Popiszemy?

kontakt@alaantkoweblw.pl

 

13 maja 2015

Chlebek bananowy

      4 banany 1 jajko 100 g masła 1,5 szklanki mąki pszennej (u mnie pół na pół z pełnoziarnistą) 1 łyżeczka sody 1 laska wanilii 1 łyżka rodzynek1 łyżka żurawiny 2 łyżki zmielonych orzechów Masło rozpuścić i ostudzić. Rodzynki zalać gorącą wodą. Banany rozgnieść widelcem, dodać do nich jajko, roztopione masło – wymieszać...

 

 

http://www.alaantkoweblw.pl/2015/05/chlebek-bananowy.html#more

 



4 banany
1 jajko
100 g masła
1,5 szklanki mąki pszennej (u mnie pół na pół z pełnoziarnistą)
1 łyżeczka sody
1 laska wanilii
1 łyżka rodzynek1 łyżka żurawiny
2 łyżki zmielonych orzechów

Masło rozpuścić i ostudzić.
Rodzynki zalać gorącą wodą.
Banany rozgnieść widelcem, dodać do nich jajko, roztopione masło – wymieszać łyżką. Dodać mąkę, sodę, odcedzone z wody rodzynki, żurawinę i zmielone orzechy, nasionka z laski wanilii (zeskrob je nożem, uprzednio rozcinając laskę wzdłuż) – wymieszać ponownie.Ciasto przełożyć do keksówki 10 x 20 cm. Piec przez 55- 60 minut w 170 stopniach z termoobiegiem na środkowym poziomie piekarnika.
inspiracja- Moje wypieki

 

 

 

 

 

Udostępnij wpis

Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.

Komentarze (96)

Kinga Łucja

Dodano opinię: 13.05.2015

Świetny pomysł 🙂

Angelika

Dodano opinię: 18.02.2018

Jak myślicie jeżeli wyeliminować laske wanili, żurawinę i orzechy można chlebek podać Ok 7,5 msc ? Mamy juz wprowadzony gluten i jajka

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 20.02.2018

tak

Anonimowy

Dodano opinię: 13.05.2015

Znam wersję dla dorosłych. A ta dla dzieci też wydaje się smaczna ale zastanawiam się, czy 17 mies. dziecku podać sodę,wanilię i orzechy?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 14.05.2015

My podawałyśmy już w około 10 miesiacu

Anonimowy

Dodano opinię: 13.05.2015

A co z wanilia? 🙂

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 14.05.2015

Dodać;)Już poprawione i informacje naniesione:)

Anonimowy

Dodano opinię: 13.05.2015

a uda się z maki kokosowej albo orkiszowej?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 14.05.2015

Nie robiłam. Wydaje mi się,ze z orkiszowej wyjdzie, choć może mniej urosnąć.

Ania

Dodano opinię: 04.11.2017

ja dałam połowe mąki kokosowej i polowe przennej tortowej i wyszlo pycha 🙂

Anonimowy

Dodano opinię: 14.05.2015

A bez orzechów lub czym je zastąpić?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 14.05.2015

Orzechy możesz ominąć, lub zastąpić np. zmielonym słonecznikiem, migdałami…

Anonimowy

Dodano opinię: 16.05.2015

Czy zamiast sody moze byc proszek a zamiast masla olej?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 16.05.2015

Jasne:)

Anonimowy

Dodano opinię: 17.05.2015

A ile oleju zamiast masła? Ania

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 17.05.2015

około 1/2 szklanki.

Anonimowy

Dodano opinię: 18.05.2015

Czym mogłabym zastąpić jajka? Moja córa jest na nie uczulona. Ania

Ania

Dodano opinię: 20.10.2015

jajka świetnie zastępuje len mielony zalany ciepłą wodą 🙂

 

Magdalena Morgisz-Klejnowska

Dodano opinię: 20.05.2015

Hej. A czy można taki wypiek zamrozić? Nigdy nie mroziłam gotowego (upieczonego) już ciasta, a mam formę do mini keksów, więc akurat takie porcje 'na raz' by mi wyszły. Nie znoszę bananów i nie mam pojęcia o ich obróbce termicznej 🙂

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 21.05.2015

myślę,ze możesz spróbować:)

Asia

Dodano opinię: 22.07.2015

Pychota!! Mnie sie skonczyla maka pszenna wiec zmieszalam kukurydziana, orkiszowa, zytnia i owsiana z resztka pszennej. Dodalam czubata lyzeczke sody zeby mi uroaslo. Migdaly mielone (nie mialam orzechow). I wyszlo pyyyszne! Dziekuje za Wasze przepisy

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 22.07.2015

Wszelkie modyfikacje, zwłaszcza te kończące się sukcesem, są mile widziane:)Może zdjęciem się pochwalisz?:)

Asia

Dodano opinię: 22.07.2015

Z checia bym dodala tylko cos mi nie wychodzi wklejanie go tutaj.. Nie wiem czy sie uda. 

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 22.07.2015

Ale piękny!I naczynie jakie rewelacyjne!:)Super!

Asia

Dodano opinię: 22.07.2015

Udalo sie 🙂 🙂  Swoja droga tez mam Antosia (14 miesiecy) i ostatnio codziennie jestem na Waszej stronie w poszukiwaniu sniadaniowo/obiadowo/ kolacyjnych inspiracji. I znajduje je:-) 🙂 

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 22.07.2015

Cieszymy się,że tak się u nas rozgościłaś:)

Beata

Dodano opinię: 23.07.2015

Witajcie! Mój chlebek wyszedł bardzo mokry w środku (według mnie niedopieczony) mimo, że trzymałam go 70 min w piekarniku, myślicie, że to przez brak sody, bo jej nie dodałam, ale resztę zrobiłam tak jak w przepisie. 🙂

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 23.07.2015

Ciężko powiedzieć. Soda ma głównie zadanie,by ciasto urosło. Chlebek jest lekko wilgotny,bo ma dużo bananów, ale 70 minut to sporo czasu by doszło do siebie. Może po prostu wyszedł zakalec,tak czasem bywa. 

Cherie

Dodano opinię: 01.10.2015

Od dawna miałam w planach upiec domowy chlebek dla syna, ale nigdy nie zabrałam sie do tego sądząc, że wykonanie jest dość trudne i czasochłonne. Zajrzałam na Wasz profil w poszukiwaniu czegoś na obiad, bo skończyły mi się pomysły 😀 i znalazłam ten przepis. Po głowie się pukam, że nie zajrzałam wcześniej i zaraz zabieram się do robienia chlebka. Nie mam żurawiny co prawda, ale mam daktyle, rodzynki i ziana słonecznika (brak migdałów). Przez Was mam dzisiaj dzień spędzony totalnie w kuchni, ponieważ znalazłam tyle cudownych przepisów, że muszę je zaraz koniecznie wypróbować! 😀 np. ślimaki z twarożkiem czy krem z ciecierzycy (akurat robię hummus dla Młodego więc nieco cieciorki zostawię na zupkę). Dziękuję Wam Kochane za przepisy i wenę! Czekam na więcej! <3

Ania K.

Dodano opinię: 19.10.2015

Super! Sama zjadłam chyba 3/4 blachy, nie mogłam się oprzeć 😛 Idealnie słodkie i ta konsystencja… mhmmm

Jowanka Malik

Dodano opinię: 03.01.2016

Jest pyszne ale czy powinno być takie mokre w środku? Coś zrobiłam źle?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 04.01.2016

Powinien być ilgotny od bananów, ale nie mokry.Może za mało mąki.

Jowanka Malik

Dodano opinię: 03.01.2016

Mi też wyszedł bardzo mokry w środku:( Czy mimo wszystko-skoro to zakalec najwyrazniej- mogę dać dziecku? Skórka jest chrupiąca, dałam mu kawałek i oszalał z radości ! Czy mu nie zaszkodzi ?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 04.01.2016

Jeśli to zakalec, to nie podawaj go dziecku, bo to nic innego jak surowe ciasto. 

Marysia

Dodano opinię: 29.02.2016

Witam, także wyszedł mi zakalec, próbuję po raz kolejny, dałam tym razem więcej mąki, właśnie piekę. Mam stary piekarnik gazowy, może było też za krótko? Nie mam termoobiegu. Wspaniały blog, dziękuję!

Marlena

Dodano opinię: 09.03.2016

Kolejna pyszota z tego bloga. Wyszedł super.  oto foto:)

Marlena

Dodano opinię: 09.03.2016

Srodek

Sylwia

Dodano opinię: 01.09.2016

A u mnie zakalec ciasto nic nie wyroslo 🙁 nie wiem co zrobilam źle, a tak liczylam na ten chlebek. Sprobuje jeszcze raz moze tym razem się uda

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 02.09.2016

Na pewno się uda. Może skladniki były zimne. 

Amelia

Dodano opinię: 26.10.2016

U mnie wyszedł wilgotny super w smaku bo mialamnjuz bardzo dojrzałe banany. tylko jakiś jasny. dużo jaśniejszy niż wszystkie tu na zdjęciach. Ale pyszny i właśnie z córkami zajadamy ze smakiem

Maria.

Dodano opinię: 06.01.2017

Do ciasta dodałam mąkę orkiszową ,ale dodatki powiększyłam o płatki kokosa i czekoladę czarną 74% dwa paseczki i pokroiłam w kostkę,oraz przyprawę do grzanego wina 1 łyżeczkę.Smakuje wyśmienicie,ale ciasto nie jest ścisłe  lecz kruche.Maria

Maria

Dodano opinię: 06.01.2017

Ciasto zrobiłam z mąki orkiszowej i dodałam płatki kokosa oraz czekoladę dwa paski pokrojone w kostkę i 1-dną łyżeczkeprzyprawy do grzańca.Wyśmienite!

olala

Dodano opinię: 11.01.2017

Wyszlo super, dzieki za przepis!

Zoja

Dodano opinię: 03.03.2017

Wyszedł idealny!

Agata G

Dodano opinię: 17.07.2017

Nie miałam masła i dodałam zamiast tego 3/4 szklanki oleju rzepakowego 🙂
Taka alternatywa dla maluszków, które nie mogą mleka krowiego.

Do tego 6 drobno posiekanych truskawek.

Ciasto wyszło obłędnie pyszne. Mój Antek poleca. Tylko pies biedny, bo tym razem było mało okruszków.

Anna

Dodano opinię: 05.09.2018

Super ciasto ! Ja zamiast orzechów dodałam masło migdałowe, a mąka pół na pół pszenna i orkiszowa.

Monika

Dodano opinię: 14.10.2018

Dwa razy robiłam i dwa razy zakalec, nie wiem o co chodzi, ale trzeciej szansy już mu nie dam 😉

alaantkoweblw

Dodano opinię: 15.10.2018

Grazka

Dodano opinię: 14.02.2019

Super przepis! Zrobiliśmy dziś z Leo i oboje jesteśmy zachwyceni ? dziękujemy.

Ksenia

Dodano opinię: 26.02.2019

Pyszne latwe zawsze mi wyjdzie i szybko znika:)właśnie robie wersję z gorzka czekolada

Sylwia

Dodano opinię: 07.05.2019

Czy uda się zrobić z tego przepisu mufinki nadziewane powidłami? Wersja podstawowa jest u nas testowana od kilku miesięcy i wychodzi obłędnie, uwielbiamy???

alaantkoweblw

Dodano opinię: 07.05.2019

Tak

Sarw

Dodano opinię: 14.05.2019

Mam pytanie odnośnie ciasteczek, chlebka itp. Z przepisów tutaj, ile można takie wypieki przechowywać, żeby podać dziecku? Czy tutaj też stosujemy zasade do 48h?czy można dłużej odrobine?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 15.05.2019

raczej po 2 dniach to będą twarde jak kamień, więc nie polecamy:)

Ula

Dodano opinię: 31.05.2019

Helo. Czy jeśli zamiast jajka dodam aquafaby chlebek się uda ?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 25.06.2019

powinien:)

Izabela

Dodano opinię: 18.06.2019

Gorąco polecam zrobienie tego wypieku na prawdę pyszny! Od rana z synkiem (16 miesięcy) jemy z jogurtem. Mniam!

Dagmara

Dodano opinię: 05.12.2019

Czy można podać w 6 miesiącu, jeśli maluch jadł już jajo i mąkę?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 06.12.2019

nie polecamy

Aleksandra

Dodano opinię: 20.04.2020

hmm a dlaczego nie od 6 miesiąca? ?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 24.04.2020

bo maluszkom po 6 m podajemy proste, mało składnikowe dania najlepiej gotowane, parowane.

Dagmara

Dodano opinię: 06.12.2019

A jakiś przepis na chlebek bananowy od 6 miesięca jest lub będzie? 🙂

Magda

Dodano opinię: 02.02.2020

Tylko piec w termoobiegiem czy góra dół Plus termoobiegiem?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 22.03.2020

termoobieg

Mama Frania

Dodano opinię: 11.02.2020

Uwielbiam ten przepis i zastanawiam się czy mogę wykorzystać go na muffinki w wersji bezglutenowej (do przedszkola na urodziny). Jaką mąkę dodać i czy zmodyfikować jakoś przepis?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 29.02.2020

pomieszaj kukurydzianą z owsianą, może być też trochę ziemniaczanej, ryżowej:)

Maga

Dodano opinię: 07.04.2020

Dziewczyny,co do wyrabiania ciasta. Zamiast lyzek i widelcow uzywajcie UBIJACZKI DO ZIEMNIAKOW. Mega i brudzisz tylko jedno narzedzie.

Aleksandra

Dodano opinię: 20.04.2020

właśnie zajadam, wyszedł pyszny ? dodałam 1 łyżeczkę syropu daktylowego, sezam, karob, pominęłam orzechy i rodzynki 😉 pychota!

Aleksandra

Dodano opinię: 20.04.2020

aa i jeszcze szczyptę cynamonu 😀 i wierzch posypałam sezamem też, no obłęd ???

Joanna

Dodano opinię: 01.05.2020

2,5 latka poradziła sobie z tym przepisem 🙂 dziękujemy za kolejną inspiracje

Karolina157

Dodano opinię: 10.05.2020

Mnie niestety tez wyszedł zakalec dwa razy z dwóch różnych przepisów, nie otwierałam piekarnika w trakcie pieczenia i składniki nie były z lodówki. Wiecej za chlebek bananowy się nie zabieram ?

Aleksandra

Dodano opinię: 12.05.2020

Wyszedł świetny, słodki, wilgotny i delikatny. Przygotowałam go dokładnie wg przepisu i nie ma zakalca, żurawnę zamieniłam na suszone śliwki. Dzięki za pomysł

Emilka

Dodano opinię: 19.05.2020

Właśnie upiekłam dla męża i synka?
Jest przepyszny?

Kamila

Dodano opinię: 21.06.2020

A czy 9 miesięcznemu dziecku mogę podać taki chlebek z sodą?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 29.06.2020

Tak

Paula

Dodano opinię: 08.07.2020

Dziewczyny? Zakalec??

alaantkoweblw

Dodano opinię: 15.07.2020

Nie widać wyraźnie na zdjęciu, ale nie wygląda źle. Sprawdzałaś patyczkiem?

Ewa

Dodano opinię: 14.12.2020

Jaki zakalec?! Piękny chlebek!:) Większość wypieków gdzie jest sporo bananów na ogół są lekko „klapnięte”, więc nie ma się co przejmować!;)

Rafał

Dodano opinię: 05.08.2020

Witam. Moj chrześniak uwielbia banany. Miło że trafiłem na taki przepis. Tylko mam pytanie. Czy można użyć tylko mąki kukurydzianej czy lepiej jest ją pomieszać z innymi mąkami.

alaantkoweblw

Dodano opinię: 12.08.2020

Nie próbowałyśmy. Możliwe, że nie wyrośnie tak ładnie.

Rafał

Dodano opinię: 16.08.2020

Wypróbowałem i wyrosło tak, że wierzchnia warstwa ciasta pękła. Idealnie wyrosło. Użyłem 3/4 mąki pszennej i kukurydzianej.

Rafał

Dodano opinię: 16.08.2020

Właśnie mi się upiekł z mąka kukurydziana?

Magdalena

Dodano opinię: 29.10.2020

Dodaje nieco więcej rodzynek i żurawiny, czasem też kakao platki migdałów i podaje jako standardowe ciasto, również dorosłym. Jest tak pyszne, że nie wyobrażam sobie robić chlebka z przepisu z cukrem 🙂

Ewa

Dodano opinię: 14.12.2020

Też tak myślę! Jest tak słodkie, że nie wiem po co dodawać cokolwiek słodzącego. Przepyszne!

Magdalena

Dodano opinię: 27.12.2020

Witam czy można ustawić piekarnik do pieczenia na górę i dół lub sam dół ?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 28.12.2020

Najlepiej góra-dół

Karolina

Dodano opinię: 17.02.2021

A jak wygląda kwestia wykorzystywania mielonych orzechów przy wysokich temp? Ponoć nie należy ich dodawać do wypieków podobnie jak mąki migdałowej. Co o tym sądzicie?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 01.03.2021

To chodzi głównie o osoby, które wykorzystują w diecie jedynie pieczywo z ziaren (takie 100%) oraz maki migdałowej czy mąk na bazie ziaren. Chodzi o proporcje kwasów omega 3 i 6. Jeśli takie wypieki w naszej diecie pojawiają się okazjonalnie, nie są niebezpieczne.

Kasia

Dodano opinię: 27.05.2021

A ja mam pytanie, ile u Pani liczy szklanka? 250 gramów? Bo ja zawsze liczę na gramy i mam wrażenie, że licząc za szklankę 250 gramów, tej mąki jest za dużo. Bardzo proszę o informację, bo próbuje już chyba 5 raz zrobić ten chlebek i tylko raz wyszedł dobry, mam wrażenie że coś jest nie tak w ilości maki…..

alaantkoweblw

Dodano opinię: 01.06.2021

250ml

Ola

Dodano opinię: 01.10.2021

Dzień dobry, czy można zastąpić sodę ekologicznym proszkiem do pieczenia? Dziękuję za odpowiedź.

alaantkoweblw

Dodano opinię: 29.12.2021

Tak.

Kasia

Dodano opinię: 21.11.2021

Wlasnie zrobilismy z mezem. Pyszne! Ale oklapniete:( Czy to moze byc wina bananow czy moze dlatego, ze ilosc skladnikow od Was, a blaszka troche wieksza?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 27.12.2021

Wygląda jakby keksówka była szersza od naszej.

Olga

Dodano opinię: 15.04.2022

Zrobiony kolejny przepis od was i jak zwykle super! Chlebek wyszedł super pyszny. Dziękuję za przepis 🙂

Sylwia

Dodano opinię: 25.04.2022

Cześć. Zrobiłam z 2.5 banana mąki tyle samo ale tylko pszennej orzechy u mnie nekrowiec i zamiast rodzynek kilka suszonych moreli. Wyszedł bardzo dobry. Pieklam do suchego patyczka ok. 15 min mniej niz u was. Wilgotny od bananów. słodko i zdrowo. Bardzo dobry dla mojego synka dzięki!

Dodaj komentarz
Newsletter obrazek