4 banany
1 jajko
100 g masła
1,5 szklanki mąki pszennej (u mnie pół na pół z pełnoziarnistą)
1 łyżeczka sody
1 laska wanilii
1 łyżka rodzynek1 łyżka żurawiny
2 łyżki zmielonych orzechów
Masło rozpuścić i ostudzić.
Rodzynki zalać gorącą wodą.
Banany rozgnieść widelcem, dodać do nich jajko, roztopione masło – wymieszać łyżką. Dodać mąkę, sodę, odcedzone z wody rodzynki, żurawinę i zmielone orzechy, nasionka z laski wanilii (zeskrob je nożem, uprzednio rozcinając laskę wzdłuż) – wymieszać ponownie.Ciasto przełożyć do keksówki 10 x 20 cm. Piec przez 55- 60 minut w 170 stopniach z termoobiegiem na środkowym poziomie piekarnika.
inspiracja- Moje wypieki
Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.
Komentarze (96)
Kinga Łucja
Dodano opinię: 13.05.2015
Świetny pomysł 🙂
Angelika
Dodano opinię: 18.02.2018
Jak myślicie jeżeli wyeliminować laske wanili, żurawinę i orzechy można chlebek podać Ok 7,5 msc ? Mamy juz wprowadzony gluten i jajka
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 20.02.2018
tak
Anonimowy
Dodano opinię: 13.05.2015
Znam wersję dla dorosłych. A ta dla dzieci też wydaje się smaczna ale zastanawiam się, czy 17 mies. dziecku podać sodę,wanilię i orzechy?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 14.05.2015
My podawałyśmy już w około 10 miesiacu
Anonimowy
Dodano opinię: 13.05.2015
A co z wanilia? 🙂
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 14.05.2015
Dodać;)Już poprawione i informacje naniesione:)
Anonimowy
Dodano opinię: 13.05.2015
a uda się z maki kokosowej albo orkiszowej?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 14.05.2015
Nie robiłam. Wydaje mi się,ze z orkiszowej wyjdzie, choć może mniej urosnąć.
Ania
Dodano opinię: 04.11.2017
ja dałam połowe mąki kokosowej i polowe przennej tortowej i wyszlo pycha 🙂
Anonimowy
Dodano opinię: 14.05.2015
A bez orzechów lub czym je zastąpić?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 14.05.2015
Orzechy możesz ominąć, lub zastąpić np. zmielonym słonecznikiem, migdałami…
Anonimowy
Dodano opinię: 16.05.2015
Czy zamiast sody moze byc proszek a zamiast masla olej?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 16.05.2015
Jasne:)
Anonimowy
Dodano opinię: 17.05.2015
A ile oleju zamiast masła? Ania
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 17.05.2015
około 1/2 szklanki.
Anonimowy
Dodano opinię: 18.05.2015
Czym mogłabym zastąpić jajka? Moja córa jest na nie uczulona. Ania
Ania
Dodano opinię: 20.10.2015
jajka świetnie zastępuje len mielony zalany ciepłą wodą 🙂
Magdalena Morgisz-Klejnowska
Dodano opinię: 20.05.2015
Hej. A czy można taki wypiek zamrozić? Nigdy nie mroziłam gotowego (upieczonego) już ciasta, a mam formę do mini keksów, więc akurat takie porcje 'na raz' by mi wyszły. Nie znoszę bananów i nie mam pojęcia o ich obróbce termicznej 🙂
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 21.05.2015
myślę,ze możesz spróbować:)
Asia
Dodano opinię: 22.07.2015
Pychota!! Mnie sie skonczyla maka pszenna wiec zmieszalam kukurydziana, orkiszowa, zytnia i owsiana z resztka pszennej. Dodalam czubata lyzeczke sody zeby mi uroaslo. Migdaly mielone (nie mialam orzechow). I wyszlo pyyyszne! Dziekuje za Wasze przepisy
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 22.07.2015
Wszelkie modyfikacje, zwłaszcza te kończące się sukcesem, są mile widziane:)Może zdjęciem się pochwalisz?:)
Asia
Dodano opinię: 22.07.2015
Z checia bym dodala tylko cos mi nie wychodzi wklejanie go tutaj.. Nie wiem czy sie uda.
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 22.07.2015
Ale piękny!I naczynie jakie rewelacyjne!:)Super!
Asia
Dodano opinię: 22.07.2015
Udalo sie 🙂 🙂 Swoja droga tez mam Antosia (14 miesiecy) i ostatnio codziennie jestem na Waszej stronie w poszukiwaniu sniadaniowo/obiadowo/ kolacyjnych inspiracji. I znajduje je:-) 🙂
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 22.07.2015
Cieszymy się,że tak się u nas rozgościłaś:)
Beata
Dodano opinię: 23.07.2015
Witajcie! Mój chlebek wyszedł bardzo mokry w środku (według mnie niedopieczony) mimo, że trzymałam go 70 min w piekarniku, myślicie, że to przez brak sody, bo jej nie dodałam, ale resztę zrobiłam tak jak w przepisie. 🙂
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 23.07.2015
Ciężko powiedzieć. Soda ma głównie zadanie,by ciasto urosło. Chlebek jest lekko wilgotny,bo ma dużo bananów, ale 70 minut to sporo czasu by doszło do siebie. Może po prostu wyszedł zakalec,tak czasem bywa.
Cherie
Dodano opinię: 01.10.2015
Od dawna miałam w planach upiec domowy chlebek dla syna, ale nigdy nie zabrałam sie do tego sądząc, że wykonanie jest dość trudne i czasochłonne. Zajrzałam na Wasz profil w poszukiwaniu czegoś na obiad, bo skończyły mi się pomysły 😀 i znalazłam ten przepis. Po głowie się pukam, że nie zajrzałam wcześniej i zaraz zabieram się do robienia chlebka. Nie mam żurawiny co prawda, ale mam daktyle, rodzynki i ziana słonecznika (brak migdałów). Przez Was mam dzisiaj dzień spędzony totalnie w kuchni, ponieważ znalazłam tyle cudownych przepisów, że muszę je zaraz koniecznie wypróbować! 😀 np. ślimaki z twarożkiem czy krem z ciecierzycy (akurat robię hummus dla Młodego więc nieco cieciorki zostawię na zupkę). Dziękuję Wam Kochane za przepisy i wenę! Czekam na więcej! <3
Ania K.
Dodano opinię: 19.10.2015
Super! Sama zjadłam chyba 3/4 blachy, nie mogłam się oprzeć 😛 Idealnie słodkie i ta konsystencja… mhmmm
Jowanka Malik
Dodano opinię: 03.01.2016
Jest pyszne ale czy powinno być takie mokre w środku? Coś zrobiłam źle?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 04.01.2016
Powinien być ilgotny od bananów, ale nie mokry.Może za mało mąki.
Jowanka Malik
Dodano opinię: 03.01.2016
Mi też wyszedł bardzo mokry w środku:( Czy mimo wszystko-skoro to zakalec najwyrazniej- mogę dać dziecku? Skórka jest chrupiąca, dałam mu kawałek i oszalał z radości ! Czy mu nie zaszkodzi ?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 04.01.2016
Jeśli to zakalec, to nie podawaj go dziecku, bo to nic innego jak surowe ciasto.
Marysia
Dodano opinię: 29.02.2016
Witam, także wyszedł mi zakalec, próbuję po raz kolejny, dałam tym razem więcej mąki, właśnie piekę. Mam stary piekarnik gazowy, może było też za krótko? Nie mam termoobiegu. Wspaniały blog, dziękuję!
Marlena
Dodano opinię: 09.03.2016
Kolejna pyszota z tego bloga. Wyszedł super. oto foto:)
Marlena
Dodano opinię: 09.03.2016
Srodek
Sylwia
Dodano opinię: 01.09.2016
A u mnie zakalec ciasto nic nie wyroslo 🙁 nie wiem co zrobilam źle, a tak liczylam na ten chlebek. Sprobuje jeszcze raz moze tym razem się uda
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 02.09.2016
Na pewno się uda. Może skladniki były zimne.
Amelia
Dodano opinię: 26.10.2016
U mnie wyszedł wilgotny super w smaku bo mialamnjuz bardzo dojrzałe banany. tylko jakiś jasny. dużo jaśniejszy niż wszystkie tu na zdjęciach. Ale pyszny i właśnie z córkami zajadamy ze smakiem
Maria.
Dodano opinię: 06.01.2017
Do ciasta dodałam mąkę orkiszową ,ale dodatki powiększyłam o płatki kokosa i czekoladę czarną 74% dwa paseczki i pokroiłam w kostkę,oraz przyprawę do grzanego wina 1 łyżeczkę.Smakuje wyśmienicie,ale ciasto nie jest ścisłe lecz kruche.Maria
Maria
Dodano opinię: 06.01.2017
Ciasto zrobiłam z mąki orkiszowej i dodałam płatki kokosa oraz czekoladę dwa paski pokrojone w kostkę i 1-dną łyżeczkeprzyprawy do grzańca.Wyśmienite!
olala
Dodano opinię: 11.01.2017
Wyszlo super, dzieki za przepis!
Zoja
Dodano opinię: 03.03.2017
Wyszedł idealny!
Agata G
Dodano opinię: 17.07.2017
Nie miałam masła i dodałam zamiast tego 3/4 szklanki oleju rzepakowego 🙂
Taka alternatywa dla maluszków, które nie mogą mleka krowiego.
Do tego 6 drobno posiekanych truskawek.
Ciasto wyszło obłędnie pyszne. Mój Antek poleca. Tylko pies biedny, bo tym razem było mało okruszków.
Anna
Dodano opinię: 05.09.2018
Super ciasto ! Ja zamiast orzechów dodałam masło migdałowe, a mąka pół na pół pszenna i orkiszowa.
Monika
Dodano opinię: 14.10.2018
Dwa razy robiłam i dwa razy zakalec, nie wiem o co chodzi, ale trzeciej szansy już mu nie dam 😉
alaantkoweblw
Dodano opinię: 15.10.2018
http://www.mojewypieki.com/post/zakalec—jak-go-uniknac
Grazka
Dodano opinię: 14.02.2019
Super przepis! Zrobiliśmy dziś z Leo i oboje jesteśmy zachwyceni ? dziękujemy.
Ksenia
Dodano opinię: 26.02.2019
Pyszne latwe zawsze mi wyjdzie i szybko znika:)właśnie robie wersję z gorzka czekolada
Sylwia
Dodano opinię: 07.05.2019
Czy uda się zrobić z tego przepisu mufinki nadziewane powidłami? Wersja podstawowa jest u nas testowana od kilku miesięcy i wychodzi obłędnie, uwielbiamy???
alaantkoweblw
Dodano opinię: 07.05.2019
Tak
Sarw
Dodano opinię: 14.05.2019
Mam pytanie odnośnie ciasteczek, chlebka itp. Z przepisów tutaj, ile można takie wypieki przechowywać, żeby podać dziecku? Czy tutaj też stosujemy zasade do 48h?czy można dłużej odrobine?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 15.05.2019
raczej po 2 dniach to będą twarde jak kamień, więc nie polecamy:)
Ula
Dodano opinię: 31.05.2019
Helo. Czy jeśli zamiast jajka dodam aquafaby chlebek się uda ?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 25.06.2019
powinien:)
Izabela
Dodano opinię: 18.06.2019
Gorąco polecam zrobienie tego wypieku na prawdę pyszny! Od rana z synkiem (16 miesięcy) jemy z jogurtem. Mniam!
Dagmara
Dodano opinię: 05.12.2019
Czy można podać w 6 miesiącu, jeśli maluch jadł już jajo i mąkę?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 06.12.2019
nie polecamy
Aleksandra
Dodano opinię: 20.04.2020
hmm a dlaczego nie od 6 miesiąca? ?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 24.04.2020
bo maluszkom po 6 m podajemy proste, mało składnikowe dania najlepiej gotowane, parowane.
Dagmara
Dodano opinię: 06.12.2019
A jakiś przepis na chlebek bananowy od 6 miesięca jest lub będzie? 🙂
Magda
Dodano opinię: 02.02.2020
Tylko piec w termoobiegiem czy góra dół Plus termoobiegiem?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 22.03.2020
termoobieg
Mama Frania
Dodano opinię: 11.02.2020
Uwielbiam ten przepis i zastanawiam się czy mogę wykorzystać go na muffinki w wersji bezglutenowej (do przedszkola na urodziny). Jaką mąkę dodać i czy zmodyfikować jakoś przepis?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 29.02.2020
pomieszaj kukurydzianą z owsianą, może być też trochę ziemniaczanej, ryżowej:)
Maga
Dodano opinię: 07.04.2020
Dziewczyny,co do wyrabiania ciasta. Zamiast lyzek i widelcow uzywajcie UBIJACZKI DO ZIEMNIAKOW. Mega i brudzisz tylko jedno narzedzie.
Aleksandra
Dodano opinię: 20.04.2020
właśnie zajadam, wyszedł pyszny ? dodałam 1 łyżeczkę syropu daktylowego, sezam, karob, pominęłam orzechy i rodzynki 😉 pychota!
Aleksandra
Dodano opinię: 20.04.2020
aa i jeszcze szczyptę cynamonu 😀 i wierzch posypałam sezamem też, no obłęd ???
Joanna
Dodano opinię: 01.05.2020
2,5 latka poradziła sobie z tym przepisem 🙂 dziękujemy za kolejną inspiracje
Karolina157
Dodano opinię: 10.05.2020
Mnie niestety tez wyszedł zakalec dwa razy z dwóch różnych przepisów, nie otwierałam piekarnika w trakcie pieczenia i składniki nie były z lodówki. Wiecej za chlebek bananowy się nie zabieram ?
Aleksandra
Dodano opinię: 12.05.2020
Wyszedł świetny, słodki, wilgotny i delikatny. Przygotowałam go dokładnie wg przepisu i nie ma zakalca, żurawnę zamieniłam na suszone śliwki. Dzięki za pomysł
Emilka
Dodano opinię: 19.05.2020
Właśnie upiekłam dla męża i synka?
Jest przepyszny?
Kamila
Dodano opinię: 21.06.2020
A czy 9 miesięcznemu dziecku mogę podać taki chlebek z sodą?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 29.06.2020
Tak
Paula
Dodano opinię: 08.07.2020
Dziewczyny? Zakalec??
alaantkoweblw
Dodano opinię: 15.07.2020
Nie widać wyraźnie na zdjęciu, ale nie wygląda źle. Sprawdzałaś patyczkiem?
Ewa
Dodano opinię: 14.12.2020
Jaki zakalec?! Piękny chlebek!:) Większość wypieków gdzie jest sporo bananów na ogół są lekko „klapnięte”, więc nie ma się co przejmować!;)
Rafał
Dodano opinię: 05.08.2020
Witam. Moj chrześniak uwielbia banany. Miło że trafiłem na taki przepis. Tylko mam pytanie. Czy można użyć tylko mąki kukurydzianej czy lepiej jest ją pomieszać z innymi mąkami.
alaantkoweblw
Dodano opinię: 12.08.2020
Nie próbowałyśmy. Możliwe, że nie wyrośnie tak ładnie.
Rafał
Dodano opinię: 16.08.2020
Wypróbowałem i wyrosło tak, że wierzchnia warstwa ciasta pękła. Idealnie wyrosło. Użyłem 3/4 mąki pszennej i kukurydzianej.
Rafał
Dodano opinię: 16.08.2020
Właśnie mi się upiekł z mąka kukurydziana?
Magdalena
Dodano opinię: 29.10.2020
Dodaje nieco więcej rodzynek i żurawiny, czasem też kakao platki migdałów i podaje jako standardowe ciasto, również dorosłym. Jest tak pyszne, że nie wyobrażam sobie robić chlebka z przepisu z cukrem 🙂
Ewa
Dodano opinię: 14.12.2020
Też tak myślę! Jest tak słodkie, że nie wiem po co dodawać cokolwiek słodzącego. Przepyszne!
Magdalena
Dodano opinię: 27.12.2020
Witam czy można ustawić piekarnik do pieczenia na górę i dół lub sam dół ?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 28.12.2020
Najlepiej góra-dół
Karolina
Dodano opinię: 17.02.2021
A jak wygląda kwestia wykorzystywania mielonych orzechów przy wysokich temp? Ponoć nie należy ich dodawać do wypieków podobnie jak mąki migdałowej. Co o tym sądzicie?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 01.03.2021
To chodzi głównie o osoby, które wykorzystują w diecie jedynie pieczywo z ziaren (takie 100%) oraz maki migdałowej czy mąk na bazie ziaren. Chodzi o proporcje kwasów omega 3 i 6. Jeśli takie wypieki w naszej diecie pojawiają się okazjonalnie, nie są niebezpieczne.
Kasia
Dodano opinię: 27.05.2021
A ja mam pytanie, ile u Pani liczy szklanka? 250 gramów? Bo ja zawsze liczę na gramy i mam wrażenie, że licząc za szklankę 250 gramów, tej mąki jest za dużo. Bardzo proszę o informację, bo próbuje już chyba 5 raz zrobić ten chlebek i tylko raz wyszedł dobry, mam wrażenie że coś jest nie tak w ilości maki…..
alaantkoweblw
Dodano opinię: 01.06.2021
250ml
Ola
Dodano opinię: 01.10.2021
Dzień dobry, czy można zastąpić sodę ekologicznym proszkiem do pieczenia? Dziękuję za odpowiedź.
alaantkoweblw
Dodano opinię: 29.12.2021
Tak.
Kasia
Dodano opinię: 21.11.2021
Wlasnie zrobilismy z mezem. Pyszne! Ale oklapniete:( Czy to moze byc wina bananow czy moze dlatego, ze ilosc skladnikow od Was, a blaszka troche wieksza?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 27.12.2021
Wygląda jakby keksówka była szersza od naszej.
Olga
Dodano opinię: 15.04.2022
Zrobiony kolejny przepis od was i jak zwykle super! Chlebek wyszedł super pyszny. Dziękuję za przepis 🙂
Sylwia
Dodano opinię: 25.04.2022
Cześć. Zrobiłam z 2.5 banana mąki tyle samo ale tylko pszennej orzechy u mnie nekrowiec i zamiast rodzynek kilka suszonych moreli. Wyszedł bardzo dobry. Pieklam do suchego patyczka ok. 15 min mniej niz u was. Wilgotny od bananów. słodko i zdrowo. Bardzo dobry dla mojego synka dzięki!