3/4 szklanki surowej ciecierzycy;
woda;
1 listek laurowy;
1 ziele angielskie;
1/2 łyżki oliwy z oliwek;
1/2 łyżeczki ziół prowansalskich;
1/2 łyżeczki czerwonej papryki.
1) Gotowane
Ciecierzycę przesyp do głębokiego naczynia, zalej wodą i odstaw na całą noc. Rano wypłucz ziarna w świeżej wodzie, a następnie odsącz i przesyp do garnka. Ponownie zalej świeżą wodą, dodaj listek laurowy i ziele ang. i ugotuj pod przykryciem, aż będzie miękka (ok 1h).
Odcedź ziarna, ostudź i chrupcie:)
2) Pieczone
Postępuj jak w punkcie nr 1, a następnie dodaj oliwę i przyprawy, wymieszaj. Wysyp ziarna na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz ok. 10 minut do zrumienienia w 180’C z termoobiegiem na środkowym poziomie piekarnika. Kontroluj stopień zrumienienia, żeby ziarna nie stwardniały za mocno.
Pamiętaj by nie zostawiać dziecka samego podczas jedzenia.
Po ugotowaniu, przed pieczeniem. |
Po upieczeniu. |
Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.
Komentarze (14)
Mama z Poznania
Dodano opinię: 17.02.2015
A ja tu siedzę i myślę jakby tu przemycić te ziarenka;) Normalnie uwielbiam Was;) ps mamy takiego samego kocura 😉
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 17.02.2015
Hej, kocura na bluzeczce, czy żywego? Mój to birmański:) Pozdrawiam, Asia.
marcysia
Dodano opinię: 17.02.2015
Nie rozumiem, ugotowaną ciecierzycę mam chrupać czy po upieczeniu? Z tego co pamiętam ugotowana cieciorka raczej chrupka nie jest. Tu są przedstawione 2 sposoby czy 2 etapy przygotowania chrupek?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 17.02.2015
Tak, ciecierzyca chrupka nie jest, jak ją podpieczesz będzie leciutko chrupka, ale wiadomo że nie jak chrupki:) To taka umowna nazwa:) bo chrupki i taka cieciorka kojarzy mi się z przekąską:) MOżesz i jeść TYLKO ugotowaną lub ugotowaną a potem podpieczoną:)
Magdalena Kuchaja
Dodano opinię: 17.02.2015
to jedna z moich ulubionych przekąsek!
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 18.02.2015
Nasz też:)
MMA
Dodano opinię: 22.02.2015
witam, mam cieciorkę w puszkach dobrych kilka sztuk otrzymanych od znajomych i zastanawiam się czy można zrobić coś podobnego właśnie z taką z puszki (pominąć oczywiście namaczanie) ? Doradźcie
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 22.02.2015
Hmm, nigdy takiej nie kupowałam- pytanie czy ona jest już ugotowana i w zalewie? Jeśli tak to wystarczy ją odsączyć i lekko podgrzać lub podpiec z oliwą i przyprawami.
Anonymous
Dodano opinię: 01.03.2015
Czt to wychodzi twarde? dla 10 mc będzie dobre?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 02.03.2015
Dla takiego brzdąca wystarczy moim zdaniem podać ugotowaną ciecierzycę.
Aneta
Dodano opinię: 25.06.2016
a ile czasu można przechowywać? i czy trzeba w lodówce? raczej w zamkniętym opakowaniu czy otwartym?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 21.07.2016
Max 2 dni w zamkniętym, suchym pudełku, o tej porze roku, w chłodnym miejscu.
Agnieszka
Dodano opinię: 19.03.2017
przez przyapadek namoczyłam całe opakowanie ciecierzycy ..
czy może być przchowywana namoczona ale nie ugotowana ciecierzyca w lodówce? jeżeli tak to jak długo?:)
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 21.03.2017
Nie mam pojęcia:) Lepiej ugotowac i zrobić np paste na chleb, albo przepyszne leczo z ciecierzycy z bloga.