Popiszemy?

kontakt@alaantkoweblw.pl

 

13 października 2017

Chrupiące ciasteczka owsiane ze słonecznikiem

Uwaga! Te ciasteczka uzależniają:) Kto z nas nie lubi czasem sobie pochrupać hm? Składniki: 1 szklanka płatków owsianych, 1/2 szklanki słonecznika, 1/3 szklanki amarantusa ekspandowanego; 2 łyżki oleju rzepakowego, 2 jajka, 3 łyżki cukru kokosowego/ syropu daktylowego/ miodu/ cukru trzcinowego nierafinowanego. opcjonalnie szczypta soli (płatki owsiane lubią sól). Piekarnik nastaw na 180′ C z termoobiegiem....

Uwaga! Te ciasteczka uzależniają:) Kto z nas nie lubi czasem sobie pochrupać hm?

Składniki:

  • 1 szklanka płatków owsianych,
  • 1/2 szklanki słonecznika,
  • 1/3 szklanki amarantusa ekspandowanego;
  • 2 łyżki oleju rzepakowego,
  • 2 jajka,
  • 3 łyżki cukru kokosowego/ syropu daktylowego/ miodu/ cukru trzcinowego nierafinowanego.
  • opcjonalnie szczypta soli (płatki owsiane lubią sól).

Piekarnik nastaw na 180′ C z termoobiegiem. Blachę wyłóż papierem do pieczenia.

Słonecznik wysyp na patelnię i lekko upraż, a następnie ostudź.

Płatki owsiane możesz zmielić w blenderze na drobniejsze kawałki. Ziarna słonecznika również, ale tylko jeśli nie lubicie długiego chrupania:)

W misce połącz płatki, słonecznik, amarantus, słodziwo, olej, jajka, sól. Wymieszaj bardzo dokładnie. Odstaw na chwilkę mieszankę by płatki owsiane zmiękły (ok 5 min).

Nakładaj łyżką porcje ciasta na blachę i spłaszczaj formując kształt ciasteczka.

Piecz 15 minut na środkowym poziomie piekarnika.

Chciałam napisać, że po 12 miesiącu, bo maluszki mogą nie dać rady z chrupaniem, ale Zuzka (10m i 1 ząbek) o dziwo nie krztusiła się ciastkiem, ssała sobie kawałki i połykała. Tak więc sami zadecydujcie czy Wasz maluch jest na nie gotowy (jeśli podajecie ciastko przed 12 m użyjcie jako słodziwa syropu daktylowego).

Smak ciasteczek możesz urozmaicić dodając następnym razem posiekaną, suszoną żurawinę:)

 

Udostępnij wpis

Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.

Komentarze (65)

Ewelina

Dodano opinię: 13.10.2017

Czy olej można zastąpić oliwa z oliwek?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 15.10.2017

nie, oliwa nie nadaje się do takiej wysokie temp w piekarniku.

Basia

Dodano opinię: 13.10.2017

a można dać syrop klonowy? 🙂 jak tak to zaraz robię 😉

Marta

Dodano opinię: 13.10.2017

Mogę czymś zastąpić amarantusa?

Ola

Dodano opinię: 13.10.2017

Czy można użyć płatki błyskawiczne? Wpłynie to na konsystencję ciastek?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 15.10.2017

mogą być:)

Olga

Dodano opinię: 13.10.2017

Wszystkie składniki miałam. Ciasteczka juz w piekarniku. Chyba zamiast obiadu dziś, bo juz taka pora. Ciekawa jestem efektu 🙂

MaJa

Dodano opinię: 13.10.2017

Może byc miod jako slodziwo?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 15.10.2017

po 12 m tak:)

Agnieszka

Dodano opinię: 13.10.2017

Czy zamiast płatków owsianych mogą być żytnie lub orkiszowe?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 14.10.2017

Tak.

Asia

Dodano opinię: 13.10.2017

Mam melasę karobową, mój mały ma niecałe 10mscy czy można tym slodzic? Bo w necie nic nie znalazlam:(

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 15.10.2017

tak:)

Lucy

Dodano opinię: 13.10.2017

A co robić z amarantusem ? Gotujemy czy co?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 14.10.2017

Amarantusa ekspandowanego nie gotuje sie. Dodajesz go do pozostałych składników.

Karolina

Dodano opinię: 13.10.2017

Pestki dyni zamiast słonecznikadadzą radę? 🙂

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 15.10.2017

tak średnio, to inny smak.

Edyta

Dodano opinię: 14.10.2017

Czym mogę zastąpić amarantus?

Marta

Dodano opinię: 14.10.2017

A można czymś zastąpić amarantusa?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 15.10.2017

Odrobiną płatków owsianych

Ola

Dodano opinię: 14.10.2017

Ciasteczka bardzo nam posmakowały, dodałam jeszcze wiórki kokosowe. Następnym razem mocniej spłaszczę, żeby jeszcze mocniej chrupały. Cała rodzina się zajadała. Polecamy:-)

Katie

Dodano opinię: 15.10.2017

A jajka siemieniem można zastąpić? Bo my alergiczni… 🙁

Magda

Dodano opinię: 26.10.2017

Robiłam z siemieniem. Pyszne ale się rozpadały niestety.

Iwona

Dodano opinię: 15.10.2017

Bardzo smaczne, zrobilam z podwojnej porcji i dobrze, bo inaczej juz by nie bylo 😉

Urszula

Dodano opinię: 16.10.2017

zrobilam z zurawiną. Mają dziwny zapach, chyba kwestia zurawiny. Nastepnym razem nie dodam, ale mają potencjał 🙂

Kasia

Dodano opinię: 17.10.2017

Bardzo smaczne! Dzięki za przepis!

Kasia

Dodano opinię: 21.10.2017

Czy olej rzepakowy mozna zastapic olejem koko z pierwszego tłoczenia lub madlem klarowanym?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 23.10.2017

tak

Ewelina

Dodano opinię: 26.10.2017

Wyszło! Oszalałam na punkcie ich smaku :)) Synkowi smakuje.
Ja dałam owsiankę, którą pogardzono podczas śniadania, więc dodałam tylko jedno jajko i dosypałam odrobinę suchych płatków. Jako słodziwo posłużyły 2 posiekane daktyle i odrobinę cukru waniliowego.
Pyycha!

P.S. Matematyka w uwierzytelnianiu to szaleństwo 😀

Natalia

Dodano opinię: 28.10.2017

Czy można zrobić te ciasteczka w wersji bezglutenowej? Bo my bezglutenowi jesteśmy.

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 30.10.2017

Jasne, kup płatki owsiane bezglutenowe, jakimś eko sklepie:)

Joanna

Dodano opinię: 01.11.2017

Czy zamiast amarantusa ekspandowanego można dodać ziarna amarantusa?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 01.11.2017

Zdecydowanie nie.

SpiewAnka

Dodano opinię: 01.11.2017

Ile mogą leżeć te ciastka w zamkniętym słoiku? Na 3 dzień będą dobre? ?;) z góry dziękuję za odpowiedź!

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 08.11.2017

3 dni to absolutnie max.

Mańka

Dodano opinię: 04.11.2017

Ja również polecam. Pyszne.
Ja dodałam jeszcze suszonej żurawiny.

Mańka

Dodano opinię: 04.11.2017

Ja również polecam. Pyszne.
Ja dodałam jeszcze suszonej żurawiny. ???

Mańka

Dodano opinię: 04.11.2017

Z żurawiną mega??

Gosia

Dodano opinię: 23.11.2017

Zamiast jajek dałam dwa banany i wyszły bardzo pyszne.

MamaDyzia

Dodano opinię: 29.11.2017

Genialne te ciastka!!!! To najlepsze ciasteczka owsiane jakie jadłam!!! Muszę chyba je schować aby synek spróbował jak wstanie? Hmm… A jeszcze jedno nie zaszkodzi?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 30.11.2017

hihih ostanieee!

Marika

Dodano opinię: 06.01.2018

Czy można do ciastek dodać samo żółtko? Synek 12 mcy jest uczulony min. na białko jaja.

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 16.01.2018

Próbuj.

Klaudia

Dodano opinię: 16.01.2018

Właśnie robię. Dałam łyżkę ksylitolu jako slodziwo. Chyba nie zaszkodzę mojemu 10-Cio miesięczniakowi ?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 29.01.2018

Ksylitol można podawać dzieciom po 3 r.ż.

Basia

Dodano opinię: 31.01.2018

Czy można dać olej rzepakowy nierafinowany?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 13.02.2018

Tak

gooosiap

Dodano opinię: 05.02.2018

pyszne ! 🙂

Ela

Dodano opinię: 09.02.2018

Nastawiłam na 15 minut i niestety wyszłam, spaliły się 🙁
trzeba piec krócej lub pilnować

Ewa

Dodano opinię: 14.02.2018

Pycha. Chrupiące na zewnątrz miękkie wewnątrz. Wyjęłam 4 min przed czasem bo zaczynały się przypalić.

Magdalena

Dodano opinię: 22.02.2018

Od dziś to nasze ulubione ciastka! Ale faktycznie trzeba je krócej piec. Moje wyszły ombre, bo nie pilnowalam 😉

Magda

Dodano opinię: 13.03.2018

Czy te ciastka mogę podać 11 miesięcznej córce? Obawiam sie glownie o slonecznik w całości

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 17.03.2018

Tak

Kasia

Dodano opinię: 26.03.2018

Ile ciasteczek wychodzi z takiej porcji?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 03.04.2018

Około 18

Jola

Dodano opinię: 24.04.2018

Mniam, mniam, ale to dobre 🙂

Ewelina

Dodano opinię: 29.04.2018

Ciastka pycha, zamiast amarantusa dałam sezam, który uprażyłam ze słonecznikiem. Córka zakochana w ciachach, obie uwielbiamy słodkości i taka zdrowa przekąska jest strzałem w dziesiątkę 🙂

Aneta

Dodano opinię: 26.10.2018

Ja dodałam płatki owsiane i orkiszowe, zamiast amarantusa proso ekspandowane, rodzynki i posiekane daktyle oraz odrobinę konfitury z pigwy własnej roboty. A syn niektóre udekorował kawałkami gorzkiej czekolady;) Efekt piorunujący!:)

Patrycja

Dodano opinię: 16.02.2019

Macie w nowej książce bardzo podobny przepis na batony. Co zrobić bo mi się rozpadają? Czego za mało albo czego za dużo?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 20.02.2019

Ciężko powiedzieć. Może za suche wyszły.

Paulina

Dodano opinię: 17.01.2020

Pyszne ? u nas wersja z miodem, olejem koko, sezamem zamiast amarantusa i płatkami jaglanymi zamiast części owsianych. Niektóre z rodzynkami. Pieczone ok. 12 minut.
Dzięki za kolejny smakowity przepis. ?

Marta

Dodano opinię: 19.05.2020

Upiekłam podobne ciasteczka z żurawiną z Waszej książki, są pyszne, ale obawiam się ile takich ciastek może zjeść 3-4- latek? Macie orientację? 😉 Boje się, że nie opanuje sytuacji ?

Monika Stachowska

Dodano opinię: 09.06.2020

Uwaga na prazenie slonecznika, u mnie przez to wyszly goszkie troszkę zurawina je ratuje ale wyszly slabo..

Kasia

Dodano opinię: 29.01.2022

Bardzo smaczne ciasteczka I szybko sie je robi. Dziekuje za przepis. Zapisuje i podaje dalej :). Niestety moj niejadek pojezdzil ciastkiem po dziaslach I wyrzucil. Nie poddaje sie I szukam innego przepisu u Was.
Pozdrawiam Kasia

Teresa

Dodano opinię: 09.03.2022

To jedne z naszych ulubionych ciastek. Zdrowe, chrupiące, smaczne! Czasem robię z dodatkiem rodzynek.

Dodaj komentarz
Newsletter obrazek