Te delikatnie duszone burgery z dorsza będą wartościowym obiadem dla niemowlaka. Dzieki temu, że mięso zblendujesz, zmniejszy się obawa przed ewentualnymi ośćmi. Pamiętaj, że ryba w diecie dziecka jest niezbędna. Podawaj ją co najmniej raz w tygodniu.
Składniki
- filet z dorsza (ok. 300g)
- 1 cebula
- pęczek natki pietruszki
- 1 jajko
- pieprz
- 1/2 łyżeczki musztardy sarepskiej
- 1 szklanka bulionu/wody
- bułka tarta do opanierowania
- mąka pszenna do opanierowania
- olej do smażenia
Dorsza przeglądamy dokładnie, czy nie ma ości i blendujemy. Natkę pietruszki siekamy, cebulę kroimy w drobną kostkę (najlepiej blenderem posiekać). Mieszamy rybę z natką, cebulą, surowym jajkiem, odrobina pieprzu, musztardą.
Formujemy kotleciki i obtaczamy je najpierw w mące, później w bułce tartej. Smażymy na odrobinie oleju tylko do zrumienienia (ok. 7min). Zarumienione burgery podlewamy wodą lub bulionem i przykrywamy. Dusimy ok. 5 min.
Duszone burgery z dorsza podajemy np. z ziemniakami i brokułami:)
Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.
Komentarze (31)
Anonymous
Dodano opinię: 12.12.2014
Od Kiedy Można Podawać?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 12.12.2014
Ja bym dała od początku, jednak bez musztardy na początek, a starszakowi ok. 12 m. z musztardą:)
Anonymous
Dodano opinię: 14.12.2014
Dziękuję bardzo za odpowiedz ja właśnie poszukuje dań dla 9 miesięcznego które zaczyna z blw bo wcześniej było na papkach bo nie wiedziałam że tak można. Super jest blw.
motyl121277
Dodano opinię: 08.04.2015
P R Z E P Y S Z N E !!
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 09.04.2015
:))) Wiemy:)))
kolko-i-krzyzyk
Dodano opinię: 13.07.2015
Hejka, to moj5 drui przepis od Was, po placuszkach z kaszki mannej z bananem i jest swietny. Zrobilam wg tego przepisu klopsiki/pulpety rybne z morszczuka i byly pyszne. Dalam cale opakowanie ryby (bez glazury to 475 g), troche wiecej musztardy i mojemu roczniakowi+ super podeszly. Bede robic czesciej 🙂 Jedyne co to polecam dobrze odsaczyc rybe, bo ja tego nie zrobilam wystraczajaco dokaldnie i mialam taka papke, ze troche czaus i maki to zabralo zanim sie dalo z tgo ulepic klpsy, ktore sie nie rozciapywaly. Ale warto bylo. Mi wyszlo 10 klopsow:
kolko-i-krzyzyk
Dodano opinię: 13.07.2015
Cos mi nie wyszlo ze zdjeciem. Moze teraz. Tak sie prezentuja na patelni 🙂
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 13.07.2015
pięęęęęęęęęęęęękne!
kolko-i-krzyzyk
Dodano opinię: 13.07.2015
Dzieki. Dopiero teraz widze, ile literowek narobilam. Nie zebym sie usprawiedliwiala, ale pisze w czasie drzemy mlodego i chce zrobic 1000 rzeczy na raz. Sorry. Szkoda, ze nie moge zedytowac postu po fakcie, czyli po wyslaniu.
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 13.07.2015
A co Ty!Nie przejmuj się!:)
Gosia
Dodano opinię: 24.09.2015
Czy mogę je zamrozić? Wyszło mi bardzo dużo….
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 25.09.2015
Hmm nie wiem, czy będą smaczne. Spróbuj:)
Kasia
Dodano opinię: 07.11.2015
Te burgery na stałe zawitały do naszego menu. Mąż krzywi się ale ostatnio smażę osobno burgery dla córki i osobno dla nas – jak są doprawione to tatuś zjada z apetytem 😉
Ania
Dodano opinię: 20.12.2015
Nam też bardzo podeszły. Bardzo smaczne.
Ania
Dodano opinię: 09.02.2016
Witam, a czy możbany użyć do tego przepisu bułki tartej z lnem mielonym? firma Oleofarm ma taką fajną. Powinno byc ok prawda?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 09.02.2016
Tak:)
Ania
Dodano opinię: 11.02.2016
Dziękuję :*
Monika & Franek
Dodano opinię: 01.03.2016
Mój syn KOCHA Wasze BLW 😉 a ja dzięki Wam mogę w końcu spokojnie zjeść cokolwiek, kiedy Franek sobie sam je w krzesełku;-)
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 01.03.2016
Jak nie kochać BLW?:) Dziękujemy za ciepłe słowa!:)
Kasia
Dodano opinię: 15.03.2016
Witam. zrobiłam z mrożonych filetów z mintaja. Masa rybna wyszła taka bardzo wodnista. Czy to dlatego że ryba była mrozona? Nie dało się smażyć, wszystko się rozwalał, a potem jak zalałam wodą, to zrobiła się ciapa. Może powinnam do masy rybnej dodać mąki, bułki tartej lub kaszy manny na zagęszczenie?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 20.03.2016
Tak, mrożona ryba ma w sobie dużo wody.
Asia
Dodano opinię: 15.07.2016
Burgery wyszły pyszne! Zamroziłam kilka sztuk, ale wersja odgrzewana już trochę gorzej. Tak jakby bardziej wilgotne się zrobiły…no ale wiadomo, rozmrożona ryba też smakuje gorzej niż świeża. Niemniej, przepis jest super!
p
Dodano opinię: 11.08.2016
a czy można ugotować burgery?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 13.08.2016
Ugotować?
Jagna
Dodano opinię: 05.09.2016
Super przepis – łatwo i smacznie. Posmakowało zarówno dorosłym jak i maluszkowi 🙂 Miałam akurat mrożonego dorsza więc dosypałam bułki tartej do masy i bez problemu się usmażyły. Tylko po obtoczeniu w mące bułka nie chciała się już "przykleić". Może dlatego, że użyłam mąki z orkiszem?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 07.09.2016
hehehe, na pewno tak:)
Mama Tosi
Dodano opinię: 08.09.2017
Przed dodaniem cebulkę najpierw zrumieniłam lekko na niewielkiej ilości masła przez to kotleciki są jeszcze delikatniejsze i pięknie pachną 😉 Bo kto nie lubi zapachu cebulki na maśle :))
Kasia
Dodano opinię: 13.02.2020
Dziewczyny, błagam odpiszcie. Można je dać dziecku na drugi dzień? Narobiłam się dzisiaj, a mała nic nie zjadła (jest lasuchem), bo jak skończyłam to już była śpiąca. Szkoda, żeby taka porcję dorsza nie dać jej tylko samemu zjeść na drugi dzień. Myślicie, że mogę jej jutro podgrzać je w piekarniku? 10 miesięcy ma 🙂 Dajcie znać proszę co myślicie.
alaantkoweblw
Dodano opinię: 29.02.2020
no jasne:)
Izabela
Dodano opinię: 08.05.2020
Burgerki skradły serce Marysi, w tym przypadku bez musztardy ❤
Izabela
Dodano opinię: 08.05.2020
Zdjęcie nie poszło ?