Chrupiące burgery z dorsza polecają się na obiad nie tylko w piątek 🙂
Niektórzy rodzice stronią od ryb, które mają dużo małych ości (hmm, która ryba ich nie ma). W obawie przed niedopatrzeniem, wolą nie podawać dzieciom ryb. Burgery są o tyle ”bezpieczne”, że filet pozbawiony ości, jest dodatkowo drobno poszatkowany. Ryzyko znalezienia ości i zakrztuszenia jest więc praktycznie = 0. To co, dziś na obiad rybka?
Składniki (ok. 10 sztuk):
- 400g świeżego filetu z dorsza;
- sok z cytryny (kilka kropel);
- 1 jajko;
- 1 mała cebula;
- 2 łyżeczki suszonej natki pietruszki (lub pół pęczka świeżej, drobno posiekanej);
- 2 czubate łyżki kaszki manny;
- szczypta pieprzu ziołowego;
- 3 plasterki sera żółtego (u mnie morski);
- 3 łyżki bułki tartej;
- 2 łyżki sezamu;
- olej (rzepakowy);
- opcjonalnie woda lub pół szklanki bulionu (jeśli chcemy dusić, a nie smażyć burgery – o tym piszę niżej).
Polecam przygotować najpierw blender, a konkretnie minimalakser czyli pojemniczek z nożykiem do siekania. To znacznie ułatwi Wam pracę:)
Rybę dokładnie myjemy, osuszamy, sprawdzamy czy nie ma ości, jeśli są – usuwamy:) i skrapiamy rybkę sokiem z cytryny. Siekamy blenderem na drobne (lub kroimy nożem na malutkie kawałki). Przekładamy do miski.
Cebulę obieramy, siekamy blenderem, dodajemy do miski.
Żółty ser siekamy blenderem, dodajemy do miski.
Dodajemy rozbełtane jajo, natkę pietruszki, pieprz, mannę. Zagniatamy farsz rękoma, tak by powstała jednolita masa.
Część farszu, z którego będą pulpety dla dziecka odkładamy, pozostały możemy doprawić solą i większą ilością pieprzu.
Formujemy burgery, obtaczamy w bułce tartej zmieszanej z sezamem. Smażymy do zrumienienia z dwóch stron (ok. 10minu) na małej ilości oleju, a następnie podlewamy ”kapką”wody i smażymy pod przykryciem ok 15-20 minut sprawdzając czy nic się nie przypala.
W opcji dla mniejszych maluchów:)) można zarumienione burgery podlać bulionem do 1/2 ich wysokości i dusić na małym ogniu. Będą miękkie i delikatne.
Smacznego!
Podałam z ziemniakami i surówką z ogórkiem kiszonym, marchewką, kapustą. Jeśli chcecie więcej rybnych inspiracji nie tylko na obiady, zapraszamy do naszego najnowszego e-booka „Bez ości” zobacz szczegóły tutaj.
Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.
Komentarze (75)
Anonimowy
Dodano opinię: 11.05.2015
Jutro wypróbuję 😉 dzisiaj na obiadek będzie pyszny gulasz z warzywami i kaszą 😉
marcysia
Dodano opinię: 11.05.2015
wyglądają bardzo apetycznie, ale za dorsza to ja dziękuję, kupiłam niedawno w lidlu, około 50 zł za kg a smakował jak papier, szkoda, że tak trudno dostać łososia łowionego w morzu…
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 11.05.2015
Ja rzadko kupuję mrożone ryby, bo te smaku żadnego nie mają;/ Natomiast świeży dorsz, dobrze doprawiony mniammm:)
Joanna Pajor
Dodano opinię: 13.05.2015
przepyszne (dla mamy)… główny smakosz zdegustuje jak się obudzi 😉 pozdrawiamy!
Susanna szyje
Dodano opinię: 14.05.2015
Spróbuję z łososiem bo akurat kupiłam z myślą o jutrzejszym obiedzie 🙂 Dzięki za pomysł na piątkowy obiadek 🙂
Anonimowy
Dodano opinię: 16.05.2015
POLECAM!!! DZIŚ MIELIŚMY NA OBIAD I BYŁY PRZEPYSZNE:)))
Joanna Szy
Dodano opinię: 19.05.2015
Od jakiego wieku sezam mozna podac?
Basia
Dodano opinię: 24.04.2016
Pychotka…młodzież zajadala się jak szalona inrodzoce też zrobiliśmy wersję w bulionie dla wszystkich 🙂 pyszne mniam
Joanna Szy
Dodano opinię: 19.05.2015
Sezam od jakiego wieku można podać?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 19.05.2015
W małych ilościach zaczęłam podawać koło 8 miesiąca.
ola
Dodano opinię: 04.09.2015
moja noa zaczela jesc sezam w postaci pasty tahini dodawanej do owockow juz w 6 miesiacu:) oczywiscie najpierw przez dwa dni dostala do zlizania z lyzeczki.
Susanna szyje
Dodano opinię: 22.05.2015
Powiem Wam, że z łososiem burgery też smakują wyśmienicie 🙂
Anonimowy
Dodano opinię: 27.05.2015
A ser żółty dla 9.5 m-cznego dziecka? Ok?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 27.05.2015
Tak:) małe ilości, dobrej jakości sera, byle nie smażony:)
Ewa
Dodano opinię: 06.07.2015
a mi wyszły strasznie suche i gumoawte, choć w smaku dobre. sama zjadłam, dziecko nie dało rady pogryźć 🙁
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 07.07.2015
Hmm, jestem bardzo zdziwiona tym komentarzem, czy na pewno postępowałaś zgodnie z przepisem? Robię je bardzo często, nigdy mi się to nie zdarzyło. MOże to kwestia ryby?Ja kiedys kupiłam mrożonego dorsza, który smakował jak…;/
Sylwia
Dodano opinię: 09.01.2018
Ja robię z mrożonego i też są super?
Emi&Maja
Dodano opinię: 13.07.2015
toż to jest mistrzostwo!! 🙂 zajadamy się z moją Majką 🙂
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 13.07.2015
Cieszymy się,że smakowało:)
Kasia
Dodano opinię: 21.08.2015
Zrobione dzisiaj. Wyszły przepyszne, mimo że zamiast cebuli dodałam starte jabłko. Super przepis, na pewno wykorzystam jeszcze nie raz 🙂 Dzięki dziewczyny!
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 22.08.2015
Na zdrowie!:)Polecamy się!
Edyta
Dodano opinię: 01.09.2015
Doskonałe! świetny przepis, będę często robić! Dzięki 🙂
Marta
Dodano opinię: 10.11.2015
Dziękujemy za przepis.Pyszne:) moja córcia nie lubi ryb ale dziś zjadła z apetytem
Marta
Dodano opinię: 12.11.2015
Przepis rewelacyjny, synek zjadał z wielkim apetytem 🙂
Dziękujemy 🙂
Kasia
Dodano opinię: 13.11.2015
Dziś zrobiłam burgery. Najmłodszemu (11mcy) i mamie bardzo smakowały. Miło było patrzeć, jak wcina. Właściwie to nasze początki z BLW. Przypuszczam, że dalej będziemy mieszać, trochę karmienia łyżeczką, trochę BLW.
I jeszcze jedno spostrzeżenie. Stwierdzam, że przy młodszym jestem odważniejsza, jeśli chodzi o posiłki… nie tylko, że rączką je, ale też to, że daje mu nazwijmy to "dorosłe potrawy" 🙂
Marysia
Dodano opinię: 01.02.2016
Czy dla młodszego dziecka (8m) wystarczy zastosować trik z bulionem czy może też usunąć ser?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 02.02.2016
Usunęłabym ser:)
Jagi
Dodano opinię: 28.02.2016
Próbowałam wersję z bulionem, wyszły pyszne 🙂
Agnieszka S.
Dodano opinię: 27.05.2016
Witaj.
Spróbowałam Twojego przepisu, wyszedł świetnie. Smakowało wszystkim. Dziś robimy powtórkę. :D:D Twoje przepisy są świetne, moje dziecko przekonuje się do nowych smaków i je z radością.
Proszę o więcej…
:D:D
Pomysły na obiad – 5 sprawdzonych propozycji
Dodano opinię: 13.08.2016
[…] 2. Chrupiące burgery z dorsza z żółtym serem […]
Katarzyna
Dodano opinię: 27.08.2016
Pyszne! Dziecko jadło aż jej się uszy trzęsły (daliśmy jej tylko skosztować bo ma dopiero 8 miesięcy, ale ciągle domagała się więcej i więcej). Mąż, który za rybami nie przepada też pochwalił. Dzięki za przepis! 🙂
(Na przepis trafiłam dzięki Domowym Zawirowaniom – Agnieszce też już podziękowałam 🙂 )
Julia
Dodano opinię: 05.10.2016
Super przepis, pierwszy raz Niki zjadł rybę z ochotą
Aska
Dodano opinię: 18.10.2016
Czy mozna je zrobic w piekarniju?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 22.10.2016
Tak.
Magda
Dodano opinię: 27.10.2016
A ile je wtedy piec w tym piekarniku?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 05.11.2016
Okolo 20 – 25 minut.
Basia
Dodano opinię: 29.03.2017
Strasznie mi się porozpadały, co mogłam zrobić źle? Dodać więcej jajka?
Ale bardzo smaczne 🙂 Córka zrobiła awanturę i wyrywała mi talerz z rąk jak jej na chwilę zabrałam żeby podmuchać na gorące 😀
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 11.04.2017
MOże ryba puściła wodę? Albo za krótko były obsmażane bez dotykania ich:)
Anna
Dodano opinię: 01.04.2017
Świetne wyszły! Mimo, że na mrożonej rybie robiłam. Zamiast żółtego sera dałam mozzarellę.
Gosia
Dodano opinię: 02.06.2017
Ja również lubię robić te burgery. Córka je zjada bez większych protestów (choć ogólnie jest niejadkiem), a mąż ostatnio myślał, że je burgery mięsne 😀 dopiero jak zjadł go uświadomiłam, że to ryba 🙂 nie wiem jak on to zrobił, że nie wyczuł 🙂
Dzięki za przepis!
Izabela
Dodano opinię: 20.07.2017
Robiłam dziś, tylko w piekarniku piekłam. Pycha!!!!
Tosia
Dodano opinię: 22.09.2017
„Najpyszniejszy obiad na świecie” – takimi słowami podsumowała danie moja 3-letnia (kulinarno wymagająca) córka 🙂 …dziękuję za przepis 🙂
ps. bratanica, która poza paroma rzeczami nic nie tknie, właśnie bardzo chętnie zjadła owego burgera….bo nie uświadamiałam jej, że jest z ryby 😀
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 22.09.2017
Hihihihi Miło nam tym bardziej!
Renata
Dodano opinię: 08.11.2017
Kasza manna błyskawiczna czy zwykła? Mogą być bez sezamu?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 08.11.2017
Obojętnie:) Jasne, mogą być bez.
Kasia
Dodano opinię: 10.11.2017
Czy jest jakaś alternatywa dla maszy manny w tym przepisie (my musimy uwazac na gluten a bardzo mamy ochote na burgerki)?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 17.11.2017
MOże być ugotowana kasza jaglana .
Klara
Dodano opinię: 18.01.2018
Dzień dobry. Na wstępie zaznaczę, że do gotowania mam dwie lewe ręce (w moim przypadku określenie dwie prawe będzie właściwsze :)). Moje pytanie brzmi, czy dorsza siekamy razem ze skórą?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 19.01.2018
Nie, skórę zdejmujemy:)Powodzenia!
Klara
Dodano opinię: 02.02.2018
Dzięki. Wyszedł smaczny, aż sama jestem zdziwiona i mąż też 🙂
Kama
Dodano opinię: 01.02.2018
Synek 11 miesięcy, czy mogę czymś zastąpić bułkę tartą bo nie mam domowej roboty??
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 01.02.2018
MOże być sklepowa:) Albo zmielone płatki owsiane.
Renata
Dodano opinię: 05.02.2018
Chciałabym zrobić w piekarniku, ile czasu pięć?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 06.02.2018
Pół godziny w połowie czasu przewracając. 200’C piekarnik. i blacha z papierem, wysmarowanym olejem.
Teresa
Dodano opinię: 07.02.2018
Kupiłam obydwie książki, pierwszą oddałam przyjaciółce z młodszym dzieckiem. U mnie szału nie było. No, ale przepisy z drugiej? Mój niejadek zjada całe obiady! Oczywiście są potrawy, których nie rusza, ale zjada nawet szpinak! Dziękuję, dziękuję, dziękuję! Dzisiejsze kotlety rybne zniknęły w sekundę z talerza dwulatka 😀
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 07.02.2018
Dziękujemy!
Kalina
Dodano opinię: 23.02.2018
Czy można mrozić te burgery?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 01.03.2018
Nie próbowałam, możesz chyba spróbować.
Alicja
Dodano opinię: 02.11.2018
Chyba w końcu znalazłam sposób na podanie ryby i córce, i mnie 😉 bardzo dobre!
inka
Dodano opinię: 30.11.2018
Moim domownikom niestety nie przypadły do gustu, ale i tak zrobię je ponownie, tylko bardziej doprawię 🙂
Marta
Dodano opinię: 10.02.2019
Niestety, dorsz z Lidla nie jest świeżą rybą 🙁 Z tyłu opakowania, malutkimi literkami, napisane jest że jest to produkt rozmrażany… Zanim odkryłam tę informację, wielokrotnie zdarzyło mi się zamrozić kupioną rybę :/
Ewelina
Dodano opinię: 25.03.2019
Pyszne.. Córka sie zajadala :-)do tego kasza bulgur i fasolka szparagowa
Kasia
Dodano opinię: 17.09.2019
Macie dużo przepisów z ryb, które bardzo bym chciała wypróbować ale zawsze gdy smazylam dorsza wszystko mi później smierdziało (kuchnia z aneksem), nawet ubrania przez kilka dni, wietrzenie nie pomagało. Mam więc pytanie czy macie jakieś sposoby na tego dorsza aby nie smierdziało, czy może ja coś robię źle. Ryba zawsze była świeża. Pozdrawiam i dziękuję za przepisy.
alaantkoweblw
Dodano opinię: 19.09.2019
nie mamy, tak jest ze smażeniem ryb niestety, możesz poratować się po prostu pieczeniem w piekarniku.
Agata
Dodano opinię: 01.02.2021
Mam w domu małego alergika, czym najlepiej zastąpić jajko w przepisie? 🙂
alaantkoweblw
Dodano opinię: 04.02.2021
aquafaba, kisiel z siemienia
Iwona
Dodano opinię: 02.02.2021
Mam pytanie odnośnie kaszy Manny- czy dodawać surową czy ugotowaną?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 04.02.2021
surową
Anna
Dodano opinię: 03.02.2021
Czym można zastąpić jajko?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 04.02.2021
Aquafaba.
Anna
Dodano opinię: 04.02.2021
Dziękuję za odpowiedź! Wyszukałam teraz informację na Waszej stronie. Super! 1 jajko=3 łyżki aquafaby
Agata
Dodano opinię: 02.04.2021
Uwielbiam Wasze przepisy i mój roczny syn także ? nawet mąż nie zauważa, że dania są bez soli ? dzisiaj na obiad burgery, a jutro piekę ciasteczka z Waszego przepisu ☺️ buziaki!
alaantkoweblw
Dodano opinię: 15.04.2021
Cieszymy się
Ewelina
Dodano opinię: 26.04.2022
Kotleciki przepyszne 😀a w jaki sposób najlepiej je odgrzać?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 20.07.2022
na parze, chwilę na patelni lub mikrofala