Popiszemy?

kontakt@alaantkoweblw.pl

 

08 lipca 2014

„Chrupiące, marchewkowe ciacha”

Składniki:(do odmierzania używaj tej samej szklanki) 3/4 szklanki utartej na małych oczkach marchewki; 1/2 szklanki zmielonych płatków owsianych (jak nie masz młynka, to nie musisz mielić, no trudno); 1/2 szklanki mąki pszennej (lub innej); 2łyżki bardzo miękkiego masłamasła; łyżeczka proszku do pieczenia; 1 jajko; 1/3 łyżeczki cynamonu; suszone owoce (czyli coś zamiast cukru): namoczone ok....

Składniki:(do odmierzania używaj tej samej szklanki)

3/4 szklanki utartej na małych oczkach marchewki;
1/2 szklanki zmielonych płatków owsianych (jak nie masz młynka, to nie musisz mielić, no trudno);
1/2 szklanki mąki pszennej (lub innej);
2łyżki bardzo miękkiego masłamasła;
łyżeczka proszku do pieczenia;
1 jajko;
1/3 łyżeczki cynamonu;
suszone owoce (czyli coś zamiast cukru):
namoczone ok. 15minut rodzynki (ze 2 łyżki)
namoczone ok. 15minut, a później zblendowane lub bardzo drobno posiekane 2-3 daktyle.

W dużej misce mieszamy najlepiej mikserem albo trzepaczką masło, jajko i daktyle. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i zmielone płatki, dalej mieszamy, dodajemy cynamon i namoczone rodzynki (oczywiście wcześniej odcedzamy z wody), a na końcu marchewkę. Urabiamy ciasto najlepiej rękoma, tak by powstała jednolita masa. Odrywamy kawałki ciasta i tworzymy małe kuleczki, które można/ nie trzeba spłaszczyć, ja nie spłaszczałam i wyszły takie pulchne kulasy:) < ciasto fajnie się formuje wilgotnymi, mokrymi od wody rękoma>.
Układamy ciasteczka na papierze do pieczenia (na blasze) i pieczemy 15min. w 180’C z termoobiegiem na przedostatniej kondygnacji piekarnika. Ciepłe smakują tak, że trudno się opanować by wszystkich nie zjeść (a jest godzina..23.15 więc to nie pora na ciacha!) 😀

Udostępnij wpis

Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.

Komentarze (21)

Unknown

Dodano opinię: 20.10.2014

Moge dac banana zamiast daktyli?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 22.10.2014

Lepiej daktyle ewentualnie np. suszone morele, bo banana będzie "za dużo".

Anonimowy

Dodano opinię: 14.05.2015

Super pyszne ciasteczka. Zajadł się nimi zarówno mój 11 miesięczny syn, jak i 3,5 letnie bratanki 🙂

Marlena

Dodano opinię: 03.08.2015

Zamiast daktyli dalam suszoną figę. Synek zajada. Dla mnie za suche – ale może to wina marchewki , nie byla zbyt soczysta…

Gosia

Dodano opinię: 04.01.2016

Ciacha wyszły super. Musiałam się opanować żeby nie zjeść wszystkich córce 😉 

Nela

Dodano opinię: 23.01.2016

Co trzeba zrobić, żeby wyszły chrupiące te ciastka? Raz zrobiłam ze zmiksowanymi składnikami a raz z niezmielonymi. I za każdym razem nie wyszły chrupiące 😉

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 27.01.2016

A piekarnik masz z termoobiegiem?

Nela

Dodano opinię: 29.01.2016

Tak. Jest z termoobiegiem

Marianna

Dodano opinię: 31.01.2016

Te ciastka wyszły super! 

Kasia

Dodano opinię: 01.02.2016

Wyszły pyszne 🙂

Małgosia

Dodano opinię: 16.04.2016

Można użyć zamiast zmielonych płatków owsianych, tych reszte z mleka owsianego? Chodzi mi o te trociny owsiane.
 

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 16.04.2016

Można, ale żeby były mocno odciśnięte z płynu.

Mama Justyna

Dodano opinię: 14.02.2017

Ciastka wyszły przepyszne 😀 Obie córki ( 1,5 i 5 lat) i mąż nie odeszli od blachy dopóki wszystkie nie zniknęły 😉 ( nie zdążyłam nawet zrobić zdjęcia) Ciastka są chrupiące z zewnątrz i delikatnie wilgotne w środku 🙂 Myślę że ważną rolę odgrywa marchewka – musi być soczysta 🙂 Szczerze polecam dla małych łasuchów 😀

Kamila

Dodano opinię: 22.08.2017

A czym mogę zastąpić masło? Syn ma alergię na mleko.

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 02.09.2017

Olejem kokosowym ale lekko gęstym.

Aśka

Dodano opinię: 11.10.2017

Miałam tak soczyste marchewki że piekłam 23 minuty ale udało się 🙂 pyszne choć dla mnie mało słodkie.. muszę coś jeszcze dodać.. może jakiś syrop? Pomaziane miodem też pyszne 😉 zrobiłam psikusa mężowi i ciasteczka są w kształcie klusek śląskich 😉

Gosia

Dodano opinię: 12.05.2018

Musi być termoobieg ?? Jeśli się nie ma to nie wyjdą? ?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 13.05.2018

Wyjdą. Piecz chwilę dłużej lub kontroluj stopień zrumienienia.

Patrycja

Dodano opinię: 10.02.2019

Właśnie zrobiłam z córką pierwszy raz. Dodałam łyżkę chia i siemię lniane. Wyszły przepyszne. Powstrzymuję się, żeby nie zjeść wszystkich ?

Magda

Dodano opinię: 14.04.2019

Ciasteczk, bardzo smaczne. Zrobiłam od razu podwójną porcję, bo wszyscy przepadamy za słodyczami. Dodałam olej kokosowy, bo masło miałam akurat w lodówce i tylko 2 łyżki, daktyle i żurawinę. Na pewno wrócę do nich nie raz.

MariaPa

Dodano opinię: 09.05.2020

Uwielbiamy!! Marchewka z dodatkiem innych owoców trafia do ciastek jako „odpad” po wyciskaniu soku. Mniam 🙂

Dodaj komentarz
Newsletter obrazek