanka ugotowanej kaszy jęczmiennej (ostudzonej)
kilka sztuk dużych buraczków (ok.5-6)
natka pietruszki
jajko
mąka pszenna lub kukurydziana
łyżka oliwy z oliwek
cytryna

Buraki gotujemy w łupinach do miękkości, obieramy i ucieramy na tarce (na dużych oczkach). Skrapiamy sokiem z cytryny. Ostudzoną kaszę mieszamy z burakami, posiekaną natka pietruszki, jajkiem. Mieszamy. Konsystencja będzie pewnie rzadka, dlatego dodajemy ok. jednej łyżki mąki pszennej, tak by ciasto było bardziej zwarte. Mamy dwie opcje przygotowania burgerów:
szybka– na suchej teflonowej patelni – nakładamy łyżką ciasto i obsmażamy z dwóch stron po kilka minut,
wolna – w piekarniku (na blachę wyłożoną papierem do pieczenia,nakładamy ciasto, robiąc burgery i zapiekamy w 180’C z termoobiegiem ok. 20min).

W wersji dla dorosłych odpowiednią ilość ciasta można doprawić solą i pieprzem.

Udostępnij wpis

Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.

Komentarze (11)

Karolina Kornet

Dodano opinię: 22.04.2015

A ta oliwa z oliwek to też do środka burgerów?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 22.04.2015

Tak:) Aczkolwiek starszym dzieciom można usmażyć burgery na niewielkiej ilości oliwy/ oleju rzepakowego.

Mama kamyka

Dodano opinię: 06.09.2016

A inna kasza? Jaglana?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 07.09.2016

Jasne:)

Michalina

Dodano opinię: 10.10.2017

Czy takie burgery mozna mrozic na ciezkie czasy?;)

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 10.10.2017

nie próbowałyśmy:)

Agata

Dodano opinię: 21.03.2018

A jeśli mi się rozpadają burgery to znaczy że za sucha masa czy za mokra mi wyszła?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 30.03.2018

Za sucha

Kasia

Dodano opinię: 16.04.2018

właśnie zrobiliśmy z kaszą jaglaną, są pyszne:)

Anna

Dodano opinię: 24.09.2019

W ogóle mi nie wyszły… Jakby się wcale nie upiekły dalej rzadkie, że nie da się zebrać z blachy. Czego mam jeszcze dodać…
PS. Ile ma być tych buraków wagowo? Bo moje 5 dużych buraków chyba okazało się za dużo bo to prawie same buraki wyszły.

Aga

Dodano opinię: 15.05.2020

Lubimy wiele Waszych przepisow dziewczyny kochane, ale kotleciki mmmmm? troche na oko robilam: 3 buraki, woreczek jaglanej, dodalam cebulki podsmazonej i swiezego lubczyku wkroilam, mmmmm? polecamy i sciskamy

Dodaj komentarz
Newsletter obrazek