Popiszemy?

kontakt@alaantkoweblw.pl

 

04 kwietnia 2014

Burger Mc’Donald ala’Ala

Składniki: 1 duża pietruszka (korzeń)ok 2łyżeczek posiekanej natki z pietruszkiok 30dag mielonego mięska z indyka/kurczakapół małego porapieprz czarny (przepis z książki kucharskiej BLW ale na swoje potrzeby go troszkę zmodyfikowałam)jeden duży ziemniakkoperek Piekarnik nastawiamy na 220’CBlachę wykładamy papierem do pieczenia.Pietruszkę i pora gotujemy na małym ogniu do miękkości, następnie blenderem miksujemy na puree (jeśli nie...

Składniki:

1 duża pietruszka (korzeń)
ok 2łyżeczek posiekanej natki z pietruszki
ok 30dag mielonego mięska z indyka/kurczaka
pół małego pora
pieprz czarny
(przepis z książki kucharskiej BLW ale na swoje potrzeby go troszkę zmodyfikowałam)
jeden duży ziemniak
koperek

Piekarnik nastawiamy na 220’C
Blachę wykładamy papierem do pieczenia.
Pietruszkę i pora gotujemy na małym ogniu do miękkości, następnie blenderem miksujemy na puree (jeśli nie masz blendera, to po prostu dokładnie rozgnieć widelcem), dodajemy mielonego indyka i posiekaną natkę pietruszki. Doprawiamy pieprzem do smaku i dokładnie mieszamy.
Z powstałej masy lepimy kulki wielkości orzecha włoskiego i spłaszczamy na ok 1cm grubości (jeśli będą grubsze, będziecie musieli dłużej zapiekać) i układamy na blasze. Zapiekamy w dobrze rozgrzanym piekarniku ok 20-30 min. Najlepiej wyjąć jednego i sprawdzić czy mięso jest już zrobione (nie może być różowe w środku). Ja podałam burgery z ziemniakiem i koperkiem:)
ps (ostatnie foto)
Oczywiście Ala zamiast czekać na obiad, postanowiła przykimać na plecach, matka miała dylemat- zdjąć kangura z pleców i posadzić do jedzenia czy dać pospać, Jak myślicie jaką opcję wybrałam?:)

Udostępnij wpis

Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.

Komentarze (7)

Mari i

Dodano opinię: 19.03.2015

Zrobiłam dziś na obiad Jakubkowi i żałowałam, że nie dla całej rodziny! Mega pyszne. I w dodatku zdrowo, bo bez soli!

PS Z selerem również smakuje – Jakubko go uwielbia. A przy burgerach aż uszy mu się trzęsły 🙂

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 19.03.2015

Super, bardzo nam miło że smakowały:)

Karolina

Dodano opinię: 08.03.2016

są pyszne!:) ja zrobilam dla całej rodziny, w ogole nie da się wyczuć, że nie ma tam soli 🙂 dziękuję za przepis, pozdrawiam

Magdalena

Dodano opinię: 02.03.2017

hmm nie wiem czy to kwestia mocy piekarnika ale piekłam 20 min w 220stopniach i wyszly suche i wrecz zaczely sie podpiekac na bokach…(w smaku bardzo fajne choc zobaczymy cyz nie za twarde)

Basia

Dodano opinię: 29.05.2017

U mnie to samo. Drogie autorki przepisu, czy w takiej sytuacji lepiej zmniejszyć tempaeraturę, czy skrócić czas pieczenia?

A ogólnie to są pyszne! 🙂

Dodano opinię: 04.08.2017

@Magdalena – ja bym zmniejszyła temperaturę 😉

Nasza przygoda z BLW, czyli jak rozszerzałam dietę swojego malucha | urodzeni w 87'

Dodano opinię: 29.12.2017

[…] – fasola szparagowa duszona z oliwą i czosnkiem – burgery z pietruszki i pora https://alaantki.mda.pl/burger-mcdonald-alaala/ – kopytka z kaszy jaglanej – dosłodzone syropem daktylowym lub bananem/ do tego surówka z […]

Dodaj komentarz
Newsletter obrazek