3/4 szklanki utartej na małych oczkach marchewki;
1/2 szklanki zmielonych płatków owsianych (jak nie masz młynka, to nie musisz mielić, no trudno);
1/2 szklanki mąki pszennej (lub innej);
2łyżki bardzo miękkiego masłamasła;
łyżeczka proszku do pieczenia;
1 jajko;
1/3 łyżeczki cynamonu;
suszone owoce (czyli coś zamiast cukru):
namoczone ok. 15minut rodzynki (ze 2 łyżki)
namoczone ok. 15minut, a później zblendowane lub bardzo drobno posiekane 2-3 daktyle.
W dużej misce mieszamy najlepiej mikserem albo trzepaczką masło, jajko i daktyle. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i zmielone płatki, dalej mieszamy, dodajemy cynamon i namoczone rodzynki (oczywiście wcześniej odcedzamy z wody), a na końcu marchewkę. Urabiamy ciasto najlepiej rękoma, tak by powstała jednolita masa. Odrywamy kawałki ciasta i tworzymy małe kuleczki, które można/ nie trzeba spłaszczyć, ja nie spłaszczałam i wyszły takie pulchne kulasy:) < ciasto fajnie się formuje wilgotnymi, mokrymi od wody rękoma>.
Układamy ciasteczka na papierze do pieczenia (na blasze) i pieczemy 15min. w 180’C z termoobiegiem na przedostatniej kondygnacji piekarnika. Ciepłe smakują tak, że trudno się opanować by wszystkich nie zjeść (a jest godzina..23.15 więc to nie pora na ciacha!) 😀
Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.
Komentarze (21)
Unknown
Dodano opinię: 20.10.2014
Moge dac banana zamiast daktyli?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 22.10.2014
Lepiej daktyle ewentualnie np. suszone morele, bo banana będzie "za dużo".
Anonimowy
Dodano opinię: 14.05.2015
Super pyszne ciasteczka. Zajadł się nimi zarówno mój 11 miesięczny syn, jak i 3,5 letnie bratanki 🙂
Marlena
Dodano opinię: 03.08.2015
Zamiast daktyli dalam suszoną figę. Synek zajada. Dla mnie za suche – ale może to wina marchewki , nie byla zbyt soczysta…
Gosia
Dodano opinię: 04.01.2016
Ciacha wyszły super. Musiałam się opanować żeby nie zjeść wszystkich córce 😉
Nela
Dodano opinię: 23.01.2016
Co trzeba zrobić, żeby wyszły chrupiące te ciastka? Raz zrobiłam ze zmiksowanymi składnikami a raz z niezmielonymi. I za każdym razem nie wyszły chrupiące 😉
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 27.01.2016
A piekarnik masz z termoobiegiem?
Nela
Dodano opinię: 29.01.2016
Tak. Jest z termoobiegiem
Marianna
Dodano opinię: 31.01.2016
Te ciastka wyszły super!
Kasia
Dodano opinię: 01.02.2016
Wyszły pyszne 🙂
Małgosia
Dodano opinię: 16.04.2016
Można użyć zamiast zmielonych płatków owsianych, tych reszte z mleka owsianego? Chodzi mi o te trociny owsiane.
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 16.04.2016
Można, ale żeby były mocno odciśnięte z płynu.
Mama Justyna
Dodano opinię: 14.02.2017
Ciastka wyszły przepyszne 😀 Obie córki ( 1,5 i 5 lat) i mąż nie odeszli od blachy dopóki wszystkie nie zniknęły 😉 ( nie zdążyłam nawet zrobić zdjęcia) Ciastka są chrupiące z zewnątrz i delikatnie wilgotne w środku 🙂 Myślę że ważną rolę odgrywa marchewka – musi być soczysta 🙂 Szczerze polecam dla małych łasuchów 😀
Kamila
Dodano opinię: 22.08.2017
A czym mogę zastąpić masło? Syn ma alergię na mleko.
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 02.09.2017
Olejem kokosowym ale lekko gęstym.
Aśka
Dodano opinię: 11.10.2017
Miałam tak soczyste marchewki że piekłam 23 minuty ale udało się 🙂 pyszne choć dla mnie mało słodkie.. muszę coś jeszcze dodać.. może jakiś syrop? Pomaziane miodem też pyszne 😉 zrobiłam psikusa mężowi i ciasteczka są w kształcie klusek śląskich 😉
Gosia
Dodano opinię: 12.05.2018
Musi być termoobieg ?? Jeśli się nie ma to nie wyjdą? ?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 13.05.2018
Wyjdą. Piecz chwilę dłużej lub kontroluj stopień zrumienienia.
Patrycja
Dodano opinię: 10.02.2019
Właśnie zrobiłam z córką pierwszy raz. Dodałam łyżkę chia i siemię lniane. Wyszły przepyszne. Powstrzymuję się, żeby nie zjeść wszystkich ?
Magda
Dodano opinię: 14.04.2019
Ciasteczk, bardzo smaczne. Zrobiłam od razu podwójną porcję, bo wszyscy przepadamy za słodyczami. Dodałam olej kokosowy, bo masło miałam akurat w lodówce i tylko 2 łyżki, daktyle i żurawinę. Na pewno wrócę do nich nie raz.
MariaPa
Dodano opinię: 09.05.2020
Uwielbiamy!! Marchewka z dodatkiem innych owoców trafia do ciastek jako „odpad” po wyciskaniu soku. Mniam 🙂