Kruche ciasteczka kokosowe znikną z talerza w ciągu godziny! Chcesz się przekonać? Próbuj zrobić ten przepis i daj znać jak Wam smakowały:)
Składniki:
- 1 1/2 szklanki płatków owsianych górskich
- 1 szklanka wiórków kokosowych
- 1/2 szklanki mąki orkiszowej/ pszennej/ pszennej pełnoziarnistej
- szczypta soli
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- niespełna 1/2 szklanki cukru kokosowego/ trzcinowego
- 1/2 kostki miękkiego masła (100g)
- 1 jajko
- opcjonalnie ale naprawdę warto dodać:
- 1 łyżeczka nasion czarnuszki
- 1 łyżeczka nasion sezamu (najlepiej czarnego)
Piekarnik nastaw na 180’C z termoobiegiem. Blachę wyłóż papierem do pieczenia.
Kruche ciasteczka kokosowe są naprawdę proste w wykonaniu. Do misy malaksera przesyp płatki owsiane górskie, dodaj wiórki i chwilkę blenduj (prawie na mąkę). Przesyp do dużej miski dodaj cukier, proszek do pieczenia, mąkę, czarnuszkę, sezam i całość wymieszaj.
Dodaj miękkie masło oraz jajko i krótko wymieszaj mikserem, dzięki temu łatwiej będzie ci zagniatać za chwilę ciasto rękoma.
Gdy masło połączy się z masą, zacznij ugniatać ciasto rękoma, tam by powstała zwarta masa. Odrywaj kawałki tworząc kulki wielkości orzecha włoskiego, a następnie spłaszczaj w dłoniach i układaj w odstępach na blaszce. Zadbaj o to by ciasteczka nie były zbyt grube.
Wstaw blachę do nagrzanego piekarnika na środkowy poziom i piecz ciastka 20 minut.
Po wystudzeniu przechowuj w szklanym pojemniczku lub puszce.
Kubki i inne akcesoria z motywem bajkowym znajdziesz w naszym sklepie:
Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.
Komentarze (26)
Martyna
Dodano opinię: 20.02.2021
Akurat skończył mi się cukier kokosowy, a dziś sobota-jutro niedziela ? nigdzie nie kupię. Czym mogę zastąpić i w jakich proporcjach?? chyba mam tylko miód?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 21.02.2021
zwykłym cukrem
Sandra
Dodano opinię: 20.02.2021
Co zamiast masła? (Alergia na bmk)
alaantkoweblw
Dodano opinię: 21.02.2021
olej kokosowy
Ssndra
Dodano opinię: 21.02.2021
Jakim tłuszczem można zastąpić masło?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 21.02.2021
olejem kokosowym
Monika
Dodano opinię: 21.02.2021
Mistrzostwo, ja robiłam bez jajka bo syn uczulony i tak są cudne.
Marta
Dodano opinię: 21.02.2021
Hej, dawałaś coś zamiast jajka, jeśli tak to co i w jakiej ilości? Wyszła nam silna alergia na jajka i też muszę bez zrobić.
Magda
Dodano opinię: 21.02.2021
Wyszly pysznie chrupiace, tak ze siega sie Po kolejne.. i kolejne?Szybkie i proste w wykonaniu!!
alaantkoweblw
Dodano opinię: 01.03.2021
:*
Kasia
Dodano opinię: 22.02.2021
Czy zamiast nasion można dodać żurawinę?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 01.03.2021
Tak.
Ania
Dodano opinię: 25.02.2021
Są pyszne, ale strasznie się kruszą.
Czy jest szansa żeby powróciła możliwość zapisywania przepisów gdy się jest zalogowanym na Waszej stronie? Było to sporym ułatwieniem dla mnie.
Karolina
Dodano opinię: 09.03.2021
czy wyjdą w wersji bezglutenowej? Na przykład na mące ryżowej?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 15.04.2021
Nie próbowałyśmy, ale na mieszance bezglutenowej powinno wyjść.
Justyna
Dodano opinię: 22.03.2021
Przepyszne ciasteczka? polecam ten przepis!
alaantkoweblw
Dodano opinię: 15.04.2021
Cieszymy się
Justyna
Dodano opinię: 24.03.2021
Są po prostu pyszne, mam nadzieje że będą smakować mojemu smykowy jak się obudzi z drzemki 🙂 . Pozdrawiam Was serdecznie i macie wspaniałe przepisy :*:*
alaantkoweblw
Dodano opinię: 15.04.2021
Dziękujemy
Marzena
Dodano opinię: 28.03.2021
Przepychota
Patrycja
Dodano opinię: 10.01.2022
Witam serdecznie, ja mam tylko takie pytanie – czy w przepisie jest błąd? 11.5 szklanki płatków owsianych (nie piekłam takich ciasteczek, ale to wydaje się trochę za dużo, więc wolę zapytać) czy 1.5 szklanki?
Pozdrawiam 😉
alaantkoweblw
Dodano opinię: 09.08.2022
tak, 1.5 szklanki
Asia
Dodano opinię: 18.01.2022
Czy zamiast masła można użyć margaryny?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 09.08.2022
tak
Klaudia
Dodano opinię: 19.01.2022
Właśnie się upiekły, są przepyszne 😊😊❤
Gabriela
Dodano opinię: 06.06.2022
Świetne ciasteczka, część masła zastąpiłam masłem orzechowym i wyszły super aromatyczne 🙂