Popiszemy?

kontakt@alaantkoweblw.pl

 

19 kwietnia 2022

Chrupiące burgery z dorsza z żółtym serem

Chrupiące burgery z dorsza polecają się na obiad nie tylko w piątek 🙂 Niektórzy rodzice stronią od ryb, które mają dużo małych ości (hmm, która ryba ich nie ma). W obawie przed niedopatrzeniem, wolą nie podawać dzieciom ryb. Burgery są o tyle ”bezpieczne”, że filet pozbawiony ości, jest dodatkowo drobno poszatkowany. Ryzyko znalezienia ości i...

Chrupiące burgery z dorsza polecają się na obiad nie tylko w piątek 🙂

http://www.alaantkoweblw.pl/2015/05/chrupiace-burgery-z-dorsza-z-zotym-serem.html


Niektórzy rodzice stronią od ryb, które mają dużo małych ości (hmm, która ryba ich nie ma). W obawie przed niedopatrzeniem, wolą nie podawać dzieciom ryb. Burgery są o tyle ”bezpieczne”, że filet pozbawiony ości, jest dodatkowo drobno poszatkowany. Ryzyko znalezienia ości i zakrztuszenia jest więc praktycznie = 0.  To co, dziś na obiad rybka?

Składniki (ok. 10 sztuk):

  • 400g  świeżego filetu z dorsza;
  • sok z cytryny (kilka kropel);
  • 1 jajko;
  • 1 mała cebula;
  • 2 łyżeczki suszonej natki pietruszki (lub pół pęczka świeżej, drobno posiekanej);
  • 2 czubate łyżki kaszki manny;
  • szczypta pieprzu ziołowego;
  • 3 plasterki sera żółtego (u mnie morski);
  • 3 łyżki bułki tartej;
  • 2 łyżki sezamu;
  • olej (rzepakowy);
  • opcjonalnie woda lub pół szklanki bulionu (jeśli chcemy dusić, a nie smażyć burgery – o tym piszę niżej).

 Polecam przygotować najpierw blender, a konkretnie minimalakser czyli pojemniczek z nożykiem do siekania. To znacznie ułatwi Wam pracę:)

Rybę dokładnie myjemy, osuszamy, sprawdzamy czy nie ma ości, jeśli są – usuwamy:) i skrapiamy rybkę sokiem z cytryny. Siekamy blenderem na drobne (lub kroimy nożem na malutkie kawałki). Przekładamy do miski.
Cebulę obieramy, siekamy blenderem, dodajemy do miski.
Żółty ser siekamy blenderem, dodajemy do miski.
Dodajemy rozbełtane jajo, natkę pietruszki, pieprz, mannę. Zagniatamy farsz rękoma, tak by powstała jednolita masa.
Część farszu, z którego będą pulpety dla dziecka odkładamy, pozostały możemy doprawić solą i większą ilością pieprzu.
Formujemy burgery, obtaczamy w bułce tartej zmieszanej z sezamem. Smażymy do zrumienienia z dwóch stron (ok. 10minu) na małej ilości oleju, a następnie podlewamy ”kapką”wody i smażymy pod przykryciem ok 15-20 minut sprawdzając czy nic się nie przypala.
W opcji dla mniejszych maluchów:)) można zarumienione burgery podlać bulionem do 1/2 ich wysokości i dusić na małym ogniu. Będą miękkie i delikatne.
Smacznego!
Podałam z ziemniakami i surówką z ogórkiem kiszonym, marchewką, kapustą. Jeśli chcecie więcej rybnych inspiracji nie tylko na obiady, zapraszamy do naszego najnowszego e-booka „Bez ości” zobacz szczegóły tutaj.



zobacz jak wygląda e-book z 20 przepisami na dania z ryb




Udostępnij wpis

Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.

Komentarze (75)

Anonimowy

Dodano opinię: 11.05.2015

Jutro wypróbuję 😉 dzisiaj na obiadek będzie pyszny gulasz z warzywami i kaszą 😉

marcysia

Dodano opinię: 11.05.2015

wyglądają bardzo apetycznie, ale za dorsza to ja dziękuję, kupiłam niedawno w lidlu, około 50 zł za kg a smakował jak papier, szkoda, że tak trudno dostać łososia łowionego w morzu…

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 11.05.2015

Ja rzadko kupuję mrożone ryby, bo te smaku żadnego nie mają;/ Natomiast świeży dorsz, dobrze doprawiony mniammm:)

Joanna Pajor

Dodano opinię: 13.05.2015

przepyszne (dla mamy)… główny smakosz zdegustuje jak się obudzi 😉 pozdrawiamy!

Susanna szyje

Dodano opinię: 14.05.2015

Spróbuję z łososiem bo akurat kupiłam z myślą o jutrzejszym obiedzie 🙂 Dzięki za pomysł na piątkowy obiadek 🙂

Anonimowy

Dodano opinię: 16.05.2015

POLECAM!!! DZIŚ MIELIŚMY NA OBIAD I BYŁY PRZEPYSZNE:)))

Joanna Szy

Dodano opinię: 19.05.2015

Od jakiego wieku sezam mozna podac?

Basia

Dodano opinię: 24.04.2016

Pychotka…młodzież zajadala się jak szalona inrodzoce też zrobiliśmy wersję w bulionie dla wszystkich 🙂 pyszne mniam

Joanna Szy

Dodano opinię: 19.05.2015

Sezam od jakiego wieku można podać?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 19.05.2015

W małych ilościach zaczęłam podawać koło 8 miesiąca.

ola

Dodano opinię: 04.09.2015

moja noa zaczela jesc sezam w postaci pasty tahini dodawanej do owockow juz w 6 miesiacu:) oczywiscie najpierw przez dwa dni dostala do zlizania z lyzeczki.

Susanna szyje

Dodano opinię: 22.05.2015

Powiem Wam, że z łososiem burgery też smakują wyśmienicie 🙂

Anonimowy

Dodano opinię: 27.05.2015

A ser żółty dla 9.5 m-cznego dziecka? Ok?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 27.05.2015

Tak:) małe ilości, dobrej jakości sera, byle nie smażony:)

Ewa

Dodano opinię: 06.07.2015

a mi wyszły strasznie suche i gumoawte, choć w smaku dobre. sama zjadłam, dziecko nie dało rady pogryźć 🙁

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 07.07.2015

Hmm, jestem bardzo zdziwiona tym komentarzem, czy na pewno postępowałaś zgodnie z przepisem? Robię je bardzo często, nigdy mi się to nie zdarzyło. MOże to kwestia ryby?Ja kiedys kupiłam mrożonego dorsza, który smakował jak…;/

Sylwia

Dodano opinię: 09.01.2018

Ja robię z mrożonego i też są super?

Emi&Maja

Dodano opinię: 13.07.2015

toż to jest mistrzostwo!! 🙂 zajadamy się z moją Majką 🙂

 

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 13.07.2015

Cieszymy się,że smakowało:)

Kasia

Dodano opinię: 21.08.2015

Zrobione dzisiaj. Wyszły przepyszne, mimo że zamiast cebuli dodałam starte jabłko. Super przepis, na pewno wykorzystam jeszcze nie raz 🙂 Dzięki dziewczyny!

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 22.08.2015

Na zdrowie!:)Polecamy się!

Edyta

Dodano opinię: 01.09.2015

 

Doskonałe!  świetny przepis, będę często robić! Dzięki 🙂

Marta

Dodano opinię: 10.11.2015

Dziękujemy za przepis.Pyszne:) moja córcia nie lubi ryb ale dziś zjadła z apetytem

Marta

Dodano opinię: 12.11.2015

Przepis rewelacyjny, synek zjadał z wielkim apetytem 🙂

Dziękujemy 🙂

Kasia

Dodano opinię: 13.11.2015

Dziś zrobiłam burgery. Najmłodszemu (11mcy) i mamie bardzo smakowały. Miło było patrzeć, jak wcina. Właściwie to nasze początki z BLW. Przypuszczam, że dalej będziemy mieszać, trochę karmienia łyżeczką, trochę BLW. 

I jeszcze jedno spostrzeżenie. Stwierdzam, że przy młodszym jestem odważniejsza, jeśli chodzi o posiłki… nie tylko, że rączką je, ale też to, że daje mu nazwijmy to "dorosłe potrawy" 🙂

Marysia

Dodano opinię: 01.02.2016

Czy dla młodszego dziecka (8m) wystarczy zastosować trik z bulionem czy może też usunąć ser?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 02.02.2016

Usunęłabym ser:)

Jagi

Dodano opinię: 28.02.2016

Próbowałam wersję z bulionem, wyszły pyszne 🙂

Agnieszka S.

Dodano opinię: 27.05.2016

Witaj.

Spróbowałam Twojego przepisu, wyszedł świetnie. Smakowało wszystkim. Dziś robimy powtórkę. :D:D Twoje przepisy są świetne, moje dziecko przekonuje się do nowych smaków i je z radością. 

Proszę o więcej… 

:D:D

Pomysły na obiad – 5 sprawdzonych propozycji

Dodano opinię: 13.08.2016

[…] 2. Chrupiące burgery z dorsza z żółtym serem […]

Katarzyna

Dodano opinię: 27.08.2016

Pyszne! Dziecko jadło aż jej się uszy trzęsły (daliśmy jej tylko skosztować bo ma dopiero 8 miesięcy, ale ciągle domagała się więcej i więcej). Mąż, który za rybami nie przepada też pochwalił. Dzięki za przepis! 🙂

(Na przepis trafiłam dzięki Domowym Zawirowaniom – Agnieszce też już podziękowałam 🙂 ) 

Julia

Dodano opinię: 05.10.2016

Super przepis, pierwszy raz Niki zjadł rybę z ochotą

Aska

Dodano opinię: 18.10.2016

Czy mozna je zrobic w piekarniju?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 22.10.2016

Tak.

Magda

Dodano opinię: 27.10.2016

A ile je wtedy piec w tym piekarniku?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 05.11.2016

Okolo 20 – 25 minut. 

Basia

Dodano opinię: 29.03.2017

Strasznie mi się porozpadały, co mogłam zrobić źle? Dodać więcej jajka?

Ale bardzo smaczne 🙂 Córka zrobiła awanturę i wyrywała mi talerz z rąk jak jej na chwilę zabrałam żeby podmuchać na gorące 😀

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 11.04.2017

MOże ryba puściła wodę? Albo za krótko były obsmażane bez dotykania ich:)

Anna

Dodano opinię: 01.04.2017

Świetne wyszły! Mimo, że na mrożonej rybie robiłam. Zamiast żółtego sera dałam mozzarellę.

Gosia

Dodano opinię: 02.06.2017

Ja również lubię robić te burgery. Córka je zjada bez większych protestów (choć ogólnie jest niejadkiem), a mąż ostatnio myślał, że je burgery mięsne 😀 dopiero jak zjadł go uświadomiłam, że to ryba 🙂 nie wiem jak on to zrobił, że nie wyczuł 🙂

Dzięki za przepis!

Izabela

Dodano opinię: 20.07.2017

Robiłam dziś, tylko w piekarniku piekłam. Pycha!!!!

Tosia

Dodano opinię: 22.09.2017

„Najpyszniejszy obiad na świecie” – takimi słowami podsumowała danie moja 3-letnia (kulinarno wymagająca) córka 🙂 …dziękuję za przepis 🙂
ps. bratanica, która poza paroma rzeczami nic nie tknie, właśnie bardzo chętnie zjadła owego burgera….bo nie uświadamiałam jej, że jest z ryby 😀

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 22.09.2017

Hihihihi Miło nam tym bardziej!

Renata

Dodano opinię: 08.11.2017

Kasza manna błyskawiczna czy zwykła? Mogą być bez sezamu?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 08.11.2017

Obojętnie:) Jasne, mogą być bez.

Kasia

Dodano opinię: 10.11.2017

Czy jest jakaś alternatywa dla maszy manny w tym przepisie (my musimy uwazac na gluten a bardzo mamy ochote na burgerki)?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 17.11.2017

MOże być ugotowana kasza jaglana .

Klara

Dodano opinię: 18.01.2018

Dzień dobry. Na wstępie zaznaczę, że do gotowania mam dwie lewe ręce (w moim przypadku określenie dwie prawe będzie właściwsze :)). Moje pytanie brzmi, czy dorsza siekamy razem ze skórą?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 19.01.2018

Nie, skórę zdejmujemy:)Powodzenia!

Klara

Dodano opinię: 02.02.2018

Dzięki. Wyszedł smaczny, aż sama jestem zdziwiona i mąż też 🙂

Kama

Dodano opinię: 01.02.2018

Synek 11 miesięcy, czy mogę czymś zastąpić bułkę tartą bo nie mam domowej roboty??

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 01.02.2018

MOże być sklepowa:) Albo zmielone płatki owsiane.

Renata

Dodano opinię: 05.02.2018

Chciałabym zrobić w piekarniku, ile czasu pięć?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 06.02.2018

Pół godziny w połowie czasu przewracając. 200’C piekarnik. i blacha z papierem, wysmarowanym olejem.

Teresa

Dodano opinię: 07.02.2018

Kupiłam obydwie książki, pierwszą oddałam przyjaciółce z młodszym dzieckiem. U mnie szału nie było. No, ale przepisy z drugiej? Mój niejadek zjada całe obiady! Oczywiście są potrawy, których nie rusza, ale zjada nawet szpinak! Dziękuję, dziękuję, dziękuję! Dzisiejsze kotlety rybne zniknęły w sekundę z talerza dwulatka 😀

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 07.02.2018

Dziękujemy!

Kalina

Dodano opinię: 23.02.2018

Czy można mrozić te burgery?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 01.03.2018

Nie próbowałam, możesz chyba spróbować.

Alicja

Dodano opinię: 02.11.2018

Chyba w końcu znalazłam sposób na podanie ryby i córce, i mnie 😉 bardzo dobre!

inka

Dodano opinię: 30.11.2018

Moim domownikom niestety nie przypadły do gustu, ale i tak zrobię je ponownie, tylko bardziej doprawię 🙂

Marta

Dodano opinię: 10.02.2019

Niestety, dorsz z Lidla nie jest świeżą rybą 🙁 Z tyłu opakowania, malutkimi literkami, napisane jest że jest to produkt rozmrażany… Zanim odkryłam tę informację, wielokrotnie zdarzyło mi się zamrozić kupioną rybę :/

Ewelina

Dodano opinię: 25.03.2019

Pyszne.. Córka sie zajadala :-)do tego kasza bulgur i fasolka szparagowa

Kasia

Dodano opinię: 17.09.2019

Macie dużo przepisów z ryb, które bardzo bym chciała wypróbować ale zawsze gdy smazylam dorsza wszystko mi później smierdziało (kuchnia z aneksem), nawet ubrania przez kilka dni, wietrzenie nie pomagało. Mam więc pytanie czy macie jakieś sposoby na tego dorsza aby nie smierdziało, czy może ja coś robię źle. Ryba zawsze była świeża. Pozdrawiam i dziękuję za przepisy.

alaantkoweblw

Dodano opinię: 19.09.2019

nie mamy, tak jest ze smażeniem ryb niestety, możesz poratować się po prostu pieczeniem w piekarniku.

Agata

Dodano opinię: 01.02.2021

Mam w domu małego alergika, czym najlepiej zastąpić jajko w przepisie? 🙂

alaantkoweblw

Dodano opinię: 04.02.2021

aquafaba, kisiel z siemienia

Iwona

Dodano opinię: 02.02.2021

Mam pytanie odnośnie kaszy Manny- czy dodawać surową czy ugotowaną?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 04.02.2021

surową

Anna

Dodano opinię: 03.02.2021

Czym można zastąpić jajko?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 04.02.2021

Aquafaba.

Anna

Dodano opinię: 04.02.2021

Dziękuję za odpowiedź! Wyszukałam teraz informację na Waszej stronie. Super! 1 jajko=3 łyżki aquafaby

Agata

Dodano opinię: 02.04.2021

Uwielbiam Wasze przepisy i mój roczny syn także ? nawet mąż nie zauważa, że dania są bez soli ? dzisiaj na obiad burgery, a jutro piekę ciasteczka z Waszego przepisu ☺️ buziaki!

alaantkoweblw

Dodano opinię: 15.04.2021

Cieszymy się

Ewelina

Dodano opinię: 26.04.2022

Kotleciki przepyszne 😀a w jaki sposób najlepiej je odgrzać?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 20.07.2022

na parze, chwilę na patelni lub mikrofala

Dodaj komentarz
Newsletter obrazek