1 burak;
4 łyżki mąki;
2 jajka;
szklanka mleka;
łyżeczka soku z cytryny.
Buraka ugotować/uparować/upiec w skórce. Ostudzić, obrać i zblendować. Dodać do musu z buraka mąkę, mleko, jajka i sok z cytryny. Dokładnie zmiksować (jeśli uznasz, że ciasto jest za rzadkie – dodaj mąki, jeśli za gęste-mleka).
Smażyć naleśniki na patelni wysmarowanej oliwą (u mnie
kokosowa). Delikatnie obracać, gdyż naleśnik będzie bardzo puszysty.
Naleśniki podałam z musem gruszkowym. Gruszka idealnie łączy się z burakiem:) Jednak można nadziać je z innym owocowym musem.
Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.
Komentarze (77)
Eryczek-Guziczek
Dodano opinię: 03.12.2014
Wygląda tak smakowicie, że ślinka sama cieknie. 😀
Magdalena Kuchaja
Dodano opinię: 03.12.2014
piękny kolor!!
Anonymous
Dodano opinię: 03.12.2014
Przywiera:( chociaz ciasto nie wydaje sie zbyt rzadkie. Dodac mąki, czy wiecej tluszczu do smazenia?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 03.12.2014
spróbuj z tłuszczem. Do ciasta i posmaruj patelnie.
Paula W Domowym Zaciszu
Dodano opinię: 03.12.2014
A jak zrobić taki mus gruszkowy?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 03.12.2014
To zwyczajnie zblendowana gruszka miękka i słodka:)
Anonymous
Dodano opinię: 29.12.2014
Czy one napewno mialy wyjsc takie mieciutkie? Mnie takie wyszły
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 30.12.2014
Tak, ciasto jest puszyste i miękkie. Trzeba delikatnie przewracać.
Anonymous
Dodano opinię: 19.02.2015
Naleśniki pyszne, ale bardzo delikatne, u nas nie było opcji, żeby je jeść w formie takich do łapki, bo się rozpadały. I smażyłam mniejsze, wtedy łatwiej przewracać. Pozdrawiam, Kasia
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 19.02.2015
Tak,ciasto bardzo delikatne,ale warte chyba tego zachodu niewielkiego:)Cieszę się,ze smakowały:)
Anonymous
Dodano opinię: 20.02.2015
Tak, warte, zjadł nawet mąż, który nie znosi buraków:-)
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 20.02.2015
Oj, to faktycznie sukces:)Aprobata męża, to wielka nagroda:):):)Pozdrawiam!
mkw98
Dodano opinię: 23.02.2015
ile naleśników wychodzi z tej ilości składników? Tak mniej więcej?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 24.02.2015
Około 6 sztuk.
mkw98
Dodano opinię: 24.02.2015
Zrobiłam wczoraj z podwójnej ilości, żeby były też dla nas, dużych. 😉 Bardzo smaczne. 🙂 Ale dodałam dużo więcej mąki i olej do ciasta.
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 24.02.2015
Cieszę się,że smakowały!:)
FASHION HUNTER
Dodano opinię: 15.04.2015
Zrobiłam w formię racuszków, smakują wyśmienicie, chociaż z prezentacją gorzej:) no ale za setnym razem wyjdą już idealnie:) Pozdrawiam
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 16.04.2015
Grunt,to się nie poddawać;)Pozdrawiamy serdecznie!:)
Marlena
Dodano opinię: 05.07.2015
Dzisiaj z musem z mango podam – ostatnio to nasza ulubiona wersja naleśników. Nawet Babcia przepis wzięła i serwuje na obiad 🙂
Docia
Dodano opinię: 12.07.2015
ostatnio robiłam, przepyszne! 🙂
Kasia
Dodano opinię: 06.09.2015
A ja jutro! mus buraczany już ugotowany czeka w lodówce! 😀
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 06.09.2015
Powodzenia. Daj znac, jak sie udało.:)
Kasia
Dodano opinię: 07.09.2015
My po obiadku 🙂 Naleśniczki przepyszne, choć faktycznie proporcje musiałam pomiksować i nasmażyłam więcej. A tu moja Ala wcina 😉
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 07.09.2015
na zdrowie Rodzince!:)
naviaa
Dodano opinię: 07.09.2015
Witam, a jakie mlego dodać dla 8,5 miesięcznego dziecka?
naviaa
Dodano opinię: 07.09.2015
WItam, jakie mleko dodać dla 8,5 miesięcznego dziecka i dla nas?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 07.09.2015
Polecamy roślinne, np owsiane. Ale mała ilość krowiego, jako dodatek do potrawy też nie zaszkodzi, jeśli nie ma alergii.
kasia
Dodano opinię: 15.09.2015
dziewczyny przywróciłyście mi wiarę w moje gotowanie:)czasem i maż pochwali:) mam pytanie czy zamiast buraka mogę dac 100% liofilizowanego eko buraka?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 16.09.2015
Tak:)
Asia
Dodano opinię: 13.01.2016
Nie miałam owoców, które by pasowały do tych naleśników więc podałam z białym serem i wyszło pysznie 🙂 Dzieki!
Ewa
Dodano opinię: 22.02.2016
A nam wyszły 4, ale grubsze i nie miałam żadnych problemów z przewracaniem. 😉 Wyszły przepyszne i zostały zjedzone na sucho z dodatkiem surówki z marchewki i gruszki. 😀
Agnieszka 4*a
Dodano opinię: 25.10.2016
jak zwykle 1 zajada, 2 pluje … o zgrozo!
za jakiś czas zrobimy znów 😉 ciekawe, który rozrabiak tym razem bedzie grymasić
Alia
Dodano opinię: 09.06.2017
U nas to samo. Piotruś zjada wszystko i jeszcze więcej, a brat ledwo liźnie językiem i kręci głową "nie, nie, nie"… Jeden warzywa, drugi tylko mięco by jadł. Życie z bliźniętami…
Agnieszka 4*a
Dodano opinię: 26.10.2016
zdecydowanie wrócimy do tego przepisu, 3latek niejadek po pewnym czasie sam przykleił się do ostatniego bezpańskiego naleśniczka i chciał jeszcze "ten pyszny sosik"
Magda
Dodano opinię: 12.12.2016
Jestem mamą autysty wysokofunkcjonującego z ogroooomną wybiurczością pokarmową. Ostatnio podstawą żywieniowa Kordiana są właśnie naleśniki. Właśnie takiego przepisu szukałam! Smażę na jutrzejszy obiad w szkole 🙂 oby zaakceptował nowość 🙂
Ania
Dodano opinię: 17.02.2017
uwielbiamy te naleśniki, je cała rodzina 🙂
AK
Dodano opinię: 24.04.2017
jaką mąką można zastąpić mąkę pszenną w naleśnikach żeby trzymały 'kupę'? 😉
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 24.04.2017
Gryczaną, orkiszową, każdą w sumie:)
Monika
Dodano opinię: 14.06.2017
Niestety podchodzę już drugi raz do tego przepisu – bezskutecznie. Za każdym razem jest to samo – nie jestem w stanie w ogóle przewrócić naleśnika – wszystko się rozwala i na patelni robi się jedna wielka breja 🙁 próbowałam już dodawac mąki, oleju do ciasta, patelnie mam dobrą – wszystkie Wasze placuszki, które mogą być smażone bez oleju zawsze wychodzą super. Nie wiem o co chodzi 🙁
Oliwka
Dodano opinię: 22.09.2017
Udały się! :)))
Agata
Dodano opinię: 05.12.2017
Wyszły! Chyba dałam łyżkę mąki więcej i dałam trochę oleju do ciasta ale wyszły ekstra i od razu podwójną porcją! Uwielbiam Was! 😀
Ania
Dodano opinię: 16.12.2017
W smaku nieziemsko pyszne 😉 ale smażenie dla wytrwałych 😉 podjelam sie, obiecuje sobie,ze nawet raz sie.nie zdenerwuje, Udalo sie 🙂 zaraz serwuje na kolacje 🙂
Emilia
Dodano opinię: 05.01.2018
Pyszneee! robiłam je dzisiaj drugi raz i podzielę się fajnym farszem do nich:) Ze 2 jabłuszka pokrojone w drobną kostkę, podduszone do miękkości na maśle na patelni ze szczyptą cynamonu, do przestudzonych jabłuszek dodajemy trochę (tak z jedną trzecią kostki czyli ok 80 gram) rozdrobnionego widelcem twarogu i ze 3 łyżeczki joguru naturalnego gęstego – u nas akurat kozi. Mieszamy, nadziewamy naleśnik i jemy, pyyyycha:)
Tina
Dodano opinię: 07.07.2018
Zakochałam się od pierwszego kęsa.
alaantkoweblw
Dodano opinię: 08.07.2018
Cudowna miłość??❤️
Ola
Dodano opinię: 14.07.2018
Czemu aż dwa jajka na tak niewielka porcje? Ja dałam jedno i parę łyżek mąki więcej i było git. Trzeba smażyć żeby były troszkę grubsze to wtedy się tak nie rozpadają i co jakiś czas podlewac patelnie odrobina oleju.
Anna
Dodano opinię: 21.08.2018
Czy sok z cytryny jest niezbędny? Synek ma alergie na cytrusy.
alaantkoweblw
Dodano opinię: 21.08.2018
Nie
Fashionartmedia.com
Dodano opinię: 06.09.2018
Super przepis. Nalesniki wyszły pyszne, mimo ze miałam w domu tylko jedno jajko i bałam się, ze nie będą chciały się przewracać na patelni ? Zrobiłam z musem jabłkowym i świężymi nektarynkami. Franek zachwycony, tata też. Dzięki za inspirację ?
Kasia
Dodano opinię: 11.01.2019
Hej, czym zastąpić jajko? Przepis mam z waszej książki, chciałbym corce dzisiaj zrobić tylko mam wątpliwości czym zastąpić? Bananem?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 08.02.2019
W tym przpise jajko jets nizbedne, bo naleśniki wychodzą bardzo delkiatne.
Mama Tosi
Dodano opinię: 03.06.2019
Moja córka jest uczulona na jajko i ja zastępuję na kilka sposobów: ściągawka jest na stronie jadłonomii, z której chętnie korzystam – http://www.jadlonomia.com/poradniki/weganskie-ciasto-jak-upiec-ciasto-bez/
Mama Tosi
Dodano opinię: 03.06.2019
Jak jest burak, to jajko jest w sumie zbędne ☺ moja córka jest bezjajeczna i zrobiłam te placki w prostszej wersji: 1 zblendowany burak (kupiłam gotowane), 4 łyżki mąki pszennej, 1 łyżka ziemniaczanej, 1 kukurydzianej, szklanka mleka, 2 łyżki wody i troszkę oleju do ciasta. Tylko ja robiłam małe placuszki, bo troszkę trudniej je przerzucić. Ale smakują rewelacyjnie!
Proponuję dla bezjajecznych korzystać ze ściągi z Jadlonomii: http://www.jadlonomia.com/poradniki/weganskie-ciasto-jak-upiec-ciasto-bez/
Mama Tosi
Dodano opinię: 05.06.2019
Moja córka jest bezjajeczna i na wiele sposób zamieniamy jajko – w tym przepisie już sam mus z buraka jest dość zwięzły. Ja zrobiłam córce placki z teg przepisu i tylko lekko go zmodyfikowałam: mus z 1 średniego buraka (kupiłam gotowane i tylko zblendowałam), szklanka mleka, 2-3 łyżki wody, 4 łyżki maki pszennej, 1 Łyżka ziemniaczanej i 1 kukurydzianej, trochę oleju do ciasta. Smażyłam małe placuszki, żeby było wygodniej je złapać 🙂
Anna
Dodano opinię: 13.03.2019
Mi niestety nie wyszły, nie dały przerzucić się na drugą stronę. Gdzie zrobiłam błąd?
Edyta
Dodano opinię: 11.05.2019
Wyszły wyśmienite choć musiałam użyć większej ilości mąki (burak był dość spory) oraz oleju do ciasta i na patelnię inaczej się przyklejały i rwały. U nas strzałem w dziesiątkę był domowy sok z czarnej porzeczki z całymi owocami + mus jabłkowy. Nawet mąż zjadł bez marudzenia. Taka porcja starczyła dla naszej trójki idealnie 🙂
Mama Tosi
Dodano opinię: 03.06.2019
Moje naleśniki dla bezjajecznej córki: zblendowany burak (kupiłam już ugotowany), 4 łyżki mąki pszennej, 1 łyżka kukurydzianej i 1 ziemniaczanej, szklanka mleka, 2 łyżki wody. Pyszne! ☺
alaantkoweblw
Dodano opinię: 25.06.2019
Super:)
Monika
Dodano opinię: 18.11.2019
To są najlepsze naleśniki na świecie!! wszyscy w domu się zajadają, dziękujemy 🙂
Sylwia
Dodano opinię: 30.05.2020
Pyszne!!! Trzylatka zjadla prawie wszystkie, a te co zostaly zabronila zjesc, zeby zostawic na pozniej 😉 takze musialam sobie cos innego na sniadanie zrobic 😉
Niestety smazenie bylo dramatyczne!!! Moj patent przekroic na pol i wtedy przewracac po polowie na druga strone.
Aga
Dodano opinię: 21.08.2020
Niestety naleśniki nie wyszły
Zrobiła się ciapa na patelni nie chciały się usmażyć o obróceniu nie ma nawet co marzyć.
alaantkoweblw
Dodano opinię: 24.08.2020
Może ciasto za rzadkie i patelnia za mało rozgrzana.
Magdalena
Dodano opinię: 10.11.2020
Moim zdaniem w przepisie jest za dużo płynu i dlatego mogą się zamienić w ciapę. Wystarczy połowa tego mleka, które jest podane.
Naleśniki bardzo dobre, z musem mango petarda po prostu!
Magdalena
Dodano opinię: 10.11.2020
Oto one
alaantkoweblw
Dodano opinię: 12.11.2020
Piękne
@malazawadka
Dodano opinię: 09.02.2021
Można dac cos zamiast mleka? Alergia…
alaantkoweblw
Dodano opinię: 15.04.2021
Mleko roślinne
Paula
Dodano opinię: 14.04.2021
Będę robić takie, ale zamiast bawic sie w gotowanie i blendowanie to wycisnę sok z buraka. Zrobie ze swojego przepisu na nalesniki, gdzie jest woda też i zamiast wody bedzie sok ??
alaantkoweblw
Dodano opinię: 15.04.2021
Trzeba sobie ułatwiać życie. Polecamy też buraki już ugotowane- bio z Lidla na przykład.
Magdalena
Dodano opinię: 14.06.2021
Trzeba tylko pamiętać, że w takiej wersji zmienisz się wartość odżywcza tego dania
Magdalena
Dodano opinię: 14.06.2021
Zmniejszy się wartość odżywcza – miało być
Milena
Dodano opinię: 24.07.2021
Szklanka ma 200 czy 250 ml ? I jakiej wielkości ten burak? Ja nie mam problemu z obracanie Ale nalesniki wychodza mi w środku jakby surowe, takie bardzo wilgotne.
alaantkoweblw
Dodano opinię: 29.12.2021
250ml, burak średniej wielkości. Placki i omlety z warzywami lub owocami w masie zawsze są wilgotne w środku
tata
Dodano opinię: 12.12.2021
ponad godzinę przygotowywania i nic z tego nie wyszło. ciasto przywiera i z tłuszczem i bez. Nawet pancakes z tego nie wychodzą. Nie ważne czy piekę kilka, czy kilkanaście minut, naleśnik dalej jest świeży i jedynie przypalony.
alaantkoweblw
Dodano opinię: 27.12.2021
Spróbuj z większą ilością mąki- sporo zależy od jej wilgotności i wilgotności buraków.
Natalia
Dodano opinię: 18.02.2022
Bardzo dobre! Córce też smakowały i nie było żadnego problemu z przewracaniem 🙂
alaantkoweblw
Dodano opinię: 21.02.2022
Super